zupa - 39353 przepisów (strona:114/2624)

Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 167

wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie i na Półwyspie Indyjskim, więc po przetłumaczeniu na język angielski natychmiast przesłałam go do Shehryara, Asimy i Panchami. Byłam przekonana, że po doświadczeniach z sernikiem krakowskim, kluskami na parze i ogórkowej z kaszą jaglaną, będą(...)mieli okazję spróbować kolejnej potrawy rodem z kraju nad Wisłą. A tutaj zonk ! Okazało się, że zarówno w Indiach, jak i w Pakistanie przygotowuje się bardzo podobne zupy. Poniżej znajdziecie więc dwa warianty. Zarówno komosa ryżowa ( quinoa) jak i tandoori masala oraz inne indyjskie przyprawy są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata. Na zdjęciach zupa z przepisu Izy. Zupa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 230

Harira to narodowa marokańska zupa, gęsta od różnych strączków, słodka od pomidorów i kusząca aromatem korzennych przypraw. Taki idealny jednodaniowy posiłek - treściwy, pożywny i bardzo zdrowy. Tradycyjną harirę przygotowuje się na baranich kościach i mięsie, ja jednak przedstawię Wam szybką wersję wegetariańską. W Maroku harirę gotuje się w okresie Ramadanu i jada po zachodzie słońca - pozwala zaspokoić pierwszy głód(...)łuskanych grochem, a nawet bobem. Jak to już zwykle bywa, próżno jest szukać jednego "słusznego" przepisu na harirę, bo każdy region czy nawet kucharz szczyci się własnym. Czasem do zupy dodaje się ziemniaki, ryż lub makaron vermicelli - wtedy staje się bliźniaczką dla tej egipskiej zupy  o nieco innym zestawie aromatycznych przypraw. Harira smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy smaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym 140

Wydawać by się mogło, że zupa z soczewicy, to proste danie o oczywistym smaku. Gotuję ją tak często, że muszę zmieniać recepturę, aby nam się nie znudziła. Bazą zupy jest soczewica i włoszczyzna, a o ostatecznym efekcie decydują dodatki. Tym razem wybrałam mleko kokosowe, imbir, kumin, liście limonki kaffir, smaki które są najbardziej wyczuwalne.  Dzięki tym dodatkom zupa nabrała(...)indyjskiego charakteru.  Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała

Codziennik Kuchenny
Zupa z kurczakiem, groszkiem i batatami 148

Zupa z kurczakiem to moja ulubiona zupa o tej porze. Rozgrzewa i syci, a przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów, z kokosowym mlekiem czy z makaronem . Dzisiaj jadę z moim najmłodszym na parę dni do Sztokholmu. Miałam wiele spraw do załatwienia, więc zupa z kurczakiem okazała się szybkim obiadem. Wczoraj mieliśmy turbulencje w ruchu kolejowym. Mam nadzieję(...)Lubię podróżować pociągiem. Laptop, kawa i około 500 km w niecałe 3,5 godziny. Szybko, tak szybko, że muszę zjeść tabletkę. Choroba lokomocyjna to rodzinna niedyspozycja. Lepiej żeby zupa została w żołądku…ha, ha… Tak więc jutro będę pisać do Was ze Sztokholmu. Ciekawe co mój najstarszy syn wymyśli tym razem? Sztokholm jest piękny i ma tyle

codojedzenia
Zupa czosnkowa z pianką 154

Zupa o bardzo czosnkowym smaku. Lekka i bardzo dobra na jesienną porę, dzięki leczniczym właściwością czosnku. Myślę, że jest to świetny pomysł na zaskakujące danie – śnieżnobiała pianka na pewno zachwyci wielu Waszych gości. Czas wykonania: 50 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 l bulionu warzywnego 5 ząbków czosnku 100 g serka topionego(...)wymieszać do momentu, aż się rozpuści. Czosnek przecisnąć przez praskę i zawinąć go w gazie lub przełożyć do zaparzacza. Pakunek umieścić w zupie i gotować około 15 minut. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ubitą śmietankę kremówkę, którą wcześniej należy zahartować, dodając do niej odrobinę gorącej zupy. Dzięki

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa ryżowa z kurczakiem 127

książką. A to codziennie ubieranie się w warstwy i przebijanie przez miasto różnymi środkami komunikacji jest dość uciążliwe. Czekam na wiosnę, oglądam zdjęcia z ubiegłego lata i gotuję zupy. A przede wszystkim gotuję esencjonalne rosoły. Niedawno np. ugotowałam cały gar wywaru do zupy pho ( 10 godzin na ogniu) z anyżem, cynamonem i imbirem. Zupa dała nam moc i karmiła(...)przez tydzień – Emilka pokochała jedzenie makaronu pałeczkami. Gotuję też klasyczny rosół z włoszczyzną, który potem stanowi bazę do różnych zup ale coraz często też eksperymentuję z orientalnymi przyprawami. Moja dzisiejsza propozycja czyli zupa ryżowa jest właśnie na bazie takiego rosołu – gotowanego na drobiu ale z dodatkiem anyżu, goździków i pnącza imbiru. Zupa jest delikatna i nadaje się

Cooking for Emily
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem 129

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy to ulubiona zupa mojego męża. To doskonały pomysł na zupę, dla tych którzy są znudzeni tradycyjnymi zupami i poszukują nowych i ciekawych smaków. Pieczona papryka nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Prażony słonecznik to idealny dodatek do zupy. Zamiast słonecznika możemy również dodać prażone migdały, które są również znakomitym dodatkiem.Smacznego(...)mielona pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, słonecznik 1/4 szklanki, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kolendrę, kmin rzymski oraz kurkumę i chwile podsmażamy, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie zalewamy cebulkę z przyprawami

kulinarne odsłony pati
Krem z pieczarek 143

Pieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście(...)tematu pozwoliło mi wyeliminować poprzednie błędy i doprowadzić całość do perfekcji. Wyszło niesamowicie - polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek

Cooking Monster
Krem z pieczarek 184

Pieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście(...)tematu pozwoliło mi wyeliminować poprzednie błędy i doprowadzić całość do perfekcji. Wyszło niesamowicie - polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek

Cooking Monster
Tajska zupa z dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa 129

Uwielbiamy wszystko co z dyni Dzisiaj zupa z dyni, ale orientalna. Ma charakterystyczną kremową konsystencję, doskonale rozgrzewa dzięki dodatkowi curry, smakuje nutką cytrynową dzięki trawie cytrynowej, pachnie niesamowicie dzięki mleczku kokosowemu, ma niesamowity kolor dzięki dynii właśnie. Wszystkie te smaki w jednym talerzu, niezwykle sycącej zupy dyniowej. Zapraszam! Do zupy użyłam zwykłej dynii, którą wcześniej podpiekłam w piekarniku do miękkości(...)Dynię obieram dopiero po upieczeniu, bo zdjęcie z niej skóry, kiedy jest surowa, wymaga niekiedy nie lada siły. Zupa jak to zupy dyniowe lub zupy-krem jest bardzo sycąca. Jeśli podacie ją z grzankami, wystarczy za cały obiad. Uwaga, jeśli dodacie trawę cytrynową i następnie będziecie całość blendować, porobią się mało apetyczne nitki w zupie. Warto trawę zawinąć w kawałek

Mieszam w Garnku
Letnia zupa z fasolki szparagowej 194

Zupa jest „letnia” w tym sensie, że najlepiej wychodzi z użyciem fasolki dostępnej głównie o tej porze roku. Nieco gorzej jest natomiast w przypadku jej postaci mrożonej. Wynika to choćby z faktu, że świeżą fasolkę możemy spokojnie pogotować przez pewien czas, nawet jeśli nie przesadnie długi, w którym uwolni swój aromat do wywaru. W wersji mrożonej czas gotowania musi być(...)ktoś woli zieloną, to nie ma najmniejszego problemu. Generalnie, jest to przepis z kategorii prostych, lekkich i przyjemnych. Z niewyszukanych składników bardzo łatwo przygotujemy kolorową, lekką, łagodną i zdrową zupę. Bazujemy na dość standardowym wywarze mięsno-warzywnym , do którego dodajemy stopniowo kolejne warzywa, zależnie od potrzebnego czasu ich gotowania. Raczej nie polecamy żadnych „przyspieszaczy” w rodzaju kostki bulionowej – akurat

Kulinarna Pokusa
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 159

Uwielbiam zupy kremy, na szczęście Dominik też jest ich wielkim fanem, więc gdy tylko wpada mi do głowy jakiś pomysł, to od razu biorę się za gotowanie. Tak właśnie powstało to cudo! :)   Dominik najbardziej lubi mój krem z dyni, na ostro, rozgrzewający - idealny na jesień... latem też warto jeść zupy krem, ale z wykorzystaniem innych warzyw. Ta pyszna zupka(...)ciecierzycą, ale śmiało można podać ją w nieco łagodniejszym wydaniu. No i ta prażona ciecierzyca - niebo w gębie! Świetnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy posiłkami i jako dodatek do zup czy sałatek. Przyznam, że nie przepadam za groszkiem ptysiowym, który szybko rozmięka w zupie i sprawia, że jest jeszcze gęstsza. Ciecierzyca pozostaje cudownie chrupiąca, jest bardzo zdrowa i można przyprawić

Cooking Monster
Zupy na lato 221

Istnieją zupy, które świetnie sprawdzą się w upalne dni. Nie tylko łatwo zdobędziemy do nich niezbędne składniki, ale również nie zgrzejemy się przy przygotowaniu i jedzeniu. Chłodniki to zupy, które szczególnym powodzeniem cieszą się właśnie latem. W słoneczne, upalne dni nikt nie ma ochoty na gorące dania, które rozgrzewają nas jeszcze bardziej. Chłodniki nie tylko nie podniosą temperatury naszego ciała(...)również pragnienia. Nie obciążą naszego żołądka i nie sprawią, że zrobi nam się jeszcze bardziej gorąco. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski z botwiną, choć równie dużym powodzeniem cieszą się zupy z owoców sezonowych. Równie dobrym pomysłem na letnie dni jest gazpacho . Zupa ta może być zielona lub czerwona. Zieloną przygotujemy z zielonej papryki, cukinii lub ogórka, a czerwoną z pomidorów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy 145

Piotrek z zadowoleniem oświadczył, że ugotował grochówkę z ciecierzycy. Ja nazwałam tę zupę Ciecierzówką, gdyż grochówka jest z grochu, a z ciecierzycy to może być tylko Ciecierzówka, albo zupa z ciecierzycy Zupę faktycznie można porównać do grochówki, wygląda prawie tak samo, a smakiem też niewiele od niej odbiega, gdyż przyprawiona jest podobnie. Ciecierzyca w tej zupie jest chrupiąca(...)rozgotowana, a zupa jest smaczna, rozgrzewająca i sycąca jak przystało na zupę z warzyw strączkowych. Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania