zupa jest popularna oczywiście nie tylko na terenach Bohemii, ale we wszystkich sąsiadujących krainach. Kolejny przykład na to, że pyszne jedzenie nie zna granic. Znajdziemy więc zupę ziemniaczaną z podsmażonymi kurkami na polskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest(...)daniem. Nic dziwnego, że wiele cenionych, ekskluzywnych restauracji nie tylko z tradycyjną kuchnią ma w swoim menu taką lub inną wersję tej zupy. Moim zdaniem wcale nie tylko dzięki kurkom, bo z powodzeniem można zastąpić je suszonymi grzybami lub nawet pieczarkami. To aksamitność ziemniaków i podsmażonych warzyw nadają tej zupie szlachetność i smak, a kurki są po prostu doskonałym zwieńczeniem
Kuchnia PrezydentowejCanh Chua (dosłownie " kwaśna zupa ") jest zupą regionalna Delty Mekongu południowego Wietnamu . Ta prosta i niezwykle smaczna zupa występuje w wielu odmianach. Do jej przygotowania używa się przeróżnych gatunków ryb, występujących w rzece Mekong oraz bulionu, któremu kwaśny smak nadaje proszek z tamaryndowca i pomidory. Ważnym składnikiem są też kiełki fasoli i kawałki ananasa, czasem dodaje się też inne warzywa(...)aromatów cytryny i kminku. Co ciekawe, w Polsce również jest to niezwykle popularna roślina! Tyle, że w... akwarystyce! :) Zupę zdarzyło mi się jeść dwa razy w wietnamskiej knajpce "White Ginger" w Monachium, przy czym za drugim razem właśnie tą zupą świętowałam świeżo zdany niemiecki egzamin maklerski, więc byłam
Kuchnia PrezydentowejZupa pieczarkowa zabielana... Aromatyczna i pachnąca grzybami. Z pływającymi plasterkami pieczarek. Przyprawiona czosnkiem i majerankiem. Z dodatkiem natki pietruszki. Zabielona słodką śmietanką. Podana z makaronem. Smacznego! Składniki: 700 g pieczarek; 250 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12% (w kartoniku, takiej do kawy); 1,5 bulionu (u mnie 1,5 l gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe(...)Podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem przełożyć z patelni do granka. Wlać bulion i gotować na średnim ogniu, aż pieczarki będą miękkie. Śmietankę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy. Zupę zagotować. Dodać majeranek, natkę pietrszuki. Doprawić solą i sporą porcją pieprzu. Zdjąć z ognia. Podawać gorącą z ugotowanym makaronem
Gospodyni Miejskapołowy jest też ważne bo pozwala odrzucić nam nadmiar soków i ziaren, które mogą nam przeszkadzać w przygotowaniu sosów. Mówiąc o pomidorach z grilla nie można zapomnieć o zupie pomidorowej przygotowanej na nich. Grillowane pomidory do zupy są znacznie lepsze niż te tradycyjnie blanszowane we wrzącej wodzie oraz te z puszki. Aby przygotować pomidory do zupy należy je przeciąć(...)grillować w dużej temperaturze przy zamkniętym piekarniku grilla przez około 3-5 minut lub do momentu aż skórka pomidorów się rozluźni. Po tym czasie pomidory będą gotowe do zupy. Wystarczy pozwolić im się wystudzić, zdjąć skórkę, będzie można z nich dosłownie wycisnąć sok i nasiona. Teraz tylko pozostało nam wymieszać pomidory przy pomocy blendera dodać trochę ziół i przypraw
naRuszcieZupa chrzanowa z białą kiełbasą to idealna zupa na Wielkanoc, ale nie tylko. Sprawdzi się także na codzienny obiad. Wbrew pozorom jest bardzo delikatna (ja nie przepadam za chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto. To krem z białych warzyw, lekko zakwaszony octem z wyraźną (ale nie dominującą) nutą chrzanu. Tak jak tradycyjny żurek podałam(...)chrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki czosnku
Poezja smakuopiekaniu i aromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo - groch włoski posypany solą i ulubionymi przyprawami (np. papryką) jest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno-orzechowy sos tahini pięknie przełamuje słodkawą marchewkę, ciecierzyca dodaje treści i chrupkości, a natka(...)pietruszki oraz za'atar bardzo ładnie dopełniają "a'la libańskiego" charakteru dania. Przyznam się, że mój Mąż nie przepada za gładkimi zupami i początkowo był sceptycznie nastawiony do tej potrawy. Jednak chrupiąca ciecierzyca i wielość innych "dosmaczaczy" ostatecznie go do niej przekonała. Myślę, że fajnie jest podać poszczególne dodatki w małych miseczkach na stół i pozwolić gościom, aby sami doprawiali
Chilli Czosnek i OliwaZupa, która zagościła u nas dzięki moim Teściom. Wcześniej nigdy jej nie jadłam. Mnie bardzo odpowiada jej kwaskowy posmak. Nie bywa u nas zbyt często tylko przy okazji gotowania golonek. A więc tradycyjnie raz, niekiedy dwa razy do roku. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, odchudziłam i rozrzedziłam. Walory smakowe pozostają te same, a zawsze jakoś tak lżej, ja zresztą preferuję(...)raczej rzadkie zupy. Najlepiej zupę przygotować na drugi dzień po gotowaniu golonek, wówczas ze schłodzonego wywaru łatwiej zdjąć tłuszcz (ja zbieram prawie cały, zupa ma mieć tylko posmak golonek, nie ma być tłusta). Ja zagęszczam swoją skrobią kukurydzianą ale można użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam
Smaczne ZdroweSoplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę! Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!" - A. Mickiewicz "Pan Tadeusz". uwielbiam tę zupę, ale jeśli ktoś się jej boi albo brzydzi to proszę tylko przeczytać ten post jako kulinarną ciekawostkę. Chętnie poznam innych blogerów, którzy jedli bądź nawet robili czerninę? :) Moi rodzice pochodzą ze Zduńskiej Woli z woj. łódzkiego (dawne sieradzkie(...)odkąd pamiętam mama zawsze gotuje czerninę. Kiedyś tata hodował kaczki i co niedzielę na naszym stole była Soplicowa zupa. Dziś hodowli nie ma, a żywe kaczki kupuje sporadycznie. Mój tata sam spuszcza krew z kaczki, ale zaprawioną octem krew można kupić u jakiegoś gospodarza. Od dziecka jadam tę zupę, może dlatego mnie nie obrzydza bo nauczyli mnie rodzice ją wielbić
Bon Appetit Małgorzatykiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia; 250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek ; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki cukru; 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany do zup o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka mąki pszennej; 3 łyżki startego chrzanu ze słoiczka; Sól; Pieprz; 1/2 natki pietruszki; Jaja ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy. Sposób(...)Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki
Gospodyni MiejskaZupa grzybowa – idealny przepis na jesienne dni Zupa grzybowa to doskonały sposób na rozgrzewający, aromatyczny obiad, zwłaszcza w okresie jesiennym. Dzięki świeżym grzybom, bulionowi i śmietanie uzyskasz pełen smak, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej kuchni. Co więcej, tę zupę możesz podać zarówno z makaronem, jak i ziemniakami, w zależności od tego, co wolisz lub masz pod ręką(...)wpisie znajdziesz prosty przepis na zupę grzybową, która z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych dań. Zupa grzybowa z makaronem to sycące danie, idealne na chłodniejsze dni. Jest łatwa w przygotowaniu, a grzyby nadają jej głęboki smak i aromat. Aby zobaczyć więcej przepisów, sprawdź naszą sekcję przepisy na zupy . Film : Składniki na 4 porcje
Smakowite DaniaRate this post Turecka zupa Lemon Chicken, pyszny obiad Ta zupa to istny cud. Po prostu eksplozja smaku i nowa nuta. Troszkę znudzona tradycyjnymi zupami, poszperałam nieco w internecie i znalazłam właśnie taki przepis. W zasadzie to kilkanaście przepisów na turecką zupę cytrynową z kurczakiem. Tak więc zaciągnęłam z każdej wersji to co mi pasowało i wsadziłam do własnego gara(...)Wyszło pysznie. W Turcji chyba jak u nas w Polsce jest jedno danie np. bigos.. i nieskończoność jego wersji Polecam jest lekka, pyszna i całkowicie inna od innych zup składniki: 6 szklanek bulionu z kurczaka ( najlepiej z domowego chowu ) 0,5 szklanki ryżu jaśminowego 2 szklanki ugotowanego, rozdrobnionego kurczaka ( najlepiej wiejskiego jest bardziej aromatyczny) 1 żółtko duże
Ogrodnik w podróżyżurku – historia i znaczenie w kuchni polskiej Żurek to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej, które cieszy się ogromną popularnością wśród rodaków i obcokrajowców. To kwaszona zupa, która ma swoje korzenie w tradycyjnych obrzędach i zwyczajach ludowych. Żurek powstał jako produkt fermentacji mąki żytniej i wody, a jego historia sięga nawet kilku wieków wstecz. Początkowo był jedzeniem ubogich(...)Podstawą jest oczywiście zakwas, który stanowi serce tego dania. Można go zakupić gotowego w sklepach, ale warto także spróbować przygotować go samodzielnie, co pozwoli na większą kontrolę nad smakiem zupy. Do przygotowania zakwasu potrzebujemy mąki żytniej, wody oraz specjalnej fermentacji, która pozwoli na powstanie charakterystycznego kwaśnego smaku. Następnie potrzebujemy mięsa, tradycyjnie jest to boczek, kiełbasa i wędzona karkówka, ale można
Podstawy GotowaniaZupa szczawiowa z jajkiem to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Jej głównym składnikiem jest szczaw, który nadaje zupie charakterystyczny, kwaśny smak. Zupa ta zwykle przygotowywana jest na bazie wywaru mięsnego lub warzywnego, jednak wariant bezmięsny również jest popularny. Do zupy dodawane są jajka, które nadają jej dodatkowego smaku i pożywności. Zupa szczawiowa z jajkiem to doskonała propozycja(...)ziele angielskie i liście laurowe a następnie wszystko gotujemy około 40 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy warzywa: marchew, pietruszkę, kawałek selera, pora, ziemniaki, czosnek oraz cebulę. Do zupy dodajemy również sól i wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie do zupy dodajemy posiekany szczaw, wszystko razem łączymy i gotujemy około 10 minut. Do miseczki przekładamy śmietanę
Smakowite DaniaZupa chrzanowa mój drogi czytelniku – podglądaczu początkowo była robiona z jajkiem i mąką, chrzan dodawano sporadycznie i tylko w niektórych regionach. Extra Bonus Oczywiście sama zupa znana jest w Polsce od ponad 200 lat, ale jej odmiany znane są w całej Europie i oczywiście różnią się co do regionów, krajów, ale jeden składnik — chrzan — z racji nazwy, chociażby musi(...)być obecny 🙂 Na przestrzeni lat zupa chrzanowa stała się tak popularna, że w wielu domach jest to zupa zajadana na Wielkanoc. Na zakończenie, odpal mój kanał na YouTube i zajadaj zupę chrzanową. Ps. Inspirację i pomysł na tę zupę , zawdzięczam @anoni3na z Instagrama. Zupa @anoni3na Bardzo dziękuję zupa była pyszna i smaczna, choć ciut inna 🙂 Składniki Kiełbasa biała – Sausages
RafalCook