zupa - 39132 przepisów (strona:110/2609)

Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) / Rassolnik Pickle Soup 86

Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) / Rassolnik Pickle Soup Dziś zapraszam na pyszną zupę ogórkową , ale nie taką tradycyjną, lecz pożywną zupę ogórkową naszych sąsiadów. Rassolnik (rosolnik/ razsolnik) to pełna warzyw zupa, bardzo lubiana w Rosji i na Ukrainie. W skład rosyjskiej zupy ogórkowej wchodzą oczywiście ogórki kiszone, a poza tym włoszczyzna, ziemniaki i kasza, najczęściej jęczmienna. Wersji tej zupy jest(...)jednak wiele, czasem dodaje się do niej inną kaszę lub ryż, a także białą fasolę. Taka właśnie pojawia się tutaj. Oprócz fasoli w zupie znajduje się sporo mięsa z wywaru/rosołu, dlatego całość jest bardzo pożywna i wystarczy za pełne danie obiadowe. Do zupy często dodaje się też podroby, ale ja zrezygnowałam z tego dodatku. Jeśli lubicie tradycyjną zupę ogórkową

Lekcje w kuchni
Zupa z boczniaków 78

Zupa z boczniaków Już bardzo dawno nie było nowego przepisu na zupę, więc postanowiłem Wam zaserwować coś jednocześnie smacznego, ekspresowego i… wyjątkowo nie jest to zupa krem! Na początku myślałem, żeby zrobić z boczników wreszcie coś bardziej wymyślnego niż boczniaki smażone czy boczniaki w panierce , które są na blogu. Zacząłem kombinować z zupami w różnych smakach, ale za każdym(...)razem czegoś mi brakowało… Wiecie czego? Prostoty! Dzisiejsza zupa z boczniaków właśnie taka jest – proste i klasyczne smaki, zamknięte w misce wypełnionej gorącą zupą. Zupa boczniakowa, czyli wegańskie flaczki Dzisiejsza zupa z boczniakami pokazuje, że nie zawsze trzeba za wszelką cenę szukać niecodziennych połączeń smakowych. Czasami wystarczy wszystko na szybko pokroić, ugotować i… być szczęśliwym z uzyskanego

Blendman
Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie 92

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Na naszym wielkanocnym stole zawsze musiał pojawić się biały barszcz. Ja dalej kultywuję tę rodzinną tradycję i co roku gotuję tę pyszną zupę. Koniecznie musi ona być przygotowany na domowym zakwasie, a jego smak powinna wzbogacać własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa. Biały barszcz czy żurek? Tylko teraz nasuwa się nam pytanie czy to ma być biały(...)barszcz czy żurek? Jaka jest różnica między tymi zupami, a że jednak nie ma żadnej? Już spieszę z wyjaśnieniami. Oczywiście te dwie zupy różnią się miedzy sobą, podstawowa sprawa to sposób w jaki są one zakwaszane. Wszystkie zupy zakwaszane przy pomocy naturalnych kwasów owocowych czy warzywnych, to barszcze, natomiast te gotowane z dodatkiem z zakwaszanej mąki, to są żury

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z dyni 84

Zupa krem z dyni to moja ulubiona jesienna zupa. Jej smak poznałam kilka lat temu i od tamtej pory co roku gości na naszym stole. Dwa lata temu przywitałam nią Mojego B., nagotowałam duży gar, który jedliśmy trzy dni i wydawało mi się, że Jemu smakuje tak samo jak mnie. Dopiero po roku przyznał się, że zupa całkowicie rozminęła się(...)Jego gustem. Tegoroczną zupę krem z dyni zrobił sam, wyszła znakomita, ale się na nią nie skusił, co mnie cieszy – więcej dla mnie. Składniki na zupę krem z dyni 400 g miąższu z dyni 750 ml wywaru z warzyw lub rosołu 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 niewielki kawałek świeżego imbiru 1 / 4 papryki

niecodziennikpary
Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem 73

Powoli zbliżają się święta, zapasów przybywa, dlatego miejsce w lodówce i zamrażarce jest na wagę złota. Z tego powodu sięgnęliśmy po szpinak i zrobiliśmy z niego wyśmienitą zupę krem z dodatkiem groszku. Połączenie jest bardzo przyjemne, groszek jest dobrze wyczuwalny i dzięki niemu zupa zyskuje dodatkowych smaków. Jeżeli lubicie szpinak lub także i Wam przyda się dodatkowa przestrzeń w zamrażarce(...)wodę. W garnku rozpuścić masło, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Gdy powstanie piana, wlać rosół lub wywar warzywny, zagotować. Dodać szpinak i groszek, gotować 15 minut od chwili zawrzenia. Zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinakową zupę krem podawać z kwaśną śmietaną i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szpinakowa zupa krem z zielonym

niecodziennikpary
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym 78

Kremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które mocno zagęściły całą potrawę i uczyniły zupę sycącym posiłkiem, oraz rozgrzewający imbir, który w połączeniu z mleczkiem kokosowym nadał jej wyrazistego, orientalnego smaku. A co ważne – nowe odsłony zup dyniowych nieco bardziej przypadły(...)Bartkowi do gustu i chętnie wspomagał mnie przy zjadaniu kolejnych wersji. Składniki na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym 400 g miąższu z dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 1 kawałek chili 1 / 4 łyżeczki kolendry 1 / 4 łyżeczki kminku 2 łyżki masła

niecodziennikpary
Zupa kalafiorowa 106

Tegoroczna jesień nie rozpieszcza nas pogodą i kolorami, za to tradycyjnie wielobarwnych warzyw na bazarku jest pod dostatkiem. Warto teraz po nie sięgnąć i ugotować lekką, rozgrzewającą i kolorową zupę kalafiorową . Od dawna gotowanie zup zaczynamy od podsmażenia warzyw na oleju lub maśle klarowanym, dzięki czemu szybciej robią się miękkie, a ich smak również się wzbogaca. Tak było(...)razem i choć zrezygnowaliśmy z dodania mięsa, smak zupy kalafiorowej był intensywny i głęboki. Składniki na zupę kalafiorową 1 mały kalafior 2 marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 4 średnie ziemniaki 2 zielone łodygi selera naciowego 2 gałązki natki selera 4 gałązki natki pietruszki 4-5 łyżek śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela

niecodziennikpary
Zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami 107

Zupa owocowa pojawia się każdego roku na naszym stole, tym razem jest to zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami . Darom ogrodów i sadów nie mogliśmy się oprzeć podczas sobotniej wizyty na bazarku. Praktycznie każde stoisko było zastawione łubiankami z truskawkami, a na ladach leżały dorodne, tańsze niż w zeszłym roku czereśnie. Pomyśleliśmy o połączeniu ich w zupie i dołączeniu(...)rabarbaru, który czekał już w domu. Od razu po przygotowaniu zjedliśmy zupę na ciepło z makaronem, a następnego dnia ze względu na upał chłodziliśmy się, jedząc ją na zimno. Udostępnij Składniki na zupę owocową z truskawkami, rabarbarem i czereśniami 500 g truskawek 300 g czereśni 200 g rabarbaru 2 cząstki anyżu 1 / 2 kory cynamonu 1 / 2 opakowania budyniu waniliowego

niecodziennikpary
Zupa z soczewicy z kaczką pieczoną 113

Zupa z soczewicy z kaczką pieczoną to moja propozycja na niesamowicie smaczna i sycącą zupę. Na dużą porcję, którą możecie poporcjowac i zamrozić. Do ugotowania tej zupy użyłam kości i kawałków mięsa kaczki , która wcześniej piekłam i która mieliśmy na obiad. Właśnie takie pozostałości po pieczonym drobiu: kaczce, gęsi, kurczaku, indyku naprawdę mega nadają się na ugotowanie aromatycznego wywaru, który(...)potem jest starterem pysznych zup. Szczególnie strączkowe zupy np grochówka pyszne wychodzą na takim bulionie. Jeśli mamy na obiad pieczony drób a w najbliższym czasie nie będziemy gotować zupy, takie kości można spokojnie zamrozić i poczekają na swój czas. Do ugotowania zupy użyłam soczewicy zielonej, ale czerwona, żółta, czarna – wszystkie można tu wykorzystać. PRZEPIS ZUPA Z SOCZEWICY Z KACZKĄ

Dorota Smakuje
Zupa Wonton 90

Opis Zupa Wonton : Zupa Wonton to jedna z najpopularniejszych orientalnych zup. Jest to słynna zupa kuchni azjatyckiej. Zupę Wonton znajdziemy w każdej chińskiej restauracji. Zachwyca swoim wyśmienitym smakiem. Zupę wonton możecie też samodzielnie przygotować w domu. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Jej podstawą jest bulion wieprzowy, pierożki wonton i makaron ryżowy. Zupę możemy porównać z naszym klasycznym, polskim rosołem. Można(...)postaci drobiowego lub wołowego rosołu. Ważne, żeby rosół, którego użyjecie był wyrazisty w smaku, wtedy Wy też poczujecie Azję w swojej kuchni. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy oraz inne przepisy kuchni chińskiej . Składniki na pierożki : 1/3 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 200 g wieprzowiny mielonej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Danie dnia: Zupa toskańska z soczewicą i fasolą 92

Jednogarnkowa zupa toskańska, której przygotowanie to czysta przyjemność. Dodajesz po kolei składniki i spokojnie sobie czekasz aż się ugotują. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Liczba kalorii : 251 (1 porcja) Jednogarnkowa zupa toskańska Jednogarnkowa zupa toskańska to świetne rozwiązanie na niekłopotliwy posiłek. Z natury rzeczy jednogarnkowe dania są niekłopotliwe w przygotowaniu, bo tylko wrzucasz składniki i mieszasz(...)koniec jest też znacznie mniej zmywania. Jednogarnkowa zupa toskańska jest prosta, bardzo aromatyczna i sycąca. Podstawę, co dość nietypowe stanowi mielone mięso. Możecie użyć dowolnego mięsa: indyka, wołowinę, a nawet kurczaka. Możecie też z niego zrezygnować i dodać zamiast niego więcej fasoli, albo soczewicy – to zupa toskańska w wersji wegetariańskiej. A propos soczewicy – to warzywo, które pęcznieje

Niedzielny kucharz
Zupa kartoflanka na kefirze 91

Zupa kartoflanka na kefirze to pomysł na szybki obiad, tani, pożywny i bardzo smaczny. Kiedy nie wiem co zrobić na obiad nastawiam zupę – podsmażam na oleju lub maśle cebulkę, wlewam wodę, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie. Potem idzie marchewka i co tam jeszcze mam z włoszczyzny, kilka ziemniaków, czasami łyżka kaszy np pęczaku i to już jest baza(...)pyszną zupę kartoflankę. Może się gotować jak jest, można nadać jej charakteru przez dodatki. Ja wymyśliłam sobie zupę kartoflankę kefirze – dodałam kefir zaprawiony mąką i tadaaam – fajna zupa gotowa! Polecam! PRZEPIS NA ZUPĘ KARTOFLANKĘ NA KEFIRZE Składniki na zupę kartoflankę na kefirze: 700g ziemniaków 100g boczku wędzonego 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 łyżki suchej kaszy jaglanej 1 cebula

Dorota Smakuje
Zupa ogórkowa z patisonem i zacierkami 86

Zupa gości w moim domu na obiad prawie codziennie. Gotuję z reguły duży garnek zupy i mamy ją na kilka dni jako pierwsze danie lub jako główne danie. Wszystko zależy od tego jaką zupę gotuję, czy gęstą treściwą zupę np. gulaszową, czy jakąś lekką z samych warzyw. Co prawda, odkąd dzieci jedzą to samo co my, to często jest(...)rosół, lub pomidorowa, bo te zupy lubią najbardziej. Czasem jednak potrzeba odmiany i wtedy wymyślam coś innego, jakieś inne połączenie smakowe, ale takie, które mogą zjeść również dzieci. Dziś zrobiłam zupę ogórkową na kurczaku, ale nie taką zupełnie tradycyjną, ale bardziej gęstą z zacierkami i dodatkowo dodałam do niej oprócz standardowych warzyw, patisona. Nie dawałam natomiast ziemniaków. Wyszła super

Waniliowe Improwizacje
Zupa grzybowa 125

wyprawy do lasu trochę pamiątek - mam teraz pół kuchni w grzybach 😅 Sezon w pełni, trzeba więc wykorzystać różne możliwości wykorzystania grzybów w kuchni. Postanowiłam, że na pierwszy ogień pójdzie zupa grzybowa. Zupa grzybowa Zupa grzybowa to chyba jedna z najbardziej aromatycznych zup, jakie możemy przygotować - jej zapachu nie da się pomylić z niczym innym. Zupa jest znana i lubiana(...)jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, choć akurat u mnie w domu zawsze raczej jadało się ją właśnie jesienią, gdy był wysyp świeżych grzybów. Ja dziś przygotowałam troszkę lżejszą wersję zupy grzybowej, na bulionie warzywnym i bez dodatku śmietany (której w zasadzie do zup nigdy nie używam). Zupa grzybowa - przepis na 8-10 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 500g grzybów

Z notatnika dietetyka
Zupa koperkowa na zasmażce 100

Ostatnio było bardzo słodko. Trzeba zatem troszkę przełamać tą słodkość. Zatem dzisiaj przepis na pyszną zupę. Zupa koperkowa na zasmażce to niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych zimowych zup. Z dodatkiem grzanki francuskiej to prawdziwa petarda! Zupa koperkowa na zasmażce Składniki: mały kawałek wędzonego żeberka lub innego mięsa z kością 1 większa marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 3-4 liście laurowe(...)ogień na średni, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Później dorzucamy podsmażone warzywa. Całość solimy, na początku około łyżką soli. Gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy zasmażkę. W rondelku podsmażamy boczek. Następnie dodajemy łyżkę smalcu. Kiedy ten się roztopi dodajemy mąkę i mieszamy aż zasmażka zbrązowieje. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy i dobrze mieszamy (uwaga

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania