Zupa Azteca to pyszna, tradycyjna meksykańska zupa z Tortillą, awokado i serem. Oczywiście dobrze by było mieć ser meksykański 😉 Tortilla w Meksyku to tak jak bagietka francuska. Szybko traci swoją świeżość i aby jak najmniej zmarnować jedzenia, we Francji powstała zupa Cebulowa, na którą przepis znajdziesz tutaj , a w Meksyku powstała Sopa Azteca. Dokładnie nie wiadomo kiedy i gdzie powstała(...)zupa Azteca. Jest szczególnie popularna w środkowej części kraju, w okolicach Mexico City. Możliwe, że powstała w stanie Tlaxcala, na wschód od stolicy. Zupa, jak i cała kuchnia meksykańska to połączenie Kuchni tubylczej i prehiszpanskiej, którzy kolonizowali ten region od XVI wieku. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, zapraszam na moją wersję Soup Azteca. PS. Zupa jest, choć
RafalCookZupa pomidorowa to jedna z lepszych zup podana na naszym stole. Znajdziesz tu przepis na ekspresową pomidorową bez mięsa, na wywarze warzywnym. Tradycyjna zupa na koncentracie pomidorowym, delikatnie zabielona śmietanką. Zupę podaję z krótkim makaronem lub ryżem. Na talerzu dekoruję danie koperkiem lub natką. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę pomidorową bez mięsa. SKŁADNIKI: 3 marchewki(...)ziele. Warzywa smażę minutę, po czym zalewam bulionem – 1500 ml. Porada. Jeśli chcesz to dobry moment, by dołożyć 4 podudzia z kurczaka lub 1 sporą ćwiartkę z kurczaka. Zupę gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw (i gotowości mięsa, jeśli zdecydowałeś się dodać). Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, chwilę gotuję. Wlewam 80 ml śmietanki 18%. Możesz zastąpić
Zasmakuj KuchniZupa krem z kiszonej kapusty Pyszna, aromatyczna, pikantna zupa z kiszonej kapusty. Prosty sprawdzony przepis na smaczną zupę krem z kiszonej kapusty i warzyw. Zupa krem z kapusty to danie proste i smaczne, idealne na obiad w poniedziałek. Krem z kapusty można przygotować wykorzystując rosół. Doskonale też się sprawdzi swojska wędzona lub biała kiełbasa czy boczek pieczony. Jeżeli nie wiesz(...)obiad, wypróbuj przepis na zupę krem z kiszonej kapusty. Z czym podawać zupę krem z kiszonej kapusty? Co zrobić z kiszonej kapusty na obiad Wszyscy znamy zalety kiszonej kapusty, jej właściwości i dobro w niej zawarte. Najzdrowsza kapusta jest spożywana ta na surowo. Surówka z kiszonej kapusty do obiadu, to prawdziwa bomba witaminowa. Nie ma co się oszukiwać, kapusta poddana
Dieta moja pasjaKlasyczne zupy lubi większość z nas, ale nie każdy wie, jak je w prosty i szybki sposób przygotować. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę pieczarkową , która zachwyci każdego! Była już zupa krem z pieczarek , a teraz nadszedł czas na jej siostrę, która ma w sobie kawałki warzyw i makaron. Zupa pieczarkowa z makaronem Pieczarki są najbardziej powszechnymi i dostępnymi(...)grzybami w Polsce. Właśnie z tego powodu zupa pieczarkowa jest tak bardzo powszechna i przez wielu lubiana. W sklepach znaleźć można zazwyczaj dwie odmiany pieczarek. Najlepiej sprawdzają się pieczarki brązowe, ponieważ ich smak i aromat jest bardziej intensywny niż w przypadku białej, najbardziej popularnej odmiany. Jeśli nie masz dostępu do brązowych pieczarek, to nic się nie martw, zupa pieczarkowa
BlendmanChłodnik na bazie kefiru i jogurtu naturalnego z bukietem świeżych, chrupiących warzyw. Chłodnik z botwinką, buraczkami, ogórkiem gruntowym, rzodkiewkami i koperkiem. Orzeźwiająca zupa botwinkowa na zimno, prosto z lodówki. W trakcie upałów przyrządzanie zupy nie przysporzy kłopotów, pochłania niewiele pracy w kuchni, po przygotowaniu schłodzi nas zamiast ogrzać. Chłodnik jest zupą lekką, świeżą, małokaloryczną. Koniecznie musi być podany z jajkiem(...)ugotowanym na twardo, które bardzo pasuje do smaku botwinkowej zupy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chłodnik z botwinki z jajkiem na twardo 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 80 kcal Chłodnik z botwinki z buraczkami. Zimna zupa na bazie kefiru i jogurtu naturalnego
ProstePesto.plTylko jedno słowo „gaspacho”, a brzmi jak cały poemat. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa, z łatwo dostępnych składników, kremowa, lekka, chłodna… Eh długo by gadać. Czas przygotowania: 10 minut Studzenie: 30 minut Liczba porcji: 2 Poziom trudności: łatwe Hiszpańskie przysłowie mówi „De Gaspacho no hay empacho”- dobrych rzeczy nigdy nie jest za dużo(...)Dobrego gaspacho na pewno nie. Prosta jak tylko może być kuchnia ludzi biednych, a równocześnie sycąca i zdrowa zupa urzeka smakiem, konsystencją i przyjemnie chłodzi, co w upały jak w tym roku jest cechą nie do przecenienia. Najstarszy chłodnik świata Gaspacho jest jedną z najstarszych potraw świata, sięgająca korzeniami do czasów starożytnych i Rzymu z okresu podboju półwyspu Iberyjskiego. Przyznają
Niedzielny kucharzZupa ze szparagami – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów Kolejny raz zapraszam Was do kuchni lwowskiej sprzed 200 lat. Tym razem serwuję zupę ze szparagami, która jest typowym przykładem zupy z tamtych czasów. Czytając przepisy na różnego rodzaju zupy, które umieszczono w słynnej publikacji pt. „Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych(...)postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)” zauważymy, że początkiem XIX wieku często serwowano zupy w postaci wywaru z warzyw lub innych składników typu raki czy żółwie, który następnie wzbogacano jednym z wielu rodzajów bulionów gotowanych specjalnie do tego celu, a ostatecznie podbijano mąką uprażoną na tłuszczu. Taka zupa była często samą polewką lub też dodawano do niej kawałki najważniejszego
Trzeci talerzZupę jarzynową robię przez okrągły rok, jednak najbardziej lubię przygotowywać ją w okresie letnim, gdyż wtedy mogę użyć świeżych warzyw. Warzywa, po które sięgam najczęściej to marchew, pietruszka, kalafior, brokuł, ziemniaki, fasolka szparagowa oraz zielony groszek. W zupie zazwyczaj lądują te warzywa, które w danym momencie mam dostępne w domu. Jarzynówkę doprawiam śmietanką i podaję ze świeżymi ziołami takimi(...)koperek, natka pietruszki lub szczypiorek. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zupa Składniki na zupę jarzynową. 12 dkg marchwi 6 dkg korzenia pietruszki 15 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora 30 dkg ziemniaków 2 duże zielone cebule 1 łyżka masła 2 łyżeczki soli 1.5 l wody 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 120 ml śmietanki
MeCooks