Zupa meksykańska Doskonała, bardzo treściwa, smaczna i rozgrzewająca zupa meksykańska, z kilku składników takich jak fasola, kukurydza, przecier pomidorowy, mięso mielone i bulion – powstaje potrawa, którą spokojnie można potraktować jako danie jednogarnkowe, a dodatkowo jest bardzo szybka w przygotowaniu. Zupa meksykańska Składniki na 4-6 porcji: 1L esencjonalnego wywaru drobiowego 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli(...)konserwowej 1 puszka białej fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 500g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Ostra papryka w proszku Sól pieprz Zupa meksykańska Przygotowanie: Przygotowujemy jeden litr wywaru drobiowo – warzywnego. Najlepszy będzie typowy rosół na bazie kurczaka, im bardziej esencjonalny tym lepsza wyjdzie potrawa finalnie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy
Księga-SmakuWigilię większości z nas kojarzy się z grzybową albo barszczem z uszkami lub kołdunami (w Warszawie i okolicach gotuje się je i podaje razem z zupą, w Krakowie natomiast – uszka są najpierw smażone, a następnie serwowane na osobnym talerzyku). Jak się jednak okazuje, w poszczególnych regionach naszego kraju dużą popularnością cieszą się także inne, nieznane powszechnie zupy, jak siemieniotka(...)moczka. Inspiracje do stworzenia wigilijnych zup znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/zupy-na-swieta Siemieniotka Ta zupa na Wigilię jedzona jest na Śląsku. Występuje także pod nazwą „konopianka”, a to ze względu na jej główny składnik, którym są konopie. Do jej zrobienia potrzebować będziemy: 30 dag konopi 2,5 litra wody 3 łyżek mąki ryżowej 2 łyżek cukru 1 litra mleka 1 łyżki
Okiem Blondynki by McBlondiDzisiejszy przepis pod względem prostoty pobije chyba wszystkie, które do tej pory dodaliśmy. Zupa, żeby była pyszna nie musi być skomplikowana i nie musi się gotować parę godzin. Również gdy mamy mniej czasu, albo ochoty na gotowanie możemy przygotować coś pysznego. Zupa pomidorowa to chyba najpopularniejsza zupa w Polsce, każdy ma swoją i każdego zupa smakuje najlepiej, bo przecież kojarzy(...)się z dzieciństwem, gdy nasze mamy czy babcie gotowały nam pomidorówki. Nie twierdzimy, że nasz przepis jest lepszy, a zupa smaczniejsza, bo na pewno tak nie jest. Jest to przepis prosty i dzięki dodaniu papryki dość oryginalny w smaku. Zapraszamy do wypróbowania i mam nadzieję, że po raz kolejny pokażemy, że zupa nie musi być czasochłonna i trudna. Przepis
KasiaiKrzysiu.plNajprostsza zupa , krem z kapusty i pora! Nic dodać nic ująć. Zapowiada się kilka chłodnych dni, więc zupa krem przyda się jak nic na rozgrzewkę. Nigdy nie robiłam kremu z kapusty, ale powiem Wam, że świetnie smakuje. Ponieważ krem zawiera jedynie dwa składniki, kapustę i por, więc warto go ugotować na bulionie z kurczaka. Ostatnio często kupuję kurczaki hodowane(...)kukurydzy. Bulion jest żółciutki i tłusty, idealny na zupę. Krem z kapusty i pora jest niezwykle smaczny. Niektórzy ludzie nie lubią gotowanego pora w kawałku, bo jak kiedyś to powiedziała moja koleżanka z ogólniaka sprawia wrażenie włosów w zupie. Bardzo dosadne stwierdzenie…Jak widzicie zrobiło na mnie wrażenie, bo pamiętam je po 30 latach
codojedzeniaDzisiaj polecam zupę szczawiową. Wiem że ta zupa jest kojarzona raczej z wiosną, ale na jesień też można mieć wiosenne smaki. Zupa szczawiowa z jogurtem naturalnym Składniki na 4 porcje 1 pęczek szczawiu 1 mała marchewka 4 średnie ziemniaki 1 gałązka selera 2 gałązki zielonej pietruszki 1 kawałek liścia pora (ok 10 cm) 1 kostka rosołowa 4 średnie ziemniaki(...)jajka 1 jogurt naturalny Zupa szczawiowa z jogurtem naturalnym Wykonanie: Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie (lub mogą być z poprzedniego dnia z obiadu, ja tak zrobiłam), ostudzić, przepuścić przez praskę. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Szczaw oczyścić i opłukać. Końcówki odkroić, a liście drobno pokroić razem z selerem, porem i pietruszką (ja pocięłam
Pomysłowa kuchniaKurczak z warzywami i makaronem z zupy instant to pomysł na danie, które można zrobić bardzo szybko, a które nie wymaga specjalnego doprawiania - cała mieszanka przypraw znajduje się w saszetce z zupy instant. Mam na blogu jeden przepis z użyciem makaronu i przypraw z zup instant, bo po pierwsze sama czasem ją przygotowuję, a po drugie na blogu staram się(...)lodówkę, przygotowałam obiad, a w międzyczasie samą siebie na ten wyjazd (ubranie na zmianę i takie tam). Wpis powstał we współpracy z marką OYAKATA i do jego przygotowania użyłam zupy instant Kurczak po japońsku . Wybrałam ją, ponieważ z zamyśle miałam danie z kurczakiem, więc miałam pewność, że przyprawy w dołączonych saszetkach będą odpowiednio skomponowane pod względem dopasowania do rodzaju mięsa
Kolorowy Przepisownikbyłam do końca przekonana co do takiego połączenia smaków. Okazało się, że moje obawy były niepotrzebne. Krem z pietruszki wyszedł rewelacyjny w smaku. Gruszka i rozmaryn nadaje zupie niesamowitego, słodkawego smaku. Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna. Tym postem zaczynam także serię (mam nadzieję) przepisów w wersji fit i fat. Jak już powszechnie wiadomo przeszłam na dietę. Postanowiłam się odżywiać(...)zdrowiej (chociaż na jakiś czas). Ale odwieczny problem to mój mąż. "Znowu dietetycznie?", "Co to za zupa , nie ma mięsa nie smakuje mi!". Jestem pewna, że niejedna z nas miała problem z tzw. "gotowaniem na dwa gary". Postanowiłam ten problem rozwiązać i zaczynać od jednego gara, ale działać przy tworzeniu dwóch dań przy pomocy dodatków. Mam nadzieję, że pomysł
Pobite gary BarbaryGdzieś kiedyś rzucił mi się w oczy przepis na zupę gołąbkową, jednak niestety nie zwróciłam wtedy na nią należytej uwagi. Ostatnio spoglądając na zawartość mojej lodówki i zastanawiając się co zrobić na obiad ze składników które w niej jeszcze się ostały, jakoś pomyślałam właśnie o niej. Okazało się, że mam wszystko co potrzeba na gołąbki, więc tym bardziej na zupę(...)gołąbkową:). Podsmażyłam więc mięso mielone z kiełbaską i cebulką, dorzuciłam posiekaną kapuchę, bulion i pomidory i wyszła przepyszna! Taki smak gołąbków w zupie, aż nie mogłam się sobie nadziwić, że nie przymierzyłam się do czegoś takiego wcześniej. Zupa wychodzi gęsta, z ryżem, mięsem i kapustą, jeżeli lubisz bardziej płynne zupy, dodaj więcej bulionu. Teraz rozważam nad zupą hamburgerową, lazaniową
karmelowywędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura i ciecierzycy ; blog: La grande e la piccola cuoca Ciecierzyca z burakiem szpinakowym i toskańskim jarmużem ; blog: Smakołyki Angeli Humus - deep z cieciorki ; blog: Smaki Prowincji Coś(...)Orientalna ciecierzyca z pieczarkami i kuskusem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Ciecierzyca w pomidorach à la fasolka po bretońsku ; blog: Mops w kuchni Hummus tradycyjny z ciecierzycy ; blog: Pati gotuje Zupa krem z białych warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa
Weekendy w domu i ogrodzieJakiś czas temu udało mi się dostać w świetnej promocji mrożone leśne grzyby i spożytkowałam je w postaci pysznej zupy z serem brie, dzięki któremu zupa stała się niesamowicie aksamitna i kremowa. Ostatnio serów u mnie dużo na blogu, co tylko potwierdza fakt, że są bardzo wszechstronne w wykorzystaniu. Można je jeść same, zapiekać, rozpuszczać w zupach, no wszystko. Uwielbiam(...)sery W tej zupie też sprawdził się doskonale, polecam ją bo jest absolutnie przepyszna. Można zupę zmiksować przed podaniem i powstanie przyjemna zupa krem, ja jednak zostawiłam grzyby nietknięte, zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa grzybowa z brie (4-6 porcji) Składniki: 700 g grzybów, najlepiej mieszanki leśnych i pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 2 łyżki masła 1 duża
karmelowyJakiś czas temu udało mi się dostać w świetnej promocji mrożone leśne grzyby i spożytkowałam je w postaci pysznej zupy z serem brie, dzięki któremu zupa stała się niesamowicie aksamitna i kremowa. Ostatnio serów u mnie dużo na blogu, co tylko potwierdza fakt, że są bardzo wszechstronne w wykorzystaniu. Można je jeść same, zapiekać, rozpuszczać w zupach, no wszystko. Uwielbiam(...)sery W tej zupie też sprawdził się doskonale, polecam ją bo jest absolutnie przepyszna. Można zupę zmiksować przed podaniem i powstanie przyjemna zupa krem, ja jednak zostawiłam grzyby nietknięte, zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa grzybowa z brie (4-6 porcji) Składniki: 700 g grzybów, najlepiej mieszanki leśnych i pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 2 łyżki masła 1 duża
karmelowykolor tęczy , autorkę nastrojowych zdjęć w stylu, który nazwałabym melancholijno-babcinym :) Małgosia dostarczyła mi dużo świetnego materiału, zobaczycie więc m.in., jak wygląda jej domowe studio, jak stylizuje zupy oraz jak osiąga w postprodukcji matowe wykończenie swoich zdjęć. Małgosia jest bardzo skromną osobą. Gdy zaprosiłam ją do wpisu gościnnego, zastanawiała się, czy się nadaje, a przecież robi przepiękne(...)lubię, czy raczej wybrać coś, co bywa problematyczne, lubi płatać figle i przyprawiać młodych fotografów o bóle głowy. W końcu zdecydowałam się na coś pośredniego - na zupę. Mają one to do siebie, że bywają nudne, nijakie, bez wyrazu, prawda? Ich płynna konsystencja i brak wyraźniej struktury sprawia, że zdjęcia zup bywają nieciekawe i bez charakteru i zupełnie nie oddają smaku
Chilli Czosnek i OliwaZupy rybne i owoce morza kochamy i uwielbiamy ;) i nie trzeba jakichś szczególnych talentów kulinarnych żeby ugotować sobie gar aromatycznej i rozgrzewającej zupy, która zadowoli najbardziej wymagające kubki smakowe. Podstawa to dobre produkty, w tym świeże ryby i bulin, najlepiej ugotowany na białych rybach i rybich szkieletach po wcześniejszym oczyszczeniu i usunięciu skrzeli i oczu. Do wywaru można dodać owoce(...)morza, a pod koniec gotowania kilka pancerzyków krewetek lub kraba, uzyskamy wówczas bardziej złożony smak. Po 20 minutach gotowania przelewamy bulion przez sito i mamy bazę do naszej zupy. Jeśli nie macie wywaru rybnego możecie użyć warzywnego, choć rybny byłby lepszy. Do zupy dodajemy drobno posiekane warzywa, a kilka minut przed końcem gotowania owoce morza
SzczyptaSmaQZupa miso z tofu i kapustą pekińską Czym jest zupa miso ? W skrócie jest to taki odpowiednik naszego rodzimego rosołu z wkładką. To co wyróżnia ten azjatycki rosół na tle innych zup, to tytułowa pasta miso. Dzięki występującym w paście bakteriom mlekowym wspiera pracę jelit. Pokarm jest łatwiej trawiony i lepiej wchłaniany. Wspomaga również układ odpornościowy w walce z wirusami(...)dlatego zupa miso jest zalecana podczas przeziębienia i grypy. Ważne jednak jest to, żeby zupy po dodaniu pasty miso nie zagotować! Inaczej jej magiczne właściwości uciekną, a nam zostanie jedynie gar pysznej i aromatycznej zupy. Jeśli chcesz podgrzać zupę, to jedynie na małym ogniu. Przepis na zupę miso jest bardzo prosty i myślę, że nie ma osoby, która by spartoliła
BlendmanZimno i mokro! Na taką pogodę pasuje zupa brokułowa z cheddar. Zazwyczaj przyrządzam brokułowy krem . Moje dzieci jednak miały ochotę na brokułową w całości. Bardzo smaczna zupa brokułowa! Naturalnie zielona….Dodaję brokuły pod koniec gotowania zupy tak aby zachowały swój soczysty zielony kolor. Brokuły podobnie jak i inne zielone warzywa szybko tracą swój naturalny kolor pod wpływem wysokiej temperatury(...)zupie jest to nieuniknione. Po kilku minutach brokuły i tak będą “wypłowiałe”. Całe szczęście, że smak zupy na tym nie cierpi! Zupa brokułowa Składniki: 1 świeży brokuł, 500 g 3 ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka 2 l bulionu z kurczaka 200 ml śmietanki 2 łyżki oliwy 1 cebula sól do smaku po ½ łyżeczce białego i czarnego pieprzu szczypta
codojedzenia