Tajska zupa z krewetkami czyli kulinarna podróż do Tajlandii! W czasach gdy podróże są utrudnione ratują nas kulinarne wojaże! Kto podróżuje ze mną? Zapraszam w podróż do mojej kuchni gdzie ugotujemy aromatyczną i rozgrzewającą zupę z nutką morskich, cytrusowych i egzotycznych smaków. WSKAZÓWKI: Do mojej zupy dałam krewetki ale ewentualnie użyć możecie pokrojonego w kostkę kurczaka (choć(...)jednak polecam mocno krewetki). Za mega smak w mojej zupie odpowiada czerwona pasta curry Kanokwan, która jest mega dobra (używam jej od lat) i ma super skład! Szukajcie jej w sklepach bo ten smak jest nie do podrobienia. W składzie ma: chili, trawę cytrynową, galangal, sól, czosnek, szalotkę, pastę z krewetek (krewetki + sól) limonkę, kaffir i kmin. Zupę zabieliłam kremem
CzarnawisienkaMoja ulubiona grochówka z grochu łuskanego połówek, przepis na pyszną i pożywną zupę na wędzonce. Jak zrobić najlepszą grochówkę na wędzonce? Klasyczna, prosta zupa krem z boczkiem, kiełbasą i chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Najlepszy przepis na grochówkę, każdy zapewne ma swój. Najpopularniejsze to grochówka wojskowa, grochówka na wędzonce i grochówka przepis Babci. Wiele razy słyszałam... eh najlepsza była grochówka Babci. Babcia(...)także na wiele innych spraw. A może ta grochówka Babci nie była najlepsza, tylko My jesteśmy sentymentalni? Grochówka na wędzonce z Najlepsza grochówka to ta na wędzonce. Zupę można wzbogacić różnymi dodatkami. Może to być grochówka na wędzonce z ziemniakami, z kiełbasą, z boczkiem, z smażoną kiełbasą i cebulą, a także z makaronem. Mój ulubiony zestaw to grochówka
Dieta moja pasjaZupa Grzybowa na kaca. Zupa Grzybowa, czyli Zagorska Juha pochodzi z Chorwacji a dokładnie z regionu Zagorje. Regionu, który w jednym rondlu dzieli się tym, co najlepsze, borowiki, mięso, śmietana, wino 😉, warzywa i zioła, przypraw. Pochodzenie zupy grzybowej jest bardzo stare i jak to często bywa, było to pożywienie biednych ludzi, wieśniaków, którzy wrzucali do gara to, co mieli(...)ręką. Można powiedzieć, że to taki fast food, zanim w ogóle wymyślono nazwę fast food. Dziś tę zupę można zjeść niemalże w każdej restauracji. A nawet jest ona tradycyjnie podawana na zakończeniu Festiwalu muzycznego w Zagorje, i dzięki temu zyskała przydomek, zupy na kaca. Aż żałuję, że nie mam kaca 😉, ale zapraszam na zupę grzybową i życzę
RafalCookprzecież urodziny w kwietniu. Jeny, ale walnę grilla. Chyba, że (jak co roku) spadnie obfity śnieg. A kij, żaden śnieg nie popsuje mi urodzinowego grilla. Wracając jednak do tytułowej zupy, chciałam napisać jak fantastyczną sprawą są mrożonki. Są mrożone w sezonie, więc warzywa i owoce smakują bardzo dobrze. Cenowo też są w miarę przystępne. Jak mam w lutym kupić świeży(...)zielone szparagi. Tak. W lutym. Nie, dziękuję. Jeżeli więc najdzie mnie ochota na groszek w lutym, kupuję mrożonki. Paczka, którą ostatnio kupiłam, wylądowała w koszyku właśnie z myślą o zupie. Mój ostatni krem z groszku robiłam tak dawno, że w sumie nie pamiętałam jak smakował. Byłam więc średnio na jeża do niego przekonana (mimo, że naprawdę wierzę w mrożonki). Zupa
KardamonovyProsty przepis na popularną, kwaśną zupę, czyli żurek z kiełbasą. Klasyczny żurek z białą kiełbasą i jajkiem jest najbardziej popularny w okresie Świąt Wielkiejnocy. Zupę przygotowuje się na wywarze mięsnym, warzywnym lub wersja postna tylko z jajkiem. Żurek z kiełbasą lub z kiełbasą i jajkiem to najpopularniejsze wersje tego dania. Wywodzi się on z kuchni regionalnej i żurek(...)poprawny. Żurek jest jeden, a czy to żurek z kiełbasą, czy z jajkiem, na wędzonce czy całkowicie postny to ten sam żurek wywodzący się od żuru. Nazwa zupy pochodzi od niemieckiego przymiotnika sauer , który oznacza kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Określenie „żur” przyjęło się na ziemiach polskich w XV w., ale w tamtym czasie nazywano tak wszystkie potrawy powstałe
Dieta moja pasjaWarzywna zupa Shurba z Omanu Shurba lub inaczej zwana Shorba – to warzywna zupa bez mięsa. Można zrobić ją również w wersji mięsnej. Bez wątpienia sekret tej zupy polega na dość długim gotowaniu warzyw (plus ewentualnie mięsa) aby całość była bardzo delikatna. Bezsprzecznie jest to danie na zimowe dni. Miska gorącej zupy warzywnej jest tym, czego potrzebujesz, by się ogrzać(...)posilić. Zupa ta jest obowiązkowa w czasie Radamanu, kiedy po całym dniu postu potrzebujesz energii. Na zakończenie mojej nudnej opowieści, życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 60 minut 🇴🇲 – Oman 🫒 – Dom Oliwny Potrzebujemy oczywiście kilku składników 1 cebula drobno pokrojona 2 łyżki masła 1 marchewka drobno pokrojona 2 ziemniaki obrane i oczywiście drobno pokrojone 0/5 główki
RafalCookKapuśniak z kiszonej kapusty Tradycyjna polska zupa, czyli domowy kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach i wędzonce. Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty to idealna propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę na zimowe dni. Na wyjątkowy smak tej bardzo lubianej przez nas zupy składają się wszystkie zawarte w niej składniki. Aromatyczne i soczyste żeberka, pachnący wędzonką boczek oraz pyszna(...)kiszonej kapusty. Uzupełnieniem smaków są delikatne ziemniaki, a także cudowne przyprawy jak kminek, majeranek i nieodzowny czarny pieprz. Kapuśniak przepisy Kapuśniak na żeberkach to jedna z wersji tej pysznej zupy. Jak gotować kapuśniak? Żeberka i kiszona kapusta to wręcz idealne połącznie smaków. Poza tym występuje jeszcze kapuśniak na rosole , a wiosną na naszych talerzach pojawia się pyszny kapuśniak z młodej
Kuchnia Na WypasieZimowa zupa zbójnicka Rozgrzewająca, gęsta, bogata w składniki i bardzo sycąca zupa. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, no i przede wszystkim przepyszna. Idealna na zimowy obiad. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 1 marchew 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)razem podsmażamy przez kilka minut *** *** Całość zalewamy bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru). Opcjonalnie możemy zupę dodatkowo
Blog z ApetytemZupa krem z zielonego groszku i pora jest wyjątkowo prosta do przygotowania i bardzo sycąca. Do tego smakuje przepysznie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-z-zielonego-groszku-i-pora-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-z-zielonego-groszku-i-pora-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-z-zielonego-groszku-i-pora-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 ma\u0142a cebula,\r","500 g wody,\r","1 puszka zielonego groszku(...)oliwa,\r","szczypta chilli,\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Zupa krem z zielonego groszku i pora","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H5M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobniutko. Zeszkli\u0107 j\u0105 na oliwie.\r","Doda\u0107 groszek, pokrojonego pora i wod\u0119. Przyprawi\u0107. Gotowa\u0107 ok 20 minut.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 zmiksowa\u0107 na krem."],"keywords
Bardzo Gruby Smokzwiązku z tym, że blender jest moim nieodłącznym kompanem w kuchni, postanowiłem przyrządzić przy jego pomocy nową propozycję obiadową. Tym razem jest to prosta, delikatna, kremowa i lekko słodka zupa krem z kukurydzy konserwowej . Zanim zacząłem blogowanie, bardzo rzadko zabierałem się za samodzielne gotowanie zup. Myślałem wtedy, że jest to zajęcie czasochłonne i mało efektywne, bo przecież tak trudno najeść(...)się samą zupą… Z biegiem czasu doszło do mnie, że w życiu nie chodzi tylko o to, żeby się najeść po korek, ale przede wszystkim o to, żeby zjeść smacznie i czerpać zarówno z gotowania, jak i z jedzenia nieprzemijającą przyjemność. W zupach drzemie ogromny potencjał, który cały czas, łyżka po łyżce odkrywam Krem z kukurydzy z puszki
BlendmanZupa ziemniaczana z czosnkiem – kuchnia podkarpacka We wsi Huzele, położonej u podnóża Bieszczad, gotuje się zupę, która mogłaby uchodzić za wzorzec dania dawnej kuchni chłopskiej. Zupa ziemniaczana z czosnkiem przygotowana jest na bazie ziemniaków i marchewki, czyli tanich warzyw, które dostępne są przez cały rok. Mimo niewielu składników zupa ma mocny aromat dzięki czosnkowi, który dodany pod koniec gotowania zachowuje(...)mocny, świeży smak. Jednak zupa ta nie tylko jest smaczna i syci, ale ma również dodatkowe właściwości – rozgrzewa i wzmacnia odporność. Ten dawny przepis znalazł swoje miejsce w publikacji pt. „Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego pogranicza” autorstwa Roberta Bańkosza. Zupa ziemniaczana z czosnkiem – kuchnia podkarpacka Składniki: 5 ziemniaków 2 litry wody 2 marchewki średniej wielkości 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka
Trzeci talerzZupy jarzynowe zawsze są mile widziane u nas w domu. I o dziwo, bez wyjątku, wszyscy je lubimy. Jest sezon na młodą kapustę, więc postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie też o kalarepie, która była w lodówce i tak powstała naprawdę pyszna zupa. Na początku chciałam zrobić z niej minestrone, ale jakoś skończyłam na klasyce. I dobrze. Dodatkowo kalarepa(...)dodaje zupie charakteru. Zresztą sami wiecie jak smakuje gotowana kalarepa – nadaje się wprost idealnie do tego typu zup. Składniki: 2 l wody pół główki młodej kapusty 1 kalarepa z liśćmi 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki 1 łodyga selera naciowego mała jasna część pora pół pęczka koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki śmietany
KardamonovyPodczas wieczerzy wigilijnej na polskich stołach pojawiają się dwie zupy: barszcz czerwony i zupa grzybowa. Którą z nich zjemy w Wigilię, zależy od tradycji panującej w naszych domach. W moim zawsze musiał być czerwony barszcz mojej mamy, który jest najlepszy na świecie. Ja, niestety, nie umiem ugotować aż tak dobrego barszczu jak mama. A to kolor nie jest idealny(...)smakowi czegoś brakuje. No cóż, może kiedyś osiągnę ideał, ale póki co, zostawiam barszcz do przygotowania mamie, a sama gotuję zupę grzybową. Aby smakowała tak, jak chciałam, musiałam wypróbować wiele przepisów. Ten, który Wam proponuję, to moja wersja zupy grzybowej. Zupa jest pyszna, gęsta, esencjonalna – smakuje świetnie. Naprawdę polecam. Składniki: • 2 ziemniaki • 2 marchewki • 1 cebula
W mojej kuchnizupa grzybowa będzie świetnym daniem do podania na święta ale i nie tylko. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów leśnych , selera, pietruszki oraz ziemniaków. Doprawiłam ją śmietanką i estragonem, po czym podałam z ugotowanym makaronem. Do zupy sięgnęłam po mieszankę grzybów leśnych. Normalnie użyłabym suszonych borowików, jednak nigdzie nie mogłam ich dostać. Jeśli znajdziecie w sklepie suszone borowiki to polecam(...)użyć zamiast mieszanki grzybów. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zupa grzybowa zbielana Składniki na zupę grzybową zabielaną. 4 dkg suszonych grzybów leśnych 5 dkg korzenia pietruszki 10 dkg selera korzeniowego 25 dkg ziemniaków 2 pełne łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego 2 l wody 1,5 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego estragonu
MeCooksZupa z rzepy - kuchnia podkarpacka Wielu obcokrajowców w kuchni polskiej najbardziej ceni sobie zupy. Również podkarpacka kuchnia obfituje w przepisy na przeróżne polewki, zalewajki, kapuśniaki i barszcze. Prosta codzienna kuchnia naszego regionu to zarówno typowo polskie zupy, znane w całym kraju, jak i dania wyjątkowe, unikatowe, związane z lokalną tradycją. W żadnym zbiorze regionalnych przepisów z różnych zakątków naszego województwa(...)znalazłam tyle przepisów na dania z rzepy, co w publikacjach dotyczących Powiatu Kolbuszowskiego. Jest wśród nich między innymi zupa z rzepy – skromna, delikatna, gotowana na wywarze warzywno-mięsnym. Zupa z rzepy zabielana jest śmietaną i zagęszczona zasmażką, mimo to zachowuje lekkość i świeży smak dzięki rzepie, która jest jej głównym składnikiem. Przepis na zupę z rzepy Pani Marii Rzeszutek
Trzeci talerz