zupa - 38908 przepisów (strona:134/2594)

Zupa klopsikowa czyli "Kwaśny Klops" 217

Dziś pierwszy raz w życiu jadłam zupę klopsikową! Zrobiłam ją z przepisu Kasi z bloga "Kate´s Pie Hole" , który to urzekł mnie od pierwszego wejrzenia. I blog, i przepis. Zupy uwielbiam, przeróżne już jadłam i robiłam, ale tej nigdy wcześniej nie widziałam. I chociaż jest taka swojska, prawdziwie polska, ja dotąd się z nią nie spotkałam, być może dlatego(...)Pomorza. Poszperałam trochę wśród różnych przepisów i właściwie nie znalazłam większych urozmaiceń. Są osoby wierne tradycji podawania do klopsikowej ziemniaków ugotowanych osobno, jest rzesza kucharzy gotujących ziemniaki w zupie, jedni dodają koperek, drudzy pietruszkę, inni tylko majeranek. Jak jest prawidłowo? Ja nie wiem, bo jestem z Dolnego Śląska, ale zupa klopsikowa bardzo mi smakowała z ugotowanymi w niej ziemniakami

Kuchnia Prezydentowej
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 237

Będąc w dalszym kręgu świątecznych przepisów zapraszam Was dzisiaj na zupę grzybową. Co dom, to inna tradycja świąteczna, także ta tycząca się przyrządzania określonych potraw. Zazwyczaj na świątecznym stole królują takie zupy jak barszcz z uszkami, zupa rybna czy właśnie zupa grzybowa. Ta ostatnia pojawia się u mnie w czasie Wigilii. A u Was jakie zupy wiodą prym? :) Zatem - dzisiaj(...)przepis na zupę grzybową z mojego rodzinnego domu. Na własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybkach :) Składniki: 30 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 marchewki kawałek selera i pora 1 pietruszka 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 litr wody 2 duże łyżki śmietany 18% sól, pieprz mąka* Grzyby namoczyć na 2 godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać

My simple kitchen
Zupa z młodej kapusty z pomidorami 184

Zupa z młodej kapusty z pomidorami... Wiórki zielonej, młodej kapusty. Kawałki pomidorów, plastry marchewki. Drobno posiekany koperek i natka pietruszki. Pełnia wiosny na talerzu. Smacznego!   Składniki: 1/2 główki niedużej, młodej kapusty; 5 średnich ziemniaków; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 3 średnie, dojrzałe pomidory; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 1/2 pęczka(...)włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła pomidory), odstawić na 10 minut, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić  pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, por, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać łyżkę vegety. Gotować na średnim ogniu, aż wywar zacznie wrzeć

Gospodyni Miejska
Zupa gulaszowa 207

Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Zwyczajowo przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy w kociołku nad ogniskiem. Stąd też jej nazwa, węgierskie słowo gulyás oznacza bowiem nie co innego jak pasterza bydła. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula. Tę „ortodoksyjną”, podawaną w kociołku wersję określa się również(...)słowem bográcsgulyás – gulasz bograczowy lub kociołkowy (węg. bogrács – kociołek). Dziś jednak gotuje się ją w dużych garnkach. Jako ciekawostkę mogę dodać, że węgierskie słowo gulyás oznacza właśnie zupę gulaszową, nie zaś to co w polskiej tradycji nazywamy gulaszem. Gulaszowi odpowiadają raczej węgierskie pörkölt lub tokań (tokány). Zupa gulaszowa 2015-01-11 17:55:49 Poniższy przepis różni się

Kulinarna Pokusa
Wietnamska zupa krewetkowa 193

każdy potrafi się przekonać do krewetek. Jeśli jednak ktoś nie ma oporów ani przed krewetkami, ani przez smakami Azji, ta zupa powinna mu smakować. To jedna z moich ulubionych potraw, do których sięgam wszakże nie tylko ze względu na smak. Z racji bowiem tego, że często gotuję potrawy z kuchni azjatyckich, zwykle mam pod ręką prawie wszystkie składniki(...)takim wypadku przygotowanie opisywanej zupy jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Trzecią zaś rzeczą dla której ją gotuję, jest wygląd. Z tego punktu widzenia kluczowe jest dodanie do miseczek z zupą i makaronem siekanej papryczki chili oraz szczypioru z cebuli dymki. Czerwień i zieleń to przecież jeden z najbardziej wyrazistych dla naszego oka kontrastów. Na koniec napiszę jeszcze

Kulinarna Pokusa
zupa szparagowa 143

Wiosna w pełni! Musimy łapać każdą chwilę, maksymalnie wykorzystać warzywa i owoce już od pierwszego dnia zbiorów. Idealnie wpisuje się w to zupa szparagowa. Mmm… niebo w gębie. Przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut, o ile sos holenderski przygotujecie dzień wcześniej. W taką cudowną wiosenną pogodę chcemy razem z Westwing Home & Living wypełnić Was maksymalną porcją inspiracji! Mam nadzieję(...)się udało Koniecznie sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy. SKŁADNIKI Sos holenderski 3 żółtka 100 g masła sok z połowy cytryny sól biały pieprz Zupa 500 g zielonych szparagów 500 g białych szparagów 500 g gotowanej szynki 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml sosu holenderskiego 1 łyżka masła 2 żółtka sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki pszennej

zabawa smakiem
Moja ulubiona zupa ogórkowa 159

mięso przez około  pół godziny na małym ogniu. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać i w całości dodać do zupy wraz z porem i cebulą. Zupę gotować przez kolejne 30 minut na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą.  Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zupę gotować(...)małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 15 minut. Ogórki zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 7 - 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Wyciągnąć również żeberka i je oskubać, mięsko wrzucić

MarciochaKucharzy
Solianka 201

Jakiś czas temu odwiedziliśmy jedną z łódzkich knajp, w której odbyły się słynne Kuchenne Rewolucje. Zjedliśmy całkiem smaczną domową, białą kiełbasę i spróbowaliśmy rosyjskiej, kwaśnej zupy -  solianki. Bardzo mi smakowała, postanowiłam więc taka zupę ugotować w domu. Nieskromnie przyznam, że moja zupa smakowała jeszcze lepiej niż ta którą jedliśmy. Może to zasługa bardzo dobrych, naszych własnych, kiszonych ogórków(...)smacznego soku, może dobrych mięs - nie wiem. W każdym razie, bardzo zachęcam do ugotowania takiej zupy. Wbrew nazwie, nie jest wcale zbyt słona :)  Ponieważ pierwsza solianka jaką jadłam, była autorstwa Magdy Gessler, gotując swoją wspomagałam się również jej przepisem ( klik ) Składniki: wywar: 300 g wołowiny ( łopatka) 300 g wieprzowej łopatki ( u mnie karczek) 2 marchewki 1 pietruszka pół selera

Stare Gary
Zupa kalafiorowa 122

Zupa kalafiorowa musi być bogata w...? Kalafior :) Dlatego nie żałujmy go. Jak się ugotuje będzie miękki i przepyszny! Do tego marchewka, ziemniaki, białe warzywa: pietruszka i seler. I dużo przypraw. Tym razem bez kostki rosołowej... Zdrowo zatem:) Składniki: 1,5 litra wody 1/2 główki większego kalafiora (lub jeden mniejszy cały) podzielonego na różyczki 2 ziemniaki 1 marchew 2 małe pietruszki(...)jedna duża kawałek selera 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka kurkumy sól,  3 ziarenka pieprzu 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka śmietany 18% do zabielenia zupy - opcjonalnie (ja zabieliłam, lubię) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z marchewką - przekładamy go garnka Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i przekładamy do garnka w całości. Dodajemy różyczki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 248

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Wyjątkowa zupa, z niewielu składników, nieskomplikowana i zaskakująca w smaku. Zupa cebulowa jest gęsta i bardzo sycąca, ma łagodny, ale zarazem wyrazisty smak. Tradycyjnie podaje się ją w malutkich miseczkach wraz z chrupiącą bagietką i zapieka z warstwą sera. Jeśli zrezygnujecie z dodatku wina, zupa wychodzi naprawdę tanio, a smakuje równie dobrze. Ale ja pokusiłam się(...)komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek szynki parmeńskiej, lekko podsmażonej na chrupko. Przełamuje ona lekko monotonny smak i nadaje wyrazistości. Nie wiem czy każdemu ta zupa przypadnie do gustu, bo jest naprawdę zupełnie inna od tradycyjnych zup, ale myślę, że warto się przekonać i choć raz ją przygotować. To jak, skusicie się?:)  SKŁADNIKI

Słodko-Słony Świat Ilony
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 181

Dodatkowo, tego dnia miałam dużo na głowie i potrzebowałam przepisu szybkiego, najlepiej łatwego do odgrzania i idealnie rozgrzewającego. W głowie kotłowało mi się milion pomysłów, lecz nagle nadeszło oświecenie. Zupa! Czemu nie pomyślałam o tym od początku? Nie mam pojęcia. Pewnie byłam trochę zakręcona  kompletnie obezwładniona ilością obowiązków ostatnich dni. Dla mnie zupa i kurczak to takie dwa dania(...)które zapisują się w moim sercu jako "pocieszające, leczące jedzenie". Nie ma nic lepszego niż gorąca, jedwabiście gładka, aromatyczna zupa rozlewająca się ciepłem w wyziębionym brzuchu po ciężkim dniu. Lub kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami

Gotowanie to kochanie
Barszcz biały na zakwasie 216

średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe; 2,5 litra zimnej wody; 2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka; 500 ml domowego zakwasu na barszcz biały lub 1 torebka barszczu białego(...)zimnej wody; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy; 600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki

Gospodyni Miejska
Żurek z białym serem 190

mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe; 2,5 litra zimnej wody; 2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka; 1 torebka żurku Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą

Gospodyni Miejska
Ekspresowa zupa na jesień, z kapustą i fasolą 146

listopada z mgłą, zimnym wiatrem i dokuczliwym brakiem słońca. Jesteście głodni, zmęczeni i zziębnięci. Co by tutaj zjeść? Najlepiej coś sycącego i rozgrzewającego. Ja ostatnio mam wielką ochotę na zupy, które działają kojąco na moją jesienną chandrę. Z zupami jednak taki jest problem, że zazwyczaj potrzebujemy ugotować do nich bulion, co sprawia, że ich przygotowanie jest raczej czasochłonne (kostki rosołowe(...)pracy i w lodówce nie czeka żaden wcześniej zrobiony posiłek? I tu przychodzi z pomocą przepis, który wyszukałam w książce Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands. Zamiast bulionu, do zupy dodajemy po prostu krojone pomidory z puszki (lub passatę ), uzupełniając je sycącym wkładem z kapusty i fasoli. Zupa jest gotowa w maks. 25 minut i nie wymaga wiele pracy. W oryginalnym

Chilli Czosnek i Oliwa
PIKANTNY BARSZCZ Z CHORIZO I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 197

Kolejna wariacja na temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu.  Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna  od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :) Składniki: kawałek wędzonego żeberka pętko kiełbasy chorizo 3 marchewki 1 pietruszka buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych) kawałek selera(...)pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę  oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję ok 10 minut, nie za długo, aby zupa nie straciła koloru. Kiełbasę kroję w plasterki

Walijskie Pichcenie