zupa - 38908 przepisów (strona:133/2594)

Krem z czerwonej soczewicy 110

Smaczne, zdrowe, kolorowe..Kolejna odsłona cyklu zupy na niedzielę. W końcu kiedy jak nie w weekend mogę znaleźć czas na małe kuchenne eksperymenty. W tygodniu zwykle nie mam tyle czasu, żeby gotować wymagające czasu zupy, więc to właśnie w weekendy zaprzyjaźniam się z nowymi smakami kremowych zup.  Dzisiaj w menu prosty krem z czerwonej soczewicy. Soczewica niedawno powróciła(...)łask podobnie jak wspomniany przed tygodniem topinambur. Często używana jest w kuchni wegetariańskiej, zawiera dużo białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso. Jest idealna nie tylko do zup albo sałatek, ale można zrobić z niej też np. pasztet (przepis tutaj ). Dodatkowym plusem soczewicy jest, to że daje poczucie sytości, więc zmniejsza apetyt na przekąski między posiłkami. oczewica czerwona , która jest najpopularniejsza

Bon appetit mon amie
Zupa krem brokułowa z fetą 152

Zupa krem brokułowa…Zupę można ugotować na przysłowiowym gwoździu. Do pysznej brokułowej niewiele potrzeba. Bardzo lubię zupy, ale z brokułów zawsze gotuję krem. Zupa krem brokułowa niewiele różni się od brokułowej z boczkiem czy kremu brokułowego z kurkami . Podałam ją z pokruszoną fetą, chili, pietruszką i dymką. Smak dobrej zupy…wszystko zależy od bulionu i dodatków. Zupa krem(...)brokuła na różyczki. Marchewkę i pasternak pokrój w kostkę. Wsyp warzywa do garnka, dodaj natkę i zalej bulionem. Gotuj do miękkości, około 20 minut. Zdejmij garnek z kuchni, zmiksuj zupę na krem. Postaw z powrotem na kuchni. Dopraw krem solą, pieprzem, dodaj masło i zagotuj. Napełnij miseczki gorącą zupą. Posyp serem feta, dymką i cienko pokrojoną chili. Ja jeszcze doprawiłam

codojedzenia
Minestrone z czerstwym chlebem 129

Minestrone to najpopularniejsza włoska zupa. Jej nazwa pochodzi od słowa minestra , czyli zupa. Minestrone jest pełne warzyw i bardzo pożywne. Nie ma jednego obowiązującego przepisu na tę zupę. W zależności od regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory(...)koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje zupie gęstość, a jednocześnie pozwala na sensowne wykorzystanie nadmiaru chleba. Przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam w książce „Męskie gotowanie” i tak też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów

Trzeci talerz
Zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem- Yalya 134

Lekka zupa, zdrowa i świeża dzięki mięcie. Znakomita przekąska lub lekkie danie dla tych co na diecie. Masło? I owszem! Na diecie nie można całkowicie eliminować tłuszczu. Jest potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i przyswajania wapnia z nabiału. Zupa ta nazywa się oryginalnie Yayla, pochodzi z Turcji i jest przysmakiem tamtejszych górali i pasterzy. Zaraz po ugotowaniu zupa jest troszkę(...)mniej gęsta niż po odstaniu. Chcesz bardziej gęstą zupę, odstaw ją na 15-20 min. Zgęstnieje. Miętę z masłem można już w rondlu wymieszać z zupą, jeśli nie mamy gości i nie staramy się o efektowne podanie. Ja tego nie zrobiłam, aby zachować biel zupy bez kropeczek suszonej mięty. Przypomina wtedy żurek. Miętą z masłem polałam zupę na talerzu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pikantna zupa meksykańska 131

Pikantna zupa meksykańska podana w obowiązkowym towarzystwie chrupiących, domowych czipsów z tortilli i pomidorowej salsy Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a. Pyszny, rozgrzewający obiad lub kolacja. Zupa meksykańska jest prosta i szybka do przygotowania. Swoją pikantność zawdzięcza papryczkom chipotle. Chipotle to poddana procesowi wędzenia papryka chilli z popularnej w Meksyku odmiany Jalapeno, która w wyniku wędzenia nabiera delikatnego(...)aromatu dymu, a jednocześnie staje się bardziej ostra od tradycyjnej papryki Jalapeno. Ja używam papryczek chipotle sprzedawanych w puszce ( takich ). Pikantność zupy meksykańskiej łagodzi dodatek awokado, sera Cheddar (w oryginale użyto ser Lancashire) oraz łyżka salsy ułożona na wierzchu zupy. Składniki zupy meksykańskiej: (4 porcje) 2 łyżki oliwy (używam olej rzepakowy) 1 duża czerwona cebula (dałam 2 małe) 2 ząbki

Moja Delicja
Zupa Meksykańska 154

Witam serdecznie Za oknem sroga zima więc na obiad idealnie nadaje się zupa meksykańska która jest syta i mocno rozgrzewająca. Zupa meksykańska jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 2 średnie cebule (około(...)papryka ostra 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej olej do smażenia oraz 2 litry wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu Link do filmu z przygotowania: Zupa meksykańska https://www.youtube.com/watch?v=KCrXOr_wyVA Przygotowanie: Do przygotowania zupy możemy użyć wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu. Przykładowy wywar: Do garnka daję na przykład ćwiartkę kurczak lub dwie mniejsze, można użyć skrzydełek

Uwaga Babcia Gotuje
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 151

Aromatyczna, warzywna, pikantna, rozgrzewająca i sycąca zupa - tak można nazwać Minestrone. Zupa ta jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań we Włoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę , to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało(...)włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem np. makaronu. Ja dodałam do niej makaron tortellini bo uważam, że świetnie nadaje się do tej akurat zupy - mało tego, uzupełnia ją w mięso którego w samej zupie brak. Można jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż. Przepis własny. Składniki na garnek

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kapuśniak na żeberkach 166

Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych zup. Kapuśniak z kiszonej kapusty, gotowany na żeberkach jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni.  Składniki: 1 kg żeberek 1,5 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 30 ziaren pieprzu 1 por pół selera 1 marchewka 1 pietruszka sól do smaku 1 czubata łyżeczka kminku mielonego(...)pora, seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę. Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przed wrzuceniem do zupy przepłukać wodą. Soku z kapusty

Smak mojego domu
Mamusina botwinka 82

Domowej kuchni czar Moją ulubioną zupą z domu rodzinnego jest botwinka . Zawsze gdy pojawiam się w „domowych pieleszach” moja Rodzicielka ma zadanie bojowe ugotować gar tego specjału tylko dla mnie. I wara każdemu, kto się do tego gara dobierze przede mną! Zawsze lamentowałam na stosunkowo krótki sezon zupy botwinkowej. Odkryciem był wiec dla mnie patent na mrożenie świeżych pęczków botwinki(...)Pęczki te należy posiekać nożem na drobne kawałki – siekać wszystko: liście, łodyżki i małe buraczki – przełożyć do torebek foliowych i zamrozić w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Zupa botwinkowa na tak przechowywanym głównym składniku jest równie dobra, jak ta na świeżych pęczkach. W ten sposób botwinka króluje w kuchni przez cały rok! Składniki na porcje dla 5-6 osób: WYWAR

Grunt to przepis!
Krem z kalafiora na mleku z grzankami 88

Kiedyś widziałem w telewizorze takiego pana, który rzekł, iż w kuchni polskiej jest bardzo dużo zup . I faktycznie - wystarczy wziąć pierwszą z brzegu książkę kucharską z przepisami kuchni polskiej aby przekonać się jak wiele zup jest kojarzonych z naszą tradycją kulinarną. Oczywiście nie wszystkie stricte wpisują się w nasze dzieje i nie wszystkie mają etykietę "made in Poland long time(...)Niemniej jednak jak podaje Newsweek w swym króciutkim artykule - "Polska potentatem w spożyciu zup" . Podobno w ciągu roku, my Polacy, "zjadamy 3,8 mld litrów zup, czyli aż 103 litry na osobę" . Naprawdę imponujący wynik! Z kolei w 2009 r. brytyjska telewizja nakręciła genialny dokument o zrzucaniu wagi "10 Things You Need To Know About Loosing Weight" . Można tu wyjść

Right Behind The Kitchen
Szybka zupa z soczewicą 165

Szybka zupa z soczewicą Szybka zupa z soczewicą .. powstała w chwilę, o poranku gdy miałam ochotę na dzień gdy w pracy zjem pyszną ciepłą zupę popołudniu.    Godzina 7 rano .. stoję w kuchni  z bolącym gardłem i myślę co zabrać ze sobą do pracy, żeby zjeść. Tak, staram się jeść co 3 godziny, więc o 15 muszę zjeść(...)jesienną zimną pogodę .. zamarzam ..  I tak otworzyłam szafkę zawierającą różne produkty spożywcze nagromadzone i wzrok mój padł na czerwoną soczewicę .. sos pomidorowy .. i padło zupa pomidorowa ale taka na ostro z soczewicą, trzy minuty .. no dobra 15 i zupa wylądowała w pojemniku.   Szybka zupa z soczewicą   (  2 porcje )  0,5 szklanki czerwonej soczewicy

Kuchnia na wzgórzu
ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI 177

ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI Jedna z moich ulubionych zup - pyszna, tania i szybka: zupa z soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna(...)bogata w smaku. Oczywiście, jeśli chcecie możecie ugotować ją na jakiejś mięsnej kostce lub ładnym kawałku mięsa, wybór pozostawiam Wam :)  Taką zupę gotuję przez cały rok, gości ona u mnie na stole bardzo często, gdyż składniki zawsze mam pod ręką  (zapasem soczewicy mogę obdzielić pół miasta), a włoszczyzna zawsze zalega gdzieś na dnie lodówki. Do tego gotuje się

Słodko-Słony Świat Ilony
najlepsza zupa z leśnych grzybów 116

zupa grzybowa Na możliwość zrobienia tej zupy, czekam zawsze z prawdziwą niecierpliwością. Jest to bowiem dla mnie ( mam nadzieję, że nie jestem w tym przekonaniu osamotniony), Królowa Zup Wszelakich. Najważniejszym składnikiem w tej zupie są oczywiście grzyby, jędrne podgrzybki, przysadziste koźlarze czy nawet niewielkie maślaki, wszystkie składają się na magiczny, wprost składnik, nadający potrawie  niesamowity zapach i smak. Zresztą(...)żadne słowa, nie są w stanie oddać wrażenia, jakie wnosi do kuchni ta potrawa. Po prostu trzeba zabrać się do roboty i zupę ugotować. składniki  dla sześciu  osób wywar 2 podudzia kurczaka 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) szczypta lubczyku sól, pieprz zupa

Miód i pieprz
Zupa ogórkowa - łatwy przepis 117

widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Jeśli posiadamy w domu robota z funkcją grubej tarki to bardzo łatwo i szybko możemy ugotować taką oto zupę ogórkową. Zupa ogórkowa - łatwy przepis Składniki: Słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść(...)laurowy, papryka mielona sól, pieprz Zupa ogórkowa - łatwy przepis Wykonanie: Cebulkę drobno kroimy i smażymy na maśle i oliwie w garnku, w którym zrobimy zupę. Dodajemy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich aromat. Zupa ogórkowa - łatwy przepis W tym czasie obieramy wszystkie warzywa i ścieramy w robocie kuchennym na grubych oczkach. Zupa ogórkowa - łatwy przepis Wrzucamy warzywa do garnka

Pyza i Surówka
Zupa pomidorowa. 118

Zupa pomidorowa, ulubiona zupa moich dzieci. Z tego względu dość często muszę ją gotować. Można ją podać z ryżem bądź z makaronem. U nas ryż wygrywa i to z nim podaję tę zupę. Składniki: 4l wody, udko i skrzydełko kurczaka, kilka marchwi, dwie średnie pietruszki lub jedna duża, kawałek selera, połówka pora, puszka pomidorów, przecier pomidorowy, sól, pieprz(...)kurczaka. Zagotować, zszumować. Dodać umyte i obrane warzywa. Gotować na średnim ogniu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić i popieprzyć. Pomidory z puszki zmiksować i dodać do zupy gdy warzywa będą już miękkie. Przecier pomidorowy lekko przesmażyć ( tubka 200g) i również dodać do zupy. Zupę spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Jeżeli będzie zbyt kwaśna można dodać troszkę cukru

W kuchni u Moniki