Określenie „kapuśniak z kapusty” być może nie wygląda na zbyt dobrą polszczyznę, jednak chcieliśmy podkreślić, że chodzi dokładnie o „kwaśną” wersję tej zupy. Prawda jest bowiem taka, że pod słowem „kapuśniak” rozumie się przeróżne zupy z jakiejkolwiek wersji tego warzywa. Zależnie od regionu, kucharza czy rodziny. Z racji jego popularności zapewne każdy się już z jakimś wariantem kapuśniaka spotkał. Dlatego(...)pytanie jak kwaśny powinien on być. To oczywiście kwestia gustu – my preferujemy umiarkowane rozwiązania w tym zakresie. Dlatego wyciskamy sok z kapusty i nie dodajemy go już potem do zupy, ale też kapusty dodatkowo nie płuczemy. Na wszelki wypadek warto jednak wyciśnięty sok zachować. Jeśli pod koniec gotowania zupy uznamy, że chcielibyśmy mieć ją nieco kwaśniejszą, zawsze będziemy wtedy mogli
Kulinarna PokusaZupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi na koniec sezonu szparagowego Zbliża się powoli koniec szparagowego szaleństwa. Chociaż w marketach szparagi możemy kupić przez cały rok, to jednak najlepsze są te z przełomu maja i czerwca oraz początków lipca. Wypróbowaliśmy w tym roku kilkanaście nowych przepisów z wykorzystaniem szparagów i będziemy się nimi z Wami dzielić w najbliższym czasie. Zupa(...)zapotrzebowania). Szparagi są niskokaloryczne 100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 17 kilokalorii. Prażone nasiona szparagów są uważane za zamiennik kawy. Co można zrobić ze szparagów Ze szparagów możemy przyrządzić zupy krem, takie jak ta z poniższego przepisu. Mogą też stanowić składnik rozmaitych sałatek i krokietów (tutaj znajdziecie przepis na. krokiety serowo - szparagowe ) Ugotowane szparagi można podawać z jajkiem sadzonym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa Botwinka Zupa Botwinka to jedna z lepszych wiosennych i wczesnoletnich zup jakie istnieją - takie przynajmniej jest zdanie mojej rodzinki i moje Przygotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym z dodatkiem młodych ziemniaków, zabielona śmietaną. Pyszna, pożywna zupa bez wątpienia kojarząca się z wiosną. Zupa Botwinka to taka zupa, na którą czekam cały rok Zachęcam do wypróbowania przepisu Przepis(...)cztery porcje dania Zupa Botwinka. SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki 2 marchwie 1 mały por 1 średnia pietruszka 1 mały seler lub kawałek dużego 1,5 - 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego 3 - 4 młode ziemniaki sól 200 g śmietany 12% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Marchew, pietruszkę, por i seler obrać, opłukać, osuszyć
WSZYSTKO SMACZNEoryginalnej stylizacji… [źródło grafiki: http://residentevil7.com/] Niemniej, postanowiliśmy przygotować potrawę, która wyglądem przypomina to, czym Marguerite Baker uraczyła bohatera gry. Od razu do głowy przyszła nam zupa, podawana na polskich stołach – czyli flaki. Naszą wersję podkręciliśmy kilkoma sztuczkami zdradzonymi przez babcię i musimy przyznać, że pomimo dość obrzydliwego składu ta zupa naprawdę dobrze smakuje! Pierwszy raz staraliśmy(...)żaden człowiek, ani jego ręka ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 298 kcal | 33,5 g białka | 6,0 g węglowodanów | 15,7 g tłuszczu FLAKI RESIDENT EVIL VII zupa z podrobów z grzybami 30 min 2 h (gotowanie) 31 zł 6 porcji łatwe POTRZEBUJESZ miska duży garnek ostry nóż Składniki Koszt flaki wołowe, świeże, lub już obgotowane i pokrojone
Nerds KitchenBardzo delikatna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba. Najprostsza i najlepsza zupa krem z pieczonej papryki Co do zasady zupy kremowe są proste do zrobienia – wystarczy zmiksować składniki. Nasza zupa krem z pieczonej papryki jest super prosta a przy tym niezwykle smaczna(...)Aksamitne, zmiksowane zupy kremy dość często goszczą na naszym stole, bo Agnieszka takie właśnie lubi. Eksperymentujemy zatem z różnymi warzywami, ale na koniec dnia i tak wychodzi na to, że najlepszy jest krem z pieczonych papryk. Już sama upieczona papryka jest pyszna, a co dopiero w towarzystwie innych warzyw, zmiksowana na gładko… Każda zupa krem z pieczonej papryki jest
Niedzielny kucharzBardzo delikatna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba. Najprostsza i najlepsza zupa krem z pieczonej papryki Co do zasady zupy kremowe są proste do zrobienia – wystarczy zmiksować składniki. Nasza zupa krem z pieczonej papryki jest super prosta a przy tym niezwykle smaczna(...)Aksamitne, zmiksowane zupy kremy dość często goszczą na naszym stole, bo Agnieszka takie właśnie lubi. Eksperymentujemy zatem z różnymi warzywami, ale na koniec dnia i tak wychodzi na to, że najlepszy jest krem z pieczonych papryk. Już sama upieczona papryka jest pyszna, a co dopiero w towarzystwie innych warzyw, zmiksowana na gładko… Każda zupa krem z pieczonej papryki jest
Niedzielny kucharzwykwintna francuska zupa cebulowa na koniaku i karmelizowanej cebuli to rarytas dla smakoszy. Zresztą każdy kto lubi zupę cebulową powie, że to perełka wśród zup cebulowych. Dzięki koniakowi uzyskuje się wyborny smak a dzięki tymiankowi wyborny aromat. Sam fakt, że ta zupa cebulowarobiona jest na karmelizowanej cebuli nadaje jej wyjątkowego grillowego smaku. Stopiony na górze ser gruyere, który jest jednym(...)serów: gruyere, fontina (włoski ser) idobrego brie Wykonanie: Jeśli masz żeliwny saganek możesz skarmelizować w nim cebulę a potem w tym samym bez mycia go dokończyć zupę cebulową. Jeśli nie masz żeliwnego garnka lepiej skarmelizować cebulę na patelni która nie przypala a dopiero w innym czystym garnku dokończyć zupę. Przepis na karmelizowana cebulę tutaj. Jeśli więc karmelizowaliśmy cebule w żeliwnym
Sztuka gotowania w/g SamiryRibollita – jest prosta jak zupa z gwoździa. Zrobisz ją z kilku składników, które na pewno masz w kuchni. Niepozorna, a smakuje przepysznie. Szczególnie drugiego dnia. Ribollita – odgrzewana włoska zupa Od pewnego czasu szukamy prostych, szybkich do zrobienia i tanich przepisów. W ten sposób trafiliśmy na ribollitę, kiedyś zupę biednych włoskich chłopów, którą gotowali w chudych latach. Danie jest(...)autora książek kulinarnych, którego cenimy za minimalizm jeśli chodzi o składniki, sposób przygotowania i formę podania. Polecamy Wam ten przepis, bo jest to idealne danie jednogarnkowe i doskonała zupa na chłodniejsze dni. Ribollita najlepiej smakuje następnego dnia, na co zresztą wskazuje sama nazwa zupy. Ribollita po włosku znaczy odgrzewana. Składniki: 2 cebule 2 marchewki 2 plastry selera korzennego, albo
Niedzielny kucharzrozgrzanie lekka, wegetariańska zupa ze szpinakiem i selerem naciowym. Często słyszę, nie wiem co zrobić z selera naciowego, otóż idealny jest do zup, można nim zastąpić korzeń selera. Zupę podałam z grzankami z jajkiem lekko ściągniętym, bo takie uwielbiam. 2 ziemniaki 2 marchewki 1 por biała część 4 łodygi selera naciowego 100 g szpinaku baby sól, pieprz 750 ml bulionu(...)marchewkę i gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone ziemniaki i dalej gotuję. Na patelni na maśle przesmażam pokrojony por, dodaję pokrojony seler naciowy. Jak warzywa lekko zmiękną dodaję do zupy i gotuję jeszcze 10 minut.Z zupy wyjmuję marchewkę. Połowę zupy miksuję blenderem i dodaję do reszty. Dodaję też marchewkę która pokroiłam. Na tej samej patelni przesmażam szpinak baby i dodaję
wesoła kuchniaKREMOWA ZUPA POMIDOROWA 👌❤ Jak przyrządzić obłędnie kremową zupę pomidorową - sprawdzony przepis krok po kroku. Przyrządź danie , które przyprawi Cię...o gęsią skórkę! Kremowa zupa pomidorowa z imbirem, sezamem i jabłkami 😋😋💓 Zupa pomidorowa z makaronem, soczewicą lub z ryżem - to kwestia smaku, podajecie jak lubicie najbardziej. Najlepsza pomidorowa to jest ta ugotowana na rosole. Czy zima może być smaczniejsza? 😁 Czas(...)rozgrzewkę, więc patelnie w dłoń! I do dzieła 😊 Zobaczcie przepis na zupę pomidorową, korzystajcie z niego i ulepszajcie go! Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego imbiru 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 700g dojrzałych pomidorów ok. 1,7 litra bulionu
Moja Książka Kucharskaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z selera W błyskawicznym tempie, dosłownie w 30min. i z kilku składników takich jak seler, bulion, żółtko i śmietanka, powstaje jakże ciekawa w smaku, a do tego rozgrzewająca i sycąca zupa krem z selera, która będzie idealna na zimne jesienne i zimowe dni. Zupa krem z selera Składniki: 1L Bulionu drobiowo – warzywnego 600g bulwy(...)selera Sól Pieprz Gałka muszkatołowa w proszku 1 jajko 100ml słodkiej śmietanki 30% Grzanki do podania Zupa krem z selera Przygotowanie Przygotowujemy bulion drobiowo – warzywny. Im bardziej esencjonalny tym lepiej, nie polecam natomiast z samych kostek rosołowych. Selera obieramy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do bulionu i gotujemy przez około 25min. Kiedy seler będzie miękki, całość miksujemy blenderem, doprawiamy solą
Księga-Smakublogu znowu zupa. Gdy ją przyrządzałam mój mąż stwierdził, że czuć już święta, a gdy jej spróbował to oznajmił, że w tym roku na Wigilię prosi właśnie o tą zupę. Do świąt jest jeszcze chwila więc i Wy zdążycie przetestować ową zupę, kto wie może w tym roku znajdzie się również na Waszym stole. Zupa niby zwyczajna, bo żadnych(...)magicznych składników nie zawiera. Jednak jeśli ktoś bardzo lubi smak selera to gdy jej skosztuje to będzie wiedział o co chodzi. Myślę, że to właśnie seler nadał tej zupie zupełnie innego smaku. Uzupełnieniem dania są pieczone pierożki z bardzo fajnym nadzieniem. Do pierogów użyłam ciasta francuskiego. No cóż, uwielbiam ciasto francuskie! Lubię je jeść zarówno na słodko
Przysmaki KarolkiZbliża się Wigilia i coroczny dylemat: barszcz czerwony czy grzybowa ( barszcz grzybowy, zupa z grzybów suszonych, krem z prawdziwków ,...). A co na ten temat mówią stare książki kucharskie, takie z końca XIX i początku XX wieku. A więc (wiem, wiem, od więc nie zaczyna się zdania ;) ) kiedyś na Wigilię do wyboru była jeszcze zupa migdałowa . Przepisów na nią znalazłam kilka(...)mlekiem, z ryżem. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „365 Obiadów”, w przepisie na zupę migdałową, pisze „...prawdziwa migdałowa zupa czyli orszadowa, robi się zawsze tylko na wodzie”. Ponieważ zupa ma się pojawić na stole wigilijnym, proponuję zupę migdałową z „Praktycznej kucharki warszawskiej” Ireny Szymańskiej, z lat dwudziestych XX wieku. Pani Irena proponuje „ osłodzić zupę ćwierć funtem cacao” , podejrzewam że chodzi
królestwo garówJuż od dosyć dawna można znaleźć u nas zarówno przepis na znany wszystkim rosół z kury lub wołowiny , jak i na warzywną zupę z kurczaka przeznaczoną do przygotowania raczej „na szybko”. Dzisiaj zaproponujemy coś tyleż zbliżonego, co zarazem bardzo odmiennego. W pewnym skrócie chciałoby się powiedzieć, że to taki „rosół z warzywami i mięsem”. Sporo byłoby w tym prawdy(...)doskonale na zdjęciu, ostateczny skład i sposób podania to przede wszystkim dużo kolorowych warzyw korzennych. Z pewnością bardzo właściwa propozycja na jesień i zimę. W naszej wersji przygotowanie zupy jest dwuetapowe. Pierwszy etap jest zdecydowanie najdłuższy, chociaż nie aż tak bardzo angażujący. Gotujemy wówczas wywar i zajmuje to ok. 3-4 godziny. W tym czasie można już ugotować całkiem sensowny
Kulinarna Pokusa