Kiedy zapytasz mnie co dobrego ostatnio jadłam odpowiem „zupę z zielonej soczewicy”, którą sama przygotowałam. Zupa z soczewicy jest bardzo aromatyczna, o kremowej konsystencji, jest niesamowicie sycąca i co ważne bardzo zdrowa. Zielona soczewica zawiera dużo białka, co dla mnie jest niesamowicie istotne ponieważ nie spożywam mięsa. Nie będę wyliczała prozdrowotnych właściwości zielonej soczewicy, bo to temat(...)osobny post. Zapraszam po przepis na najlepszą zupę z zielonej soczewicy. Jak zrobić najlepszą zupę z zielonej soczewicy? Składniki: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 500 ml bulionu warzywnego 1 filiżanka wody 1 średnia cebula 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,5 łyżeczki mielonego curry 1/2 łyżeczki suszonego
KukuleczkiDawno nie ugotowałam zupy tak banalnej jak ta. Marchewka, rosół, dwa dodatki aromatyczne, dwa dodatki smakowe… Składniki to może i banał, ale jak prosto można wyczarować z nich w kilkanaście minut garnek pysznej, optymistycznej w kolorze zupy, która naprawdę porywa smakiem! Spróbujcie – ta zupa cudownie odczarowuje marchewkę. Nie pamiętam już kiedy jadłam coś aż tak kremowego – a brak tu nawet(...)kropelki śmietany czy mleka. To dodatek masła orzechowego do zupy sprawia, że banalna marchew, cebula i czosnek zyskują całkowicie nowy wymiar. Zupa jest przepyszna – mimo, że z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje, my szybko podzieliliśmy zupę między nas dwoje – zniknęła na jeden obiad. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Marchew obieramy, kroimy na jednakowej wielkości kawałki. Odkładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy
Karo in the KitchenZupa gyros Pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu zupa z kurczakiem, papryką, kukurydzą i przyprawą gyros. Składniki: 0,5 kg mięsa z kurczaka (u mnie udka bez kości) 4 łyżki przyprawy gyros 1 cebula olej do smażenia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 papryczka chilli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)garnka, zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy przez około 30 minut *** *** W międzyczasie paprykę żółtą i czerwoną kroimy w kostkę a papryczkę chilli drobno siekamy *** *** Pokrojoną paprykę dodajemy do zupy i gotujemy przez około 10 minut ** *** Po tym czasie do zupy dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, koncentrat pomidorowy, serek oraz sos sojowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez
Blog z Apetytemrodzaj kapuśniaku tylko zrobimy ze świeżej kapusty. Tajemniczym składnikiem jest parmezan, a właściwe to co z niego zostało. Czas : 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa z kapusty i pęczaku jest tradycyjnym daniem północnych regionów kuchni włoskiej, przygotowywanym jesienią i zimą. Potrawa jest lekka, bo zawiera tylko ugotowaną, świeżą kapustę, zagęszczoną ziemniakami oraz sycącą, co zapewnia gotowany(...)pęczak. Zupa ma charakter i super smak, który zapewnia tajemniczy składnik: rąbki parmezanu. Co to takiego? Twarda skórka, w której dojrzewa ser. Nigdy jej nie wyrzucajcie po żużyciu sera. Rąbki są doskonałym dodatkiem do zup, np. minestone, ribollita i każdej właściwie zupy, nadając im bardzo przyjemny posmak. Zupę z kapusty można zrobić na wodzie, ale najlepszy będzie dobry warzywny, albo
Niedzielny kucharzjest coś, co lepiej rozgrzeje i zaspokoi pierwszy głód niż talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś pół(...)cebula się zeszkli pilnujemy jej jeszcze bardziej i częściej mieszamy – smażymy dalsze 6-8 minut do zrumienienia i zezłocenia. Cebula powinna zmienić kolor ale nie może się przypalić, bo zupa będzie gorzka i niesmaczna – pamiętamy o mieszaniu. Ząbki czosnku obieramy i kroimy wzdłuż na pół – jeśli zauważycie, że wasze ząbki w środku mają zielony kiełek – wycinamy go i wyrzucamy. Czosnek
Karo in the Kitchenjest coś, co lepiej rozgrzeje i zaspokoi pierwszy głód niż talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś pół(...)cebula się zeszkli pilnujemy jej jeszcze bardziej i częściej mieszamy – smażymy dalsze 6-8 minut do zrumienienia i zezłocenia. Cebula powinna zmienić kolor ale nie może się przypalić, bo zupa będzie gorzka i niesmaczna – pamiętamy o mieszaniu. Ząbki czosnku obieramy i kroimy wzdłuż na pół – jeśli zauważycie, że wasze ząbki w środku mają zielony kiełek – wycinamy go i wyrzucamy. Czosnek
Karo in the KitchenZupa pizza z serem pleśniowym Zupa pizza z serem pleśniowym to smaczna propozycja na gęstą i pożywną zupę. Mięso mielone, dużo warzyw i ser pleśniowy, a całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Taka zupa pizza z serem pleśniowym to bogactwo smaków i aromatów i na pewno zasmakuje miłośnikom nietradycyjnych połączeń. Zachęcam do przygotowania Przepis na 3-4 porcje dania Zupa pizza(...)koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę dodać do zawartości garnka i gotować na małej mocy palnika około 10 minut. 100 g sera pleśniowego pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy, dodać bazylię i oregano. Gotować do rozpuszczenia sera. Doprawić do smaku solą. Pozostały ser pleśniowy pokroić w małe kawałki i wyłożyć po kilka kostek na wlaną na talerze zupę. Zupa
WSZYSTKO SMACZNEDzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z pieczonej dyni i czosnku. To najbardziej podstawowy przepis, jeśli nigdy nie robiliście zupy z dyni to koniecznie zacznijcie od tego przepisu, jestem pewna, że tą zupę pokochacie, jest bardzo prosta, pyszna, mocno rozgrzewająca, sycąca i aromatyczna. Nie wymaga też wielu składników. Ale od początku, najważniejsze to wybór dyni(...)nadać smak i przede wszystkim teksturę twojej zupie. Nie używaj zwykłej dyni makaronowej te są totalnie bez smaku i aromatu, sama dynia, tak jak cukinia czy tofu nie mają smaku, są dość mdłe, ale dzięki temu łączą się idealnie z każdym składnikiem, można je przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej i tym samym stworzyć przepyszne dania
SMYKWKUCHNIPogoda zmieniła się na typowo jesienną, więc przyszedł też czas na pyszne, rozgrzewające zupy. Jeden z moich ulubionych smaków to zupa krem z dyni, którą można bardzo szybko przygotować na bazie bulionu. Zupa dyniowa najbardziej smakuje mi w prostej wersji z dodatkiem soczewicy i rozgrzewających przypraw – taką też udało mi się zrobić. Kremowa i gęsta zupa jest pyszna(...)dynią chciałabym trochę bardziej poeksperymentować i poznać jej różne odmiany, a tutaj jako składnik główny występuje dynia prowansalska ( Muscat de Provence ), nazywana też francuską, zieloną lub muszkatołową. W zupie sprawdziła się świetnie i doprawiona wyrazistymi, ostrymi przyprawami bardzo mi smakowała. Mam nadzieję, że przepis wam się spodobał i zamiast kolejnej pomidorowej spróbujecie czegoś nowego w postaci jesiennej, kremowej zupy
FitkotZupa krem z cukinii to jedno z moich ulubionych dań z użyciem tego niskowęglowodanowego warzywa, które bardzo często gości w mojej kuchni w postaci duszonej, grillowanej, faszerowanej, spaghetti, leczo, ketchupu, lazanii itp. Zupa krem cukinii występuje u mnie w różnych wariantach ale dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na podstawową wersję na bazie rosołu bez laktozy. Można ją oczywiście modyfikować(...)dodając mleko kokosowe lub w wersji z nabiałem śmietanę oraz różnego rodzaju sery. Zupa krem z cukinii znakomicie komponuje się z posiekanym drobno koperkiem, natką pietruszki oraz różnego rodzaju ziarnami i orzechami np. płatkami migdałów, pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp. Składniki – zupa krem z cukinii: 700 ml tłustego rosołu no z mojego przepisu na rosół z kaczki
Ola la LCHFprzepadają wręcz za brokułami i kalafiorem. Dlatego kiedy robię makaron Alfredo to często dodaję do niego świeżo zblanszowane brokuły. Jeśli już mowa o warzywach to od razu przechodzę to zup, których są one głównym składnikiem. Moje dzieci od małego uwielbiają zupy. Podgrzać zupę to nic trudnego. Dzieci powinny uczyć się samodzielności od najmłodszych lat. Można im w tym pomóc mając(...)gotową zupę w lodówce. Jeśli to kalafiorowa to wystarczy ją podgrzać. Starsze dzieci na pewno potrafią ugotować makaron do pomidorowej . Młodsze znajdą go razem z zupą w lodówce. Zupa to ulubione danie chyba większości dzieci, choć słyszę głosy tu i tam, że nie wszystkie dzieci lubią zupy. Nie było to moje ulubione danie w dzieciństwie, więc wierzę, że jest
codojedzeniaupalne dni. Przygotowuje się je bardzo szybko, nie wykonując przy tym zbyt skomplikowanych zabiegów obrabiania składników. W zasadzie wszystkie produkty należy pokroić i zblendować, to wystarczy. Uwierzcie mi, że zupa w upały przynosi ukojenie Wersji gazpacho jest bardzo wiele, bowiem zupę można doprawiać według własnych upodobań. Moje gazpacho jest dość pieprzne, jednak niezbyt pikantne, ponieważ nie dodawałam ostrej papryki(...)chłodnik z pomidorów prezentował się ciekawie, podałam go w szklankach i ozdobiłam warzywami oraz lodem, który dodatkowo schłodził zupę. Oczywiście możecie podawać zupę klasycznie, w miseczkach. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu oraz wracania po ciekawe, kulinarne inspiracje Zobacz też: Zupa meksykańska Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Przepis na gazpacho Drukuj przepis Porcji
Kuchnia BazyliiZupa meksykańska będzie idealnym daniem dla osób lubiących proste przepisy oraz pikantne potrawy. Jest ona doskonała na obiad na dwa dni. Zupa jest bardzo podobna w składzie do chili con carne i jest tak samo pyszna. W zależności od tego, jaką ostrość potraw lubicie, możecie ją doprawiać według własnych upodobań. Pamiętajcie, aby w momencie przygotowywania dania dla rodziny czy znajomych(...)przesadzać z ilością przypraw – lepiej jeżeli goście sobie sami doprawią, niżeli mieliby nie zjeść Zupa meksykańska to wspaniała propozycja na chłodne wieczory – zarówno rozgrzeje, jak i nasyci. Podstawą udanej zupy meksykańskiej jest oczywiście dobrej jakości wołowina. Najlepiej kupić kawałek świeżego mięsa i zmielić go samodzielnie maszynką. Wtedy mamy pewność, że zupa będzie najwyższej jakości. Jeżeli posiadacie maszynkę
Kuchnia BazyliiZupa gołąbkowa z młodą kapustą Zupy , ja je uwielbiam , moja rodzinka, ma o większości zgoła odmienne zdanie . Jak stawiam zupę na stole , to z reguły słyszę , ” to co dzisiaj na obiad , bo zupa to nie obiad ” . Może dlatego ,że mając trzech facetów w domu ,ciężko ich nasycić zupą , chyba że jest to treściwa grochówka na golonce Czasami zjedzą(...)nawet oni i to ze smakiem . Rosół , oczywiście jest niedoścignionym faworytem , ale gołąbkowa też jakoś nie jest , przez nich wyklęta i nawet z przyjemnością wciągną , byle nie za często Zupa ta , smakuje jak rozwalony gołąbek A więc jest pyszna , bo ja strasznie lubię gołąbki , a że nie zawsze chce mi się je robić , to czasami robię taką zupę , prościej .. Przepis
Ogrodnik w podróżyobiega końca szósty i ostatni tydzień mojego detoksu na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej , dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na prosty wywar warzywny. Zupy są moim zdaniem bardzo ważną częścią tej diety i warto je przygotowywać, ponieważ są rozgrzewające i pożywne. Proponowany przeze mnie wywar warzywny stanowi doskonałą bazę nie tylko do zup i sosów(...)więcej, niż 30 minut. W dodatku, z pozostałych po jego przecedzeniu warzyw, możemy przygotować warzywne frytki. Mój sposób ich przygotowania znajdziecie w przepisie Wywar warzywny, czyli prosta baza do zup (dieta dr Dąbrowskiej) Do przygotowania wywaru będziecie potrzebować: 2 litry wody 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 małe cebule lub 1 duża 2 ząbki czosnku ½ korzenia selera ½ łodygi pora przyprawy
Okiem Blondynki by McBlondi