Włoska zupa, dyniowo – pomidorowa Pyszna zupa ( wszystkie zupy są pyszne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , dyniowo – pomidorowa . Bardzo rozgrzewająca , a jednocześnie lekka i zdrowa . Najlepiej wychodzi w tej wersji , jeśli użyjecie dyni butternut , jej słodycz równoważy pomidory i zupa wychodzi mega pyszna . Piękny kolor , prostota(...)szybkość wykonania , czego chcieć więcej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zawsze zajadam się zupami , moje dzieci mniej , ale po niektóre chętniej sięgają niż po inne , tak jak po tą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżytytułem chcę zwrócić uwagę, że nie jest to łagodna zupa. Zdecydowanie dedykowana jest ona wielbicielom ostrych, wyrazistych smaków. Uspokajam – nie przepali przełyku, a amatorzy pikantnych zup i krewetek powinni ją pokochać Składniki: NA ZUPĘ: 1 duży batat (ok. 400 g) ok. 150 g różyczek kalafiora 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 cebuli ok. 2 cm świeżego(...)kokosowe (opcjonalnie) płatki migdałów MARYNATA DO KREWETEK: ok. 12 dużych krewetek 1 szalotka 1 świeża papryczka chilli garść drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie zupy: Połowę cebuli drobno posiekać i poddusić na 1 łyżce oliwy z oliwek. Imbir obrać, posiekać i pod koniec duszenia dodać do cebuli. Całość przełożyć do garnka z bulionem. Batat obrać
gutfutDzisiaj zapraszam na krupnik z kaszą jaglaną. Krupnik to szczególnie w czasach dziecięcych, nie była moja ulubiona zupa. Oj, zdecydowanie nie Dopiero powiedzmy od czasów studenckich, zaczęłam doceniać jej charakterystyczny smak, jaki zupa zawdzięcza krupie, czyli kaszy. Nie wiem czy zniechęcał mnie jej kolor czy coś innego. Przekonałam się do niej, kiedy tata zaczął dodawać do krupniku śmietanę. Dzisiaj(...)mnie coś dziwnego, ale faktycznie, pozwoliło mi to na przełamanie krupnikowej fobii Lubię też mięsko w zupach. Taka zupa z wkładką mięsną, świetnie syci i może stanowić samodzielne danie. A najlepszy krupnik robi kto? Mój tata;) Możecie użyć wywaru mięsnego gotowego lub ugotować go na udkach. Mój tata dodaje jeszcze kawałek schabu i wrzuca do zupy zarówno kawałki kurczaka
Mieszam w GarnkuZupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca, kilkanaście minut pracy i chwila czekania gdy zupa się gotuje, a potem efekt pyszny. Zupa porządna na wywarze mięsnym z dodatkiem mięsa wieprzowego oraz pysznej lekko chrupiącej ciecierzycy. Ciecierzyca ( zwana cieciorką, grochem włoskim) to po prostu perełka zdrowia zawiera dużo(...)białka oraz inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna. Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną ) 25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula
Kuchnia na wzgórzuZupa grzybowa nie tylko wigilijna – najlepsza na świecie, gęsta, kremowa, esencjonalna. Dlaczego nie tylko wigilijna? Bo z doświadczenia wiem, że jest zupa grzybowa z tego przepisu, smakuje tak bardzo, że będzie chcieli ją robić częściej, niż tylko na Wigilię :) Dla purystów – zupę grzybową nie tylko wigilijną można przygotować na wywarze warzywnym lub rybnym (osobiście ten drugi wariant lubię(...)najmniej), a poza Wigilią lub jeśli nie jesteście wigilijnymi tradycjonalistami – można ją przygotować także na wywarze drobiowym. Nasza zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna grzybów nie tylko suszonych, ale także mrożonych (na Święta) lub świeżych, jeśli przygotowujemy ją w środku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki
Pociąg Do Kuchnigdzie jeszcze niedawno jeździły samochody-siedzą ludzie i wcinają tajskie specjały. Zewsząd dochodzą rozmaite zapachy i nawoływanie sprzedawców reklamujących swoje produkty. Znaleźć można tu wszystko. Od popularnych zup, makaronów i ryżu, poprzez świeże owoce i kokosy, owoce morza, mini szaszłyki, kurze łapki, świńskie głowy, po smażone robaki i skorpiony. Dla każdego coś dobrego ;) A wszystko dostępne już za kilka złotych(...)zjeść coś, co z wyglądu nie przypomina niczego, ale smakuje wyśmienicie. I koniecznie będzie to zapakowane w foliówkę, bowiem Tajowie uwielbiają foliowe torebki i pakują w nie wszystko. Nawet zupy czy napoje ;) Świeża zielenina na lokalnym targu Curry i inne przyprawy Świeże lokalne owoce Przyprawy i dodatki - do wyboru, do koloru Gdyby ktoś zgłodniał podczas robienia zakupów... Foliówki, wszędzie
Zawsze głodna!mamy kombinacje: intensywne opady śniegu lub śnieg z deszczem, albo combo śnieg z deszczem i wiatrem, co sprawia, że pada poziomo. Mimo wszystko kocham tę porę roku. Lubię rozgrzewające zupy, herbatę z cytryną, ogień w kominku, zapach pierników, imbiru, miodu, lubię ciepły koc i grube książki. Najcierpliwszy co prawda twierdzi, że nienawidzi zimna i ogólnie żąda mieszkania gdzieś(...)ważniejsi niż jakiś tam obiad. Może też dlatego, że gotuję albo w domu, albo dla innych praktycznie non stop. Podczas takiej właśnie niemocy lubię robić gęste i pożywne zupy. Pachnące, rozgrzewające i banalnie proste. Inspiracją do dzisiejszej zupy, którą chce wam pokazać, był indyjski dal – zupa z czerwonej soczewicy. Pokombinowałam, dodałam trochę od siebie i jest. Najlepsza i najszybsza
ladykitchenPięknie optymistyczna w kolorze – bo ugotowana marchewka wcale nie traci swojej werwy. Ta prosta zupa to naprawdę tylko kilka składników. Świetnie posłuży jako baza do rozbudowy – a jest tutaj z czym i jak poszaleć. Niech ten przepis będzie dla Was inspiracją – a jeśli macie własny pomysł jak ją ubogacić – piszcie śmiało tutaj lub na FB . Czym różni się karotka(...)słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew pozbawiamy natki. Jeśli jest młoda i świeża – nie trzeba
Karo in the KitchenZupa pomidorowa jest chyba jedną z bardziej popularnych zup. Sama robię ją dość często. Zupa pomidorowa z mozzarellą i pesto Zupę tą można przyrządzić na wiele sposobów. Jeśli mamy ochotę na czystą zupę krem, tylko z pomidorami i niczym więcej, to ugotowanie takiej zupy jest kwestią kilku minut. Aby poprawić smak tak prostej zupy można dodać bazylię, oregano, tymianek, czosnek(...)oliwę z oliwek. Jeśli zwykłą pomidorówkę chcemy trochę bardziej urozmaicić to zaserwujmy ją z makaronem, ryżem, grzankami. Ja osobiście do tak serwowanej zupy zazwyczaj dodaję do smaku także śmietanę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 kg pomidorów 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego
mecooksSyta, kremowa, zawiesista i aromatyczna. Gęsta zupa – konsystencją plasuje się gdzieś na pograniczu zupy i treściwego gulaszu. Ze składników dostępnych bez problemu i przez cały rok. Ze smakiem nie do podrobienia. Prosta, uczciwa, niesamowita. Szkocka Cullen skink. W wersji made in Poland. Lokalna specjalność położonego na północnym-wschodzie Szkocji rybackiego miasteczka Cullen. Autentyczna Cullen skink gotowana jest na „finnan haddie(...)wędzonym na zimno w mchu i świeżych gałązkach surowym plamiaku. Rybę po uwędzeniu piecze się na patelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku, z żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby… Ta, którą
Karo in the KitchenKolejna część czwartkowej serii wpisów. Kolejna dawka inspiracji. Dzisiaj polecam zupę klopsową. Po takiej zupie będziecie długo najedzeni, dlatego na drugie danie zróbcie sobie lekkie naleśniki. Budyń czekoladowy musicie koniecznie wypróbować i wybić z głowy kupowanie tego w torebce. Jeśli jesteś po raz pierwszy, p rzed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka(...)Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym. Następnie poddusić i dodać jajka. II Śniadanie 10:00 Jabłko i brzoskwinia. Zupa 13:00 Klopsowa. Napiszę przepis, bo jeśli nie znasz tej zupy to musisz koniecznie wypróbować. To chyba jedyna zupa, po której nie jestem głodna pięć minut po zjedzeniu. Składniki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comZupa marchewkowo-pomarańczowa stanowi idealny posiłek na gorące dni. Zupa jest szybka, łatwa i przede wszystkim smaczna. Kwaskowaty ser feta i świeży estragon dodają jej aromatu, a sok ze świeżych pomarańczy dopełnia to danie. Smaczna zupa marchewkowo-pomarańczowa Zupa marchewkowo-pomarańczowa jest szybkim daniem, które można przygotować z niewielu składników, a jej smak pozostaje w pamięci na długo. Sposób przyrządzenia(...)jest równie łatwy. Cebulę, czosnek i marchew należy drobno posiekać. Warzywa podsmażamy i jesteśmy już w połowie drogi. Do zarumienienia użyliśmy oliwy z papryczką chili przez co zupa nabrała wyrazistego, pikantnego smaku. Nie każdy jednak lubi pikantne dania, dlatego można użyć zwykłej oliwy, która doskonale spełni swoją funkcję. Do całości należy dodać bulion i świeżo wyciśnięty sok z pomarańcz. Dzięki
Ciasna Kuchniasłońce operuje wysoko na niebie, na naszym stole zaczynają gościć lekkie, szybkie potrawy. Najchętniej sięgam po inspiracje do krajów śródziemnomorskich, często pada na Włochy. Jaka jest ta zupa? Lekka i świeża, zielona, pełna wiosennych warzyw. Syci na długo. ‘Minestra’ to po prostu zupa – minestrone to zupa na bazie bulionu i warzyw. W każdym domu i rejonie Włoch podawana inaczej(...)składników. Minestrone verde jest zielona – pełna wiosennych, młodych zielonych warzyw – bogatych w zdrowy błonnik i beta karoten. Warzywa myjemy. Każde z nich ma inny czas gotowania, więc szykując tą zupę rozkładamy je do osobnych miseczek – tutaj segregacja ułatwi to znacząco pracę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno kroimy cebulki, dodajemy je do boczku odstawiamy miskę numer jeden
Karo in the KitchenZupa krem ze szparagów. Delikatna, kremowa, aksamitna. Chce się jej jeszcze i jeszcze. Zupa krem ze szparagów to niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Zupa krem ze szparagów to obowiązkowa pozycja w maju, gdy sezon szparagowy jest w pełni. Składniki(...)dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę z mąką (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać. Jeśli Wasze kubki smakowe tego wymagają, można dodać do zupy kremu ze szparagów odrobinę cukru. Zupa krem ze szparagów gotowa
Pociąg Do KuchniWiosna pełną parą, więc u nas na talerzach przepyszna zupa z botwinki z dodatkiem mleczka kokosowego. Świetne połączenie słodkości kokosa i botwinki wprawi Was w dobry i pogodny nastrój, nawet jeśli za oknem słońce schowa się nieco za chmurami. Zupa bardzo prosta i bajecznie pyszna! Do roboty! Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym Przepis na 4-6 porcji(...)wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy go. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną i startą botwinkę wraz z posiekanymi łodygami i liśćmi. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Zupę doprawiamy octem balsamicznym i octem jabłkowym, które nadadzą odrobinę kwaskowatości naszej zupie. Do średniej wielkości miski wlewamy odrobinę zupy i łączymy ją z mleczkiem kokosowym, a następnie wlewamy
Bananowe Pole