zupa - 38908 przepisów (strona:151/2594)

Przepis na delikatny krupnik na cielęcinie 80

Krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z kaszą jęczmienną i włoszczyzną. Zupa ta jest niezwykle popularna i gości na naszych stołach od wieków. Bardzo pożywna i niezwykle sycąca a co najważniejsze – bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Dzięki tym cechom krupnik to królowa polskich zup. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na delikatny krupnik(...)u0142o","pietruszka","seler","s\u00f3l","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-06-12T10:30:52+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT1H30M","totalTime":"PT1H40M","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"230 cal"},"recipeIngredient":["600 g ciel\u0119ciny (na przyk\u0142ad mostek)","2.5 litra wody","1 szklanka kaszy j\u0119czmiennej grubej

ProstePesto.pl
PYSZNA ZUPA Z MŁODĄ KAPUSTĄ 83

Młodą kapustę uwielbiam w każdej postaci. Surowa czy na ciepło, zawsze pyszna. Chrupiąca, miękka i pełna smaku. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszna i aromatyczna zupę z dodatkiem młodej kapusty. Mam nadzieje, ze i Wam ona bardzo posmakuje. SKŁADNIKI: ŚREDNIA GŁÓWKA MŁODEJ KAPUSTY. 2 ŚREDNIE CEBULE 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ZIELONA PAPRYKA 3 – 4 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO(...)NICH KAPUSTĘ. DOBRZE WYMIESZAĆ I DALEJ SMAŻYĆ, AZ KAPUSTA TROCHĘ ZMIĘKNIENIE. NASTĘPNIE DODAĆ STARTY CZOSNEK I CAŁOŚĆ ZALAĆ CIEPŁYM BULIONEM I DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM. GARNEK PRZYKRYĆ POKRYWKA I ZUPĘ GOTOWAĆ 20 MINUT. PO TYM CZASIE DO ZUPY DODAĆ POMIDORY ( W SEZONIE MOŻNA POMIDORY Z PUSZKI ZASTĄPIĆ ŚWIEŻYMI POMIDORAMI). DOPRAWIĆ CUKREM I OSTRA PAPRYKA. GARNEK PONOWNIE PRZYKRYĆ I ZUPĘ GOTOWAĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa z pokrzywy 94

Zdaję sobie sprawę, że ta zupa raczej nie podbije internetu, bo co tu dużo pisać - zupa z pokrzyw to raczej potrawa niszowa. Dla znawców, koneserów powiedziałabym. Jeśli jednak po przeczytaniu przepisu pobiegniecie na najbliższą łąkę (tylko pamiętajcie, by nie przy drodze, najlepiej z dala od samochodów;) by narwać ze dwie garści pokrzyw, jestem pewna, że za rok znów będziecie wyczekiwać(...)moment, by z młodych listków ugotować sobie porcję tej dobrej i zdrowej zupy. Pierogi z pokrzywami mało kogo nie zaskakują, a jeszcze mniejsze zdziwienie wywołuje herbata pokrzywowa. Dlaczego więc zupa miałaby być pozostawać nieznana i niejadana? Dla wielu zmorą dziecięcego menu był szpinak ( wątróbka i brukselka), ale też wielu po latach odkryło jego smak na nowo, zajadając pierogi czy naleśniki

Obiad gotowy
Krem z selera z super zdrowymi chipsami 85

Krem z selera. Gęsta, pożywna zupa to świetny pomysł na obiad nie tylko zimową porą. Smaczna zupa zawsze cieszy się popularnością w moim domu. Krem z selera to najprostsza zupa jaką można ugotować. Do jej przygotowania potrzeba niewiele produktów, które zawsze mam pod ręką. Uwielbiam wszystkie potrawy z selera, dlatego seler zawsze mam w lodówce. Przyrządzam z niego surówki(...)dodaję do bulionów jako jeden ze składników tak zwanej włoszczyzny. Zupa z selera jest pyszna i zdrowa. Aż nie wierzę, że napisałam pyszna, ale taka jest prawda. Wciąż odkrywam smaki, które kiedyś mi w ogóle nie podchodziły. Co prawda seler nie jest moim najnowszym odkryciem ale wciąż nie mogę zrozumień jak nie można lubić to warzywo zarówno na surowo

codojedzenia
Wiosenne przeboje kulinarne 83

Wiosenne przeboje kulinarne Zupa z liści rzodkiewki Zupa szczawiowa Oszczędny Żurek Zupa grysikowa Kryzysowa zupa cebulowa Zupa z pokrzywy Zupa krem z kalafiora i pokrzywy Jak zbierać pokrzywę Zupa brokułowa – dieta dr Dąbrowskiej Zupa krem chrzanowa Krupnik kryzysowy Zupa krem z groszku Sałatka ziemniaczana z jajkiem i mniszkiem lekarskim Koktajl z rzeżuchą Jak wyhodować kiełki w domu – metoda w słoiku

Dorota Smakuje
Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup 77

Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup Dziś zapraszam na pyszną i rozgrzewającą zupę krem z dyni i soczewicy. Moja zupa dyniowa jest pełna aromatycznych, indyjskich przypraw: curry, kurkumy, kminu rzymskiego i papryki. Będzie idealnym posiłkiem na chłodne, jesienne dni. Do kremu z dyni możecie też dodać mleczka kokosowego(...)albo kokosowej śmietanki, zastępując nimi zwykłą śmietanę. Wtedy zupa dyniowa nabierze nowego, egzotycznego smaku. Smacznego:) Polecam też inne moje zupy dyniowe: zupę z dyni i marchewki, zupę z dyni i papryki, krem z dyni piżmowej Do przygotowania mojego kremu z dyni i soczewicy użyłam fantastycznych produktów BIO, które otrzymałam w paczce niespodziance od firmy Polskie Młyny:) Przepis na krem

Lekcje w kuchni
Kryzysowa zupa cebulowa 88

Kryzysowa zupa cebulowa to moja propozycja na bardzo smaczną i sycącą zupę. To zupa również bardzo tania, z łatwo dostępnych składników, takich które mamy zwykle w kuchni i spiżarni. Danie idealne kiedy dopinamy domowy budżet, nie mamy czasu czy możliwości zrobić zakupów. Danie dla studenta. Najtrudniejszym elementem jest oczywiście obranie i posiekanie sporej ilości cebuli… Jakie są wasze sposoby(...)płakać nad cebulą? PRZEPIS NA KRYZYSOWA ZUPA CEBULOWA Składniki na kryzysowa zupa cebulowa (ok 2,5 litra): 1,5 kg cebuli 1 łyżka masła 6 łyżek oleju 1 kg ziemniaków 1 łyżka mąki 1 łyżka włoszczyzny suszonej liść laurowy 6 szt ziela angielskiego sól pieprz Jak zrobić zupa cebulowa z grzanką: Najpierw cebulę obieramy i siekamy. Potem dusimy na roztopionym

Dorota Smakuje
Zupa owocowa 69

jesteśmy w świecie inspiracji kulinarnych. Tak było i tym razem, gdy podczas przechadzki po sadzie, zerwaliśmy wiśnie, maliny i czarne porzeczki – słodko-kwaśne trio idealnie nadające się na zupę owocową w upalne dni. Składniki na zupę owocową 600 g owoców (wiśnie, maliny, czarna porzeczka) 1,5 l wody cukier 2 łyżki kisielu wiśniowego lub malinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)opłukać. Wiśnie wydrylować, porzeczki oderwać od łodyżek. Do zimnej wody wrzucić wszystkie owoce i gotować 10 minut. W tym czasie rozrobić kisiel w 100 ml wody i wlać do zupy. Ponownie zagotować i chwilę jeszcze zostawić na ogniu. Zupę posłodzić według uznania. Zupę owocową podawać (na ciepło lub zimno) z oddzielnie ugotowanym makaronem lub gęstą kaszą manną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
Zupa jagodowa 60

Zupa jagodowa to z pewnością wspomnienie z dzieciństwa nie jednego z nas. U mnie zawsze podawało się ją na gorąco z makaronem, u Bartka zaś na zimno i z kaszą manną. Dzisiaj na śniadanie swoją zupę jagodową podgrzałam i zabieliłam łyżeczką słodkiej śmietany, a Mój Mężczyzna pozostał wierny swoim wspomnieniom z dziecięcych lat. Jak widać niektóre rzeczy się nie zmieniają(...)Składniki na zupę jagodową 300 g jagód 1 l wody 3 łyżki cukru 2 czubate łyżki kisielu wiśniowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jagody przebrać, szybko opłukać. Do garnka wlać wodę, wsypać jagody i cukier. Zagotować. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzić kisiel, wlać go do gotujących się owoców. Zupę ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Zupę jagodową można podawać gorącą

niecodziennikpary
Zupa z papryki 61

Wreszcie rozpoczął się sezon na papryki i ich ceny spadły, tak więc można kupować je w większej ilości i używać jako główny składnik dań. Na początek ugotowaliśmy zupę paprykową o pięknym pomarańczowym kolorze. Ma bardzo przyjemny, delikatny, paprykowy smak, który przypadnie do gustu także dzieciom. Zupa z papryki podana z makaronem lub szpeclami stanowi nie tylko smaczny, ale również sycący(...)obiad. Składniki na zupę z papryki 1 kg czerwonej papryki 750 ml gorącego rosołu 1 duża cebula 3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: słodka lub kwaśna śmietana makaron lub szpecle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Papryki umyć, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć

niecodziennikpary
Zupa dyniowa z gruszką 64

Zupa dyniowa z gruszką jest jesienną propozycją dla zapracowanych i głodnych osób, które nie mają czasu na długie stanie przy kuchence. Jej przygotowanie można jeszcze przyspieszyć, podsmażając surową dynię, zamiast podpiekać ją w piekarniku. Nam połączenie dyni i gruszki bardzo zasmakowało, zupa dyniowa z gruszką jest słodka, aromatyczna i rozgrzewająca. Składniki na zupę dyniową z gruszką 500 g dyni Hokkaido(...)chili. Smażyć, aż składniki będą miękkie i szkliste. Dodać dynię, jeszcze 2 minuty pozostawić na ogniu. Do garnka dolać ok. 1,5 litra wody, gotować 20-25 minut, zblendować. Zupę dyniową z gruszką podawać na gorąco np. ze skarmelizowaną gruszką, podprażonymi ziarnami dyni oraz czarnuszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa dyniowa z gruszką pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 77

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to propozycja na zdrową i pożywną zupę. W tym przepisie pokazujemy, w jaki sposób przygotować wegańską wersję zupy na bazie wywaru z warzyw. Wystarczy do niego dodać obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, a po ugotowaniu dodać świeże listki bazylii i zblendować. Tak przygotowana zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest lekką, aromatyczną i sycącą(...)usunąć nasiona. Tak przygotowane pomidory wrzucić do gotujących się warzyw i gotować 10-15 minut. Odstawić z ognia, dodać bazylię, zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę pomidorową ze świeżych pomidorów podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Zupa krem z pieczonych buraków 77

Kilka dni temu, podczas pieczenia mięsa upiekliśmy także czerwone buraczki z zamiarem ugotowania zupy krem z pieczonych buraków . Z racji zimowej aury za oknami, postanowiłam, że będzie to rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków , nie zabrakło w niej więc chili od #vegetanatur, świeżego imbiru oraz szczypty cynamonu. Wyjątkowego koloru i smaku zupa krem z pieczonych buraków nabrała po dodaniu do niej(...)soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy. Udostępnij Zupa krem z pieczonych buraków – składniki 3 czerwone buraki 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżka masła 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur pikantna z chili 1 cm świeżego imbiru 1 / 4 łyżeczki cynamonu 2 pomarańcze sól, pieprz

niecodziennikpary
Zupa krem z białych szparagów 143

Opis Zupa krem z białych szparagów : Zupa krem z białych szparagów to bardzo delikatna wiosenna zupa. Zupa ta jest bardzo lekka, ale i pożywna. Możesz się nią najeść do syta i nadal czuć się lekko i swobodnie. Szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym mało kalorii. Białe szparagi rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło(...)mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem oraz są twardsze od zielonych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki : 500 g białych szparagów 2 łyżeczki masła 750 ml wody 2 łyżki mąki pszennej 125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% 1 żółtko Sól, pieprz, szczypta cukru Opis przygotowania: Szparagi dokładnie myjemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa ruska – kuchnia podkarpacka 118

Zupa ruska - kuchnia podkarpacka Podkarpacie to bogaty kulturowo region, w którym przeplatają się różne tradycje kulinarne – od staropolskich, przez galicyjskie, kresowe, żydowskie, po huculskie, łemkowskie i bojkowskie. Na lokalną tradycję wywarła wpływ również ludność pochodzenia rusińskiego, tzw. Zamieszańcy, zwani też Ruskimi, którzy osiedli na północ od Krosna, zakładając i zasiedlając kilka miejscowości. Być może to w ich regionalnej kuchni należy(...)szukać źródeł tradycji przyrządzania przez gospodynie z okolic Błażowej zupy zwanej ruską albo zacierką. Ruska zupa to proste danie złożone z ziemniaków, skubanych klusków i mleka. Zupę tę przygotowuje się szybko, a składniki na nią dostępne są cały rok. W regionie podawano ją głównie na śniadanie lub na kolację, jako samodzielne, syte danie. Zwyczaj jadania ruskiej zupy w okolicach Błażowej

Trzeci talerz