zupa - 38908 przepisów (strona:147/2594)

Zupa z fasolki szparagowej. PRZEPIS 55

Najlepsza wychodzi latem, gdy jest sezon na świeżą fasolkę szparagową. Prosta sztuczka sprawia, że ta zupa jest delikatnie aksamitna i pełna smaku. Przepis na zupę z fasolki szparagowej Składniki: Około 1,5 litra wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na ćwiartce z kurczaka, Około 400 gramów świeżej żółtej fasolki szparagowej, 2 cebule, 2 marchewki , 3-4 średnie ziemniaki, 200 ml śmietanki(...)kremówki, mały pęczek natki pietruszki lub koperku, łyżka masła, sól, pieprz. Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej? Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle do lekkiego zrumienienia, pod koniec dorzuć ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze chwilę. Fasolkę umyj, odetnij końcówki z łodyżką, pokrój na 2-3 części, wrzuć do gotującego się bulionu, gotuj przez około 12 minut. Dorzuć

Kulinarna Polska
Wiśniowa zupa owocowa- idealny obiad na upały! 233

Smak mojego dzieciństwa i słonecznych wakacji spędzanych na biwaku w lesie. Zupa owocowa! Zupę owocową zawsze robiła moja mama, kiedy tylko pojawiały się pierwsze jagody, jeżyny i wiśnie! Zupa jagodowa, bo tak zazwyczaj ją nazywaliśmy, była jednym z moich ulubionych obiadów, jedzonych latem. Mama używała głównie jagód, a inne owoce używała, jako dodatek. Teraz dostępność jagód jest zdecydowanie mniejsza(...)rozchodzą się od razu, bez względu na cenę, a ta również wysoka w tym roku. Tak czy siak od kilku lat trochę zmodyfikowałam przepis mamy i moja zupa owocowa to głównie wiśnie, jagody, jeżyny i porzeczka, stanowią zaledwie, ale jakże istotny dodatek do tej zupy! Od razu dodam, że nie myśl, że jest to kompot z makaronem

SMYKWKUCHNI
Zupa z dyni, marchewki i imbiru 27

złote kolory, inne światło słońca, inaczej kładące się jego promienie na parkiecie… Moja jesień pachnie mi pomarańczą, imbirem, goździkami…, w kuchni zaczynają królować obowiązkowe o tej porze zupy. Pękate dynie w zieleniaku kuszą, więc targam jedną z nich i gotuję pyszną zupę dyniową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i urzeka kolorem… Zupa ma przepiękny kolor(...)lekkim przestudzeniu usuwamy z dyni skórkę, przekładamy wszystko do miksera i rozdrabniamy na mus. Do czystego bulionu dodajemy mus dyniowo – marchewkowy, czosnek przeciskamy przez praskę prosto do zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy

Raj dla Podniebienia
Zupa orzechowa z jarmużem i batatami 57

słoną przekąską, batonikiem lub innym deserem. Dzisiejszym przepisem chcę Wam pokazać, że orzechy świetnie sprawdzają się również w porze obiadowej. Na pierwszy ogień idzie oczywiście… Pierwsze danie, czyli zupaZupa orzechowa z konkretną wkładką, którą naprawdę można się najeść. Zupa orzechowa Dlaczego ta zupa jest taka fenomenalna? Dzięki idealnemu połączeniu smaków! Ostra pasta curry, słodki ananas oraz słodkie(...)ziemniaki i kwaśna limonka… To perfekcyjne połączenie pozwoliło stworzyć prawdziwy HICIOR! Zupa orzechowa jest bardzo sycąca. Znajdziesz w niej gładkie masło orzechowe oraz chrupiące orzeszki ziemne i seler naciowy, kremowe mleczko kokosowe i tofu, słodkie ziemniaki i ananasa oraz jarmuż. Cała masa składników o różnych teksturach i wyjątkowych smakach, to gwarancja uśmiechu od ucha do ucha z każdą następną

Blendman
Epicka zupa brokułowa 58

cóż to był za wspaniały obiad… Dzisiejsza EPICKA zupa brokułowa , to jak dla mnie najlepsza zupa z brokułami, jaką miałem okazję jeść. Kremowa i aromatyczna. W smaku wyczuwalne są nuty serowe dzięki użyciu płatków drożdżowych i papryki wędzonej… Prawdziwy HICIOR! Epicka zupa brokułowa Jeśli nawet nie jesteś fanem brokułów, to ta zupa Cię do nich z pewnością przekona(...)smaków, jędrne warzywa… Jest tak wyśmienita, że ciężko znaleźć słowa, które chociaż w najmniejszym stopniu oddały by jej wyjątkowość. Koniecznie musisz ją ukręcić. Zastanawiasz się z czym podać zupę? Polecam Ci własnej roboty chlebek z pesto , który również jest moim ideałem domowego pieczywa. Ewentualnie możesz również zrobić grzanki do zupy lub bułeczki czosnkowe . Zupa z brokułami – KĄCIK PORAD

Blendman
Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem 53

Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem to klasyka francuskiej kuchni. Ta zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a w restauracjach w Polsce uchodzi z coś wykwintnego. Podstawą tej zupy jest dobry bulion warzywny, białe wytrawne wino i dobry twardy ser. Do podania zupy potrzebujemy również niewielkich naczyń – flaczarek, które można umieścić w piekarniku. Składniki 700g cebuli świeży tymianek(...)bagietka Bardzo ważne w tej potrawie jest aromatyczny bulion, więc przygotujcie go dzień wcześniej. Pieczywo możecie wykorzystać również, takie czerstwe, ważne jest aby nie nasiąkało zbyt szybko wodą. Zapiekana zupa cebulowa z grzankami i serem [PRZEPIS] Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Następnie dodajemy cebulę i smażymy na wolnym ogniu przez 5 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa serowa z pieczarkami, mięsem mielonym i grzankami 68

Zupa serowa z pieczarkami, mięsem mielonym i grzankami Kremowa, bogata w składniki i bardzo aromatyczna zupka, której ciężko się oprzeć. Jest tak smaczna i wyrazista, że trudno poprzestać na jednej miseczce. Fajnie sprawdzi się także jako ciepłe danie na przyjęciu. Polecam!     Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 por 250g pieczarek(...)całość pod przykryciem przez około 5 minut *** *** Całość zalewamy bulionem (lub wodą), zagotowujemy, zmniejszam ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut *** *** Następnie dodajemy serki topione i mieszamy *** *** Zupę gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż serki całkowicie się rozpuszczą *** *** Na końcu zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykę oraz gałką muszkatołową *** *** Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy

Blog z Apetytem
Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis 51

skrzydła, szyi i golonki z indyka. Rosół jest bogaty, esencjonalny i aromatyczny. Można go przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić w hermetycznych pojemnikach, następnie wykorzystać do zrobienia pysznego sosu, zupy lub gulaszu. Rosół z indyka doskonale smakuje od razu po przygotowaniu, podawany z makaronem, ugotowaną marchewką i posiekaną, świeżą natką pietruszki. Wypróbowany, łatwy przepis na zdrowy rosół z indyka. Sycący(...)pyszny, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu. Przygotuj go raz, zawekuj albo zamroź, by oszczędzić mnóstwo czasu. Rosół z indyka. Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa jarzynowa ze śmietaną>>> Zupa z soczewicy zielonej>>> Zupa buraczkowa>>> Zupa kalafiorowa z serem

Moja Książka Kucharska
Zupa minestrone 70

Zupa minestrone to najpopularniejsza i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch, której nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra , czyli zupa. Nie ma "jedynego słusznego" przepisu na tę zupę - jej skład bazuje na aktualnie dostępnych sezonowych warzywach i może różnić się w zależności od regionu Włoch. Bazą zupy są warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek czy szpinak. Podawać(...)można ją na różne sposoby: z drobnym makaronem, grzankami czy ryżem. Najważniejsze w minestrone są jednak warzywa, które powinny zostać chrupkie - al dente. Zupa minestrone - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 5 marchewek, 2 cukinie, 400g fasoli jaś, 1/2 małej kapusty włoskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200g drobnego makaronu, łyżka oregano, 3 łyżki przyprawy do zup

Z notatnika dietetyka
Zupa z dyni, marchewki i imbiru 34

złote kolory, inne światło słońca, inaczej kładące się jego promienie na parkiecie… Moja jesień pachnie mi pomarańczą, imbirem, goździkami…, w kuchni zaczynają królować obowiązkowe o tej porze zupy. Pękate dynie w zieleniaku kuszą, więc targam jedną z nich i gotuję pyszną zupę dyniową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i urzeka kolorem… Zupa ma przepiękny kolor(...)lekkim przestudzeniu usuwamy z dyni skórkę, przekładamy wszystko do miksera i rozdrabniamy na mus. Do czystego bulionu dodajemy mus dyniowo – marchewkowy, czosnek przeciskamy przez praskę prosto do zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy

Raj dla Podniebienia
Zupa cebulowa na czwórniaku 54

procentowego lub gorącego do picia. A jednak wychodzić na zewnątrz trzeba, choćby dla zdrowotności. Po powrocie przydaje się coś, co szybko zaspokoi głód i dobrze rozgrzeje. Stąd pomysł na zupę cebulową w polskim stylu. W polskim, bo smak z patelni zbierałam za pomocą miodu pitnego, a konkretnie czwórniaka własnej roboty 😊😋😋 Składniki : Bulion 2 duże marchewki 2 pietruszki pół selera(...)ziemniaki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki sól pieprz Zupa cebulowa gorący bulion 1 kg obranej cebuli olej do smażenia 200 ml miodu pitnego (czwórniaka) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pół łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz polski ser długodojrzewający (np. Bursztyn, Rubin itp.) grzanki natka pietruszki Składniki na bulion obrać i wypłukać. Można podzielić

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem kalafiorowo-serowa z grzankami. PRZEPIS 45

Kalafior i ser to świetne połączenie, więc zanim po raz pierwszy spróbowaliśmy tej zupy, już wiedzieliśmy, że będzie pyszna. Wszyscy u nas bardzo ją lubią – obowiązkowo z domowymi grzankami. Przepis na zupę krem kalafiorowo-serową Składniki: około 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 mały kalafior , 250 gramów sera żółtego – najlepszy będzie cheddar(...)kopiasta łyżka mąki pszennej, ćwierć kostki masła, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić zupę krem kalafiorowo-serową? W garnku rozgrzej masło , przeszklij na nim posiekaną cebulę, pod koniec dodaj także posiekany czosnek. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z masłem – powstanie zasmażka, Powoli wlej ciepły, ale nie gorący bulion, cały czas mieszając trzepaczką, zagotuj. Dodaj

Kulinarna Polska