Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka Jeden odpowiedni dodatek potrafi odmienić charakter całego dania. Koperek jest takim właśnie dodatkiem, który zwykłą zupę ziemniaczaną zamienia w lekkie danie pachnące wiosną. Przepis na zupę koperkową z ziemniakami pochodzi z terenów Pogórza Dynowskiego, z Lutczy. Można go znaleźć w publikacji „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”, promującej kuchnię regionalną Podkarpacia. Zupa koperkowa(...)plasterki lub w kostkę i dodajemy do wywaru mięsnego razem z liściem selera oraz listkami laurowymi i zielem angielskim. Ziemniaki również obieramy, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do zupy. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy posiekany koperek. Na koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zamiast ziemniaków do zupy można dodać ugotowane kluski śląskie. Zupa koperkowa z ziemniakami
Trzeci talerzDzieciństwo, pyszne jedzenie i dużo domowego ciepła – z tym właśnie kojarzy nam się zupa jarzynowa z kaszą manną. Dziś jesteśmy już duzi, sami taką robimy i wciąż uwielbiamy. Przepis na zupę jarzynową z kaszą manną Składniki: wywar mięsny ugotowany na przykład na dwóch nogach z kurczaka (trochę więcej niż pół średniego garnka), 1 cebula, 2 marchewki, 1 mały kalafior(...)pół dużego, 3 duże ziemniaki, 2 garści mrożonego groszku, 4-5 łyżek kaszy manny, pęczek natki pietruszki lub koperku, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić zupę jarzynową z kaszą manną? Do gotującego się wywaru dodaj posiekaną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie marchewkę pokrój w drobną kostkę, kalafiora podziel na małe różyczki
Kulinarna Polskaweekend wyruszyliśmy w smakową podróż do Wietnamu i ugotowaliśmy jedną z najbardziej znanych zup – zupę pho . Jest to głęboki w smaku, aromatyczny, słodko-kwaśny bulion przygotowany z dużej ilości różnych mięs wołowych z kośćmi. W wielu przepisach poleca się gotować zupę z dodatkiem kości wołowych, tych jednak nie udało nam się dostać, ale zamówiliśmy w masarni ogon wołowy, dzięki któremu(...)wywar nabrał lekkiej kleistości. Zupa podana z makaronem ryżowym oraz kolendrą, szczypiorkiem i ostrą papryką zachwyciła nas swoim oryginalnym smakiem, który podkręcał kawałek świeżej limonki. Naszą kulinarną podróż do Wietnamu bez wychodzenia z domu uważamy za bardzo udaną. Udostępnij Zupa Pho – składniki 1 kg ogonów wołowych 700 g szpondra 700 g rostbefu z kością 3 średnie cebule
niecodziennikparyZupę meksykańską z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą można podać na pierwsze danie lub kompletny obiad. To prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna zupa. Pachnie kminem rzymskim i kolendrą. Możesz ją podać ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Jest rozgrzewająca i pięknie prezentuje się na talerzu. Jeśli lubisz, dodaj do zupy niewielką ilość posiekanej świeżej ostrej papryczki. Zupa meksykańska(...)smaku PRZYGOTOWANIE: Pierś kurczaka dokładnie myję pod bieżącą, zimną wodą, oczyszczam z błonek i kroję w niedużą kostkę. Ważne, by kawałki były dość jednakowe wielkością, równo ugotują się w zupie. Cebulę, batata i czosnek obieram. Czosnek przeciskam przez praskę, a ziemniaka i cebulę drobno siekam w kosteczkę. W garnku o pojemności 2,5-3 litry rozgrzewam łyżkę oliwy. Możesz zastąpić
Zasmakuj Kuchniskutecznie nie rozgrzewa organizmu jak porcja gorącej, solidnie doprawionej i odżywczej zupy. A jeśli szukać inspiracji do przygotowania aromatycznych i rozgrzewających potraw, to koniecznie w rejonach północnej Afryki. Tamtejsza kuchnia słynie z bogactwa przypraw, których dobroczynne działanie jest tak ważne zwłaszcza w chłodniejszych porach roku. Jeśli marokańskie dania wydają się Wam nazbyt egzotyczne, to bez obaw – składniki poniższej zupy(...)zależnie od tego czy używana była woda, czy solony bulion), zagotować, po czym gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut. Dodać pomidory i gotować dalsze 20 minut. Zupę zdjąć z ognia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku, dodać skórkę i sok z cytryny, szpinak (większe liście poszarpać/pokroić na mniejsze kawałki) – wymieszać i pozostawić na chwilę
Even Better FoodZupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka Lubaczów to jedna z przygranicznych podkarpackich gmin o bogatych tradycjach kulinarnych. Kształtowała je zamieszkała tutaj ludność – polska, ukraińska, ale także żydowska i rusińska. Ta mieszanka kultur wpłynęła na kuchnię regionu, która znana jest przede wszystkim z kuchni kresowej. Jedną ze specjalności regionu są zupy z dodatkiem kasz, w tym rzadko spotykane w innych(...)regionach zupy z kaszą jaglaną. Przepis na zupę ziemniaczaną z kaszą jaglaną udostępniły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Tymce. Został on opublikowany w książce kucharskiej wydanej przez Gminę Lubaczów pt. „Kresowe jadło. Przepisy kuchni lokalnej”. Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka Składniki: 5 ziemniaków 2 skrzydełka 1 marchewka 0,5 pęczka kopru 1/3 pora 5 łyżek kaszy jaglanej
Trzeci talerzkolorem było co nie teges. Potem z gęstością. Smak też był taki se. Na drugi dzień (jak już się trochę przegryzła), postanowiłam częściową ją zblendować i to było to. Zupa wyszła przeprzepyszna. Ale nadal nie tak dobra jak mojej babci. Składniki: 3 l wody 400 g fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera(...)międzyczasie ugotowany boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Zawartość patelni wrzucamy do zupy. Można na patelnię wlać odrobinę zupy i z powrotem wlać ją do zupy – znajduje się na niej mnóstwo smaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze wszystko na niewielkim
Kardamonovyrozumiem ludzi, którzy twierdzą, że zupy są tuczące... Pewnie zależy to od tego, jak się je przygotowuje. U mnie w domu nigdy nie zaciągało się zup mąką, zasmażką, itp. Do przygotowania zupy wystarczy nam dobry bulion (mięsny lub jarzynowy), świeże lub mrożone warzywa, odrobina dobrej śmietany (choć i to nie zawsze) i mamy pyszną, zdrową, pożywną zupę. Pozostaje(...)tylko kwestia nauczenia dzieci jadania zup, bo wiem, że z tym bywa największy problem. Wiem, gdyż u nas też był to do niedawna nie lada problem (mimo, iż jak była mała to jadała wszystko 🙈), na szczęście to już przeszłość. Moje najmłodsze Dziecię choć ma bardzo zdrowe nawyki, to zup do niedawna nie jadała..., mimo iż reszta rodziny je uwielbia
Smaczne ZdroweGroch jasiek serwowany w głębokim talerzu w formie zupy, podany wraz z kompotem z suszu. Jedni nienawidzą, inni z niecierpliwością i tęsknotą wyczekują cały rok na świąteczną degustację. Fasola piękny jaś pływająca w chłodnym kompocie z suszonych owoców dla mnie osobiście jest namiastką wigilijnej tradycji. W moim domu rodzinnym od zawsze była serwowana jajko jedna z potraw na świątecznym bożonarodzeniowym(...)stole. Jako dziecko nie przepadałam za smakiem zimnej kompotowej zupy, jak większość domowników wraz z wiekiem doceniłam jej wyjątkowy smak. Kompot z suszu gotujemy z suszonych (nie wędzonych) owoców. Suszone śliwki, jabłka, gruszki, morele i rodzynki gotowane z dodatkiem kory cynamonu i goździków. Wystudzony kompot, wręcz chłodny smakuje najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Świąteczna zupa – groch jasiek z kompotem
ProstePesto.plSłodko-pikantna Karrysuppe við ferskum og fisk , czyli zupa curry z brzoskwiniami i rybą, to przysmak kuchni farerskiej. Zupa curry z brzoskwiniami i rybą to jedno z najpopularniejszych nordyckich dań. Tradycyjna kuchnia mieszkańców Wysp Owczych opiera się na mięsie ryb oraz owiec – najłatwiej dostępnych na tym północnym archipelagu. Większość warzyw, owoców i nabiału importowana jest z Danii. Dlatego kuchnia farerska(...)pieczone owcze głowy podawane z okazji świąt i ważnych uroczystości, to przysmaki dla koneserów kuchni nordyckiej. Są jednak prostsze i smaczniejsze dania, które przygotujesz z ogólnodostępnych składników. Rozgrzewająca zupa curry to przysmak bardzo popularny na Wyspach Owczych , których kapryśna pogoda nie rozpieszcza. Za to każdy ma dostęp do świeżych ryb, które są podstawą wyspiarskiej kuchni. A gospodynie cenią sobie
smakowitehistorie.compopularne podgrzybki, ale łatwo znaleźć też maślaki, które niespecjalnie nadają się do suszenia. Ale jeśli nawet ich suszenie nie wydaje się optymalną opcją, to doskonale nadają się np. na zupę. Jako że na krótko przed takim obfitującym w grzybowy plon spacerem wszedłem również w posiadanie dorodnego kawałka zrazowej wołowiny, miałem dylemat: bitki w sosie grzybowym sosie czy zupa grzybowa(...)razem wygrało to drugie. Na naszych łamach gościł już przepis na nieskomplikowaną i szybką zupę grzybową w wersji bezmięsnej oraz również bezmięsną zupę kurkową . Tym razem proponujemy więc coś, co zadowoli także podniebienia niepoprawnych mięsożerców Ten przepis wymaga wprawdzie w realizacji nieco więcej czasu i uwagi aniżeli wspomniani poprzednicy. Jednak użycie odpowiedniego rodzaju wołowiny oraz potraktowanie jej w sposób podobny
Kulinarna Pokusaktórej możesz wrzucić swoje ulubione warzywa (np. marchewkę, kalafior, groszek) Jest smaczna, pożywna i jednocześnie lekka dla żołądka Doskonała do podania na obiad lub kolację. Pomysły na zupy: ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Zupa pieczarkowa ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg dyni duża marchew lub 2 średnie korzeń pietruszki kawałek(...)chwilę. Na koniec dopraw do smaku i wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Po kilku minutach zdejmij rondel z ognia. Ryż wchłania wodę, dlatego w czasie gotowania spęcznieje i zagęści zupę. Jeśli nie lubisz ryżu gotującego się w zupie, tak jak w przypadku pomidorówki, możesz ugotować go oddzielnie i dodać do zupy dopiero na talerzu. Możesz ją podać również z innymi
Kulinarny S.O.S.Pyszna, szybka i prosta zupa krem z pieczonych żółtych pomidorów i dyni Hokkaido. Dynia w mojej kuchni gości już półtora miesiąca i jem ją w każdej możliwej postaci, polecam Wam wiele świetnych przepisów na dynię znajdziecie w moim e-booku FLEXI JESIEŃ , który wciąż możecie zakupić w promocyjnej cenie. Dzisiaj mam dla Was prostą i pyszną zupę krem, najważniejsze przy(...)przygotowywaniu tej zupy jest upieczenie warzyw, dzięki temu smakuje ona wybornie. Zupę przygotowałam z pieczonej dyni, pomarańczowych pomidorów typu jajo, czosnku i marchewki. Podałam ją z jajkiem z płynnym żółtkiem, ale możesz ją podać również z mięsem i innymi dodatkami, wszystkie propozycje znajdziesz poniżej. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW I DYNI HOKKAIDO - 1/2 średniej dyni Hokkaido - 2 spore
SMYKWKUCHNIDzisiaj zapraszam na zupę, która musi się choć raz pojawić jesienią w moim domu. Zupa krem z dyni, typowo jesienna, gęsta i pożywna. Dzięki dodaniu pomidorów jeszcze bardziej pomarańczowa, rozweselająca i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 2 kg dyni - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 większy ziemniak - 2 większe pomidory - kawałek świeżego imbiru(...)przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w kostkę, przesmażam na patelni z łyżką masła. Przekładam do zupy. Dodaję drobniutko pokrojony imbir i przyprawy. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. Chwilkę podgrzewam, dodaję śmietankę, mieszam, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Podaję
Kuchnia z widokiem na ogródPyszna i sycąca zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym. Łatwa do przygotowania. Nie wymaga blendowania. Dobrze ugotowany por nie będzie w ogóle przeszkadzał, a ziemniaki odpowiednio zagęszczą zupę. W zupie tej zasmakowali wszyscy (włącznie z dwuletnią córeczką) 🙂 POLECAM każdemu! Składniki zupy porowo-ziemniaczanej: 2 duże pory 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1 kg ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego(...)drobiowego 100 ml śmietany kremówki 200 g łososia wędzonego sól, pieprz garść pokrojonej cebulki zielonej Przygotowanie zupy porowo-ziemniaczanej: Pory przeciąć wzdłuż i pokroić w piórka. W dużym garnku roztopić masło. Wrzucić pory, liść laurowy i dobrze wymieszać. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszać tak długo
Moja Delicja