zupa - 38908 przepisów (strona:153/2594)

Zupa koperkowa z lanymi kluskami 139

Pomysł na szybką, pożywną zupę - koperkową przygotowaną na wywarze mięsno-warzywnym podaną z lanymi kluskami. Zupa jest prosta do przyrządzenia i bardzo smaczna. Jeżeli dbacie o formę to nie podsmażajcie koperku i nie zabielajcie zupy 😊 Składniki na porcję dla 4-6 osób: mięso z indyka, np. skrzydła (wagowo około 0,8 kg) 1,5-2 l wody (musi przykryć mięso(...)pęczek koperku 1 łyżka masła 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz lane kluski 2 jajka około 3 czubate łyżki mąki pszennej szczypta soli do zabielenia zupy 1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml) 2 łyżki mąki pszennej Przygotowywanie wywaru Do garnka wlać wodę, dodać umyte mięso z indyka oraz listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Cebulę obrać

Ugotować
Zupa ze świeżych ogórków z sokiem z ogórków małosolnych 111

zupa może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje naprawdę pysznie. Świeże ogórki także nadają się na zupę , co pokazywałam Wam już 3 lata temu! (Jak ten czas leci!) Tamta zupa była z dodatkiem grzanek i delikatnie kremowa. Dzisiejsza zupa ogórkowa jest z ryżem. Można ją ugotować na rosole lub bulionie, albo na wodzie. Dobrze przyprawiona zawsze smakuje, co Wam gwarantuję. Smak(...)zupy podkręca woda, która pozostała mi po ogórkach małosolnych. Szkoda mi ją wylewać, bo przecież zawiera sporo soli mineralnych, tak potrzebnych przy upałach. Pomysł okazał się naprawdę trafiony i ta zupa gości w mojej kuchni zawsze, kiedy kończą się w słoiku ogórki 😊 Składniki: około 750 g świeżych ogórków (użyłam gruntowych) około 1 litr wody po ogórkach małosolnych 100 g ryżu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krupnik 100

Zupa krupnik jest jedną z częściej gotowanych zup w moim domu. Krupnik ugotowany na indyku jest delikatny w smaku, wszystkim smakuje i jest łatwy do zrobienia. Zupy są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Krupnik najczęściej gotuję na kawałku mięsa drobiowego, aby zupa nie była zbyt tłusta. Babcia dla odmiany gotowała na mięsie wieprzowym raczej dość tłustym(...)krupnik był bardzo zawiesisty. Po jego zjedzeniu trudno było zjeść całe drugie danie. U mnie w krupniku obowiązkowo musi być gruba kasza jęczmienna i ziemniaki. Zupa świetnie smakuje również z dodatkiem suszonych grzybów. Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 70 minut Składniki na zupę krupnik: 250 g indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 - 3 ziemniaki duża marchewka

Gotuj w domu
BARSZCZ OGÓRKOWY 131

Barszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz czerwony z zupą ogórkową. Jest to niezwykle smaczne połączenia, a do tego bardzo zdrowe! Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć poziom złego(...)ogórki kiszone i sok powstały podczas ich kiszenia, dzięki bakteriom kwasu mlekowego, mają dobroczynny wpływ na jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacniają odporność organizmu. Dlatego talerz takiej zupy to prawdziwa bomba witaminowa - każdego postawi na nogi i doda energii! Składniki: 500 g buraków 5 ogórków kiszonych 4-5 ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka wody

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak w korzeniach. Zupa w mig! 103

jemy, sięgamy po łatwo dostępne, szybkie przekąski. Skutki takiego żywienia odbijają się tylko na naszym zdrowiu. Ratunkiem, według Moniki Honory, ekspertki holistycznego odchudzania, autorki Programu Przemian, może być ...ZUPA! Przepis na zupę pochodzi z książki pt:"Zupy w mig". W książce znajdziemy przepisy na szybkie i wartościowe zupy zgodnie z zasadami Programu Przemian. To też doskonały PORADNIK  i super(...)pozycja zarówno dla osób, które chcą zredukować wagę, jak i wszystkich tych, którzy chcą dbać o zdrowe żywienie swoje oraz rodziny i dla tych, którzy kochają zupy! Przepisy są dostępne na każdą kieszeń oraz praktyczne - możesz ugotować je w większej ilości i łatwo przechowywać, po to by sięgnąć po nie w razie potrzeby. Genialną sprawą jest dołączenie do książki

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z czerwonej soczewicy – przepis Mariny 92

Uwielbiam takie potrawy – proste, smaczne i bardzo pożywne. Ta zupa z czerwonej soczewicy to właśnie takie “comfort food” – potrawa, która sprawia, że czujesz się najedzony i szczęśliwy A autorką tego przepisu jest pani Marina Hulia (od lat opiekująca się czeczeńskimi uchodźcami), którą miałam zaszczyt spotkać niedawno na warsztatach kulinarnych organizowanych przez Alma Spei dla mam dzieci niepełnosprawnych(...)naszego hospicjum. Przepis odtworzyłam w domu i za pozwoleniem pani Mariny udostępniam innym, bo jest tego wart Podsumowując, zupa jest całkowicie wegańska, z dużą ilością świeżych ziół, bez oleju, bez glutenu, a smakuje dosłownie wszystkim Polecam! Więcej informacji o czeczeńskich uchodźcach i pani Marinie znajdziecie tutaj . W tym przepisie istotna rolę odgrywają świeże zioła. W szczególności potrzebne są łodygi pietruszki

Lamarida.pl
Zupa kalafiorowa. Inna niż wszystkie, bo kremowa. PRZEPIS 129

Bardzo lubimy zupy półkremy, a najlepiej wychodzi w ten sposób kalafiorowa. Ma delikatną konsystencję, jest jest bardzo aromatyczna, a jednocześnie dzięki całym kawałkom warzyw nie nudna jak klasyczne zupy krem. Z tego przypisu wychodzi pysznie. Przepis na zupę kalafiorową Składniki: kawałek kurczaka z kością (może być ćwiartka lub kilka skrzydełek, około 300-400 gramów), cebula, 5 średnich ziemniaków, 1 kalafior(...)marchewki, 100 ml słodkiej śmietanki, sól pieprz, świeży koperek. Zrób tak: cebulę poszatkuj i nieco zrumień w suchym garnku – nada zupie fajnego aromatu – dodaj kurczaka, zalej wodą (około 2 litrów), dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj pod przykryciem około 25 min., dodaj dwa pokrojone ziemniaki, 1/3 kalafiora porwanego na różyczki i gotuj kolejne 15 min. Kurczaka wyjmij, resztę

Kulinarna Polska
Zupa szparagowa z lanymi kluskami 197

Talerz ciepłej zupy do dobre rozwiązanie gdy pogoda na zewnątrz nie zachęca do spacerów (co najwyżej do skakania po kałużach) a temperatury daleko odbiegają od tych, do których przywykliśmy w maju. W trwającym obecnie sezonie szparagowym zapraszam zatem na zupę szparagową :) Mój tato jest wielkim smakoszem białych szparagów. Ta zupa to moje swoiste przekleństwo z czasów dziecięcych lat, kiedy(...)nią żadnych traumatycznych wspomnień, więc chętnie do niej wracam. Mama dla urozmaicenia zamieniała tylko dodatki - raz makaron, raz grysik czy też lane kluski. Z tymi ostatnimi smakowała mi ta zupa najbardziej dlatego dzielę się nią z Wami właśnie w tej wersji.  Zupa jest delikatna w smaku - to za sprawą białych szparagów, dlatego nie należy przesadzać z jej doprawianiem - wystarczy

My simple kitchen
Zupa z botwiny 149

Zupa z botwiny, czyli młodych buraczków powinna się znaleźć w każdym wiosennym jadłospisie. Nie każdy jednak lubi intensywny smak listków i buraczków. Ja osobiście nie przepadam za zupami z buraków, chociaż w innej postaci buraki lubię bardzo, no ale, że rodzina tą zupą się zachwyca to wiosną obowiązkowo musi być na naszym stole. ZUPA Z BOTWINY Składniki: 1 marchew(...)ścieram na tarce.  Do bulionu wrzucamy marchew i ziemniaki, a kiedy zmiękną dodajemy botwinę i buraczki. Gotujemy chwilę po czym dodajemy ocet lub sok z cytryny, aby zakwasić zupę.  Mąkę rozrabiamy w wodzi i dodajemy do gotującej się zupy (opcjonalnie zagęszczamy zupę, można pominąć)  Zupę zastawiamy z ognia, dodajemy śmietanę rozrobioną z odrobiną gorącej zupy,aby się

Bon appetit mon amie
Barszcz biały na domowym zakwasie 110

Barszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaka jest różnica między barszczem białym a żurkiem? Barszcz biały(...)przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wrzucić do wywaru obrany i rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 1 łyżeczkę soli oraz 2 czubate łyżeczki chrzanu. Pogotować 5 minut, następnie przecedzić zupę przez sitko do czystego garnka (warzywa i żeberka z wywaru można wykorzystać do czegoś innego – ja do barszczu wkrawam tylko kilka plasterków marchewki). Boczek wędzony pozbawić skóry (jeśli jest

Kulinarne Przeboje
Zupa chrzanowa – kuchnia podkarpacka 119

Zupa chrzanowa - kuchnia podkarpacka   Dzisiaj zapraszam na zupę chrzanową z Komborni, ugotowaną na wywarze z białej kiełbasy, boczku i warzyw. Zupa zabielona jest śmietaną, a świeży starty chrzan nadaje jej specyficzny lekko ostry smak. Podana z gotowanym jajkiem kojarzy się z okresem Wielkanocy, choć tak naprawdę to danie na każdą porę roku, na obiad lub kolację. W oryginalnym przepisie(...)Wiejskich w Komborni (gmina Korczyna). Można go znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Zupa chrzanowa - kuchnia podkarpacka Składniki: 4 l wody 300 g surowego boczku 200 g białej kiełbasy 200 g chrzanu (korzeń) 500 m l śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku

Trzeci talerz
Zupa buraczkowa z jabłkiem 138

Ostatnio naszło mnie na gotowanie zup. Zupy są szybkie w przygotowaniu, niezwykle smaczne, aromatyczne i sycące. A zupy kremy po prostu uwielbiam, na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na wszelkiego rodzaju zupy-kremy . W tym tygodniu ugotowałam zupę buraczkową z jabłkiem . Buraki i jabłka to świetne warzywa, które wciąż możecie wykorzystać, zanim pojawią się młode, tegoroczne. Gorąco polecam zupę buraczkowa(...)jestem pewna ze wszystkim zasmakuje! :)  Zupa buraczkowa z jabłkiem Składniki: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 500g surowych buraków 2 jabłka (najlepiej słodkie) 2 ziemniaki sól, pieprz sok z cytryny cukier (opcjonalnie, do smaku) oliwa/masło do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Smażyć chwilę

Codzienne Gotowanie
Krem z zielonych warzyw – post dr Dąbrowskiej 117

Krem z zielonych warzyw – zupa przygotowana zgodnie z regułami postu owocowo – warzywnego dr Dąbrowskiej. Smaczna, zielona, lekkostrawna, bez tłuszczu, bez glutenu, wegańska, zawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić zupę lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować(...)większą porcję zupy i nadmiar zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku. Do przygotowania dania możemy użyć warzyw świeżych lub mrożonek. PRZEPIS NA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Składniki na krem z zielonych warzyw (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 1 brokuł 1 mała cukinia 1 garść szpinaku

Dorota Smakuje
KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI 116

pewnie już wiecie, u mnie w domu zupa to podstawa - nie mogłabym przeżyć jednego dnia bez zupy 😂 Dlatego cały czas szukam nowych smaków, bo nie da się przecież w kółko jeść tych samych 😉 A smak tej zupy jest wyjątkowy! W czym tkwi sekret?... w pieczonej papryce 🌶 Niesamowicie pyszna zupa z pieczonej papryki z dodatkiem pomidorów, lekko zabielona słodką śmietanką. Gęsta(...)aksamitna zupa, która z pewnością podbije serca i żołądki wszystkim wielbicielom zup. Moje podbiła!  Dzięki pieczonej papryce jest niezwykle aromatyczna, a lekkiej nuty słodyczy dodaje śmietanka, która przełamuje kwaśny smak pomidorów. Całość komponuje się znakomicie! A do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubicie zupy typu krem to tej musicie spróbować koniecznie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku

Kuchnia MagdaLeny
KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI 117

pewnie już wiecie, u mnie w domu zupa to podstawa - nie mogłabym przeżyć jednego dnia bez zupy 😂 Dlatego cały czas szukam nowych smaków, bo nie da się przecież w kółko jeść tych samych 😉 A smak tej zupy jest wyjątkowy! W czym tkwi sekret?... w pieczonej papryce 🌶 Niesamowicie pyszna zupa z pieczonej papryki z dodatkiem pomidorów, lekko zabielona słodką śmietanką. Gęsta(...)aksamitna zupa, która z pewnością podbije serca i żołądki wszystkim wielbicielom zup. Moje podbiła!  Dzięki pieczonej papryce jest niezwykle aromatyczna, a lekkiej nuty słodyczy dodaje śmietanka, która przełamuje kwaśny smak pomidorów. Całość komponuje się znakomicie! A do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubicie zupy typu krem to tej musicie spróbować koniecznie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku

Kuchnia MagdaLeny