Pyszna, mega sycąca i intensywnie pomidorowa. Taka powinna być najlepsza zupa pomidorowa. Lubię też taką prostą na rosole, z ryżem lub makaronem i z koncentratu pomidorowego, tym razem od kilku dni chodziła za mną ta wersja z mielonym mięsem. Tym bardziej, że swojskich pomidorów mamy pod dostatkiem. Trochę mi się smaki ostatnio zmieniły i nie umiem zjeść niczego(...)dużej ilości, a pomidory to w ogóle mi się już przejadły. Małą porcję zupy zjadłam jednak ze smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa
Anioszek w kuchniPogoda jaką teraz mamy, poniekąd zmusza nas do przygotowywania zup innych niż w okresie letnim. Teraz potrzeba nam energii. Musimy się rozgrzać i dobrze odżywiać. Zupy są cięższe, pożywniejsze. Przygotowałam dla Was przepis na pyszną zupę którą wczoraj zrobiłam, a po której już nie ma śladu Najpierw przygotowałam bazę do zupy, tzn. wywar wołowo-warzywny(...)około 1 godzinę. Sprawdziłam, że mięso jest już miękkie (za pomocą patyczka), wyjęłam je z ganka a wywar przecedziłam. Kiedy już miałam bazę do mojej zupy, przygotowałam pozostałe składniki zupy : 1,5 l wywaru (baza) pokrojone mięso z ugotowanego wywaru 2 papryki 3 pomidory (można dodać z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku
Kuchnia u KrysiZupy jesienne zdecydowanie różnią się od tych, które jemy w lecie. Postanowiłam wykorzystać brukselkę i pomidory, żeby ugotować właśnie z nich smaczną zupę. Dodałam do niej resztę warzyw i tak powstała moja kolejna sezonowa zupa jesienna. Tym razem z brukselką Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki(...)gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie na około 10-15 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem. Na wierzchu posypałam posiekaną natkę pietruszki. Rozłam do talerzy. Zupa jest smaczna, pożywna i rozgrzewająca, jak na zupę jesienną przystało. Warzywa, które dodałam do zupy przed gotowaniem podsmażyłam na oliwie, dzięki czemu nie straciły na jędrności. Brukselka przez
Kuchnia u KrysiZupa grochowa należy do tych, która rzadziej gości na naszych stołach. Ja sama nawet nie pamiętam kiedy ją gotowałam. Teraz mamy jesień, więc nasze menu jest nieco inne niż w lecie. Gotujemy zupy gęściejsze, bardziej treściwe i rozgrzewające. Dlatego mój wybór padł tym razem na zupę grochową. Tradycyjna grochówka gotowana jest przeważnie na wędzonce, na boczku(...)laurowy i wstawiłam do gotowania. Po zagotowaniu, zmniejszyłam gaz i zostawiłam do gotowania (bez przykrycia) na małym gazie na godzinę. Czasami zamieszałam. Po godzinie przykryłam garnek z zupą i zostawiłam na małym gazie na 45 minut, tym razem pod przykryciem. Trzeba mieszać, żeby zupa się nie przypaliła. W tym czasie groch całkiem się rozpadł na puree. Golonkę wyjęłam
Kuchnia u KrysiZauważyliście, że lubię pieczarki? Zamieściłam wiele przepisów na potrawy, do których wykorzystałam właśnie pieczarki. Dzisiejsza zupa jest już piątą zupą z pieczarkami, jaką pokazałam na blogu. Każda z nich jest smaczna, jednak każda jest inna. Dzisiaj mam dla Was najbardziej prostą w wykonaniu, ale niebanalną w smaku zupę z pieczarkami, z dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam(...)innych moich zup pieczarkowych Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 3 marchewki 1 por 1 pietruszka 1 listek laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 1 pełna łyżka domowej Vegety sól pieprz natka pietruszki gałązki zielonego koperku Wykonanie: Filet z kurczaka po opłukaniu, pokroiłam w paski i wstawiłam do gotowania
Kuchnia u Krysibowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy(...)superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów lub samej wody 1 średni ziemniak
Moja DelicjaInspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”. Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto(...)serek. Składniki na zupę: cebula, obrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki mała cukinia pokrojona na kawałki garść białej fasoli namoczonej przez noc 500 g fasolki szparagowej 2 litry wody szczypta soli i tymianku 2 łyżki pesto na szaszłyki arbuzowe: opakowanie
Ugotowane pozamiataneOpis: Francuska zupa cebulowa – zupa, która brzmi banalnie. Nigdy nie spodziewałam się, że z cebuli można przyrządzić tak pyszne danie i nigdy nie uwierzyłam, że jest tam tylko cebula. Zupa ma słodkawy i niepowtarzalny smak, po prostu jest obłędna. Nie ma nic prostszego i szybszego to wykonania niż właśnie ta zupa. Potrzebujemy tylko cebulę, wodę i trochę tłuszczu. Składniki(...)musi uzyskać brązowy kolor, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, nadal cały czas mieszając. Wszystko dalej prażymy. Dodajemy do tego wcześniej przygotowany bulion. Wrzucamy liść laurowy. Od momentu zagotowania zupy gotujemy jeszcze przez ok. 15-20 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Opiekamy kromki chleba w tosterze
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePyszna, aromatyczna i delikatna zupa ze świeżych (w sezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach, zupa obowiązkowo ląduje u mnie na stole :)) Jeśli macie zapasy domowego bulionu to jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie 20 - 25 minut. Ja podaję Wam przepis również na wywar warzywny do zupy, gdybyście jednak takowego(...)mieli akurat pod ręką. Tradycyjnie zupę kurkową podaję z ziemniakami, całym mnóstwem ziemniaków (!), choć można również zastąpić je drobnym makaronem. Do tego kremowa śmietanka, kilka łyżek świeżo siekanego koperku i natki pietruszki oraz suszony majeranek, i talerz parującego szczęścia gotowy :D P.s. W przepisie na obłędny sos kurkowy znajdziecie fajny sposób na oczyszczanie kurek. Polecam Wam również znakomite kluski leniwe
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj zapraszamy na serowo czosnkową zupę. To jedyna z nielicznych zup w której mogę swobodnie przemycić czosnek dla mojej córeczki. Oczywiście najbardziej lubiana jest w wersji serowej i dzisiaj właśnie taka u nas. Do przygotowania zupy użyłam serka topionego kremowego MSM MOŃKI od której dostałam paczuszkę właśnie z ich produktami - bardzo dziękuję. Moją zupę podałam ze świeżym koperkiem(...)maślanymi grzankami - całość zniknęła w błyskawicznym tempie . Bo któż nie przepada za tak aksamitnymi zupami ? Zupa czosnkowo serowa SKŁADNIKI : 700 ml bulionu drobiowego 4-5 ząbków czosnku 125 g serka topionego kremowego MSM MOŃKI pieprz biały do smaku świeży koperek maślane grzanki - do podania PRZYGOTOWANIE : Bulion podgrzewamy, dodajemy przeciśnięty czosnek i podgrzewamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy serek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybka włoska zupa pomidorowa – najlepsza z dojrzałych, słodkich pomidorów <3 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybka włoska zupa pomidorowa – Składniki: 800g dojrzałych pomidorów (najlepiej jakaś słodka odmiana) 250ml bulionu (u mnie rosół drobiowy) 50g parmezanu do zupy + odrobina parmezanu do posypania grzanek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, cukier do smaku 10 listków świeżej bazylii do zupy(...)kilka listków do ozdoby grzanki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybka włoska zupa pomidorowa – Wykonanie: Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać, przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać z łupinek. Parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidory, cebulę, czosnek i liście bazylii zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Do garnka wlać zmiksowaną masę, dodać bulion oraz
Kulinarne Przebojebowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy(...)superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego
Moja Delicjadomu dzieciaczki – niejadki, na szczęście nie mam tego problemu. Moje maluchy pochłaniają właściwie wszystko, co by im się nie podało. Najważniejsze, żeby było sycące. Gdy na obiad jest zupa typu rosół, po godzinie słyszę pytanie „kiedy obiad?”, więc gdy gotuję zupę musi być sycąca, na mięsie, które oczywiście zostaje wyjedzone z zupy Najczęściej do zupy dodaję makaron(...)ryż, czasami robię kluski, ale tym razem postanowiłam dodać kaszę pęczak, która w zupie pięknie się ugotowała oraz soczewicę czerwoną, która właściwie zagęściła pyszną zupę pomidorową. Zupa ta jest przyprawiona dodatkowo papryką słodką w płatkach, która daje niesamowitego aromatu, podana jest z suszonymi pomidorami oraz natką pietruszki. Składniki: 2,5 l wody; 1 ćwiartka kurczaka 1 włoszczyzna 3 łodygi selera
dom-agi.plSKŁADNIKI: 2 opakowania mrożonej mieszanki - zupa krem z białych warzyw Iglotex PROSTE HISTORIE 6 ząbków czosnku 1000- 1200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 duża cebula czosnkowa 2 łyżki masła do smaku ulubione przyprawy PRZYGOTOWANIE: W thermomix TM5 Do misy thermomixa wlej 1200 ml wody, dodaj mieszankę warzyw. Gotuj 20 min/100*C/obr.1. W tym czasie na patelni roztop masełko(...)dodaj posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Smaż do momentu aż warzywa zmiękną. Ważne aby się nie zarumieniły. Na 5 minut przed końcem czasu gotowania zupy dodaj do naczynia zasmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić wedle uznania. Podkręć obroty do 4. Gdy zupa będzie gotowa zmiksuj zupę na najwyższych obrotach 5s/obr. 10. Ja do zupy dodałam grzanki, marchewkę i groszek
ClauditteMissCooking