wiem co się dzieje, ale nachodzi mnie ostatnio ochota na odczarowywanie nielubianych przeze mnie zup, i tak już pokochałam krupnik, teraz czas na fasolówę. Zamarzyła mi się ta zupa z wędzonym aromatem. Jak to u mnie bywa, krótka lista składników a efekt wow. Polecam tą zupę, bo cudownie rozgrzewa i syci, smakowała u mnie wszystkim, czyli przedział wiekowy(...)kuminu łyżeczka pieprzu ziołowego świeży rozmaryn 50 ml oleju roślinnego do smażenia (4 łyżki) Nie wiem co się dzieje, ale nachodzi mnie ostatnio ochota na odczarowywanie nielubianych przeze mnie zup, i tak już pokochałam krupnik, teraz czas na fasolówę. Zamarzyła mi się ta zupa z wędzonym aromatem. Jak to u mnie bywa, krótka lista składników a efekt wow. Polecam
greenscarfLubicie zupy? Ja muszę się przyznać, że średnio. Jednak zawsze kiedy nadchodzi jesień, zaczyna robić się ponuro i zimno, talerz ciepłej zupy sprawia mi dużą przyjemność. Dzisiaj chciałam wam przypomnieć o krupniku, bardo polskiej zupie. Dal jednych będzie to miłe wspomnienie dzieciństwa, dla innych po prostu smaczny, rozgrzewający posiłek. mięso na wywar
Polska ZupaInspiracją do przygotowania dzisiejszej zupy był krem z kukurydzy podawany w Gringo Bar. Trafiłam do tam trochę przypadkowo, prowadzając dziecko na zajęcia. Na próbę zamówiliśmy quesadillę z kurczakiem i salsą mango-chili oraz burrito chili con carne - tyle część męska rodziny. Nie byłam głodna, nie zamówiłam jedzenia. Jednak Panowie Kucharze nie pozwalają pozostać obojętnym wobec ich kuchni i podają klientom(...)taki jak w Gringo Barze. Szanuję autorskie pomysły szefa kuchni i mimo, że po spróbowaniu wiem, jakich użył składników podaję przepis, który jest tylko inspiracją a nie kopią pierwowzoru. Zupa jest lekko słodka, a po dodaniu sosu zyskuje jeszcze ciekawszy charakter. Krem z kukurydzy smakuję dzieciom, jest łagodny i słodki. Sos malinowy poprawia jeszcze jego atrakcyjność, ale w wersji
Codziennik KuchennyZupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy. Mój przepis jest kompilacją kilku koreańskich receptur na zupę kimchi. Starałam się, aby zupa nie była piekielnie ostra i możliwa do ugotowania w polskich warunkach. Pominęłam trudno dostępne składniki, mimo tego charakter zupy pozostał(...)czego nie znajdziecie na sklepowej półce jest kimchi. Można zamówić je na wynos w restauracji ( koreańskiej , japońskiej) lub ukisić samodzielnie. Przepis na kiszoną kapustę pekińską zamieściłam tutaj . Jeśli lubicie zupy z mięsem, można dodać chudej karkówki wieprzowej lub schabu, ja użyłam wędzonego boczku. Zupę kimchi podaje się z dodatkiem gotowanego ryżu lub w wersji polskiej - z bagietką. Składniki
Codziennik Kuchennysklepach internetowych, ekologicznych lub dużych sieciach handlowych. Makaron konjac nie ma smaku i jest niskokaloryczny (6,4 ka / 100 g). Zachęcam do wypróbowania tego produktu. O pozostałych składnikach zupy nie będę się rozpisywać, bo zapewne są doskonale znane wielbicielom kuchni azjatyckich. Ramen podaje się z każdym rodzajem bulionu: drobiowym, wołowym, grzybowym, rybnym, wegetariańskim. W mojej wersji zupy połączyłam bulion warzywny(...)pastą miso. Do ramen dodaje się dowolne ulubione składniki, w ilości również dowolnej. Z mojego doświadczenia wynika, że zupa lepiej smakuje z dodatkiem kilku wyrazistych w smaku składników niż gdy doda się ich kilkanaście;) Jedyne o czym należy wiedzieć i pamiętać przygotowując ramen, to że jest to zupa, której się nie gotuje. Składniku zupy umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzącym
Codziennik KuchennyJedna z moich ulubionych – lekka, prosta w przygotowaniu, pikantna, pełna aromatycznych przypraw tajska zupa z kurczakiem i papryką. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie nadrobić, zwłaszcza, że bez problemu znajdziecie wszystkie składniki w większym sklepie i przygotujecie ją sami w domu. Ta tajska zupa idealnie nadaje się na obiad, czy kolację i jest świetnym lekarstwem na przeziębienie. Nie obawiaj(...)się dodawać papryczki chilli – mleczko kokosowe skutecznie łagodzi ostry smak całej zupy. Składniki Ilość porcji: 4 1 l bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 400 g fileta z piersi kurczaka 200 g ryżu 150 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pasty curry, zielonej
ale PyszniePaździernik, to czas, kiedy po letniej przerwie zaczynam gotować zupy, a jedną z moich ulubionych jest zupa pieczarkowa z makaronem. Latem rzadko gotuję zupy, ale kiedy naprawdę czuć już jesień w powietrzu, jakoś tak naturalnie mi to przychodzi :) A jak czuję zapach jesieni w powietrzu? Zapach skoszonej trawy ostatni raz przed zimą, charakterystyczny zapach jabłek leżących pod drzewami i nadgryzionych(...)paskudnej chandrze i zmęczeniu, które niestety czasem przychodzą, gdy dni są krótkie i ciemne. W tym czasie też, jak już wspomniałam na początku, dużo częściej niż latem gotuję zupy. Gęste, rozgrzewające, z ostrymi przyprawami, ale też takie zwykłe, ponadczasowe, tradycyjne. Dziś pokażę Wam jedną z moich ulubionych zup dzieciństwa - pieczarkową. U mnie zupa pieczarkowa zawsze jest z cienkim makaronem
Posadzone i zjedzonerazem zapraszam Was do spróbowania słonecznej, przepysznej soupe au pistou czyli zupy z pesto, z której słynie Prowansja, choć wywodzi się ona z Genui. Przyznam, że nie jadam zbyt często zup, ale tę pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej(...)niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można ją serwować jako danie główne. Bon appétit! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 20 minut
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamiałam mnóstwo spraw do załatwienia, ogarnęłam mieszkanie i odnowiłam kilka znajomości. Jak to zwykle po urlopie bywa, masa roboty. Ale już powoli wracam do blogowego życia i zapraszam na zupę z dyni z lanymi kluskami. Zupę robiłam z dyni podobnej do hokkaido, którą przywiozłam od mojej mamy. Wsadziła na wiosnę, na próbę kilka ziarenek, wykiełkowały dwa i rozrosły się(...)pól pola :D. Sporo jej wyrosło, także teraz mogę trochę z nią eksperymentować. Zupa jest gęsta i bardzo pożywna. Kluseczki dodatkowo dodają jej gęstości. My bardzo lubimy właśnie takie zupy. Serdecznie zapraszam i polecam wypróbować przepis! ZUPA Z DYNI Z LANYMI KLUSKAMI. Składniki na 4 porcje: 500 g obranej i wypestkowanej dyni
Zakątek rozkoszy kulinarnychZupa krem z kukurydzy – pyszny przepis ! Zupa krem z kukurydzy. Zupa krem z kukurydzy, chodziła za mną od jakiegoś czasu, ale czekałam na tą pyszną słodką kukurydzę – taką jak jest teraz. Zobaczyłam na placu i kupiłam i tak powstała ta zupa, na zupełnym spontanie :) Pyszne trochę kremowa, aczkolwiek nie do końca, bo nie do końca ją zmiksowałam(...)Zupa krem z kukurydzy 4 kolby kukurydzy 2 ziemniaki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka łyżeczka ( mała ) chilli pietruszka natka do posypania 2 łyżki masła klarowanego Kukurydzę surową pozbawiłam ziaren za pomocą noża ( stawiamy kolbę w pionie i ścinamy ziarno ). Warzywa obieramy i kroimy w małe kawałki w garnku
Kuchnia na wzgórzuSycąca i bardzo pożywna zupa meksykańska z pulpetami jest daniem jednogarnkowym. Przygotowanie jej nie wymaga od nas zbyt dużo wysiłku. Zupa jest dość pikantna, dlatego po jej zjedzeniu nie czujemy się ociężali, a nasz organizm jest pobudzony do trawienia. Pikantność zupy należy dostosować do swoich kubków smakowych, tylko nie przesadzić, gdyż smak chili może pokonać wszystkie inne znajdujące się(...)zupie. Moja zupa jest umiarkowanie pikantna, delikatne pulpeciki idealnie równoważą pikantny smak. Wcześniej myślałam, że kukurydza z fasolą średnio do siebie pasują, ale się myliłam, w tej zupie są idealną parą. Najlepiej taką zupę przygotować ze świeżej fasoli, kukurydzy i pomidorów, chociaż taka z półproduktów jest również bardzo smaczna i szybciej ją przygotować. Zupa meksykańska z pulpetami zostaje na stałe
Kuchcik gotujedobre zawita, jeszcze niejeden ciepły weekend przed nami, a na ten najbliższy zapowiada się aż 27 stopni C. O tak! Dzisiejsza propozycja obiadowa to pyszna zupa gulaszowa, przypominająca tą słynną gulaszową z Budapesztu. Podstawą zupy są pomidory, papryka i cukinia, ale aby zupa nie była zbyt lekka, to ma wkładkę ;-), wędzony boczek, który nadaje jej nie tylko odpowiedniego aromatu(...)też nadaje zupie treści. Zupa jest idealna dla dorosłych i dla dzieci, znika bardzo szybko z talerzy. To przejdźmy do meritum i zerknijcie na listę składników ;-) ZUPA GULASZOWA Z WARZYW SKŁADNIKI: - 3 średnie cukinie - 5 dużych malinowych ekologicznych pomidorów - 1 duża cebula czerwona - 5 ząbków czosnku - 2 duże czerwone papryki - 2 duże marchewki - puszka pomidorów pelati - 1 łyżeczka papryki
SMYKWKUCHNIPyszna, mega sycąca i intensywnie pomidorowa. Taka powinna być najlepsza zupa pomidorowa. Lubię też taką prostą na rosole, z ryżem lub makaronem i z koncentratu pomidorowego, tym razem od kilku dni chodziła za mną ta wersja z mielonym mięsem. Tym bardziej, że swojskich pomidorów mamy pod dostatkiem. Trochę mi się smaki ostatnio zmieniły i nie umiem zjeść niczego(...)dużej ilości, a pomidory to w ogóle mi się już przejadły. Małą porcję zupy zjadłam jednak ze smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa
Anioszek w kuchniPogoda jaką teraz mamy, poniekąd zmusza nas do przygotowywania zup innych niż w okresie letnim. Teraz potrzeba nam energii. Musimy się rozgrzać i dobrze odżywiać. Zupy są cięższe, pożywniejsze. Przygotowałam dla Was przepis na pyszną zupę którą wczoraj zrobiłam, a po której już nie ma śladu Najpierw przygotowałam bazę do zupy, tzn. wywar wołowo-warzywny(...)około 1 godzinę. Sprawdziłam, że mięso jest już miękkie (za pomocą patyczka), wyjęłam je z ganka a wywar przecedziłam. Kiedy już miałam bazę do mojej zupy, przygotowałam pozostałe składniki zupy : 1,5 l wywaru (baza) pokrojone mięso z ugotowanego wywaru 2 papryki 3 pomidory (można dodać z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku
Kuchnia u KrysiZupy jesienne zdecydowanie różnią się od tych, które jemy w lecie. Postanowiłam wykorzystać brukselkę i pomidory, żeby ugotować właśnie z nich smaczną zupę. Dodałam do niej resztę warzyw i tak powstała moja kolejna sezonowa zupa jesienna. Tym razem z brukselką Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki(...)gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie na około 10-15 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem. Na wierzchu posypałam posiekaną natkę pietruszki. Rozłam do talerzy. Zupa jest smaczna, pożywna i rozgrzewająca, jak na zupę jesienną przystało. Warzywa, które dodałam do zupy przed gotowaniem podsmażyłam na oliwie, dzięki czemu nie straciły na jędrności. Brukselka przez
Kuchnia u Krysi