zupa - 38908 przepisów (strona:165/2594)

Zupa pieczarkowa 49

Poniedziałek, czasu na gotowanie mało, a z niedzielnego obiadu zostało sporo rosołu… Idealnym rozwiazaniem będzie zupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki(...)rosołowej. Pieczarki obieramy, nóżki skrobiemy, odcinamy końcówki i wszystko kroimy na cienkie plasterki. Ugotowaną marchewkę kroimy w półplasterki. Cebule kroimy w drobną kostkę . W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażamy cebule na maśle lub oleju. Jak się zeszklą, dodajemy pieczarki i podsmażamy na złoty kolor. Połowę pieczarek z cebulą odkładamy na bok, resztę zalewamy 2 l bulionu. Do zupy

Kulinarna Patilogia
Flaczki z kurczaka. 64

Flaczki z kurczaka. Słowińska i Bałkańska  kultura słynie z jedzenia flaków. Zazwyczaj polskie flaki przyrządzane są z flaków wołowych i uważane są za jedną z  najsmaczniejszych zup Polski. Ta wersja flaczków różni się od tradycyjnej zupy, tym, że wykonana jest z innego gatunku mięsa . Osobiście nie przepadam za oryginalną wersją i dlatego powstał ten przepis . Czym(...)były zupy bez dodatku chudego mięsa i aromatycznych ziół ? Ten przepis na zupę łączy w sobie marchewkę , pietruszkę, korzeń selera , cebulę , pierś z kurczaka , z dodatkiem majeranku tworzy pyszną i aromatyczną, a także zdrową i sycącą zupę . Post sponsorowany. Danie przygotowałam na MultiGrillu  jest to urządzenie wielofunkcyjne o szerokim zastosowaniu. Czym się charakteryzuje? Bardzo szybko się nagrzewa i bardzo

Zdrowy Styl Joanny
Barszcz wigilijny 40

Czym zakwasić barszcz wigilijny? W tym wypadku najlepszym wyborem będzie sięgnięcie po przygotowany wcześniej zakwas, bo to on sprawia, że barszcz zyskuje głęboki smak i przyjemną kwaskowatość. Do zupy możesz dodać także buraki z zakwasu, które również podkreślą jego smak. Jeżeli akurat nie masz ich pod ręką, możesz sięgnąć po odrobinę octu lub soku z cytryny, jednak w tym wypadku(...)niewielkim ogniu, ale nigdy nie gotować. Dodatkowo, pamiętaj że zakwas do barszczu należy dodawać niemal na samym końcu już po zdjęciu go ognia. To ten momentu od którego zupa już nie powinna być doprowadzana do wrzenia. Innym sposobem na utrwalenie koloru barszczu jest dodanie do niego 2-3 łyżek octu jabłkowego lub wody z ogórków kiszonych zanim jeszcze buraki

okolicepalnika.pl
Ludowa zupa pachlopka 54

przydać, niczego nie marnując. Przepisy kuchni ludowej cechują się prostotą i łatwością wykonania, często są bezmięsne, co miało związek z licznymi postami. Jednym z tradycyjnych dań kuchni ludowej jest zupa pachlopka wywodząca się z okolic Lublina i Zamojszczyzny, popularna także w kuchni wschodniej. Dziś jest to już potrawa nieco zapomniana ale warto odkryć ją na nowo i przygotować na obiad(...)żeby przekonać się o tym, w jaki sposób jadali nasi przodkowie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ludowa zupa pachlopka 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 50 min. Kalorie 245 kcal Jednym z tradycyjnych dań kuchni ludowej jest zupa pachlopka wywodząca się z okolic Lublina i Zamojszczyzny, popularna

ProstePesto.pl
Krem z marchewki i batatów 43

Mogę Wam śmiało napisać że kocham to zestawienie w zupach. Warzywa (i tu mogą być bardzo różne propozycje) a do tego czerwona pasta curry i mleko kokosowe. Trochę pikanterii, trochę słodyczy, delikatne smaki warzyw które wybierzecie do swojej zupy krem. To wręcz nie może się nie udać. Tym razem postawiłam na słodką i pyszną marchewkę oraz słodkie ziemniaki czyli coraz(...)dodatkami. A jak już będą mięciutkie to w ruch idzie blender i z warzyw zrobicie pyszny krem. Co zostaje – dodanie mleczka kokosowego no i oczywiście piękne udekorowanie zupy! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie

nietylkopasta.pl
KREM Z BATATÓW Z ORZECHAMI 57

aromatyczny i pyszny. Bataty w towarzystwie innych zdrowych i aromatycznych warzyw stworzyły iście słoneczne danie. Przedzierają się tu rozmaite smaki, od słonego, nieco pieprznego do stonowanego słodkiego. INNE PYSZNE ZUPY TU NA BLOGU:   KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW     KREM RZODKIEWKOWY Z KIEŁKAMI     CHOWDER KUKURYDZIANY     ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM     ZUPA KREM(...)SERKA TOPIONEGO Z GRZANKĄ     KREM Z PIECZAREK Z GRZANKAMI     ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU     ZUPA TOM KHA GAI     KREM Z KALAREPY     GULASZ NA LIGAWIE Z WARZYWAMI     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     ŻUREK Z AZJATYCKĄ NUTĄ   Krem z batatów z orzechami: – to czysty strzał w dziesiątkę – krem

globuskulinarny
37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy 55

duszone w kapuście. Jesienne potrawy z dynią Jesień to doskonały czas na przygotowanie dań z dynią, która urozmaici Twoje codzienne obiady i ciepłe kolacje. Dynia świetnie smakuje jako gęsta zupa krem, a także z makaronem i kurczakiem. Jeśli pójdziesz w stronę aromatycznych ziół, curry i kurkumy, stworzysz pyszne rozgrzewające potrawy. Co przygotować z dyni? Kilka pomysłów: zupa krem z dyni(...)gęste i proste w przygotowaniu. Właśnie dlatego często królują na moim stole podczas obiadu. Co przygotować z grzybów? polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym , makaron z grzybami i boczkiem, gęsta zupa krem z borowików, szakszuka z kurek, pomidorów i cebuli, gulasz wieprzowy albo wołowy z dodatkiem grzybów, kluski śląskie z sosem grzybowym, strogonow z grzybami zamiast pieczarkami, risotto z kurczakiem

Rozdomowiona
Sekret pysznej zupy grzybowej. Z tego przepisu wychodzi najlepsza 750

Prosta sztuczka sprawi, że twoja zupa grzybowa będzie bardziej grzybowa niż kiedykolwiek. Odkąd ją znamy, gotujemy już tylko tak. Przepis na zupę grzybową Składniki: 1,5 litra wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na ćwiartce lub szkielecie z kurczaka (2/3 średniego garnka), 400 gramów świeżych grzybów leśnych ( podgrzybki , prawdziwki), 2 cebule, 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc. 1 łyżka mąki pszennej(...)garście makaronu (świderki lub kolanka), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić zupę grzybową? Grzyby oczyść i przepłucz pod bieżącą wodą, najmniejsze zostaw w całości, większe pokrój w dość duże kawałki. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na odrobinie oleju, dodaj grzyby, całość zrumień. 1/3 grzybów dodaj do gotującego się wywaru, następnie zmiksuj przy pomocy

Kulinarna Polska
Zupa dyniowa z pomidorami 54

Zupę dyniową możecie zrobić na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię jej pikantną wersję z dodatkiem pomidorów. Nabiera ona wtedy dodatkowego ciekawego wyrazu i traci naturalną słodycz, z którą na ogół kojarzymy zupy typu krem z dyni. Pomidory użyte w przepisie możecie też zastąpić tymi z puszki, choć upieczony pomidor da Ci fantastyczny smak i warto go dodać! Blog nietylkopasta.pl(...)KULINARNE Dodaj do koszyka Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni: –  puree z dyni –  dyniowe latte –  dynia marynowana w occie –  szakszuka z dynią –  zupa krem z dyni –  placuszki z dyni na słodko –  pieczona dynia futsu black –  muffiny dyniowe z figami ZUPA DYNIOWA Z POMIDORAMI Przygotowanie : 60 minut Ilość porcji: 4 Składniki

nietylkopasta.pl
Zupa z fasolki szpargowej + film 45

Zupa z fasolki szpargowej z dodatkiem warzyw i makaronu na bazie kości to smakowita propozycja, idealna na koniec lata. Taka zupz będzie ciekawą, pożywną i sycącą propozycją na obiad a także dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą przyrządzić oryginalny posiłek przy niewielkim nakładzie pracy.     składniki na 4 porcje 2 kości na zupę lub 2 udka 500 g żółtej(...)seler ścieramy na tarce o dużych otworach. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju chwilę podsmażamy posiekaną cebulę oraz startą włoszczyznę, często mieszamy. W dużym garnku umieszczamy kości na zupę a następnie zalewamy je 2 litrami wody, całość gotujemy około 20 minut. Po tym czasie do wywaru wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz fasolkę szparagową i wszystko gotujemy około 10 minut

Smakowite Dania
Chlebowa zupa Pancotto 91

Chlebowa zupa Chlebowa zupa, czyli Pancotto. Istnieje odwieczny spór między różnymi regionami Włoch o pochodzenie tej zupy z chleba, zwanej Pancotto. Jedno jest pewne, że jest to typowa Cucina Povera, czyli pożywienie ludzi biednych. Faktem jest też to, że Pancotto ma dwa podstawowe składniki: czerstwy chleb i wodę. W zależności od praktycznie wszystkiego, czyli regionu, pory roku, dzielnicy, ulicy, domu(...)spisane po łacinie przez niejakiego Apicjusza, który dokonał spisu dzieł z IV-V wieku opisujących kuchnię Starożytnego Rzymu. Dziełem tym jest „De re coquinaria” . Przez stulecia Chlebowa Zupa rozprzestrzeniła się po całych Włoszech, gdzie przyjęła cechy regionu i zmieniła nazwę. Na przykład w Piemoncie, Lombardii i Veneto nazywa się – panada, a w Ligurii -pancheuto. W Orsara

RafalCook