moim domu rodzinnym na kolację wigilijną od zawsze była zupa grzybowa. Przepis według którego od lat tę zupę robię, pochodzi z jednej z moich ukochanych książek na specjalne okazje, wydanej w 1983 r. " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" ,której autorami są Maria Lemnis i Henryk Vitry . Książka wysłużona, ale wiernie mi służy od lat, zwłaszcza(...)wody. Rano dodać ok 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, dodajemy sporo włoszczyzny bez kapusty, i ziarenka pieprzu. Gotujemy zupę jeszcze przez 25 - 30 minut. Zupę cedzimy przez gęste sito, doprawiamy solą i sokiem z cytryny, można lekko zabielić śmietaną (do śmietany dodajemy parę łyżek gorącej zupy, mieszamy
Stare GaryKrupnik na wędzonce... Pyszna i niezwykle armomatyczna zupa. Kasza jęczmienna w towarzystwie wędzonego boczku. Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką. Zapraszam i życzę smacznego! Składniki: 400 g wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1 pietruszka; 1/4 selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej; 4 średnie ziemniaki; 1/2 natki pietruszki; Sól; Pieprz(...)litry zimnej wody. Sposób przygotowania: Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Por, marchewkę, selera i piertuszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę obrać. Do granka z wodą
Gospodyni Miejskawięc... sięgnęłyśmy po grzyby suszone i zatęskniłyśmy za świętami. Pachnące susze wprowadziły nas na tyle, w świąteczny nastrój, że postanowiłyśmy się ogrzać, po nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje) na kiszonej kapuście i suszonych grzybach. Magia świąt bez niej(...)/Ziemniaki nie gotują się całkiem na miękko./ W międzyczasie dwie garści grzybów suszonych dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zmiękną, kroimy je a wywar z gotowania wlewamy do zupy. /Pamiętajmy aby wywar przecedzić!/ Dorzucamy pokrojone grzyby. Zabielamy śmietaną (my dałyśmy pół kubka). Zagotowujemy, przyprawiamy i serwujemy wrzątek. /NIE ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ!!! - W naszym domu nigdy, żadnej zupy i żadnych
Wypisz WymalujIlekroć jem tę pyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas... Zupa kwas to potrawa tradycyjna znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku(...)regionach Polski ale na Kujawach spożywana jest od niepamiętnych czasów, szczególnie od jesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna kapusta kiszona. W innych rejonach Polski zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :) Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem
Walijskie PichcenieKocham pomidory i wszystko co pomidorowe :) Zupy, sosy, sałatki ... A, że często gotuję zupę pomidorową, staram się, aby za każdym razem miała ona trochę inny smak. Tym razem smak mojej zupy podkreśliłam zblendowanymi ugotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka). Pomysł ten skradłam z bloga Asi : Kulinarne Szaleństwa Margarytki i uważam, że jest rewelacyjny. Bo zazwyczaj marchewkę z zupy zjadam(...)pozostałymi warzywami ... różnie bywa. Asia przemyciła je w bardzo fajny sposób do swojej pomidorówki ze świeżych pomidorów , a ja powielam jej pomysł :)) Zupa przyrządzona w ten sposób jest gęsta i aksamitna, nawet ryż jest tutaj zbędny. Następnym razem pomyślę o innym dodatku do zupy :)) Składniki: 2 marc hewki 2 pietruszki kawałek selera młody por 3 puszki pomidorów
Walijskie PichcenieDzień dobry, Lubicie zupę szczawiową? Ja bardzo:) Moja Mama gotowała ją od czasu do czasu kiedy byłam dzieckiem , obowiązkowo dodawała do niej jajka ugotowane na twardo . Zupa nie miała zbyt apetycznego koloru (szaro-zielony), ale była naprawdę pyszna, lekko kwaśna . Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy. Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się(...)powodu małej dostępności szczawiu. Szczaw to warzywo sezonowe, sprzedawane czasem na targowiskach. Można owszem przygotować z niego koncentrat, z którego chyba moja Mama również korzystała, gdy robiła tę zupę. W tym roku postanowiłam przypomnieć sobie smak mojego dzieciństwa i przygotować zupę szczawiową, ale według francuskiej receptury , którą znalazłam w książce Kulinarny ogród Jeanne Kelley. O książce wspominałam
Chilli Czosnek i Oliwawarzywami i mięsem lub stworzyć wegetariańską wersję z tofu i kiełkami fasoli mung. W ten sposób dodasz swojemu stir-fry dodatkową warstwę smaku i tekstury. Kiełki fasoli mung w zupach Kiełki fasoli mung świetnie sprawdzają się również w zupach. Możesz dodać je do zupy miso, zupy dyniowej lub zupy warzywnej, aby wzbogacić jej smak i wartość odżywczą. Kiełki dodadzą zupie(...)chrupkości i świeżości, a także dostarczą cennych składników odżywczych. Jeśli szukasz nowych pomysłów na zupy, spróbuj dodać kiełki fasoli mung i zobacz, jak zmieniają smak i wygląd dania. Kiełki fasoli mung jako dodatek do kanapek Jeśli lubisz kanapki, kiełki fasoli mung mogą być doskonałym dodatkiem. Możesz dodać je do kanapki z warzywami i serem lub wypróbować bardziej nietypowe połączenia, takie
Żyję by jeśćZalewajka, czyli danie, które pamiętam z kuchni mojej babci. Jest to tradycyjna polska zupa, której nazwa pochodzi od sposobu przygotowania, gdzie “zalewa się” składniki żurem, zakwasem lub barszczem białym. Moja, najprostsza zalewajka jest bardzo wyrazista w smaku i sycąca. Łączy w sobie ziemniaki, kiełbasę, boczek oraz cebulę. Coś dla miłośników wiejskich smaczków Składniki (6 porcji): łyżka masła klarowanego(...)dodaj do garnka także kiełbasę, przyprawy wraz w liściem laurowym i zielem angielskim oraz wlej zakwas. Całość wymieszaj i gotuj przez kolejne około 15 minut. Na koniec dodaj do zupy śmietankę. Uważaj, aby się nie zważyła, więc lepiej najpierw rozcieńczyć ją w kubeczku z odrobiną gorącej zupy, a dopiero później wlać do garnka. Po dodaniu śmietany sprawdź, czy konsystencja zupy
Natka Pietruszkiwarzywami, tworząc danie pełne smaku i wartości odżywczych. Natomiast kiełki fasoli adzuki doskonale pasują do stir-fry z tofu i warzywami, nadając mu chrupkości i delikatnego smaku. Kiełki w zupach Kiełki mogą być również doskonałym dodatkiem do zup. Można je dodać do zupy pomidorowej, zupy jarzynowej lub zupy miso, aby dodać im chrupkości i świeżości. Kiełki rzodkiewki świetnie komponują się(...)zupą pomidorową, dodając jej pikantności i chrupkości. Natomiast kiełki fasoli mungo doskonale pasują do zupy miso, nadając jej delikatnego smaku i wartości odżywczych. Kiełki w daniach orientalnych Kiełki są również często wykorzystywane w daniach orientalnych. Można je dodać do sushi, sajgonek lub pad thai, aby dodać im chrupkości i świeżości. Kiełki soi świetnie komponują się z sushi, nadając mu chrupkości
Żyję by jeśćindyka w kurkach Pierś z indyka w sosie pieczarkowym Gulasz drobiowy z pieczarkami Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym Filet z kurczaka faszerowany serem i pieczarkami Kurczak w zupie cebulowej Schab w sosie z prawdzików Gotowy schab wieprzowy w sosie grzybowym Gotowy kurczak z pieczarkami w sosie smietanowym Zagęszczanie sosu Makarony i inne dania mączne z grzybami Makaron z sosem(...)leśnymi Pizza z grzybami leśnymi Gotowe kluski po rozkrojeniu Makaron z grzybami Gotowe naleśniki z indykiem i pieczarkami Bułki na parze podane z sosem pieczarkowym Smażenie kurczaka i grzybów Zupy grzybowe Wigilijna zupa grzybowa Zupa krem z pieczarek Zupa meksykańska z grzybami zupa krem z pieczarek Gotowa zupa grzybowa Inne wykorzystanie grzybów Jajecznica z maślakami Zapiekanki z pieczarkami i mozarellą
Bardzo Gruby SmokZupa meksykańska z grzybami zasmakuje na pewno wszystkim fanom kuchni meksykańskiej, kukurydzy i grzybów pod każdą postacią. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/01\/zupa-meksykanska-z-grzybami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/01\/zupa-meksykanska-z-grzybami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/01\/zupa-meksykanska-z-grzybami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["6 cebul,\r","2 z\u0105bki czosnku,\r","1 szklanka pokrojonych \u015bwie\u017cych(...)pomidorowego,\r","3 \u0142y\u017cki oliwy z oliwek,\r","1 kostka roso\u0142owa,\r","1 \u0142y\u017ceczka cz\u0105bru,\r","4 li\u015bcie laurowe,\r","s\u00f3l , pieprz"],"name":"Zupa meksyka\u0144ska z grzybami","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno. Czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119. Zeszkli\u0107 ma oliwie.\r","Pomidory pokroi
Bardzo Gruby SmokZupa serowo-kalafiorowa to pyszna wiosenna propozycja dla fanów sera! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/11\/zupa-serowo-kalafiorowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/11\/zupa-serowo-kalafiorowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/11\/zupa-serowo-kalafiorowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["150g sera cheddar,\r","2 cebule,\r","1 z\u0105bek czosnku,\r","1 du\u017cy kalafior,\r","700g wody,\r","100ml mleka(...)kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","li\u015b\u0107 laurowy,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","oliwa z oliwek"],"name":"Zupa serowo-kalafiorowa","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 w kosteczk\u0119. Czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119.\r","Cebul\u0119 zeszkli\u0107 na oliwie. Doda\u0107 czosnek.\r","Doda\u0107 r\u00f3\u017cyczki kalafiora, kostk
Bardzo Gruby Smok