zupa - 39353 przepisów (strona:171/2624)

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym 126

Jednym z moich ulubionych sposób na wykorzystanie dyni to zupa krem. Właśnie to czego potrzebujemy w te zimne i ponure dni, coś rozgrzewającego i pysznego!  Prawdziwy comfort food – dużo, prosto, sytnie, smacznie!  Przyznam, że lepszej zupy krem z dyni nigdy dotąd nie jadłem! Bardzo lekka, słodkawa, prze kremowa i z cudowną odczuwalną nutką kokosu… słowem – niebo w gębie(...)Same proste składniki i wykwintny smak, a wszystko dzięki pewnej sztuczce podczas przygotowania dyni. Zobaczcie jakiej. Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym - przepis:  Pół średniej dyni piżmowej (u mnie ok. 1,5 kg) 1 średnia cebula 1 marchew 1 litr bulionu drobiowego (właśnie bulionu, a nie wody) 15 ml oliwy z oliwek 50 g masła Puszka mleczka kokosowego Sól

Kuchnia Łukasza
Kremowa zupa dyniowa z ziemniakami - pikantna, aksamitna, pyszna 128

Zupa z dyni to must have jesiennej kuchni. Jest prosta do przygotowania, ale sycąca i smaczna. Dynia to obowiązkowy element jesiennej spiżarni. Zrobić z niej można wiele potraw, a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Od najprostszych zup, przez curry, zapiekanki i placki po dżemy i smoothie. Jakiś czas temu kupiłam sporą dynię muszkatołową (zwaną dynią muscat lub Muscat de Provance(...)która jest chyba najsłodszą odmianą dyni. Ma też intensywny kolor. Z tej dyni zrobiłam kremową zupę, którą Wam dzisiaj pokazuję, a także dżem. Przepis na pomarańczowy dżem z dyni pojawi się na blogu lada dzień. Przepis na aksamitną zupę dyniową z ziemniakami Składniki: 1 kg dyni - użyłam muszkatołowej 400-500 g ziemniaków 1 większa cebula 4-5 większych ząbków czosnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa zbójnicka 154

Zupa zbójnicka Rozgrzewająca, treściwa, lekko pikantna i sycąca zupa z mięsem wieprzowym i mnóstwem warzyw. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni!     Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki… 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej(...)angielskiego oraz pieprzu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut *** *** Po tym czasie ziemniaki, marchew oraz papryki kroimy w kostkę *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy *** *** Następnie dolewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Całość doprawiamy łyżką

Blog z Apetytem
Pikantna zupa warzywna z masłem orzechowym 91

już niejednokrotnie wspominałam jesień to najlepsza pora na gęste i aromatyczne zupy. Taka właśnie jest pikantna zupa warzywna z masłem orzechowym.  Kremowa i pikantna zupa - krem jest idealna na jesienne dni - mocno rozgrzewa i jest sycąca. Masło orzechowe nadaje jej niepowtarzalnego smaku, a dodatek limonki sprawia, że zupa jest lekka i orzeźwiająca. Gorąco polecam! Pikantna zupa warzywna z masłem(...)pieprz 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sok z połowy limonki lub do smaku oliwa i masło do smażenia Jak zrobić pikantną zupę warzywną z masłem orzechowym?  Oliwę z masłem rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli.  Warzywa

Codzienne Gotowanie
Krupnik z grzybami 190

krupnik z grzybami zdarzyło mi się widzieć już niejednokrotnie w starych książkach kucharskich. Do jego przygotowania zabierałam się od dawna. Nastał więc jesienny, chłodny dzień, w którym postanowiłam tą zupę ugotować i poznać jej smak. Już teraz powiem Wam jedno: będę robiła ją na pewno częściej! Bazą mojej zupy był szponder wołowy z kością oraz udko kurczaka – oczywiście możecie(...)przygotować zupę również na samym kurczaku, indyku czy wołowinie. Polecam natomiast użyć kilku rodzaju mięs, aby zupa miała głębszy smak. W przepisie użyłam grzybów suszonych, których wcześniej nie musiałam poddawać obróbce. Jeżeli chcielibyście wykorzystać świeże grzyby, dokładnie je oczyśćcie, pokrójcie w plasterki i podsmażcie do miękkości na maśle na dużym ogniu – po czym dodajcie do wywaru. Przyznam Wam szczerze

Kuchnia Bazylii
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień 101

będzie tak daleko, że strach o tym w ogóle myśleć. Czas powoli przestawiać dietę na potrawy bardziej pożywne i sycące, bogate w składniki odżywcze. Mija czas sałatek i lekkich zup, nadchodzi czas dań rozgrzewających i zawisistych zup. My już tak robimy, gotujemy potrawy treściwe, coraz więcej korzystamy z piekarnika. W sobotę zaprosiliśmy do nas dziadków na obiad, bo dość dawno(...)tartych ziemniaków i pieczone, podlane miodem brukselki . Wkrótce wrzucimy na bloga przepisy na obydwa dania, bo naprawdę są warte spróbowania. Eksperymentalna pomidorowa Na przystawkę do sobotniego obiadu była zupa. Ogólnie był to w gruncie rzeczy eksperyment, bo postanowiliśmy zrobić dla gości pieczoną pomidorową. Pomysł szalony, bo takie eksperymentowanie na gościach jest mocno ryzykowne, ponieważ gdy danie nie wyjdzie to przecież

Niedzielny kucharz
Zupa krem z całych młodych porów 116

część pora uważa za niejadalną. Może na surowo, ale po ugotowaniu jest naprawdę smaczna. Zresztą od zawsze jak zużywam białą część pora do konkretnych potraw to zieloną dodaję do zupy. Tym razem chciałam Wam zaprezentować pyszną zupę krem z całych porów. Użyłam do niej młodych warzyw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ugotowali ją ze starych, nawet zimą. Zupa(...)domowej vegety. W międzyczasie umytego pora posiekać (w całości) w talarki, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie całość przełożyć do gotującej się zupy i gotować do miękkości wszystkich składników. Na końcu dolać mleko/śmietankę oraz wszystko zblendować na kremową konsystencję. Gotową zupę doprawić do smaku gałką muszkatołową, papryką i pieprzem oraz w razie

Di gotuje
Harira marokańska zupa – przepis 146

Harira marokańska zupa – przepis Harira to tradycyjna zupa Marokańska na bazie wołowiny, soczewicy i ciecierzycy bardzo aromatyczna i sycąca a za sprawą użytych przypraw również rozgrzewająca, po prostu smaczna. Harira marokańska zupa – przepis Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 400g wołowiny 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2L bulionu drobiowo warzywnego 125g czerwonej soczewicy 125g nasion ciecierzycy 500g przecieru pomidorowego(...)pomidorowego Wiązka świeżej kolendry Sok z ½ cytryny ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego ½ łyżeczki pieprzu mielonego ¼ łyżeczki pieprzu cayenne – chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy 2 cm korzenia świeżego imbiru Harira marokańska zupa – przepis Przygotowanie: Na kilka godzin wcześniej odmierzoną ilość suchej ciecierzycy zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia po czym napęczniałe ziarna odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni

Księga-Smaku
Zupa z bakłażanów i okry "Quinn" z soczewicą 125

Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata". Inne pyszne przepisy na zupy z tej książki znajdziecie po linkiem . Zupa jaka dobra, taka brzydka ale zupy z bakłażana czy soczewicy brązowej taki właśnie mają kolor. Zupa jest aromatyczna, pożywna, idealna, polecam gorąco do wypróbowania. Zupa "Quinn" z bakłażanami, okra i soczewicą. CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa szczawiowa po wiejsku ze świeżego szczawiu 115

Zupa szczawiowa po wiejsku ze świeżego szczawiu Szczaw ma właśnie swoje piec minut . Niby taki pospolity i uciążliwy chwast , a jednak , cudowne warzywo zarazem . Nie wyobrażam sobie wczesnego lata bez zupy na świeżym szczawiu . Jako dziecko , chodziłam zbierać szczaw ,żeby moja babcia mogła z niego zrobić moją ukochaną zupę szczawiową … Ach jakie wtedy wszystko było proste , jasne , zielone(...)pachnące … Nie tak jak teraz .. Cóż przynajmniej zupa jest taka sama , pachnąca i smaczna .. takie kilka minut powrotu do beztroski dzieciństwa , spokoju i zapachu lata … Polecam zupa wyśmienita , a także bardzo zdrowa składniki : 1 reklamówka świeżych liści szczawiu 2 łyżki masła 3 l rosołu ( drobiowy , może być na korpusach ) 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka miodu sól ,pieprz

Ogrodnik w podróży
Zupa krem z pieczarek 155

Niby takie banalne danie - zupa krem z pieczarek, jednak każde banalne danie można przekształcić w arcydzieło smaku. Wystarczy dobrze doprawić, pobawić się z konsystencją, dobrać najlepsze składniki i banalnie proste, stanie się wyjątkowo smaczne. Dzisiaj przepis na przecudną zupę krem z pieczarek, która podbije wasze podniebienie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Co sprawia, że ta zupa, to euforia smaku? Dodanie ziemniaków, czyli(...)masła, czyli aksamitność i wyrazisty, mocniejszy smak grzybów. Dobry bulion, bądź wywar, czyli podstawa, która łączy w sobie wszystkie smaki. Czy już macie ochotę na krem z pieczarek?  Zupa krem z pieczarek - przepis:  500 g czystych, światłych i jędrnych pieczarek 3 większe ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra wywaru warzywnego, lub bulionu drobiowego (użyłem

Kuchnia Łukasza
Zupa gołąbkowa z kukurydzą 105

Zupa gołąbkowa z kukurydzą Pyszną zupę gołąbkową , na pewno znacie , ale wersja z kukurydza jest zupełnie inna . Doskonała potrawa , jak zresztą każda zupa moim zdaniem Niestety jeśli chodzi o zupy jestem w rodzinie osamotnionym przypadkiem , reszta woli bardziej treściwe potrawy . To powoduje ,że nie raz gotuję zupę tylko dla siebie , ale na szczęście zupy świetnie się przechowują w słoikach(...)ryżu 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku Kapustę szatkujemy cienko . Boczek kroimy w kawałki , podsmażamy na dnie garnka w którym będziemy gotować zupę . Dokładamy do niego mielone mięso . Smażymy chwilę , ciągle mieszając , aż lekko się przypiecze . Następnie kapusta , ponownie smażymy , aż ona także lekko się zarumieni miejscami . Wlewamy pomidory , dodajemy obraną i pokrojoną

Ogrodnik w podróży
Zupa pomidorowa z makaronem orzo, szpinakiem i pesto 195

zupa to kwintesencja smaku Włoch – mocno pomidorowa, szybka i pyszna. Gęsta i sycąca od warzyw, obłędnie pachnąca… To tylko kilka bardzo podstawowych i zawsze dostępnych składników. Przygotujecie ją łatwo i zawsze, nawet poza pomidorowym sezonem, bo ta zupa wykorzystuje pomidory z puszki – zerwane w szczycie sezonu. Battuto to trochę już zapomniany termin, próżno go szukać nawet we włoskich książkach kucharskich(...)Dzisiaj to określenie zmieniło się w słowo ‘soffritto’ – to nic innego jak baza: zestaw drobno pokrojonych, mocno aromatycznych, podstawowych składników nadających smak, zapach i konsystencję potrawie – od zupy począwszy, na mięsnym ragù skończywszy. Kiedyś często smażono soffritto na smalcu, czasami na najtłustszej pancettcie, a najczęściej – na oliwie. W zależności od tego, do czego soffritto używamy, smażone jest krócej lub dłużej

Karo in the Kitchen
Czwartek:Tortilla soup 123

Amerykanie na takie zupy mówią hearty, czyli sycące. Zupa z tortilla taka właśnie jest: bogata w składniki, aromatyczna, lekko ostra i naprawdę daje energetycznego kopa. A przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Przygotowanie : 20 minut Czas gotowania : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Liczba kalorii : 304 kcal Sopa Azteca de Tortilla , czyli aztecka zupa z tortilli jest(...)klasycznym daniem meksykańskim. Jak to często bywa w przypadku potraw ludowych, a zupa właśnie taka jest, nie ma jednego na nią przepisu i może zawierać różne składniki. Jeden jest tylko stały i niezmiennych – tortilla. Zagęszcza ona zupę i sprawia, że jest bardzo treściwa. Danie doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni, bo świetnie rozgrzewa, gdyż jest dość pikantna (poziomem ostrości

Niedzielny kucharz
Zupa z soczewicą, ciecierzycą i pomidorami z makaronem 106

moim menu. Zastępuję je strączkami takimi jak soczewica, ciecierzyca czy wszelkiego rodzaju fasole. Komponuję posiłki kolorowe, zdrowe i niedrogie, często na dwa dni.  Ten przepis na zupę przygotowałam ze składników, jakie akurat miałam w domu i to była moja najlepsza spontaniczna zimowa zupa, wchodzi na stałe do mojego menu. Jedynie będę zmieniać rodzaje makaronu :) Pychotka! Zupa(...)Podsmażamy 3 minuty. Następnie wlewamy wodę. Dodajemy passatę pomidorową. Po 3-5 minutach dodajemy odsączone z zalewy warzywa czyli ciecierzycę oraz soczewicę. Mieszamy. Nitki spaghetti przełamujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż makaron będzie miękki, a zupa zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy więcej wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy ostrą paprykę oraz suszony majeranek. Zupa jest jeszcze lepsza w smaku

Moja smaczna kuchnia