Pikantna zupa fasolowa Rozgrzewająca, pożywna i bardzo smaczna zupa fasolowa z mięsem wieprzowym i warzywami. Stopień pikantności możemy ustalić sami według upodobań dodając więcej lub mniej ostrych przypraw wymienionych w przepisie. Zapraszam! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 40 dkg fasolki Piękny Jaś Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 ząbki(...)delikatnie przyprawiamy solą i majerankiem. Całość gotujemy przez około 10 minut. Łyżkę kminku zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody, zaparzamy przez 10 minut i sam napar przelewamy przez sitko do zupy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** Doprawiamy do smaku solą
Blog z ApetytemChowder jest niezwykle kremową zupą na bazie ryb lub owoców morza z dodatkiem dużej ilości mleka czy zasmażki. W mojej wersji jest z łososiem wędzonym, przez co otrzymujemy bardzo subtelny i bogaty smak. Chowder z łososiem wędzonym to pyszna kremowa zupa do przygotowania w około 30 minut! Delikatne mięso ryby połączone kremowym bulionem na bazie białego wina. Szybki i pyszny(...)przepis na łatwy obiad w środku tygodnia. Nieodłącznym dodatkiem jest chrupiące pieczywo, bez którego ta zupa nie będzie smakować tak dobrze. Pamiętajcie o nim! Jesień/zima to właściwie najlepszy sezon na zupy, zwłaszcza kremowe i rozgrzewające. Jeśli szukacie nowego przepisu, który da trochę różnorodności w codziennych obiadach, to myślę, że ta zupa rybna się Wam spodoba. Jeśli lubicie takie kremowe
Słodkie GotowanieŁagodna, grzybowa zupa o maślanym smaku to danie wigilijne z Krzemiennej, niewielkiej miejscowości z okolic Brzozowa. Dzięki bulionowi z podduszonych na maśle warzyw i zabieleniu zupy śmietaną z odrobiną mąki ma ona wyjątkowo delikatny smak. Tradycyjnie do zupy dodaje się ugotowany makaron łazanki. Polecam ją szczególnie tym którzy z różnych względów nie mogą, albo nie mają możliwości ugotować barszczu grzybowego(...)zakwasie albo na kapuście kiszonej. To niepozorna zupa, ale może Was miło zaskoczyć :) Przepis na ten podkarpacki specjał udostępniły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Krzemiennej w publikacji „Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej”. Zupa grzybowa z Krzemiennej - kuchnia podkarpacka Składniki: 30- 40 g borowików suszonych 1 pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora) 1,5 łyżki masła 2 cebule pieprz
Trzeci talerzPrzepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" z 1987 roku. Powiem szczerze że w książce są same pyszne zupy i wypróbowałam już kilka a jedna smaczniejsza od drugiej. Wszystkie znajdziecie pod etykietą Zupy z książki "Zupy świata". Czemu zupa jest królewska nie wiem ale powiem tylko że jest królewska w smaku(...)aromacie, spróbujcie sami. Ziemniaczana zupa po królewsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniespotkanie z nowosądeckimi smakami. Do tej pory znałam Nowy Sącz tylko jako miasto, które słynie z lodów, ale po tym wyjątkowym obiedzie już zawsze będzie miał dla mnie smak zupy kminkowej. Spotkanie odbyło się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni regionalnej i żydowskiej. Oprócz zupy kminkowej jedliśmy też czulent z kluskami muszkatołowymi, ozorek(...)sosie chrzanowym, flaki i gołąbki. Do tego podano lokalne wina z okolic Nowego Sącza z winnic Strugi, Zawadka i Tabu. Zupę kminkową w Ratuszowej podaje się z grzanką z serem tak jak w starych książkach kucharskich, ale ja postanowiłam zaszaleć i zjeść ją dziś z uszkami. Przy okazji dowiedziałam się trochę o historii tego zapomnianego dania. Zupa kminkowa była kiedyś
Ugotowane pozamiatanekrem ma nieco orientalny smak, a to dzięki temu że ta zupa pochodzi z Zanzibaru. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – orientalna pomidorowa – zupa o smaku lasagne – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki(...)tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco Krem z pomidorów i marchewki PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – pęczek dymki – białe i zielone części – 1/2 łyżki oliwy z oliwek – 2 średnie marchewki
nietylkopasta.plZadałam ostatnio pytanie w pracy, jakie tradycyjne zupy lubicie. Pojawiły się więc pomidorowa, ogórkowa czy krupnik. I Kasia nagle przypomniała sobie o zalewajce,doskonałej zupie którą robiła jej mama z kiełbasą. Moja zalewajka zamiast kiełbasy ma pyszny boczek, choć zostawiam Wam tu dowolność. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką(...)genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica KRUPNIK Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 3 duże ziemniaki
nietylkopasta.plZawsze kiedy szykuję większą imprezę w domu myślę o tej zupie i od razu zabieram się za zakupy i przygotowania:) Bo przy dobrym jedzeniu (i towarzystwie;) każda impreza jest udana! Syta, mięsno-warzywa zupa, pożywna, podaję na gorąco najczęściej z chrupiącymi grzankami maślanymi lub serowymi, z kopytkami i kluskami śląskimi też się zdarzyło;) pycha, słowo daję!:) Zupa meksykańska to zupa(...)mięsem mielonym, paprykami, oliwkami, kukurydzą i czerwoną fasolą – wszystko to w sosie pomidorowym z dużą ilością ziół. Uwielbiam gotować tę zupę a najlepsza jest na drugi czy trzeci dzień, podobnie jak z bigosem. Takiej zupy powstaje cały duży rodzinny i kilkudniowy garnek, smakujemy na różne sposoby, można także część zamrozić i mieć z głowy obiad za jakiś czas. Polecam
Zasmakuj KuchniZupę tą zrobiłam z pozostałości jakie mi zostały po zrobieniu kiełbasy drobiowej. Patrz tu http://kuchniapokolen.pl/pyszna-kielbasa-drobiowa/ Jeśli nie robicie takiej kiełbasy to wcale nie przeszkadza żeby zrobić taką pomidorówkę. Nie każdy musi mieć w zupie ” furę ” mięsa. Ja pamiętam jak były gorsze czasy moja mama zawsze gotowała zupy na korpusach i wcale nie były gorsze w smaku(...)ugotowaniu wyrzucić. Dodać korpusy i resztę kości i zagotować. Następnie zdjąć szumy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać passatę pomidorową lub pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować zupę 30 minut. Teraz już tylko dodać ryż i gotować kilka minut do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu. Gdyby woda się trochę wygotowała uzupełnić dolewając zimną wodę, zagotować i w razie potrzeby
Kuchnia Pokoleńdomu jemy dużo mięsa z kurczaka. Dawno doszłam do wniosku, że lepiej opłaca się kupić całego kurczaka, a nawet dwa. Odcinam filety, nogi, a tuszki wykorzystuję na zupę. Udka z kurczaka piekę lub smażę. Z filetów przyrządzam roladki, sosy lub burgery. Moje dzieci bardzo lubią krokiety. 2,5 kilograma mięsa z kurczaka starczy na długo dla 4 osób. Poza(...)obiad. Tradycyjne placki ziemniaczane można podać z jarmużem i smażonym boczkiem. Ciekawie i pysznie. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Przepisy na tani obiad to na pewno smaczna zupa. Zupa rozgrzewa i syci. Zupę można ugotować dosłownie ze wszystkiego. Potrzeba naprawdę niewiele składników, aby zupa była smaczna . Przepisy na tani obiad zazwyczaj są proste. Tani obiad nie musi być
codojedzeniaKtóż z nas nie zajada się przepyszną zupą pomidorową. Ta powszechnie znana zupa jest nie tylko przepyszna, lecz także bardzo zdrowa. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Zazwyczaj wszyscy domownicy uwielbiają zupę pomidorową. Większość gospodyni domowych przyrządza ją na bazie gotowego koncentratu pomidorowego. Jednak najsmaczniejsza, a zarazem najzdrowsza jest zupa pomidorowa przyrządzona ze świeżych oraz ekologicznych pomidorów. Jest ona wówczas(...)bogata w wartości odżywcze, gdyż pomidory zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Zawierają one sporo witaminy C, E oraz z grupy B. zupa pomidorowa inaczej Ponadto mają w swym składzie dużo potasu, magnezu, wapnia oraz żelaza. Dzięki temu przyrządzona zupa pomidorowa inaczej jest niezastąpiona. Niektóre panie domu wzmacniają smak pomidorówki poprzez dodanie kostek rosołowych mięsnych lub warzywnych. Zupa pomidorowa inaczej
sierotka maRysia w kuchniWspaniała, jedna z moich ulubionych polskich zup, które przygotowuję kilka razy w roku. Zupa przygotowana na bazie warzyw, mięsa, z dodatkiem kaszy jęczmiennej i ziemniaków króluje zdecydowanie w mojej głowie. Kubki smakowe szaleją, mimo ciepłego klimatu za oknem wręcz gorąca zupa krupnik, aromatyczna i lekka jest teraz wszystkim czego potrzebuję Zapraszam do gotowania:) Składniki: ok. 3/4 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej(...)ziemniaki 2 większe marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera i pora 1 duża cebula 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe, kilka ziarenek/kulek czarnego pieprzu pęczek natki pietruszki do zupy sól, lubczyk do smaku, opcjonalnie zamiast soli vegeta natur do podania: koper lub natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę płuczę w zimnej wodzie, następnie wsypuję do garnka, dodaję umyte kawałki kurczaka oraz
Zasmakuj KuchniŚrodek lata, w domu 30’C i nie ma czym oddychać, a nam zachciało się zupy… Najlepiej szybkiej i lekkiej, takiej którą można zagryźć chlebem. Połączyłam w jeden kilka włoskich przepisów. Stracciatella to bardzo prosta zupa z rejonu Lacjum: do gotującego się bulionu wlewa się masę z jajek i startego twardego sera – czasami z odrobiną semoliny(...)dzisiaj, gdy w upale gotowanie rosołu przez cztery godziny zwyczajnie odpada… Kiedy wiemy już, co chcemy na danym bulionie ugotować, jakich składników użyjemy, jaki ma być ostateczny smak zupy – warto taki bulion podkręcić. Nie oszukujmy się, że kosteczka po rozpuszczeniu w wodzie to szczyt smaku i kulinarnej finezji, ok? Do efektu „wow” w takim wypadku droga jest bardzo krótka
Karo in the KitchenZupa kalafiorowa z lanym ciastem to pyszna propozycja na letni obiad, uwielbiana przez moje dzieci, prosta i tania. Zupa kalafiorowa zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i załagodzi głód na długie godziny. Przepis na zupę jest dość uniwersalny gdyż można ją podać również z makaronem i ziemniakami. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora(...)przypieczona cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior kość na zupę 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany pęczek posiekanego koperku sól lane ciasto 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej sól przepis Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. W dużym garnku umieszczamy kość oraz podzielony na mniejsze części kalafior, dodajemy włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, przypieczoną cebulę, czosnek oraz
Smakowite DaniaMinestrone! Kwintesencja lata, klasyczna włoska zupa pełna warzyw, aromatów i zapachów. Minestrone najczęściej jest gotowana na wolnym ogniu, my proponujemy wersję na skróty – z pieczonymi warzywami. Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 25 minut Liczba porcji: 2 Minestrone od rzymian Niewiele jest dań, które mogą pochwalić się równie długą metryką jak minestrone. Zupę warzyli starożytni Rzymianie na kilka wieków(...)czasem zestaw sjładnków zmieniał się. Był moment, kiedy minestrone traktowano jako danie do wykorzystania resztek ze stołu, zagotowanych i połączonych razem w garnku. Później przeważył pogląd, że jest to zupa ze świeżych składników. Zmieniło się też i to, że nie ma jednego, kanonicznego przepisu na minestrone i można do niego dodać dowolne warzywa, a nawet, jeśli komuś bardzo zależy, również
Niedzielny kucharz