zupa - 38908 przepisów (strona:179/2594)

Zupa pomidorowa 83

Print Zupa pomidorowa Przepis dodany przez Marcin Porcja 4 Czas Przygotowania 1 godz  Czas Gotowania 1 godz  Poziom Łatwy Wyśmienita zupa pomidorowa, o konsystencji kremu, z makaronem tarte. Smak pomidorowej znany jest od lat Polakom. Proste danie, ale pyszne. Serdecznie zapraszam do odkrycia tej przepysznej pomidorowej tajemnicy. Składniki 1 porcja rosołowa, noga, lub skrzydełka z kurczaka Koncentrat pomidorowy(...)głęboki talerz, dodajemy na środek łyżkę śmietany i ozdabiamy natką pietruszki. Bon Appetit Uwagi Dla przegryzienia smaku dodajemy 1/2 łyżeczki octu i cukru. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Zupa pomidorowa","image":["http:\/\/nieziemskiapetyt.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/przepis023.jpg","http:\/\/nieziemskiapetyt.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/przepis023-500x500.jpg","http:\/\/nieziemskiapetyt.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/przepis023-500x375.jpg","http:\/\/nieziemskiapetyt.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/przepis023-480x270.jpg

NieziemskiApetyt.pl
Zupa ziemniaczana z brukselką 63

Zupa ziemniaczana z brukselką bardzo polecam ta zupę! Jest tania , prosta do przygotowania, smaczna i ma wiele cennych dla nas właściwości. Włoszczyzna, ziemniaki, brukselka, soczewica – toż to samo zdrowie! Zupa jest zawiesista, gęsta – można się zdrowo najeść i nasycić na długo a resztę dodatkowo zawekować sobie na później! To przepis na duży gar, dla 4-5cio osobowej rodziny(...)więc akurat super, by się nie przemęczać codziennym gotowaniem. Nawet jeśli nie jesteście fanami brukselki, ugotujcie tą zupę, będzie wam smakować. Brukselkę naprawdę warto jeść! Inne przepisy na brukselkę. PRZEPIS ZUPA ZIEMNIACZANA Z BRUKSELKĄ Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki ryżu brązowego 3 łyżki suchej soczewicy 1 cebula duża 2 łyżki masła klarowanego 1 marchewka 300g brukselki 1 plaster korzenia

Dorota Smakuje
Domowe flaki wołowe 81

kuchni polskiej. Zwykle kojarz się ze świętami i rodzinnymi imprezami, choć dziś przyrządza się je o wiele rzadziej. Są sycące, rozgrzewające, zwykle pikantne. Zależnie od upodobań i zwyczajów regionalnych, zupa ta bywa czasem urozmaicana dodatkiem pieczarek, leśnych grzybów, świeżej papryki lub pulpecików. Ja jednak podaję Wam przepis na najprostsze klasyczne flaczki wołowe ugotowane na mięsnym wywarze, z dodatkiem włoszczyzny(...)obiad polecam… ** Mielone pieczone w boczku ** Klops (pieczeń rzymska) ** Zapiekanka z cukinią ** Ryba pieczona na ryżu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 1 kg flaków wołowych (surowych w płacie lub pokrojonych i obgotowanych) 1,5 litra wywaru mięsnego, bulionu lub rosołu 3 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 2 liście laurowe

Kulinarny S.O.S.
Zupa krem z podgrzybków 134

Mamy wysyp grzybów w lesie i można w kuchni poszaleć:) Zupa krem z podgrzybków, to prawdziwy przysmak dla smakoszy leśnych grzybów. Charakterystyczne dla tej pory roku, pękate podgrzybki na krótkich nóżkach z brunatnymi kapeluszami, można spotkać praktycznie w całej Polsce w lasach liściastych jak i iglastych. Często je marynujemy, zwłaszcza te małe, pękate:) Ja postanowiłam, z moich zebranych całkiem przypadkowo(...)spacerze z psami, przygotować zupę krem:) Jaki efekt, no cóż mogę napisać, mniam, mniam. Zachęcam i Was do przygotowania zupy krem ze świeżych grzybów, zapraszam do przepisu:) Składniki 500 g świeżych, umytych podgrzybków lub dowolnych 1 marchew, pietruszka, kawałek pora i selera 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 150 ml śmietanki 18% sól, pieprz 2 łyżki masła posiekana świeża pietruszka

gotuj ze mną
Kapustnica 81

Bardzo rzadko gotuję kapuśniak, jeszcze rzadziej zamawiam w restauracji, a będąc w górach czy u południowych sąsiadów - z karty wybieram zupę czosnkową albo cebulową. Kwaśnicę najczęściej zamawia mąż, a ja podbieram mu wtedy łyżkę lub dwie.   W tym roku spędziliśmy wakacyjny urlop blisko najpierw słowackiej, a później czeskiej granicy. Pobiłam własny rekord w jedzeniu smażonego sera, knedlików, czekolady(...)tylko biorę hranolki, smażeny syr i tatarską omaćkę.  Na kapustnicę trafiłam przypadkiem . Było za wcześnie na konkretne drugie danie, a w karcie brakowało ulubionej czosnkuli. Stanęło więc na zupie, która na zdjęciu bardziej wyglądała na  gulaszową niż na kapuśniak. Podana w pięknym 400 ml słoiku Weck. Powiedziałam do męża: wow, jak fajnie podana, muszę kupić takie słoik, dobrze

bistro mama
Zupa krem z dyni z jabłkiem i mlekiem kokosowym. 88

Pyszna zupa krem z dyni, idealna zupa na jesienne klimaty. Dodatek jabłka i mleka kokosowego sprawia, ze smakuje ona o niebo lepiej niż każda inna zupa z dyni. SKŁADNIKI: 1 dynia Hokkaido około 1kg 2 średnie marchewki 2 jabłka 1 duża cebula 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego 1/3 puszki mleka kokosowego oliwa z oliwek 1 czubata łyżeczka suszonej szałwii(...)pokrojoną marchewkę i dynię. Całość chwilę podsmażyć i zalać wywarem. Przyprawić ziołami i przyprawami. Garnek przykryć pokrywką i gotować 40 minut, lub do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Następnie zupę zdjąć z grzania i ostrożnie zblendować na krem. Na koniec dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku. Dobrze wymieszać i ponownie zagotować. Gotować nie dłużej niż 5 minut. Gotową zupę

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa grzybowa z pesto 65

Zupa grzybowa z pesto Aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca, sycąca – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Pesto bazyliowe to włoska pasta z bazylii, orzechów, oliwy, sera dojrzewającego. Ma niesamowicie bogaty smak i aromat. Świetnie podbija smak wielu dań, będąc tą kropką nad i, wzmacniając go i odmieniając zarazem. Spróbujcie tu poeksperymentować. Słoiczek pesto w lodówce może stać bardzo długo. Ugotujcie od razu(...)większy garnek zupy i zawekujcie, będzie czekała sobie w lodówce na szybki i pyszny obiad. Lubicie zbierać grzyby? Jakie jest wasze ulubione danie z grzybów? Wszystkie przyprawy potrzebne do przygotowania zupy znajdziecie w świetnych cenach tutaj . PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ Z PESTO Składniki na zupę grzybową: 0,5-1kg świeżych grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki, borowiki) 2 łyżeczki pesto

Dorota Smakuje
Zupa jarzynowa letnia 80

Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut . W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj

Moja Delicja
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału) 69

Stragany aż się uginają od soczystych i pachnących pomidorów. Wykorzystajcie ten okres i zróbcie “ Zupę pomidorową na świeżych pomidorach “. To nie to samo, co pomidorówka na przecierze. Pamiętam, kiedy raz taką spróbowałam… Słodką, pachnącą, taką prawdziwie pomidorową… Zrobił mi ją Mąż kiedy byłam w ciąży. Zaskoczyłam się smakiem i to bardzo pozytywnie. Zupka była tak pyszna, że kompletnie nie rozumiałam(...)tego, czemu wcześniej jej nie robiliśmy. Teraz, gdy tylko zaczyna się sezon pomidorowy kupuje pomidorki i gotuję zupę pomidorową ze świeżych pomidorów . Dzisiejsza wersja jest z mlekiem kokosowym i jak możecie, to koniecznie takiej wersji spróbujcie. Jeśli nie macie jednak mleka kokosowego, możecie użyć słodkiej śmietanki 30%. “ Zupa pomidorowa na świeżych pomidorach ” jest lubiana przez całą naszą rodzinkę. Mnie najbardziej

Moja Delicja
Krupnik 100

Dziś w naszym menu zupa, o której śmiało można powiedzieć, że gdzie dwóch Polaków, tam trzy dowody osobiste i pięć różnych przepisów na krupnik Poniżej proponujemy dość klasyczny przepis z jęczmiennym pęczakiem i na raczej szybko ugotowanym bulionie drobiowym. Możecie potraktować go zarówno w kategoriach gotowej propozycji dania, jak i w charakterze inspiracji do poszukiwań własnej “receptury idealnej(...)szybko” w tym samym garnku bulionie, jak też np. wykorzystać wcześniej ugotowany rosół . Nietrudno się przy tym domyślić, że wolno gotowany wywar – bulion lub rosół – nada zupie większego bogactwa smaków i aromatów. Po drugie, nawet jeśli gotujemy bulion bezpośrednio na potrzeby naszego krupniku, może on bazować na dowolnym mięsie, niekoniecznie szyi indyczej, aczkolwiek powinno być względnie miękkie

Kulinarna Pokusa
Zupa gołąbkowa 75

Dzisiaj przepis na pyszną, sycącą zupę gołąbkową. Zupa, która idealnie smakuje zarówno zaraz po ugotowaniu jak i następnego dnia. Przygotowuje się ją naprawdę szybko, to zupa, która smakiem przypomina nasze tradycyjne gołąbki ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa gołąbkowa Danie Zupa gołąbkowa Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub z indyka(...)ryżu 1 główka kapusty mała główka 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 50 ml śmietany 22 % opcjonalnie (zupa równie dobrze smakuje bez śmietany) 1 łyżka koperku drobno posiekany Instrukcje Do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę, dolewamy wodę (kilka cm ponad kapustę). Jeśli używacie kapusty, która była pryskana dobrze jest odlać pierwszą

To co lubię - gotuję i polecam
ZUPA Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ 86

Zupa z cukinią i kiełbasą to szybka i prosta propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad. Najlepsza jest na drugi dzień. Jeśli chcesz możesz zrezygnować z kiełbasy całkowicie lub zastąpić ją kawałkami piersi kurczaka – wtedy uprzednio wcześniej lekko podsmaż je na niewielkiej ilości oleju lub masła i dodaj do gotującej się zupy. Zupa z cukinią i kiełbasą SKŁADNIKI(...)Uwagi do przepisu: Warzywa ważone były przed obraniem. 1,250 l bulionu to 5 szklanek o pojemności 250 ml. Jeśli chcesz możesz zrezygnować z dodatku kiełbasy i podać zupę z cukinią, a śmietankę zastąpić śmietaną 18 % – wcześniej ją zahartuj i dodaj do zupy. PRZYGOTOWANIE: Wybieram garnek o pojemności 3 l. Podgrzewam w nim łyżkę masła i przesmażam posiekaną drobno

Zasmakuj Kuchni
Szary krupnik dworski z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 106

wywaru, który jest znacznie bardziej intensywny w przypadku długiego gotowania dojrzałej kury, niż w przypadku kurczaków, które gotują się znacznie krócej ze względu na delikatne mięso. Dawne receptury na zupy i polewki zawierają też zazwyczaj instrukcję podania dania w wazie. Już od XVII wieku wazy stały się nieodzowne do serwowania tego typu potraw. Poza elegancją, były one przede wszystkim praktyczne(...)Przenoszenie talerzy wypełnionych zupą byłoby niewygodne i nieestetyczne. Wazy pomagały też utrzymać temperaturę dania, co wpływało na jego smak i aromat. Jeśli zupa gotowana była na mięsie, często układano je na dnie wazy przed nalaniem zupy. Obie te, poniekąd ukryte, wskazówki można znaleźć w przepisie na szary krupnik dworski. Według http://www.powiat.kolbuszowski.pl receptura pochodzi z kuchni dworskiej majątku Błotnickich

Trzeci talerz
Zupa chrzanowa 86

Czas czytania: < 1 min Zupa chrzanowa jest po żurku kolejną propozycją zupy na stół wielkanocny. Można podać ją z gotowanym jajkiem, rzeżuchą czy grzankami. Chrzanowa po zmiksowaniu ma konsystencję gładkiego kremu, koniecznie spróbujcie w takiej wersji. Zupę zabieliłam śmietaną, a podałam z gotowanymi jajkami na twardo. Dołóżcie na talerz dodatkową porcję ostrego prawdziwego chrzanu. Do zupy warto podać również(...)kromkę domowego żytniego chleba. Polecam! Print Zupa chrzanowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Musicie tego spróbować. Course Zupy Cuisine Polska Keyword chrzan Prep Time 10 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 40 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 1 1/2 litra litra wody 2 średnie pietruszki 50 g selera 5 sztuk ziemniaków 2 sztuki

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa z zielonego groszku 59

Czas czytania: 2 min Macie ochotę na zupę, a raczej krem z zielonego groszku? Proszę bardzo! Prosta i szybka można przygotować ją właśnie w formie kremu z ptysiowym groszkiem i aromatycznym parmezanem. Świetnie smakuje zabielona mleczkiem kokosowym, które nadaje jej wyjątkowego smaku. Oczywiście można użyć śmietany lub w wersji dla odchudzonej jogurtu naturalnego. Wiecie, że zupy są bardzo pożywną formą(...)podawania jedzenia, zupa jest wspaniałym „przemytnikiem” warzyw dla dzieci. Dlatego też dzieciom, które niechętnie jedzą warzywa najlepiej podawać zupę w formie kremu, czyli bardzo dobrze zmiksowaną. Wypróbujcie różne warianty tej zupy, wszystkie są pyszne, polecam! Print Zupa z zielonego groszku .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Obiad Cuisine Polska Keyword zielony groszek Prep

SprawdzonaKuchnia.pl