zupa - 39132 przepisów (strona:187/2609)

Lekka zupa z kapusty pekińskiej 116

się nacuduję z zupami to Wam mówię.. moje młodsze dziecko okazało się być bardzo zupowe i codziennie musi być zupa. Jako, że jej pasowałaby codziennie ta sama - najlepiej zupełnie biała to problem byłby z głowy, ale obiad chce zjeść każdy i tym samym mam ogromne pole do popisu. Jak już wspomniałam chodzi o kolor - żółty też został zaakceptowany. Żadne(...)pływające marchewki nie wchodzą w grę, ewentualnie brokuł, kalafior, ziemniak musi być - bo inaczej zupa może nie istnieć, dla makaronu jest również pełna akceptacja. Na szczęście dla pysznego makaronu orkiszowego, który jest zdrowszy od zwykłego pszennego mamy również akceptację, co mnie ogromnie cieszy. Potrzebujemy: 1 cebula 2 marchewki 1 gałązka lubczyku 1 pietruszka 2 nóżki z kurczaka 2 litry zimnej

MamaOskarka
Zupa brokułowa dla dzieci 219

domu brokuły święcą triumfy wśród maluchów. Gdy kroję ugotowane różyczki brokuła do sałatki, dzieci zawsze stoją koło mnie i podjadają z miski. Dlatego nie było innej opcji, zupa brokułowa także podbiła ich serca. Zupa jest dość gęsta, dlatego nawet najmniejsze dzieci mogą próbować jeść ją samodzielnie łyżeczką. Moje dzieci uwielbiają tę zupę z dodatkiem prażonego słonecznika i pokrojonych różyczek brokuła(...)oczywiście można ją podawać jako czysty krem. Zupę brokułową bez dodatku soli można podawać dzieciom od początku rozszerzania diety. Składniki: 2 brokuły (ok. 1 kg) 5 ziemniaków 1 cebula 1 litr wywaru warzywnego 2 łyżki oleju (opcjonalnie) ok. 100 g słonecznika Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy

Dieta bez mleka
Zupa buraczkowa z ziemniakami 254

Domowa, pyszna i aromatyczna zupa buraczkowa. Buraczkową gotuję na wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe(...)gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II otwórz garnek i dodaj ziemniaki zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap III otwórz garnek, dopraw zupę do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny dodaj pokrojone warzywa z wywaru odlej troszkę gorącego wywaru do miseczki i wymieszaj ubijaczką z paroma łyżkami śmietany (nie dodawaj zbyt

Szybko Szybkowar
Zupa kalafiorowa na maśle 226

oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cieniutkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać masło klarowane (1 łyżka). Na rozgrzane masło wrzucić plasterki pora oraz starte marchewki, pietruszkę i seler. Podsmażać, na średnim ogniu, często mieszając, aż jarzyny staną się miękkie (zwiotczeją). Następnie(...)garnka z podsmażonymi jarzynami wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać zimną wodę (2 litry) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się zupy dodać liść laurowy (1 sztuka) i ziarna ziela angielskiego (4 kulki). Wsypać sól (1 łyżeczkę). Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki delikatnie zmiękną. Do garnka z zupą, w momencie gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać

Gospodyni Miejska
Zupa węgierska 126

Zupa węgierska Zupę węgierską z tego przepisu robię już od wielu lat – jest to jedna z moich ulubionych zup. W smaku nieco podobna do lecza, ma intensywny paprykowo - pomidorowy smak złamany nutą kminku. Zupę trzeba przygotowywać ściśle według przepisu, kiedyś idąc na skróty pominęłam podsmażanie ziemniaków i smak nie był już niestety taki sam.  Wypróbujcie :) Przepis(...)pochodzi z książki „Kuchnia Polska. Przepisy dawne i nowe” Składniki potrzebne do przygotowania zupy węgierskiej: 25 dag dobrej kiełbasy, ¾ l bulionu, 30 dag ziemniaków, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku, kwaśna śmietana oraz posiekana natka pietruszko – opcjonalnie. Sposób

Gotuj Się Kto Może
Zupa dyniowa 62

Zupa dyniowa Moje pierwsze podejście do zupy dyniowej można określić mianem wielkiej porażki. Dziś tak źle już nie było a nawet było całkiem nieźle bo zupa zniknęła w całości. Wszystko za sprawą przepisu z bloga mniam... mniam... który zainteresował mnie od razu gdyż zupę doprawia sie kuminem i imbirem a bardzo lubię obie te przyprawy.Zupa(...)charakterystyczny orientalny smak, jest dość gęsta i sycąca. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zupy dyniowej: 1 kg dyni, 4 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka białej fasoli, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski), 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz do smaku, 500 ml bulionu, natka pietruszki, jogurt. Sposób

Gotuj Się Kto Może
Pieczona babeczka z ryby, brokuła i białej kaszy gryczanej w lekkiej zupie brokułowej 141

Pyszna zupa w oryginalnej aranżacji. Na talerzu gładka, delikatna zupa, a na środku babeczka z białej ryby, niepalonej kaszy gryczanej i różyczek brokuła. Wygląda i smakuje bynajmniej interesująco. Przyznaję, zupełnie się nie spodziewałam, że babeczka z ryby będzie tak atrakcyjnie wyglądać. W dodatku świetnie się komponuje smakowo z delikatną zupą brokułową. Miał być zwykły obiad z tego co mi zostało(...)wyszła na prawdę fajna micha przepysznego jedzonka. Tym przepisem po raz kolejny wpisuję się w trend „zero waste”, czyli nie marnowania jedzenia. Zupa powstała z wody po gotowaniu różyczek i łodygi brokuła, którą najczęściej się wyrzuca. Mam chyba słabość do łodyg brokuła, bo ich nigdy nie wyrzucam. Wykorzystuję czy to w zupie, czy też ostatnio w mojej ulubionej

Dietolog
Czarna zupa z Kostaryki 147

Zanim na dobre rozkręcę się tutaj z pysznościami na Wielkanoc, podrzucę Wam przepis na niezwykłą zupę prosto z Kostaryki. Gęsta, sycąca, pełna aromatów i pysznych dodatków i...czarna! A to wszystko dzięki głównemu składnikowi zupy, czyli czarnej fasoli, jednej z najbogatszych roślin strączkowych w witaminy, minerały, a także błonnik i białko roślinne. Jest świetna i naprawdę smaczna :) Ta lekko pikantna(...)zupa dobrze się sprawdzi jako ciepłe wsparcie tych zaśnieżonych dni zimowej wiosny lub wiosennej zimy ;) Popularna na Kostaryce i często podawana z ugotowanym na twardo jajkiem. Tak podałam ją też ja, a idąc w ślad za Jamie Oliverem dorzuciłam jeszcze wspaniałą salsę feta+chili i limonka i chrupiące kawałki tortilli do zagryzania i nabierania fasoli. Wierzcie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa grzybowa – kuchnia podkarpacka 186

Zupa grzybowa - kuchnia podkarpacka Gotowanie dla rodziny na przednówku było niegdyś prawdziwym wyzwaniem. Kiedy w spiżarni kończyły się zimowe zapasy, a do pierwszych zbiorów wciąż było daleko, gospodynie z Puszczy Sandomierskiej gotowały najprostsze dania, byle rozgrzewały i zaspakajały głód. Często były to różnego rodzaju polewki i zupy. Jedną z prostszych zup tego rodzaju jest zupa grzybowa. W okolicach Raniżowa gotowana(...)składników, jest bardzo aromatyczne i smaczne. Dla mnie to wspomnienie z kuchni mojej mamy, któremu dzisiejszym wpisem postanowiłam przywrócić życie. Zapraszam, może i w Waszej kuchni zagości na stałe. Zupa grzybowa - kuchnia podkarpacka Składniki dla 2 osób: 20 g suszonych grzybów, najlepiej podgrzybków lub prawdziwków 4 średnie ziemniaki 1 mała cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła sól

Trzeci talerz
Szkocka grochówka 159

Kolejny szkocki przepis i kolejna zupa, ale muszę przyznać że te szkockie zupy są niezwykle smaczne i po prostu muszę je Wam pokazać. Mam nadzieję, że w kolejnych edycjach Akcji, bo już teraz mogę Was zapewnić, że będą kolejne części tej zabawy, uda mi się dodać więcej przepisów z mięsem i rybami, a tymczasem zapraszam na pyszną szkocką "grochówkę(...)Sekret tej zupy tkwi w przygotowaniu dobrego wywaru na wędzonce, a następnie dodanie słodkiej melasy, która nadaje zupie niepowtarzalnego smaku i koloru. Polecam! Szkocka grochówka Składniki: Na wywar: 1 wędzona giczka wieprzowa 2-3 marchewki 2 pietruszki por łodyga selera naciowego kawałek selera cebula 2 ząbki czosnku 2-3 goździki kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z brokułów 136

Zupa krem z brokułów Dzisiejsza moja propozycja to zupa krem z brokułów. Zupa krem z brokułów Składniki: 1 mała pietruszka 1 średnia marchewka ¼ małej główki białej kapusty plasterek selera (ok 1 cm) por biała część (ok 5 cm) 350 g brokułów ( może być mrożony) 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku ok 1 litr wody grzanki z chleba tostowego razowego(...)wywaru dodać brokuły, gotować ok 5 minut. Po lekkim ostudzeniu wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwy. Marchew zetrzeć na tarce o dużych i dodać do zupy, wymieszać. Gotową zupę krem z brokułów podawać z grzankami, można też posypać serem parmezanem. Artykuł Zupa krem z brokułów pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Zupa gulaszowa 162

Zupa gulaszowa, dobra o każdej porze roku, ale zimą jest chyba najlepsza. Prawda jest taka, że ilu kucharzy tyle sposobów... na przygotowanie tej pysznej zupy. Skład: mięso wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 750 g , 6 dużych ziemniaków, tłuszcz 70 g , sól 1 łyżeczka, ziele angielskie 4-5 ziaren, liść laurowy 3-4 liście, gotowa przyprawa do  mięsa 1 czubata łyżka(...)odkroić zbędne kawałki mięsa... i tak z 2 schabów odkroimy około 1 kg mięsa, z którego możemy po pokrojeniu w grubą kostkę zrobić gulasz. Jeżeli jednak chcemy na obiad zupę, to wówczas możemy zamiast gulaszu zrobić zupę gulaszową. Pokrojone mięso przyprawiamy solą i po chwili pozostałymi przyprawami. Włoszczyznę zalewamy 4 litrami zimnej wody i dorzucamy pokrojone ziemniaki...  Potem mięso

chleba naszego
Marokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi 216

Marokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi T o zdecydowanie jedna z moich ulubionych zimowych zup. Jest gęsta, pożywna, aromatyczna, pikantna. Dodatek pulpetów jagnięcych i ciecierzycy sprawia, że zupa ta wspaniale syci i jest właściwie kompletnym posiłkiem w jednej miseczce. Tak jak wszystkie dania jednogarnkowe jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień, kiedy smaki się rozwiną. Niech Was nie zniechęci(...)stosunkowo długa lista składników. Ta zupa odwdzięczy się Wam wspaniałym smakiem i aromatem. Serdecznie polecam ją na obiad lub niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Składniki na 4-6 porcji 2 cebule, posiekane w kostkę 2 łodyżki selera naciowego, drobno posiekane 2 marchewki, drobno pokrojone 2 cm kawałek imbiru, posiekany drobno 2 łyżki natki pietruszki- listki oberwać, łodyżki posiekać 1 łyżka mielonego

olalacooking
Przepyszna zupa gołąbkowa! 215

Przepyszna zupa gołąbkowa! Rozgrzewająca, gęsta i bardzo pożywna zupka, która idealnie sprawdza się w chłodne dni. Do tego jest naprawdę przepyszna! Zupę tą odkryłam już jakiś rok temu i wówczas też przepis na nią znalazł się na blogu. Od tego czasu robiłam ją już jednak kilka razy i niektóre składniki troszkę w międzyczasie pozmieniałam, dlatego też publikuję przepis jeszcze(...)selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru). Opcjonalnie możemy do zupy dodać

Blog z Apetytem
Zupa krem z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem 138

Zupa krem z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem – brzmi egzotycznie? :) Mój mąż, gdy usłyszał co planuję tym razem na obiad, złapał się za głowę. Potem patrzył podejrzliwie na talerz (jak to, przecież zupa z porów powinna być biała), a potem zajadał aż trzęsły mu się uszy :) Zupa krem z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem jest naprawdę niezwykła – bardzo(...)lekka. Do tego akcent z bekonu glazurowanego w… syropie klonowym! Bekon jest chrupki, jednocześnie słodki od syropu, ale też z fajnym lekko gorzkawym posmakiem mocno przypieczonego karmelu. Całość zupy kremu z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem jest naprawdę idealnie zharmonizowana i na pewno zrobicie ją kolejny raz. Składniki: 4-5 sporych porów 4 łyżki masła 2 łyżki oliwy

Pociąg Do Kuchni