Tajska zupa krewetkowa – bogata w smaku, lekko pikantna, aromatyczna – naprawdę smaczna. Po świętach i wielu wielu tradycyjnych polskich, klasycznych daniach mam ochotę na coś zupełnie innego w smaku i formie. Mąż podziela moje chęci, dzieci niekoniecznie ale tutaj sytuację ratuje pomidorowa, którą zawsze mam w lodówce zawekowana w słoiczki (zobacz poradnik Jak wekować zupy ). W tamtym tygodniu zajadaliśmy(...)się sajgonkami z sosem hoisin, ten tydzień rozpoczynamy od zupy krewetkowej z Tajlandii. Jeśli nie jesteście fanami owoców morza, krewetki możecie zastąpić mięsem ryby np łososia czy dorsza, też będzie pysznie! PRZEPIS TAJSKA ZUPA KREWETKOWA Składniki tajska zupa krewetkowa: 1,5 litra bulionu warzywnego 0,5 kg krewetek 50g ryżu jaśminowego 1 cebula 1 marchewka 100g mini kolb kukurydzy
Dorota SmakujeJesień. Mokro, ciemno, ale jednocześnie trwa szczyt sezonu warzywnego! W kuchni zaczyna się czas na kremowe zupy, rozgrzewające przyprawy i pieczenie warzyw. Zapraszam na zupę krem z białych warzyw, która przynosi przyjemne ciepło w najchłodniejszy jesienny wieczór. Podana z zieloną oliwą pietruszkową rozgoni chmury! Serdecznie polecam przygotowanie do tej zupy grzanek np. z ziołowym masłem... Góry ziołowych grzanek(...)wyczyszczenia talerzy! Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku Składniki na ok. 6-8 porcji: łyżka masła 2 ząbki czosnku 3 małe ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/2 pora (biała część) 1/2 małego kalafiora 8 pieczarek 700 ml bulionu lub rosołu (przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj , przepis na rosół znajdziesz
Gary Bez dnaZupa meksykańska jest idealną propozycją dla osób lubiących ostrzejsze smaki. Jest rozgrzewająca, a jednocześnie lekka. Przede wszystkim jednak jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Zupa meksykańska - przepis na 4 porcje Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, 2 łodygi selera naciowego, pół strączka papryczki chilli, małą czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, puszkę pomidorów pelati, pół puszki(...)garnku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone warzywa, przesmaż i zalej bulionem (bulion możesz ugotować wcześniej lub rozpuścić domową kostkę bulionową - tutaj znajdziesz przepisy na domowe bazy do zup ) i zagotuj. 3. Do gotującego się bulionu dodaj kukurydzę i przyprawy (bez natki pietruszki) wedle własnego smaku, zależnie, jak ostrą zupę chcesz przygotować, i gotuj jeszcze około 15 minut. 4. Pod koniec
Z notatnika dietetykaZupa dla prawdziwych łasuchów! Gęsta, kremowa, obłędnie serowa zupa z chrupiącymi orzechami włoskimi to pomysł na jednodaniowy obiad, który nasyci na długo. Każda łyżka zupy to prawdziwa symfonia smaku! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Zetrzyj na tarce ser. Odrobinę odłóż do lodówki – przyda się do dekoracji talerzy. W dość dużym(...)kostkę. Na patelni rozgrzej 25 g masła (mniej więcej łyżka) podsmaż pokrojoną cebulę, posyp tymiankiem, dodaj pokrojonego pomidora, smaż przez chwilę, ciągle mieszając, a potem całość przełóż do zupy. Na patelni z mąki oraz z pozostałej części masła przygotuj zasmażkę – wlej do niej mleko a następnie mieszaj trzepaczką, aż stanie się gęsta. Cały czas mieszając, dodaj partiami starty
Eat me! Fit me!Ramen z wieprzowiną - prosty przepis na kultową japońską zupę Ramen z wieprzowiną - prosty przepis na japoński rosół, który uzależnia od pierwszego kęsa. Ramen z wolno pieczoną wieprzowiną jest aromatyczny, smaki doskonale się ze sobą łączą, a zupa stanowi kompletny, bardzo pożywny posiłek. To świetna zupa na wszelkiego typu uroczystości, ponieważ większość składników można przygotować dzień wcześniej. Zupa ramen(...)imigrantów lub w licznych barach za przysłowiowe grosze. Dziś ramen z wieprzowiną jest znany na całym świecie i ma tysiące różnych wersji, a wiele inspiracja na tę pyszną japońską zupę można znaleźć w książce Ramen - zupa szczęścia i miłości Ramen z wieprzowiną - prosty przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka Kasza jaglana to obok kaszy jęczmiennej najstarsza z kasz znanych na terenach słowiańskich. Przez kilka stuleci stanowiła ważny składnik codziennych posiłków tak na pańskim, jak i na chłopskim stole. Jagły gotowane w wodzie lub na mleku podawane były na sypko i na gęsto. Okraszone tłuszczem były dodatkiem do mięs, a jeszcze częściej(...)znajdziecie również przepis na wyjątkowe pierogi z kaszą jaglaną i serem z okolic Sokołowa Małopolskiego. Dzisiejszy przepis zaś pochodzi z Krościenka Wyżnego, pięknej miejscowości położonej nieopodal Krosna. Jest to zupa na bazie wywaru mięsnego i duszonych na maśle warzyw. Rolę składników sytych pełnią w niej na spółkę kasza jaglana i biała fasola. Choć składniki te zwykle występują osobno, w kuchni
Trzeci talerzOstatnio coraz częściej goszczą u mnie zupy. To zdecydowany znak, że jest coraz zimniej . W chłodne dni uwielbiam dania, które rozgrzewają, dlatego przygotowałam przepis na zupę tajską. Dzisiejsza wersja, to zupa tajska z mleczkiem kokosowym, które nadaje wyjątkowego smaku. Całość wykończona sokiem z limonki i posypana świeżą kolendrą. Zupa jest lekko pikantna, więc jeśli lubicie mniej ostre potrawy, dodajcie połowę(...)papryczki chili . Zupa tajska z mleczkiem kokosowym 400 ml mleczka kokosowego 100 g makaronu ryżowego nitki 6 pieczarek 1 l bulionu warzywnego 1 filet z kurczaka ((200 g)) 1 papryka czerwona 1 limonka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka sosu sojowego przyprawy: imbir, curry, pieprz, kolendra (opcjonalnie, do posypania) Do garnka włóż przeciśnięty czosnek i podsmaż go chwilę
Przepisy na widelcuFasolowa to jedna z tych zup, które nie mogą obyć się bez aromatu wędzonki. A jak wędzonka, to żeberka, boczek i kiełbasa? Jasne, taki wywar jest niezwykle aromatyczny, ale też bardo tłusty. Dlatego co jakiś czas tradycyjne zupy gotujemy na wędzonym kurczaku. Fasolowa na przykład wychodzi pyszna, a jednocześnie jest dużo mniej kaloryczna. Przepis na zupę fasolową Składniki: 2 wędzone(...)dodaj kurczaka i odcedzoną fasolę, zalej wodą, dopraw wszystkimi przyprawami i gotuj pod przykryciem przez około godzinę – aż fasola będzie prawie miękka. Mięso wyjmij i odłóż. Teraz do zupy dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i marchewkę z pietruszką pokrojone w małą kostkę. Gotuj jeszcze około 10 minut, na koniec do zupy dodaj mięso z kurczaka oddzielone od kości
Kulinarna PolskaCześć! Klasyka polskich zup - zupa ogórkowa. Co mogę o niej powiedzieć czego nie wiedziałby nikt? Mogę, owszem. Jako dziecko i młoda mężatka wręcz nie cierpiałam tej zupy! Nie wiem co się stało, ale z czasem wręcz ją pokochałam! To jest moja ogórkowa. Tajemnica jej smaku chyba tkwi w prostocie. Rzadko gotuję zupy na bulionie i z dodatkiem mięsa. Gotuję(...)zupy warzywne na maśle. Moją ogórkową przyrządziłam w specjalny sposób. Ogórki do niej wcześniej podsmażyłam na maśle, po tym są kruche i nie są gumowate jak bez tej czynności. Polecam wypróbować! Składniki: * 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych * 3 średniej wielkości ziemniaki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ok. 5 cm pora * 2 liście laurowe * 4-5 ziarenek
Pieprzyć z FantazjąWłoska zupa z klopsikami z kiełbasy to cały pełnowartościowy posiłek w jednym garnku. Mamy w niej mięso, pyszne warzywa i makaron. Będzie idealna w nadchodzące chłodne dni. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna za sprawą kopru włoskiego, chilli i pozostałych przypraw. Nie ukrywam gotowałam tą zupę z zamysłem, że przy dwóch osobach będzie jak znalazł na dwa dni. Cóż… jeśli(...)chodzi to tak nam zasmakowała, że zjedliśmy ją w jeden Z przepisu wychodzi około 5-6 porcji zupy. Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy Składniki: 1,5 litra rosołu / bulionu (można ewentualnie zastąpić wodą) 4 surowe włoskie kiełbaski Salsiccia fresca* 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 papryki czerwonej około 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki
PatiGotujelepszego, w taką pogodę jak dziś, niż talerz gęstej, parującej zupy. Dziś na stole barszcz po ukraińsku - z dużą ilością warzyw, fasola i pomidorami oraz obowiązkowo z keksem kwaśnej śmietany. Uwierzcie mi -marzycie o tej zupie:) Warto ugotować cały gar bo najlepsza jest dzień, dwa po ugotowaniu. Barszcz po ukraińsku Składniki: kawałek pora 2 marchewki pietruszka kawałek selera(...)minut. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalać wodą (wody musi być ok 4-5 cm powyżej warzyw) gotować 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę - dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut. Fasolę odsączyć i dodać do zupy wraz z przecierem pomidorowym i plasterkami cytryny (jak zupa będzie za gęsta dodać jeszcze trochę wody), gotować
Smaczny zeszytZupa grzybowa w moim domu jest bardzo lubiana i tak naprawdę przygotowuję ją na kilka sposobów, z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych . Najczęstszą wersją jest ta z ziemniakami i kaszą pęczak, lecz dla odmiany zupa grzybowa z makaronem również szybko znika. Wszystkie opcje są pyszne i niezwykle aromatyczne, a smak kolejnego dnia po ugotowaniu osiąga większą intensywność. A Wy lubicie(...)zupę grzybową? Z jakimi składnikami ją przyrządzacie? mięso/koście na wywar (*) 250-300g świeżych grzybów (**) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego domowa przyprawa rosołowa sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżeczka masła makaron śmietana Opcjonalnie: świeży koperek/natka pietruszki Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych
Di gotujeZupa pomidorowa gości u mnie od zawsze, robiłam ją w niezliczonej ilości wersji. Ale tym razem postawiłam na niesamowite dodatki, pieczoną paprykę, suszone pomidory i genialne przystrojenie, które przypomina sałatkę caprese. I wiecie co? To najlepszy krem z pomidorów jaki zrobiłam i jadłam! Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – krem z pomidorów – krem z pieczonych pomidorów – najlepsze przepisy(...)zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie KREM Z POMIDORÓW CAPRESE Przygotowanie : około 20 minut + czas pieczenia papryki Ilość porcji
nietylkopasta.plpamiętam i uwielbiam pomidorówkę, którą robiła moja babcia. Wiem, że niektórzy mogą ją skrytykować, ale babcina pomidorowa z tartym ciastem według tego przepisu to dla mnie najsmaczniejsza wersja tej zupy! No i nie ma odwiecznego problemu: pomidorowa z ryżem, czy z makaronem? Babcina pomidorowa z tartym ciastem Składniki: 1-2 kości schabowe 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera(...)dodajemy łodygi selera, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość solimy, na początku około łyżką soli. Gotujemy na średnim ogniu około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zupę przecedzamy zostawiając sam czysty bulion. W rondelku roztapiamy masło. Następnie dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Chwilę podgrzewamy mieszając, aż składniki się połączą. Później dodajemy go do zupy i dokładnie mieszamy
PatiGotujekolorem było co nie teges. Potem z gęstością. Smak też był taki se. Na drugi dzień (jak już się trochę przegryzła), postanowiłam częściową ją zblendować i to było to. Zupa wyszła przeprzepyszna. Ale nadal nie tak dobra jak mojej babci. Składniki: 3 l wody 400 g fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera(...)międzyczasie ugotowany boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Zawartość patelni wrzucamy do zupy. Można na patelnię wlać odrobinę zupy i z powrotem wlać ją do zupy - znajduje się na niej mnóstwo smaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze wszystko na niewielkim ogniu
Kardamonovy