zupa - 39353 przepisów (strona:176/2624)

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 191

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa 2016-04-09 14:33:18 Ilość porcji: 8 Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż smaków do kraju, gdzie królową kuchni jest papryka. Węgry i jedna z najpopularniejszych potraw czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków(...)gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Zupa gulaszowa

Wędrówki po kuchni
Recenzja zupowaru Russell Hobbs 175

mojej kuchni, które testuje od jakiegoś czasu. Jest to Zupowar Soup & Blend od  Russell Hobbs . Zupowar to urządzenie wielofunkcyjne, nie tylko do przygotowania zup. Posiada aż 8 funkcji: 1.Przygotowanie zupy krem , czyli program, w którym maszyna ugotuje zupę, wymiesza i utrzyma temp. przez około 40 minut. Czas pracy 35 minut. 2.Przygotowanie zupy(...)gładkiej, podobnie jak w poprzedniej opcji, jednak tutaj uzyskamy gładszą zupę. Czas pracy 25 minut. Np: moja propozycja na zupę pieczarkową z grzankami 3.Przygotowanie sosu , tryb, który grzeje i miesza składniki przez godzinę 4.Gotowanie na parze (warzywa, jajka) 5.Przygotowywanie koktajli , smoothie   6. Kruszenie lodu , czas pracy 1 minuta. Ja do wypróbowania

Marta Gotuje
Zupa Serowa z Szynką i Makaronem 170

litry wywaru warzywnego (bądź pozostały z dnia poprzedniego czysty rosół ) 1 liść zielony pora sól , pieprz, maggi , koperek paczka makaronu nitki około 50 g (chyba ,że ktoś lubi gęstą zupę ) 3-5 łyżek śmietanki do zupy Wykonanie:  Zrobienie takiej zupy to czysta przyjemność. Można wykorzystać resztę rosołu z poprzedniego dnia bądź też pójść na łatwiznę i zrobić wywar(...)kostek, lecz to już nie to samo. Ja zawsze robię zupę serową właśnie z reszty rosołu.  Podgrzewamy rosół i roztapiamy w nim serki topione. Kiedy ser nam się już roztopi, dodajemy do zupy pokrojoną w kostkę szynkę, zaklepujemy śmietanką ( można zagęścić z dwiema łyżkami mąki lecz nie jest to konieczne) przyprawiamy pieprzem , solą, maggi, koperkiem, dodajemy na koniec również

W Moim Magicznym Domu
Cebulowa 131

wsypuję do niego cała cebulę. Smażę ją na małym ogniu ok. 30 min. aż nabrała mleczno - brązowej barwy. WAŻNE! To jest jedyny minus przepisu – nie można pójść na skróty. Zupa cebulowa ma rewelacyjny słodkawy smak, ale jego osiągnięcie wymaga cierpliwości. Jeżeli cebulę usmażysz zbyt szybko i na dużym ogniu, to po prostu ją przypalisz i zupa będzie gorzka – tego(...)wlałam pół szklanki wina. Wszystko razem wymieszałam i gotowałam , aż prawie całe wino wyparowało. Następnie do garnka wlałam bulion, posoliłam i popieprzyłam do smaku, a następnie pod przykryciem gotowałam zupę przez ok. 20 minut. Gdy zupą gotowała się w międzyczasie pokroiłam w kostkę pieczywo - u mnie akurat był to zwykły chleb - na patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego czosnek

Tanio smacznie i prosto
Jak Pan może Panie pomidorze, czyli zupa pomidorowa 185

moich ulubionych warzyw. Moje chłopaki też lubią, więc na obiad pomidorowa. Inna niż ta, którą gotowało się u mnie w domu. Pamiętam jak pierwszy raz w ogóle próbowałam ugotować zupę. Było zabawnie, bo wtedy myślałam, że jak już woda wrze, to zupa gotowa. Mój tata spróbował i stwierdził, że dobra tylko warzywa twarde ;) Tak było jak byłam w podstawówce(...)czasem nabrałam doświadczenia i zupy wychodziły coraz lepsze.U mnie zupy gotuje się na kościach, nie na bulionach. Tak zostałam nauczona i tak Nam odpowiada, bo mój mąż lubi obskubać sobie mięsko z kości, co by zupa treściwszą była. Przepis na 5-6 porcji : 2 litry wody kość wieprzowa na zupę ( najlepiej z dużą ilością mięsa ) 1 dużą lub 2 małe

Niebieski kubek z kawa
Zupa pieczarkowa 168

Poniedziałek, czasu na gotowanie mało, a z niedzielnego obiadu zostało sporo rosołu… Idealnym rozwiazaniem będzie zupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki(...)rosołowej. Pieczarki obieramy, nóżki skrobiemy, odcinamy końcówki i wszystko kroimy na cienkie plasterki. Ugotowaną marchewkę kroimy w półplasterki. Cebule kroimy w drobną kostkę . W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażamy cebule na maśle lub oleju. Jak się zeszklą, dodajemy pieczarki i podsmażamy na złoty kolor. Połowę pieczarek z cebulą odkładamy na bok, resztę zalewamy 2 l bulionu. Do zupy

Kulinarna Patilogia
Zupa gołąbkowa 202

Jeżeli lubicie gołąbki, ten przepis jest zdecydowanie dla Was :) Procedura podobna, tyle że bez żmudnego zawijania. Wszystkie składniki na gołąbki lądują w bulionie i tak oto powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)między czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 7-10 minut do miękkości. Dodajemy mięso i przesmażamy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia. 4. Do zupy dodajemy usmażone mięso z cebulką i surowy ryż. Całość gotujemy przez ostatnie 15 minut, aż ryż zmięknie. Zabielamy śmietaną, przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! :) Przydatne wskazówki: * Zupę

My Culinary Art
Zupa jarzynowa z tortellini 168

Zacznę od tego, że zupa jest pyszna, sycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą opcją jest użycie kostki bulionowej, ale u mnie na przykład to nie wchodzi w grę (używam tak rzadko jak się tylko da!). I choć dodanie do zupy tortellini chodziło mi po głowie(...)taką jadłam to akurat tą zupę nie ja wymyśliłam :) przepis pochodzi z bloga pełnego inspiracji i przepięknych zdjęć, którego prowadzi Ilka. Znalazłam go przy okazji "zabawy w testowanie" w portalu Przyślij Przepis (swego czasu wspominałam Wam, że i moje przepisy były testowane). Wpadł mi w oko szczególnie za to, że do tej pory do zupy nie dodawałam przesmażonych wcześniej warzyw

Kolorowy Przepisownik
Zupa z dyni na mleku z zacierkami 110

Kolejna propozycja na danie z dynią w roli głównej. Tym razem zapraszam na pyszną zupę z dyni na mleku! Bardzo kremowa, o delikatnym dyniowym smaku i blado żółtym kolorze, z pysznymi domowymi zacierkami. Zrobienie zacierek jest bardzo łatwe, ale trochę mozolne. Zatem jeśli macie w domu małych pomocników, poproście ich o pomoc – na pewno chętnie Was w tym wyręczą :) Jeśli(...)jednak nie mamy zbyt wiele czasu, zamiast zacierek można użyć drobnego makaronu. Kto lubi jeść na śniadanie (lub kolację) zupę mleczną, ten na pewno nie zawiedzie się smakiem mlecznej zupy z dyni. A wręcz może być to dla niego miła odmiana :) Zupę z dyni warto podać w naturalnej wazie: wydrążonej dyni :D Składniki (na ok. 4-5 porcji): Zupa

MyCookBook.pl
Fasolowa z chipsikami kiełbasianymi 180

moim domu na zupę fasolową mówi się grochowa, a na grochową...też grochowa. Jakoś tak jest na tych wiejskich wschodnich terenach, że fasoli od grochu to my nie odróżniamy. Albo może zup - fasolowej od grochowej, bo jak dla mnie one i tak, tak samo smakują... jeśli się mylę niech ktoś napisze mi przepis na obie, ja zrobię i porównam(...)Dopiero będąc na studiach zostałam oświecona o tym, że te zupy to tak naprawdę dwie różne dania. Ale dziś postanowiłam ugotować zupę fasolową z chipsikami kiełbasianymi :-D. Fasolowa musi być dla mnie super gęsta innej nie toleruje, ale na zdjęciu jest w wersji jeszcze mało zagęszczonej - 2 razy musiałam robić zasmażkę, gdyż za pierwszym razem jakoś za mało wyszło

sierotka maRysia w kuchni
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 178

Najlepsze dla mnie jedzenie w ciągu całego roku . Czy to żurek czy to barszcz biały - jak zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra(...)zimnej wody, wsypujemy łyżeczkę soli, przykrywamy, wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu (prawie jak rosół) przez minimum godzinę. Po tym czasie odcedzamy zupę, ponownie ją zagotowujemy wlewamy 3/4 zakwasu stale mieszając całość. Dosypujemy dwie łyżki suszonego majeranku, gotujemy na wolnym ogniu dopóty, dopóki zioło odda swój smak do zupy i porządnie rozmięknie. Wyłączamy źródło ciepła, doprawiamy

Right Behind The Kitchen
Zupa z dynią, jarmużem i pistou 155

Halloween już tuż, tuż, więc na blogu przepisy z dyni prawie jeden za drugim. Dzisiaj kolejny przepis na zupę z dyni , ale tym razem zupa dyniowa z jarmużem i pistou. Podstawą tego dania jest oczywiście dynia, która świetnie harmonizuje z zielonym jarmużem. Zupa bardzo bardzo pożywna, bogata w witaminy, jedna z moich ulubionych. Lubię zupy z dodatkami, a do dyniowej(...)robię często pistou czyli francuski wariant podobny do pesto ale bez orzechów i nasion. Zupa dyniowa z jarmużem i quinoa Składniki: 4 -5 porcji 500 g dyni, pieczonej po szczypcie cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry 2 łyżki oliwy 1 ½ l warzywnego bulionu 100 g jarmużu pęczek dymki 1 czosnek solo 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka

codojedzenia
Japonia instant. Ramen 172

ominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy.   Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki(...)nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć.   Zupy z makaronem instant w takiej postaci, jak znamy je dziś, powstały w roku 1958. Ich wynalazca, Momofuku Ando, chciał w ten sposób zwalczyć niedobory żywnościowe po wyniszczającej Japonię wojnie. Przez Japończyków

Karo in the Kitchen
Zupa z bobem 247

dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C, żelazo, a także w błonnik. Warzywo to doskonale smakuje jako składnik zup, sosów czy sałatek. Jako, że sezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera(...)łyżką masła. Dodajemy bób. Kiedy delikatnie się zeszli dodajemy do bulionu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie dodajemy do zupy. Śmietanę umieszczamy w kubeczku z letnią wodą, po trochu dodając do zupy.  Koperek drobno kroimy, dodajemy do bulionu.  Smacznego!;) ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem 158

Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem to letnia zupa sezonowa, która przynajmniej raz w roku gości na naszym stole, tak samo jak Kremowa zupa szczawiowa czy chłodnik z botwinki . Do zupy z kalarepą dorzucam też młodą marchewkę i młode ziemniaki, potem ją miksuję ale niezbyt gładko. Zwykle kalarepę jadam jako przegryzkę na surowo. Zupę podałam z grillowanym kurczakiem, mogą(...)przykryciem ok 15 minut. Na koniec wyjmujemy liść laurowy i miksujemy blenderem ale nie na gładko, dodajemy też śmietankę, pieprz i sól do smaku, rozlewamy do miseczek. Dodałam do zupy grillowanego kurczaka, plasterki marchewki, dla dekoracji świeży rozmaryn, smaczne to było! Grillowany kurczak: Pierś kurczaka tym razem posmarowałam oliwą wymieszaną z 1 łyżeczką mieszanki Pomysł na…Soczystego kurczaka w rozmarynie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię