zupa - 39132 przepisów (strona:169/2609)

Przepyszna zupa truskawkowa – chłodnik truskawkowy 115

Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni więc chciałabym zaproponować przepis na zupę truskawkową, którą możemy podać na gorąco lub na zimno jako chłodnik. Zupa jest bardzo smaczna i powinna smakować dzieciom jak i dorosłym 😊. Do przygotowania zupy truskawkowej będziemy potrzebowali:  1 kg truskawek  2 szklanki wody (500 ml) około 2 łyżek soku z cytryny 1 łyżka cukru(...)żółtka  2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru białego 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  dodatkowo: śmietanka 30% cynamon  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Zupa truskawkowa Przygotowanie: Najpierw przygotuję truskawki: Obrane z szypułek i dokładnie umyte truskawki przekładam do garnka, dodaję wodę, sok z cytryny, cukier, garnek stawiam na gazie i gotuję. Truskawki gotuję około

Uwaga Babcia Gotuje
Krem z pieczonych buraków 80

Zupa typu krem z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i tymianku, zabielona serkiem mascarpone. Gęsta i aksamitna zupa o słodkawym smaku, przygotowana zaledwie z kilku składników. Dzięki pieczeniu buraki nabierają intensywnego smaku i aromatu, a ich słodycz przełamana jest kwaśnym sokiem z cytryny i ostrym smakiem czosnku. Delikatności dodaje serek mascarpone. Całość komponuje się znakomicie! Do tego jest bardzo prosta(...)łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojone buraki. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy około 10-15 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta to dodajemy jeszcze trochę bulionu, w zależności od preferencji. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając

Kuchnia MagdaLeny
Zupa jarzynowa z pieczarkami i dynią, zimowy obiad 81

votes ) Zupa jarzynowa z pieczarkami i dynią, zimowy obiad Zupa jarzynowa z pieczarkami i dynia , to jedna z zup, które darzę szczególna sympatią. Oczywiście powstała całkowicie przypadkowo, jak wszystko co najlepsze Jednego dnia zabrakło mi po prostu ziemniaków, więc wkroiłam dynię Hokkaido i okazało się że zupa wzniosła się w rankingu rodzinki i moim Dynia sprawia, że jest bardzo aromatyczna(...)jednocześnie lekka. Myślę że to danie zdobędzie wielu zwolenników, u nas nawet chłopcy zjedli bez szemrania, a zupy generalnie męskiej części rodzinki raczej, ciężko wchodzą, jeśli nie są sowicie napakowane mięchem składniki : 1/2 małej dyni Hokkaido 2 garście brukselki, może być mrożona 2 garście pociętej fasolki szparagowej, żółtej i zielonej ( mix- uczta dla oka ) 6-7 pieczarek 1 cebula

Ogrodnik w podróży
Krem brokułowy z oliwą chilli 67

Krem brokułowy jest jedną z moich ulubionych zup. Sama nie wiem czy tak przekonywująca jest jej gęsta konsystencja, dodatek czosnku czy może to ten rozgrzewający dodatek. Najbardziej lubię ją z gęstym greckim jogurtem (zresztą wszystkie zupy w tej formie smakują wyśmienicie), ale dodatek oliwy chilli zmienia prostą zupę krem, dostaje smakowego „kopa”. Moje kubki smakowe też szaleją(...)przemian czuję lekkie, aczkolwiek przyjemne, pieczenie, chłód i aksamitną teksturę jogurtu i zupę. Jest coś hipnotyzującego w tym połączeniu. Macie ochotę na odrobinę tej zupy? Do przygotowania ok 4 porcji zupy potrzebujemy: – 500 g brokułów – 1 ziemniaka – 1 ząbek czosnku – ok 300 ml wody – 1 marchewkę – sól, pieprz – oliwę chilli Brokuły myjemy

Szybko Tanio Smacznie
Kremowo-śmietanowa zupa z brokuła 67

Gotowe w : 30 min   Krem z brokuła często przewija się na różnych blogach. Całkiem przypadkiem wpadli do nas znajomi i byłam zmuszona poczęstować ich tę zupę, co miałam czyli w była to zupa brokułowa. Zniknęła w mig, niestety nie spodziewałam się gości dlatego nie było mowy o dokładce. Przed wyjściem mąż przyjaciółki poprosił, żebym podała przepis jego żonie(...)minutach dodajemy szklankę wody i dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie. 3 Dodajemy różyczki na około 4 min i ściągamy z ognia. Blendujemy i doprawiamy do smaku (jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę śmietany lub mleka ). Podajemy z grzankami. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym 117

Jednym z moich ulubionych sposób na wykorzystanie dyni to zupa krem. Właśnie to czego potrzebujemy w te zimne i ponure dni, coś rozgrzewającego i pysznego!  Prawdziwy comfort food – dużo, prosto, sytnie, smacznie!  Przyznam, że lepszej zupy krem z dyni nigdy dotąd nie jadłem! Bardzo lekka, słodkawa, prze kremowa i z cudowną odczuwalną nutką kokosu… słowem – niebo w gębie(...)Same proste składniki i wykwintny smak, a wszystko dzięki pewnej sztuczce podczas przygotowania dyni. Zobaczcie jakiej. Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym - przepis:  Pół średniej dyni piżmowej (u mnie ok. 1,5 kg) 1 średnia cebula 1 marchew 1 litr bulionu drobiowego (właśnie bulionu, a nie wody) 15 ml oliwy z oliwek 50 g masła Puszka mleczka kokosowego Sól

Kuchnia Łukasza
Kremowa zupa dyniowa z ziemniakami - pikantna, aksamitna, pyszna 119

Zupa z dyni to must have jesiennej kuchni. Jest prosta do przygotowania, ale sycąca i smaczna. Dynia to obowiązkowy element jesiennej spiżarni. Zrobić z niej można wiele potraw, a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Od najprostszych zup, przez curry, zapiekanki i placki po dżemy i smoothie. Jakiś czas temu kupiłam sporą dynię muszkatołową (zwaną dynią muscat lub Muscat de Provance(...)która jest chyba najsłodszą odmianą dyni. Ma też intensywny kolor. Z tej dyni zrobiłam kremową zupę, którą Wam dzisiaj pokazuję, a także dżem. Przepis na pomarańczowy dżem z dyni pojawi się na blogu lada dzień. Przepis na aksamitną zupę dyniową z ziemniakami Składniki: 1 kg dyni - użyłam muszkatołowej 400-500 g ziemniaków 1 większa cebula 4-5 większych ząbków czosnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa zbójnicka 148

Zupa zbójnicka Rozgrzewająca, treściwa, lekko pikantna i sycąca zupa z mięsem wieprzowym i mnóstwem warzyw. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni!     Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki… 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej(...)angielskiego oraz pieprzu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut *** *** Po tym czasie ziemniaki, marchew oraz papryki kroimy w kostkę *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy *** *** Następnie dolewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Całość doprawiamy łyżką

Blog z Apetytem
Pikantna zupa warzywna z masłem orzechowym 86

już niejednokrotnie wspominałam jesień to najlepsza pora na gęste i aromatyczne zupy. Taka właśnie jest pikantna zupa warzywna z masłem orzechowym.  Kremowa i pikantna zupa - krem jest idealna na jesienne dni - mocno rozgrzewa i jest sycąca. Masło orzechowe nadaje jej niepowtarzalnego smaku, a dodatek limonki sprawia, że zupa jest lekka i orzeźwiająca. Gorąco polecam! Pikantna zupa warzywna z masłem(...)pieprz 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sok z połowy limonki lub do smaku oliwa i masło do smażenia Jak zrobić pikantną zupę warzywną z masłem orzechowym?  Oliwę z masłem rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli.  Warzywa

Codzienne Gotowanie
Krupnik z grzybami 172

krupnik z grzybami zdarzyło mi się widzieć już niejednokrotnie w starych książkach kucharskich. Do jego przygotowania zabierałam się od dawna. Nastał więc jesienny, chłodny dzień, w którym postanowiłam tą zupę ugotować i poznać jej smak. Już teraz powiem Wam jedno: będę robiła ją na pewno częściej! Bazą mojej zupy był szponder wołowy z kością oraz udko kurczaka – oczywiście możecie(...)przygotować zupę również na samym kurczaku, indyku czy wołowinie. Polecam natomiast użyć kilku rodzaju mięs, aby zupa miała głębszy smak. W przepisie użyłam grzybów suszonych, których wcześniej nie musiałam poddawać obróbce. Jeżeli chcielibyście wykorzystać świeże grzyby, dokładnie je oczyśćcie, pokrójcie w plasterki i podsmażcie do miękkości na maśle na dużym ogniu – po czym dodajcie do wywaru. Przyznam Wam szczerze

Kuchnia Bazylii
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień 96

będzie tak daleko, że strach o tym w ogóle myśleć. Czas powoli przestawiać dietę na potrawy bardziej pożywne i sycące, bogate w składniki odżywcze. Mija czas sałatek i lekkich zup, nadchodzi czas dań rozgrzewających i zawisistych zup. My już tak robimy, gotujemy potrawy treściwe, coraz więcej korzystamy z piekarnika. W sobotę zaprosiliśmy do nas dziadków na obiad, bo dość dawno(...)tartych ziemniaków i pieczone, podlane miodem brukselki . Wkrótce wrzucimy na bloga przepisy na obydwa dania, bo naprawdę są warte spróbowania. Eksperymentalna pomidorowa Na przystawkę do sobotniego obiadu była zupa. Ogólnie był to w gruncie rzeczy eksperyment, bo postanowiliśmy zrobić dla gości pieczoną pomidorową. Pomysł szalony, bo takie eksperymentowanie na gościach jest mocno ryzykowne, ponieważ gdy danie nie wyjdzie to przecież

Niedzielny kucharz
Zupa krem z całych młodych porów 110

część pora uważa za niejadalną. Może na surowo, ale po ugotowaniu jest naprawdę smaczna. Zresztą od zawsze jak zużywam białą część pora do konkretnych potraw to zieloną dodaję do zupy. Tym razem chciałam Wam zaprezentować pyszną zupę krem z całych porów. Użyłam do niej młodych warzyw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ugotowali ją ze starych, nawet zimą. Zupa(...)domowej vegety. W międzyczasie umytego pora posiekać (w całości) w talarki, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie całość przełożyć do gotującej się zupy i gotować do miękkości wszystkich składników. Na końcu dolać mleko/śmietankę oraz wszystko zblendować na kremową konsystencję. Gotową zupę doprawić do smaku gałką muszkatołową, papryką i pieprzem oraz w razie

Di gotuje
Harira marokańska zupa – przepis 138

Harira marokańska zupa – przepis Harira to tradycyjna zupa Marokańska na bazie wołowiny, soczewicy i ciecierzycy bardzo aromatyczna i sycąca a za sprawą użytych przypraw również rozgrzewająca, po prostu smaczna. Harira marokańska zupa – przepis Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 400g wołowiny 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2L bulionu drobiowo warzywnego 125g czerwonej soczewicy 125g nasion ciecierzycy 500g przecieru pomidorowego(...)pomidorowego Wiązka świeżej kolendry Sok z ½ cytryny ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego ½ łyżeczki pieprzu mielonego ¼ łyżeczki pieprzu cayenne – chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy 2 cm korzenia świeżego imbiru Harira marokańska zupa – przepis Przygotowanie: Na kilka godzin wcześniej odmierzoną ilość suchej ciecierzycy zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia po czym napęczniałe ziarna odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni

Księga-Smaku
Zupa z bakłażanów i okry "Quinn" z soczewicą 121

Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata". Inne pyszne przepisy na zupy z tej książki znajdziecie po linkiem . Zupa jaka dobra, taka brzydka ale zupy z bakłażana czy soczewicy brązowej taki właśnie mają kolor. Zupa jest aromatyczna, pożywna, idealna, polecam gorąco do wypróbowania. Zupa "Quinn" z bakłażanami, okra i soczewicą. CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa szczawiowa po wiejsku ze świeżego szczawiu 108

Zupa szczawiowa po wiejsku ze świeżego szczawiu Szczaw ma właśnie swoje piec minut . Niby taki pospolity i uciążliwy chwast , a jednak , cudowne warzywo zarazem . Nie wyobrażam sobie wczesnego lata bez zupy na świeżym szczawiu . Jako dziecko , chodziłam zbierać szczaw ,żeby moja babcia mogła z niego zrobić moją ukochaną zupę szczawiową … Ach jakie wtedy wszystko było proste , jasne , zielone(...)pachnące … Nie tak jak teraz .. Cóż przynajmniej zupa jest taka sama , pachnąca i smaczna .. takie kilka minut powrotu do beztroski dzieciństwa , spokoju i zapachu lata … Polecam zupa wyśmienita , a także bardzo zdrowa składniki : 1 reklamówka świeżych liści szczawiu 2 łyżki masła 3 l rosołu ( drobiowy , może być na korpusach ) 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka miodu sól ,pieprz

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania