zupa - 39353 przepisów (strona:166/2624)

Zupa koperkowa z lanymi kluskami 182

Uwielbiamy koperek. Dla mnie zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden.  Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać ryż, makaron czy też ziemniaki. My jednak preferujemy zupę koperkową z lanymi kluskami, jak dla nas ich dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne nadają(...)się również dla najmłodszych.  A Wy lubicie zupę koperkową? Serdecznie polecam ;)  Składniki lane kluski: 2 jajka 4 łyżki przesianej mąki  2 łyżki przegotowanej letniej wody  szczypta soli szczypta pieprzu  Składniki zupa: 1 duża marchewka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie gałązka lubczyku  2,5  litra wody mięso drobiowe (ja robię wywar

Krakowskie smaki Ani
Chicken Ramen 166

swoje serce, pragnąc by to co robi było największą sztuką. Dlatego tam właśnie tworzenie Ramen, traktowane jest jako 'act'-przedstawienia/odgrywanie- wszystko musi mieć swoje miejsce i czas.  Baza zupy, sos, dodatki i makaron, który nie może się studzić tylko jeszcze cieplutki ląduje na talerzu, zalewany jest ciepłym bulionem i zdobiony dodatkami, które odpowiadają 5 kolorom estetyki japońskiej, która przejęta(...)Taki posiłek w mgnieniu oka podawany jest gościom. Ramen należy podawać od razu po przyrządzeniu. Japończycy podają również różne rodzaje makaronów, do różnego typu Ramen w zależności od gęstości zup, mogą być gładkie albo faliste. Wszystko to by lepiej uchwycić smak i aromat dania.  Oryginalnie Ramen pochodzi z Chin. Jednakże to w Japonii znalazł swoich miłośników i kultywatorów. Ramen

KreatywnePiny
KREM SEROWO-CEBULOWY Z KURCZAKIEM + ZUPOWAR SOUP&BLEND RUSSEL HOBBS 239

wielu z Was łapie się za głowę słysząc słowo : „zupowar” … ale nie ma się co dziwić – sama zareagowałam dokładnie tak samo! U mnie z gotowaniem zup kiepsko, a do tego tak jak pisałam ostatnio na fb Pani doktor kazała się zdrowo odżywiać … i witaminek dużo jeść, więc sprzęt od Russel Hobbs jest strzałem(...)dobrego można w nim przygotować? Poczytajcie! Zupowar Soup&Blend Russel Hobbs to urządzenie wielofunkcyjne. Specjalnie zaprojektowany blender z podgrzewaczem oferuje aż 8 programów do wyboru. * Zupa – program, który po prostu ugotuje to, co do niego włożymy, wymiesza, a potem jeszcze utrzyma temperaturę przez ok. 40 minut. * Zupa krem – tryb podobny do tego powyżej, ale może nam jeszcze tą zupkę

Ostra na Słodko
Zupa jarzynowa 191

Ciekawa jestem ile osób spojrzy na ten przepis i pomyśli: "eee tam, zwykła taka zupa... Szkoda czasu". A ciekawe ile osób spojrzy i powie: "o, zupa! Jak dawno nie było jej na stole!" - i poleci do kuchni, żeby ugotować. Czasem się zastanawiam co jest szybciej zrobić: zupę, czy ślęczeć nad mięsem mielonym albo schabowym i formować lub ubijać kotlety(...)może na jedno wychodzi?  A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa do zupy obiera się szybko, a poza tym zupa zawiera dużo błonnika.  Tak więc dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z łososiem 160

Kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ zupa z łososiem bardzo nam posmakowała, często ją robić będziemy. Zupa jest zdrowa, wartościowa. W wersji łagodnej powinna zasmakować dzieciom. Dla mniejszych maluchów, zupkę możemy zmiksować (oczywiście wyciągając wcześniej łososia). Resztę gotowej zupy, która(...)dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 12 minut. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę. Delikatnie włożyć do zupy. Dodać kurkumę, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodać domowy przecier pomidorowy, mieloną chilli w proszku. Wymieszać. Spróbować. W razie potrzeby

Moja Delicja
Curry Laksa 358

Laksa jest jedną z najbardziej znanych zup w Malezji. Wariantów tej zupy jest wiele, ilu kucharzy tyle wersji. Niektóre w składzie mają mleko kokosowe (np. Curry Laksa), inne nie (np. Asam Laksa). Moja jest na bazie mleka kokosowego, które nadaje zupie kremową konsystencję i czerwonej pasty curry. Składniki te w połączeniu z przyprawami oraz kurczakiem, krewetkami, przysmażonym tofu i makaronem(...)tworzą niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne danie. Pomysł na zupę zaczerpnęłam z programu Masterchef Australia. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 250 g mrożonych krewetek 300 g chińskiego makaronu jajecznego 200 g tofu 1,75 l bulionu drobiowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 słoiczka czerwonej pasty curry (około 60 g) 1/2 małej papryczki chili świeży imbir (wielkości kciuka

Oryginalny smak
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 139

poprzedniego dania, które robiłam na śniadanie z zielonymi szparagami  zostały mi zdrewniałe końce. Specjalnie ich nie wyrzucałam, ponieważ było mi ich szkoda. Chciałam je wykorzystać do wywaru na zupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam(...)niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą) ok. 1,5 - 2 litrów wywaru warzywnego lub drobiowego  (ja akurat nie miałam, więc zalałam warzywa wodą i dodałam nieszczęsną kostkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa Wietnamska Tom Yum 110

wietnamskiej są świeże i zdrowe składniki – różnego rodzaju warzywa, z których przygotowywane są rozmaite sałatki , owoce, często pełniące role deserów orientalnych, ryby, czy owoce morza, niezbędne do przyrządzenia niektórych zup (np. zupy krewetkowej). Tradycyjne wietnamskie dania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione dla potrzeb konsumentów. Źródło:  http://www.pho.com.pl/ Składniki: włoszczyzna(...)ugotowane wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę, curry 3 łyżeczki,  krewetki, papryczki chili i gotujemy 10 minut po czym dokładamy do zupy warzywa chińskie oraz pastę do zupy. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do dalej gotującej się zupy, następnie pokrojony w cienkie chude plasterki imbir. Na sam koniec dodajemy

ClauditteMissCooking
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 158

Potrawa również dostała się do albumy potraw Dzień Dobry TVN -  Wasze dania na naszej stronie :) „Gęsta i sycąca a przy tym lekko pikantna, pyszna zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy(...)łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 cytryna imbir - dosłownie kawałek taki ok. 3x3 cm Przygotowanie: Do garnka z wodą ( u mnie jest to taki garnek jak zazwyczaj ja gotuję zupę, czyli na około powiedzmy 6-7 talerzy) dodajemy obrana juz i umytą włoszczyznę oraz 1/2 kostki bulionowej i gotujemy do momentu aż warzywa staną się miękkie.  W tym samym czasie

ClauditteMissCooking
FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY 240

FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY Dziś mam dla Was świetną propozycję na szybki, pożywny i naprawdę tani obiad. I co najważniejsze - zaskakująco pyszny!:) Zupa - krem z czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro(...)mordę strzelił, zupa wyszła fioletowa?!:DDD Podałam ją z ekspresowymi kluseczkami na kremowym serku z posiekanymi liśćmi szpinaku i kurkumą, ale możecie szpinak zastąpić koperkiem lub pietruszką, albo w ogóle darować sobie kluski, bo gwarantuję Wam, że i tak się najecie i będziecie zachwyceni jej smakiem! Kapusta, ziemniaki, bulion i trochę przypraw - wszystko to dało naprawdę przepyszny efekt

Słodko-Słony Świat Ilony
Wigilijna zupa grzybowa 166

moim domu rodzinnym na kolację wigilijną od zawsze była zupa grzybowa. Przepis według którego od lat tę zupę robię, pochodzi z jednej z moich ukochanych książek na specjalne okazje,  wydanej w 1983 r. "  W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" ,której autorami są Maria Lemnis i Henryk Vitry .  Książka wysłużona, ale wiernie mi służy od lat, zwłaszcza(...)wody. Rano dodać ok 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną,  dodajemy sporo włoszczyzny bez kapusty, i ziarenka pieprzu. Gotujemy zupę jeszcze przez 25 - 30 minut.  Zupę cedzimy przez gęste sito, doprawiamy solą  i  sokiem z cytryny, można lekko zabielić śmietaną (do śmietany dodajemy parę łyżek gorącej zupy, mieszamy

Stare Gary
Krupnik na wędzonce 202

Krupnik na wędzonce... Pyszna i niezwykle armomatyczna zupa. Kasza jęczmienna w towarzystwie wędzonego boczku. Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką. Zapraszam i życzę smacznego! Składniki: 400 g wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1 pietruszka; 1/4 selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej; 4 średnie ziemniaki; 1/2 natki pietruszki; Sól; Pieprz(...)litry zimnej wody.   Sposób przygotowania: Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Por, marchewkę, selera i piertuszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę obrać. Do granka z wodą

Gospodyni Miejska
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 157

więc... sięgnęłyśmy po grzyby suszone i zatęskniłyśmy za świętami. Pachnące susze wprowadziły nas na tyle, w świąteczny nastrój, że postanowiłyśmy się ogrzać, po nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje) na kiszonej kapuście i suszonych grzybach. Magia świąt bez niej(...)/Ziemniaki nie gotują się całkiem na miękko./ W międzyczasie dwie garści grzybów suszonych dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zmiękną, kroimy je a wywar z gotowania wlewamy do zupy. /Pamiętajmy aby wywar przecedzić!/ Dorzucamy pokrojone grzyby. Zabielamy śmietaną (my dałyśmy pół kubka). Zagotowujemy, przyprawiamy i serwujemy wrzątek. /NIE ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ!!! - W naszym domu nigdy, żadnej zupy i żadnych

Wypisz Wymaluj
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 412

Ilekroć jem tę pyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas... Zupa kwas to potrawa tradycyjna  znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku(...)regionach Polski ale na Kujawach spożywana jest od niepamiętnych czasów, szczególnie od jesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna kapusta kiszona.  W innych rejonach Polski  zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :)  Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem

Walijskie Pichcenie
GĘSTA POMIDOROWA Z PRZETARTYMI WARZYWAMI 165

Kocham pomidory i wszystko co pomidorowe :) Zupy, sosy, sałatki ... A, że często gotuję zupę pomidorową, staram się, aby za każdym razem miała ona trochę inny smak. Tym razem smak mojej zupy podkreśliłam zblendowanymi ugotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka). Pomysł ten skradłam z bloga Asi : Kulinarne Szaleństwa Margarytki  i uważam, że jest rewelacyjny. Bo zazwyczaj marchewkę z zupy zjadam(...)pozostałymi warzywami ... różnie bywa. Asia przemyciła je w bardzo fajny sposób do swojej  pomidorówki ze świeżych pomidorów , a ja powielam jej pomysł :)) Zupa przyrządzona w ten sposób jest gęsta i  aksamitna, nawet ryż jest tutaj zbędny. Następnym razem pomyślę o innym dodatku do zupy :)) Składniki: 2 marc hewki 2 pietruszki kawałek selera młody por 3 puszki pomidorów

Walijskie Pichcenie