zupa - 39353 przepisów (strona:163/2624)

Zupa z czerwonej soczewicy 185

Kolejna zupa z czerwonej soczewicy z rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kurkumą, kolendrą, czerwoną papryczką chili. Zupa z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek, pomidory w puszce. Zupa z czerwonej soczewicy jest gęsta, sycącą i bardzo zdrowa. Ma inny smak, bardziej słodki o tej prezentowanej wcześniej na blogu ( Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a ), którą wyróżniała przyprawa(...)bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska i świeżo mielony pieprz odrobina soku z cytryny   Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy (pomijamy w diecie bez nabiału)   Przygotowanie zupy z soczewicy: Przygotować warzywa : Obraną cebulę i marchew, seler naciowy, chili pokroić w drobną kostkę (jeśli wolicie, to z chili usuńcie pestki

Moja Delicja
Rosół z kury 171

Rosół z kury, to jedna z ulubionych zup w moim domu. Robię ją od razu w dużej porcji na dwa dni, a do wywaru wykorzystuję udka z kurczaka, które można zjeść na ciepło do zupy, dzięki czemu nie jest konieczne przygotowywanie drugiego dania, bo taki zestaw spokojnie nasyci każdego. Jeżeli zostanie nam zupa z obiadu, to mąż zjada ją wieczorem(...)zalać wodą. Włączyć palnik i od momentu zagotowania się wody, gotować jeszcze godzinę. W międzyczasie makaron ugotować w osobnym garnku. Z ugotowanego wywaru wyciągnąć udka z kurczaka, a pozostałą zupę przelać do innego garnka przez sitko (jeżeli nie macie kolejnego dużego garnka, to można wybrać warzywa, a pozostały osad, ziele angielskie itp. wybrać sitkiem, tak żeby wywar był czysty). Część

Passions hobbies life
Zupa pieczarkowa 161

Zupa pieczarkowa , to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją dość rzadko, a z resztą zupy wcale robię rzadko, ponieważ u nas w domu mama jest specjalistą w tej sferze. W jej wykonaniu są najlepsze! Pieczarkowa z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna! Gęsta , aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością warzyw, pieczarek i mięsa. Do jej przygotowanie nie potrzebujecie raniej ugotowanego bulionu(...)wywaru! Inne przepisy na zupy TU . Zupa pieczarkowa - przepis: Składniki: 400 g pieczarek 1 średnia cebula 3 średnie marchwie 2 ząbki czosnku 500 g białej kiełbasy 1,75 l wody 5 średnich ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki oleju 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki mąki 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Białą kiełbasę

Kuchnia Łukasza
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 188

Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Gęsta, zdrowa, pożywna i sycąca. Naładowana rozgrzewającymi przyprawami. Idealny posiłek na jesień i zimę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko 5 minut przygotowań, a potem tylko gotowanie na małym ogniu przez około 30 minut. Jeśli nie potraficie znaleźć w sklepie mielonych przypraw (np. kminu rzymskiego czy kolendry), kupcie w ziarnach a potem zmielcie(...)młynku do kawy. Dodatek jogurtu greckiego jest opcjonalny, ale uważam, że idealnie łagodzi pikantność zupy z soczewicy, więc polecam go nie pomijać :) Składniki: (4 porcje) 275 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry

Moja Delicja
Zupa cebulowa z grzankami 127

Zupa cebulowa z grzankami to idealne danie aby rozgrzać się po spacerze w zimowy dzień. Zupę cebulową jemy w sumie od niedawna, bo wcześniej jakoś myśl o zjedzeniu zupy z czego jak czego ale cebuli, odrzucała mnie. Zmianę podejścia do tego dania zawdzięczam a jakże, rodzicom;) Pierwszy raz zupkę jadłam u nich i była po prostu rewelacyjna. Jeśli nie jedliście(...)grzankami krojonymi w kostkę. Jan osobiście preferuję grzanki serwowane obok, mocno natarte czosnkiem. Rodzice lubią takie duże grzanki położyć na górę talerza i takie zestawienie serwują swoim gościom. Kolor zupy w dużej mierze zależy od stopnia zrumienienia cebuli. Na zdjęciu jest zupa z praktycznie tylko zeszklonej cebuli. Jeśli chcecie mieć bardziej intensywny ciemniejszy kolor, musicie bardziej zrumienić cebulkę. Obojętnie jaki

Mieszam w Garnku
Zupa cebulowa i pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą (Onion soup and yeast dumplings with spinach and feta cheese) 248

Polska zupą stoi. A jednak, jedna z najpopularniejszych zup – zwłaszcza na taką pogodę jak teraz – pochodzi z Francji. Jej początki sięgają XVIII wiecznej Francji, gdzie zasłynęła jako zupa biedaków. Powód prosty. Cebula była wówczas bardzo tania i każdego było na nią stać. Od tamtego czasu jej przepis niewiele się zmienił. Jedyna różnica to taka, że z „zupy(...)biedaków” stała się jedną z wykwintniejszych zup. Tradycyjna francuska zupa serowa przed podaniem jest zapiekana z grzanką i żółtym serem. U mnie jednak stanowiła idealny dodatek do dania głównego, którym były pierogi drożdżowe ze szpinakiem i serem feta. A ponieważ za oknem coraz zimniej, przyda nam się coś, co nas ogrzeje i nasyci. I uważam, że ta propozycja świetnie

Jacob Tastes
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 149

Zima to czas gorących, pożywnych zup. My uwielbiamy zupy, w tym okresie skłaniamy się raczej ku takim bardziej sycącym. Obok gulaszowej , gulaszowej w wersji II , żurku , grochówki , fasolówki tej lub tej zagościła u nas zupa, która chodziła mi po głowie już jakiś czas, to połączenie fasolówki z grochówką. Trzy rodzaje fasoli jak w ostatniej fasolówce i żółty niełuskany groch(...)grochówce). Powstało cudo, kwartet idealny, najlepsza z tych wszystkich zup. Polecam baaardzo gorąco, taka zupka rozgrzewa i syci na wieeele godzin. Składniki: - 600g suchych ziaren roślin strączkowych, u mnie 350g fasoli  (duży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola )+ 250 żółtego, niełuskanego grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych

Smaczne Zdrowe
Zupa jarzynowa, lekko przecierana 120

Kiedy czytałam Wasze liczne zgłoszenia do ostatniego konkursu, przypominały mi się moje smaki dzieciństwa. Jednym z  nich była zupa jarzynowa...ze stołówki szkolnej. Wiem, że większość z nas niefajnie wspomina stołówkowe jedzenie. Ja nie narzekam, nie było tak źle. Spektakularnych sukcesów smakowych moja szkolna stołówka nie zanotowała, ale - co pocieszające - źle nie karmili. Zupy jarzynowe, z niemal rozgotowanymi kawałkami(...)warzyw (bo nie uwierzę, że je przecierali) miały jednak w sobie ciekawy smak. Tego własnie smaku spróbowałam poszukać własnie w dzisiejszej zupie. Prawie się udało :) Piszę prawie , bo tam pewnie więcej ziemniaków było, a zamiast śmietany mleko ;)  Ilości warzyw podaję, oczywiście, orientacyjnie. Nie może ich być zbyt mało, bo nie uzyskamy odpowiednio intensywnego smaku. Nie trzeba jednak przesadzać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa selerowo-jabłkowa (krem z selera korzeniowego) 165

Typowo jesienna zupa... Kluczem do sukcesu tej zupy są lekko kwaśne jabłka, dzięki którym ożywimy smak selera...Szybka, tania i smaczna... wszystkie składniki poza kurczakiem pochodziły z mojego ogródka... można powiedzieć moja EKO zupa:-) Składniki: 2 bulwy selera (średniej wielkości) 2 marchewki 1 por 1 korzeń pietruszki 4 jabłka (lekko kwaśne) 1 jabłko do pokrojenia do gotowej już zupy (niekoniecznie(...)zalewamy wodą do 2/3 wys. garnka. Dorzucamy 2 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zioła można włożyć do gazy albo do zaparzacza i w ten sposób wrzucić do zupy (później będzie łatwiej je wyłowić) Gotujemy na małym ogniu, do chwili, aż warzywa i kurczak będą miękkie. Między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z garnka wyławiamy liście laurowe

IMPRESJA SMAKU
Zupa buraczkowa 163

tramwaj, do pracy, na autobus, nie ma korków, albo jak jest, to nikt nie nazwałby tego korkiem. Miasto żyje swoim życiem, takim spokojniejszym. Jesień kojarzy mi się z zupami, z talerzem gorącej rozgrzewającej zupy, gdy wraca się z zimnego dworu do ciepłego domu. Ciepłego podwójnie. Najmłodsza pociecha miała życzenie odnośnie różowej zupy, więc specjalnie na jej życzenie przygotowałam tę zupę(...)Zupa buraczkowa jest porządną dawką witamin oraz pozytywnego nastroju, gdyż można przez jej pryzmat spojrzeć na świat na różowo. Składniki: 2 skrzydełka; 30 dag żeberek; włoszczyzna; 1 cebula; 4 średnie buraki; 6 średnich ziemniaków sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, maggie, śmietana 30% 3 łyżki octu koperek Wykonanie: Mięso zalać 2,5 l zimnej wody, zagotować, odszumować. Cebulę obrać, naciąć

dom-agi.pl
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 154

Zobacz jak ją zrobić na filmie Jedna z moich ulubionych zup, zdecydowana faworytka mojego męża i z lupą by szukać komu nie smakowała. Ostrość trzeba dostosować do swoich możliwości i upodobań –  u mnie jada się zdecydowanie na ostro. Podstawą tej zupy jest dobry rosół, a niezbędne składniki to imbir, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe i chili oraz cytryna. Jest dość(...)drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy 3 listki kafiru . Pozostałe trzy rozcieramy w moździerzu i uzyskany proszek też dorzucamy do zupy. Świeży imbir ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki wprost do zupy (nie trzeba obierać choć można). Cytrynę rolujemy i wyciskamy z niej sok przez palce lub sitko, żeby nam pestki nie powpadały

Bazując na smaku
Gęsta zupa z fasoli 181

zupami nie przepadam, ale są takie, które mogłabym jeść codziennie. Do nich należą wszelkie zupy z warzyw strączkowych. Gdy jestem u Rodziców i Mama pyta, co dziś ugotować na obiad, niemal zawsze (wyjątek stanowią piątki) odpowiadam: GROCHÓWKĘ! :) Ale może być też zupa z fasolą. Ku przerażeniu Ojca, który tych zup nie lubi, a wolałby zjeść krupnik. Dziś sobota, więc tradycji(...)musi stać się zadość - jest fasolowa :) Gdyby ją mocniej odparować, można by było dostrzec podobieństwo do fasolki po bretońsku. Zupa jest na tyle sycąca, że przy sobotnich pracach domowych nie jest koniczne przygotowywanie dania głównego. Składniki (na 3 porcje) : szklanka dużej fasoli odmiany Piękny Jaś wrzątek cebula pętko obsuszonej kiełbasy jałowcowej suszony majeranek 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa cebulowa z grzankami i serem 132

odporność zdrowymi, domowymi sposobami. Cebula obok czosnku jest jednym z najlepszych domowych antybiotyków ale mało kto lubi zadać ją na surowo. Ja przemycam ją domownikom w postaci pysznej zupy cebulowej z grzankami i serem. Zupa cebulowa z grzankami i serem Składniki ok 1 kg cebuli 2 łyżki masła 1 litr bulionu sól i pieprz czerstwe pieczywo ser żółty opcjonalnie(...)brandy Zupa cebulowa z grzankami i serem Wykonanie Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy  na małym ogni aż nabierze rumianego koloru. Może to potrwać nawet pół godzimy. W garnku podgrzewamy czysty bulion. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy ją do bulionu i gotujemy ok 15-20 min.. Gdy zupa się gotuję przygotowujemy

Pyza i Surówka
Zupa dyniowa krem z kluseczkami serowymi 170

Zrobiłam dzisiaj zupę dyniową, bardzo prosty i klasyczny przepis. Podawać zupkę z bułeczką, chlebkiem lub innym pieczywem lub jak ja z kluseczkami serowymi. Można ją ugotować w thermomix, przepis na dole. Dynię obrać, wyciąć nasionka i błonki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę wrzucić obraną i pokrojoną marchew i korzeń pietruszki(...)smażyć, aż dynia lekko zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodać dynię i cebulkę do wywaru,jeśli lubicie na ostro można dodać chilli czerwoną, gotować jeszcze 15 minut. Dokładnie zmiksować zupę na krem. Smacznego. Kluseczki serowe Można je zrobić i podawać razem z zupą, ale nie jest to konieczne. To już zależy od Was. Kostkę twarogową pokruszyć i mocno wycisnąć nadmiar

Kuchnia Pokoleń
Zupa ogórkowa 216

Płynne czwartki Ostatnio naszła mnie straszna ochota na zupę ogórkową, której nie jadłam od bardzo dawna, chyba nie pomylę się mówiąc, że od około 10 lat ;) Często gotuje różne zupy, są to jednak głównie kremy, które bardzo lubię, jednak takie zwykle, tradycyjne, polskie zupy jakoś rzadko pojawiają się na moim stole. Postanowiłam to zmienić i zacząć częściej przygotować swojskie potrawy(...)którymi tęsknię. I tak w pierwszej kolejności ugotowałam zupę ogórkową, którą często jadłam jako dziecko. Zupa ta miło kojarzy mi się z dzieciństwem i domem rodzinnym. Zupa była pyszna, mocno kwaśna, a witamina C zdecydowanie przyda się wszystkim w te chłodne, jesienne dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 marchewki 500ml bulionu warzywnego 500ml wody

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania