zupa - 39132 przepisów (strona:161/2609)

Zupa meksykańska z pulpetami 207

Sycąca i bardzo pożywna zupa meksykańska z pulpetami jest daniem jednogarnkowym. Przygotowanie jej nie wymaga od nas zbyt dużo wysiłku. Zupa jest dość pikantna, dlatego po jej zjedzeniu nie czujemy się ociężali, a nasz organizm jest pobudzony do trawienia. Pikantność zupy należy dostosować do swoich kubków smakowych, tylko nie przesadzić, gdyż smak chili może pokonać wszystkie inne znajdujące się(...)zupie. Moja zupa jest umiarkowanie pikantna, delikatne pulpeciki idealnie równoważą pikantny smak. Wcześniej myślałam, że kukurydza z fasolą średnio do siebie pasują, ale się myliłam, w tej zupie są idealną parą. Najlepiej taką zupę przygotować ze świeżej fasoli, kukurydzy i pomidorów, chociaż taka z półproduktów jest również bardzo smaczna i szybciej ją przygotować. Zupa meksykańska z pulpetami zostaje na stałe

Kuchcik gotuje
Gulaszowa zupa z warzyw 124

dobre zawita, jeszcze niejeden ciepły weekend przed nami, a na ten najbliższy zapowiada się aż 27 stopni C. O tak!  Dzisiejsza propozycja obiadowa to pyszna zupa gulaszowa, przypominająca tą słynną gulaszową z Budapesztu. Podstawą zupy są pomidory, papryka i cukinia, ale aby zupa nie była zbyt lekka, to ma wkładkę ;-), wędzony boczek, który nadaje jej nie tylko odpowiedniego aromatu(...)też nadaje zupie treści. Zupa jest idealna dla dorosłych i dla dzieci, znika bardzo szybko z talerzy.  To przejdźmy do meritum i zerknijcie na listę składników ;-) ZUPA GULASZOWA Z WARZYW SKŁADNIKI: - 3 średnie cukinie - 5 dużych malinowych ekologicznych pomidorów - 1 duża cebula czerwona - 5 ząbków czosnku - 2 duże czerwone papryki - 2 duże marchewki - puszka pomidorów pelati - 1 łyżeczka papryki

SMYKWKUCHNI
Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą 139

Pyszna, mega sycąca i intensywnie pomidorowa. Taka powinna być najlepsza zupa pomidorowa. Lubię też taką prostą na rosole, z ryżem lub makaronem i z koncentratu pomidorowego, tym razem od kilku dni chodziła za mną ta wersja z mielonym mięsem. Tym bardziej, że swojskich pomidorów mamy pod dostatkiem. Trochę mi się smaki ostatnio zmieniły i nie umiem zjeść niczego(...)dużej ilości, a pomidory to w ogóle mi się już przejadły. Małą porcję zupy zjadłam jednak ze smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa

Anioszek w kuchni
Jesienna zupa na rozgrzewkę 138

Pogoda jaką teraz mamy, poniekąd zmusza nas do przygotowywania zup innych niż w okresie letnim. Teraz potrzeba nam energii. Musimy się rozgrzać i dobrze odżywiać. Zupy są cięższe, pożywniejsze. Przygotowałam dla Was przepis na pyszną zupę którą wczoraj zrobiłam, a po której już nie ma śladu     Najpierw przygotowałam bazę do zupy, tzn. wywar wołowo-warzywny(...)około 1 godzinę.   Sprawdziłam, że mięso jest już miękkie (za pomocą patyczka), wyjęłam je z ganka a wywar przecedziłam.   Kiedy już miałam bazę do mojej zupy, przygotowałam pozostałe składniki zupy :     1,5 l wywaru (baza) pokrojone mięso z ugotowanego wywaru 2 papryki 3 pomidory (można dodać z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku

Kuchnia u Krysi
Sezonowa zupa jesienna z brukselką 101

Zupy jesienne zdecydowanie różnią się od tych, które jemy w lecie. Postanowiłam wykorzystać brukselkę i pomidory, żeby ugotować właśnie z nich smaczną zupę. Dodałam do niej resztę warzyw i tak powstała moja kolejna sezonowa zupa jesienna. Tym razem z brukselką       Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki(...)gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie na około 10-15 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem.   Na wierzchu posypałam posiekaną natkę pietruszki. Rozłam do talerzy. Zupa jest smaczna, pożywna i rozgrzewająca, jak   na zupę jesienną przystało. Warzywa, które dodałam do zupy przed gotowaniem podsmażyłam na oliwie, dzięki czemu nie straciły na jędrności. Brukselka przez

Kuchnia u Krysi
Zupa grochowa na golonce, idealna na jesień 179

Zupa grochowa należy do tych, która rzadziej gości na naszych stołach.   Ja sama nawet nie pamiętam kiedy ją gotowałam. Teraz mamy jesień, więc    nasze menu jest nieco inne niż w lecie. Gotujemy zupy gęściejsze, bardziej  treściwe i rozgrzewające. Dlatego mój wybór padł tym razem na zupę grochową. Tradycyjna grochówka gotowana jest przeważnie na wędzonce, na boczku(...)laurowy i wstawiłam do gotowania.   Po zagotowaniu, zmniejszyłam gaz i zostawiłam do gotowania (bez przykrycia)   na małym gazie na godzinę. Czasami zamieszałam. Po godzinie przykryłam garnek z zupą i zostawiłam na małym gazie na 45 minut, tym razem pod przykryciem. Trzeba mieszać, żeby zupa się nie przypaliła. W tym czasie groch całkiem się rozpadł na puree. Golonkę wyjęłam

Kuchnia u Krysi
Zupa pieczarkowa z warzywami i ziemniakami 142

Zauważyliście, że lubię pieczarki? Zamieściłam wiele przepisów na potrawy, do których wykorzystałam właśnie pieczarki.   Dzisiejsza zupa jest już piątą zupą z pieczarkami, jaką pokazałam na blogu. Każda z nich jest smaczna, jednak każda jest inna. Dzisiaj mam dla Was najbardziej prostą w wykonaniu, ale niebanalną w smaku zupę z pieczarkami, z dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam(...)innych moich zup pieczarkowych   Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 3 marchewki 1 por 1 pietruszka 1 listek laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 1 pełna łyżka domowej Vegety sól pieprz natka pietruszki gałązki zielonego koperku     Wykonanie: Filet z kurczaka po opłukaniu, pokroiłam w paski i wstawiłam do gotowania

Kuchnia u Krysi
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 145

bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy(...)superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów lub samej wody 1 średni ziemniak

Moja Delicja
Zupa z pesto z arbuzem i melonem 132

Inspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni  Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”.  Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto(...)serek.   Składniki na zupę: cebula, obrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki mała cukinia pokrojona na kawałki garść białej fasoli namoczonej przez noc 500 g  fasolki szparagowej 2 litry wody szczypta soli i tymianku 2 łyżki pesto   na szaszłyki arbuzowe: opakowanie

Ugotowane pozamiatane
Francuska zupa cebulowa 301

Opis: Francuska zupa cebulowa – zupa, która brzmi banalnie. Nigdy nie spodziewałam się, że z cebuli można przyrządzić tak pyszne danie i nigdy nie uwierzyłam, że jest tam tylko cebula. Zupa ma słodkawy i niepowtarzalny smak, po prostu jest obłędna. Nie ma nic prostszego i szybszego to wykonania niż właśnie ta zupa. Potrzebujemy tylko cebulę, wodę i trochę tłuszczu. Składniki(...)musi uzyskać brązowy kolor, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, nadal cały czas mieszając. Wszystko dalej prażymy. Dodajemy do tego wcześniej przygotowany bulion. Wrzucamy liść laurowy. Od momentu zagotowania zupy gotujemy jeszcze przez ok. 15-20 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Opiekamy kromki chleba w tosterze

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI 191

Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa ze świeżych (w sezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach, zupa obowiązkowo ląduje u mnie na stole :)) Jeśli macie zapasy domowego bulionu to jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie 20 - 25 minut. Ja podaję Wam przepis również na wywar warzywny do zupy, gdybyście jednak takowego(...)mieli akurat pod ręką. Tradycyjnie zupę kurkową podaję z ziemniakami, całym mnóstwem ziemniaków (!), choć można również zastąpić je drobnym makaronem. Do tego kremowa śmietanka, kilka łyżek świeżo siekanego koperku i natki pietruszki oraz suszony majeranek, i talerz parującego szczęścia gotowy :D P.s. W przepisie na obłędny sos kurkowy znajdziecie fajny sposób na oczyszczanie kurek. Polecam Wam również znakomite kluski leniwe

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa czosnkowo serowa 151

Dzisiaj zapraszamy na serowo czosnkową zupę. To jedyna z nielicznych zup w której mogę swobodnie przemycić czosnek dla mojej córeczki. Oczywiście najbardziej lubiana jest w wersji serowej i dzisiaj właśnie taka u nas. Do przygotowania zupy użyłam serka topionego kremowego MSM MOŃKI od której dostałam paczuszkę właśnie  z ich produktami - bardzo dziękuję. Moją zupę podałam ze świeżym koperkiem(...)maślanymi grzankami - całość zniknęła w błyskawicznym tempie . Bo któż nie przepada za tak aksamitnymi zupamiZupa czosnkowo serowa  SKŁADNIKI : 700 ml bulionu drobiowego 4-5 ząbków czosnku 125 g serka topionego kremowego MSM MOŃKI pieprz biały do smaku świeży koperek maślane grzanki - do podania PRZYGOTOWANIE : Bulion podgrzewamy, dodajemy przeciśnięty czosnek i podgrzewamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy serek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szybka włoska zupa pomidorowa 236

Szybka włoska zupa pomidorowa – najlepsza z dojrzałych, słodkich pomidorów <3 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybka włoska zupa pomidorowa – Składniki: 800g dojrzałych pomidorów (najlepiej jakaś słodka odmiana) 250ml bulionu (u mnie rosół drobiowy) 50g parmezanu do zupy + odrobina parmezanu do posypania grzanek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, cukier do smaku 10 listków świeżej bazylii do zupy(...)kilka listków do ozdoby grzanki     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybka włoska zupa pomidorowa – Wykonanie: Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać, przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać z łupinek. Parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidory, cebulę, czosnek i liście bazylii zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Do garnka wlać zmiksowaną masę, dodać bulion oraz

Kulinarne Przeboje
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 191

bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy(...)superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego

Moja Delicja