zupa - 38908 przepisów (strona:182/2594)

Krem z pomidorów caprese 100

Zupa pomidorowa gości u mnie od zawsze, robiłam ją w niezliczonej ilości wersji. Ale tym razem postawiłam na niesamowite dodatki, pieczoną paprykę, suszone pomidory i genialne przystrojenie, które przypomina sałatkę caprese. I wiecie co? To najlepszy krem z pomidorów jaki zrobiłam i jadłam! Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – krem z pomidorów – krem z pieczonych pomidorów – najlepsze przepisy(...)zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie KREM Z POMIDORÓW CAPRESE Przygotowanie : około 20 minut + czas pieczenia papryki Ilość porcji

nietylkopasta.pl
Babcina pomidorowa z tartym ciastem 75

pamiętam i uwielbiam pomidorówkę, którą robiła moja babcia. Wiem, że niektórzy mogą ją skrytykować, ale babcina pomidorowa z tartym ciastem według tego przepisu to dla mnie najsmaczniejsza wersja tej zupy! No i nie ma odwiecznego problemu: pomidorowa z ryżem, czy z makaronem? Babcina pomidorowa z tartym ciastem Składniki: 1-2 kości schabowe 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera(...)dodajemy łodygi selera, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość solimy, na początku około łyżką soli. Gotujemy na średnim ogniu około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zupę przecedzamy zostawiając sam czysty bulion. W rondelku roztapiamy masło. Następnie dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Chwilę podgrzewamy mieszając, aż składniki się połączą. Później dodajemy go do zupy i dokładnie mieszamy

PatiGotuje
Zupa fasolowa 59

kolorem było co nie teges. Potem z gęstością. Smak też był taki se. Na drugi dzień (jak już się trochę przegryzła), postanowiłam częściową ją zblendować i to było to. Zupa wyszła przeprzepyszna. Ale nadal nie tak dobra jak mojej babci. Składniki: 3 l wody 400 g fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera(...)międzyczasie ugotowany boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Zawartość patelni wrzucamy do zupy. Można na patelnię wlać odrobinę zupy i z powrotem wlać ją do zupy - znajduje się na niej mnóstwo smaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze wszystko na niewielkim ogniu

Kardamonovy
Zupa grzybowa z pęczakiem 103

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to dla mnie kwintesencja jesieni. Aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca, sycąca – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Pęczak to gruba kasza jęczmienna, moim zdaniem z ogromnym potencjałem. Można go przyrządzać do sałatek, pęczotta, lubię wzbogacać nim zupy by były gęściejsze i bardziej treściwe. Ugotujcie od razu większy garnek zupy i zawekucjcie, będzie czekała sobie w lodówce(...)szybki i pyszny obiad. Lubicie zbierać grzyby? Jakie jest wasze ulubione danie z grzybów? PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ Z PĘCZAKIEM Składniki na zupę grzybową z pęczakiem: 800g ziemniaków 2 łyżki kaszy pęczak 1 cebula kawałek pora 3 marchewki pietruszka łodyga selera naciowego 0,5-1kg świeżych grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki, borowiki) 2-3 łyżki masła liść laurowy

Dorota Smakuje
Piątek: Najlepsza pomidorowa… z piekarnika 149

najlepsza pomidorowa jaką jedliście. Gwarantujemy! Wszsytkie składniki, a jest ich w sumie 4, są pieczone i miksowana. W aksamitnej zupie pływają niesamowicie delikatne pulpety z kaszy jaglanej i parmezanu. Czas: Godzina 10 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże To naprawdę najlepsza pomidorowa jaką jedliśmy, a próbowaliśmy mnóstwa przepisów, bo Agnieszka jest wielką miłośniczką pomidorowej. Robi się(...)ponieważ w piekarniku. Do brytfanki wkładamy pomidory, marchewki, cebulę i czosnek, wstawiamy na godzinę, a potem miksujemy. W ten sposób powstaje najlepsza pomidorowa. Pieczone składniki ulegają karmelizacji, dzięki czemu zupa jest wspaniale słodka, ale też kwaskowa. Po zmiksowaniu pomidorowej nie przecieramy przez sito. Może Wam się to wydać dziwne, ale właśnie dlatego jest to najlepsza pomidorowa, bo jest aksamitna

Niedzielny kucharz
Zupa Śliwianka – kuchnia podkarpacka 167

Zupa Śliwianka - kuchnia podkarpacka Pamuła to potoczne określenie lekkiej zupy owocowej, zwykle zabielanej śmietaną, podawanej na ciepło lub jako chłodnik. Zupa ta jest słodka, ale pełni rolę dania obiadowego. Podawana jest zazwyczaj z kluskami lub makaronem, by była bardziej treściwa i sycąca. Jest to jedno z tych tanich podkarpackich dań, które nie wymaga wiele czasu, ani pracy. Najczęściej pamułę gotuje(...)się z wiśni, czereśni, jabłek lub śliwek. Tradycję przyrządzania zup owocowych na Podkarpaciu bardziej wiązałabym z gospodarnością i oszczędnością, niż z biedą. To jeszcze jeden sposób na wykorzystanie w codziennej kuchni tego, czym obfituje ogród i sad. Przepis przekazany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich Gać to aromatyczna śliwianka z węgierek, która swój wyjątkowy smak zawdzięcza goździkom i cynamonowi. Przepis

Trzeci talerz
Zupa z grzybów leśnych na białym winie 122

całego. Z żadnego spaceru po lesie nie wracam z pustymi rękami, a w kuchni unoszą się same apetyczne aromaty. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszną zupę grzybową, która można zaserwować w dwóch odsłonach: z całymi grzybami oraz w postaci kremu. U mnie w domu każdy woli coś innego, więc jest to idealne rozwiązanie. Składniki: 2 ćwiartki(...)minut tak, aby alkohol zdążył się odparować. Gotowy wywar przelewamy przez sitko. Dodajemy przesmażone grzyby i gotujemy przez ok. pół godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy zupę na wolnym ogniu dopóki ziemniaki nie ugotują się. Łyżkę kwaśnej śmietany hartujemy za pomocą gorącej zupy, a następnie dodajemy do potrawy. Ugotowane mięso z wywaru obieramy, kroimy

Kate's Kitchen
Zupa z grzybów leśnych na białym winie 85

całego. Z żadnego spaceru po lesie nie wracam z pustymi rękami, a w kuchni unoszą się same apetyczne aromaty. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszną zupę grzybową, która można zaserwować w dwóch odsłonach: z całymi grzybami oraz w postaci kremu. U mnie w domu każdy woli coś innego, więc jest to idealne rozwiązanie. Składniki: 2 ćwiartki(...)minut tak, aby alkohol zdążył się odparować. Gotowy wywar przelewamy przez sitko. Dodajemy przesmażone grzyby i gotujemy przez ok. pół godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy zupę na wolnym ogniu dopóki ziemniaki nie ugotują się. Łyżkę kwaśnej śmietany hartujemy za pomocą gorącej zupy, a następnie dodajemy do potrawy. Ugotowane mięso z wywaru obieramy, kroimy

Kate's Kitchen
ZUPA OGÓRKOWA 67

trzeba. Choć planowałam klasyczną jarzynową to mijając jeden ze sklepów z eko żywnością wpadł mi w ręce przecier ogórkowy, nie zastanawiając się zabrałam ze sobą. I tak powstała dzisiejsza zupa ogórkowa. Jest przepyszna, aromatyczna! Pachnie domem, rodzinną atmosferą, ciepłem i smakiem babcinej ręki. Zupa ogórkowa na obiad lub pierwsze danie powstała szybko. Tak szybko też zniknęła:-) SKŁADNIKI: 3 marchewki(...)mały por, jasna część pęczek natki pietruszki pęczek natki z marchwi 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe łyżeczka vegety natur, świeżo zmielony pieprz 3 łyżeczki śmietany do zupy 18% 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła 1 litr wody PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, wszystkie warzywa (oprócz pora) siekam w kostkę. Cebulę w drobniejszą kostkę. W garnku rozgrzewam oliwę z masłem

Zasmakuj Kuchni
zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek 119

Dobra zupa karmi Twoje cia ło i duszę, to kompletny posiłek, pożywny sposób, aby nakarmić siebie i swoją rodzinę. W wielu kulturach, buliony i zupy są pierwsza pomocą w leczenie chorych i świetny sposób, aby nakarmić dziecko. Składniki 2-3 nogi wieprzowe i golonka wieprzowa ,opcjonalnie pól kurczaka zagrodowego 2 średnie marchew pokrojona w kostkę ,lub paseczki 1 pasternak(...)Wyci ągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki wyrzucam dla bezpańskich psów i kotów . Pokroi ć mięso z golonki i z kurczaka ,umieścić je w garnku z zupą, Doda ć cukinie i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę,w razie potrzeby dolac cieplej wody. Dodaj sól i pieprz do smaku i troch ę oregano. Gotowa ć zupę okolo10

w mojej kuchni
zupa-bulion z golonki i wieprzowych nożek 132

Dobra zupa karmi Twoje cia ło i duszę, to kompletny posiłek, pożywny sposób, aby nakarmić siebie i swoją rodzinę. W wielu kulturach, buliony i zupy są pierwsza pomocą w leczenie chorych i świetny sposób, aby nakarmić dziecko. Składniki 2-3 nogi wieprzowe i golonka wieprzowa ,opcjonalnie pól kurczaka zagrodowego 2 średnie marchew pokrojona w kostkę ,lub paseczki 1 pasternak(...)Wyci ągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki wyrzucam dla bezpańskich psów i kotów . Pokroi ć mięso z golonki i z kurczaka ,umieścić je w garnku z zupą, Doda ć cukinie i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę,w razie potrzeby dolac cieplej wody. Dodaj sól i pieprz do smaku i troch ę oregano. Gotowa ć zupę okolo10

mojej kuchni
Zupa koperkowa z kaszą gryczaną białą 91

Zupy są proste do przygotowania, tanie a przy tym pożywne i sycące. Temat zupa daje nam ogromne pole do popisu i do eksperymentowania. Bazą moich zup jest wywar warzywny, często ziemniaki, które ją zagęszczają. Tak powstała dzisiejsza zupa koperkowa. Do jej przygotowania użyjcie świeży, zielony koperek, same listki, dzięki czemu będzie aromatyczna i delikatna w smaku. PRZEPIS NA ZUPĘ KOPERKOWĄ(...)Składniki na zupę koperkową: 600g ziemniaków pęczek kopru 4 łyżki kaszy gryczanej białej 1 cebula 3 łyżki masła 1 korzeń pietruszki 1 marchewka kawałek korzenia selera liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz ½ szkl słodkiej śmietanki Jak zrobić zupę koperkową: Zacznij od zrobienia wywaru warzywnego. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w garnku. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, kaszę

Dorota Smakuje
Kremowa zupa szczawiowa. 103

Szczawiowa z jajkiem, to klasyka letniej kuchni.  Wiele osób nie lubi zupy szczawiowej nie z powodu jej smaku, ale dlatego że pływają w niej liście szczawiu, smętnie zwisające z łyżki podczas jedzenia ;) U mnie szczawiowa nie straszy obwiędłymi liśćmi,  jest dokładnie zmiksowana i pyszna. Najsmaczniejszym dodatkiem do zupy szczawiowej jest jajko ugotowane na twardo. Zupa równie dobrze smakuje(...)liści świeżego szczawiu 5 szklanek bulionu warzywnego 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego nierafinowanego 2-3 łyżki gęstej śmietany do zupy (18% tłuszczu) duża szczypta cukru sól, pieprz do smaku do podania - jajka ugotowane na twardo i dowolna zielenina Przygotowanie: Szczaw umieścić w misce i zalać dużą ilością zimnej wody, dokładnie wypłukać

Codziennik Kuchenny
Zupa pieczarkowa gotowana z drobnym makaronem 137

Zupa pieczarkowa gotowana z drobnym makaronem to pomysł na szybki, lekki i wegetariański obiad. Jeżeli lubicie rozgotowany makaron to poniższy sposób przyrządzenia zupy przypadnie Wam do gustu 😃 Składniki na 4 porcje: 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu 0,4 kg pieczarek 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka drobnego makaronu typu mini kokardki (100 g nieugotowanego) 2 łyżki śmietany(...)gorący wywar/rosół i wsypać surowy makaron. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem około 10-15 minut (od momentu zagotowania się bulionu). Śmietanę zahartować w odrobinie gorącej zupie. Do śmietany dodać mąkę i rozpuścić ją. Na sam koniec do zupy wlać zahartowaną śmietanę. Całość wymieszać, posmakować i ewentualnie zupę mocniej doprawić. Podawać z posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem

Ugotować
Zupa pomidorowa z tofu i lanymi kluskami 108

Zupę pomidorową chyba każdy Polak zna Jedni wolą ją z makaronem, inni z ryżem, a niektórzy z lanymi kluskami (w moim rodzinnym domu mówiło się z “lanym ciastem”). A ja przedstawiam Wam jeszcze nieco inną wersję: z kawałkami tofu i lanymi kluskami bez jajka, podana z kolendrą i płatkami chilli. Polecam Składniki: Kluski: 1 szklanka (240 ml) mąki ryżowej(...)łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku szczypta pieprzu czarnego mielonego szczypta soli 3/4 szklanki (180 ml) zimnej wody Zupa: 500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie całe z puszki) 1 cebula lub kilka cebulek dymek 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 1 mała marchewka 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 1.5 litra wody 1 szklanka (240 ml) passaty

Lamarida.pl