zupa - 39353 przepisów (strona:182/2624)

Zupa rybna ze szparagami 71

trafia stornia, zwana też popularnie flądrą. Smażona flądra to obowiązkowy kulinarny punkt programu podczas pobytu nad naszym Morzem Bałtyckim.  Ja tym razem proponuję Wam coś mniej kalorycznego, czyli zupę ze stornią w roli głównej, a ponieważ mamy maj i sezon na pyszne szparagi, więc dorzuciłam do niej jeszcze te smukłe warzywa. Zupa rybna ze szparagami jest delikatna i lekka(...)będzie idealna na majowy obiad. Zupa rybna ze szparagami Stornia, czyli flądra Stornia jest niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Zwyczajowo nazywana jest flądrą. Jest to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z warzywami, makaronem i kaszą jęczmienną 70

zupa wyszła mi gęsta i sycąca. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Warzywa przesmażone na maśle mają więcej aromatu, ostatnio prawie wszystkie zupy gotuję w ten sposób. Do warzyw dodałam kaszę jęczmienną i makaron. Taka zupa szybko zaspokoi nasz głód. Smacznego życzę.   Potrzebujemy: 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka  kawałek selera  4 łyżki kaszy jęczmiennej 2 garście(...)makaronu typu muszelki 1 płaska łyżka masła lub margaryny sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku natka pietruszki według uznania koperek według uznania bulion warzywny   Wykonanie pysznej zupy:   1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Uważamy, żeby

Izabelawkuchni
Zupa pieczarkowa z pokrzywą i amarantusem 105

Zupa pieczarkowa z pokrzywą i amarantusem Dzisiaj troszkę inna wersja klasycznej zupy pieczarkowej Zupa jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Ciekawa jestem czy wy też dodajecie coś ekstra do pieczarkowej i co to jest Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych, stanowił podstawę pożywienia Indian. Jest niezwykle bogaty w błonnik, poza tym wapń, żelazo, magnez, kwasy jedno i wielonasycone(...)Jednak ze względu na wartości odżywcze tej rośliny włączam ją do diety. Moim sposobem jest gotowanie amarantusa w miksach z innymi kaszami czy mąkami oraz dorzucanie niewielkiej ilości do zup, i tak jest też w przypadku dzisiejszego przepisu. PRZEPIS ZUPA PIECZARKOWA Z POKRZYWĄ I AMARANTUSEM Składniki: 50 dag pieczarek 1 łyżka amarantusa 1 garść młodych liści pokrzywy pół kg ziemniaków

Dorota Smakuje
Zupa krem z cukinii z grzankami 58

Nigdy nie byłem i nie jestem miłośnikiem zup, ale ta pozycja przypadła mi do gustu. Zasmakuje nawet największym niejadkom. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4-6 Składniki zupa krem z cukinii: 1 l bulionu (np. rosołu) 1,7 kg cukinii (1,1 kg po obraniu) 2 cebule (0,2 kg) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy(...)oliwek 100 ml śmietany 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie zupy krem z cukinni: Obrać cebulę, pokroić w półksiężyce i zeszklić w garnku na wcześniej rozgrzanym tłuszczu (maśle i oliwie z oliwek). Dodać obrany i przeciśnienty przez praskę czosnek. Obrać cukinię i wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka podsmażyć przez 5 minut. Do garnka wlać bulion i gotować całość

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa buraczkowa na żeberkach 94

Jedna z moich ulubionych zup - pełna smaku zupa buraczkowa, gotowana na żeberkach. Zupa konkret, gęsta od warzyw a porcja mięsa sprawia, że drugie danie nie potrzebne. A wegetariańskim amatorom buraczków przypominam przepis na barszcz po ukraińsku.  Zupa buraczkowa na żeberkach   Składniki 1,5 kg żeberek  2 łyżki oleju 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera(...)dodać liście laurowe i ziele angielskie. Buraki obrać i pokroić w kosteczkę albo drobne słupki, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez godzinę. Obrać ziemniaki, dodać do zupy gotować aż zmiękną. Czosnek posiekać drobno, dodać do zupy. Z zupy odlać trochę płynu wymieszać w misce ze śmietaną, przelać do zupy i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, sokiem

Smaczny zeszyt
Zupa z zielonej soczewicy. Bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa. Przepis wegański 92

Jest nie tylko niezwykle smaczna, ale też pożywna i zdrowa. Od razu pokochaliśmy ten przepis na wegańską zupę z zielonej soczewicy. Nawet mięsożercy, jedząc ją, nigdy nie twierdzą, że czegokolwiek im brakuje. Przepis na wegańską zupę z zielonej soczewicy Składniki: 400 gramów zielonej suchej soczewicy, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (około 2 cm), 4 łodygi selera naciowego(...)proszku curry, puszka mleka kokosowego (400 ml), 1 cytryna lub limonka, pęczek natki pietruszki, sól, olej, do podania marynowana ostra papryczka Jalapeño i posiekana czerwona cebula. Jak zrobić wegańską zupę z zielonej soczewicy? W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, wrzuć posiekaną cebulę i smaż, często mieszając. Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie oprósz solą i rozetrzyj na desce przy pomocy

Kulinarna Polska
Zupa cebulowa z chrupiącą serową grzanką 69

Mało kto wie, że przygotowanie zupy cebulowej jest tak banalnie proste, a szkoda. Dlatego koniecznie muszę podzielić się z Wami tym przepisem, żebyście przekonali się na własnej skórze jak szybko można przygotować prosty obiad. Moja zupa była przygotowana z serową grzanką zapieczoną w zupie, lecz śmiało możecie przygotować grzanki osobno lub nawet całkowicie je pominąć. Decyzja należy do Was Składniki(...)porcji zupy: – 800ml bulionu (lub 800ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 700g cebuli – 100ml białego, wytrawnego wina – 20g masła – 4 ząbki czosnku – 1 łyżeczka tymianku – 1/2 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – 1/2 łyżeczki cukru – 2 liście laurowe Składniki na grzanki: – 4-5 kromek domowego chleba

Be Fit Be Strong
Zupa krem ze szpinaku 135

zdecydowanie nie jest najlepiej wystylizowany talerz. W zasadzie wystylizowany nie jest wcale. Jest po prostu po domowemu, tak jak podałam zupę mojej rodzinie. Najbardziej ucieszył mnie fakt, że zupa smakowała mojemu Maluchowi. Zastanawiałam się jak zareaguje na taką zupę, a zwłaszcza na jej kolor. Powiem Wam, że zjadł i poprosił o dokładkę, co dla mnie jest największą radością. Mnie samej(...)zupa smakowała i chętnie przygotuję ją ponownie. 200-250 g świeżego szpinaku kilka ziemniaków (około 250-300g) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 l bulionu 125 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: kwaśna śmietana pestki dyni groszek ptysiowy/grzanki Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy

Smaki Na Talerzu
Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka 116

Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka Chyba nie ma bardziej przykrej sprawy w kuchni niż wyrzucanie chleba, tego ze sklepu, a jeszcze bardziej tego, który się samemu upiekło. Dobry swojski chleb nadaje się do jedzenia przez tydzień, albo i dłużej, ale i on w końcu czerstwieje. Na wzór gospodyń z Głogowa Małopolskiego można wówczas ugotować smaczną zupę, w której czerstwy chleb pełni(...)rolę zagęstnika. Dodatkowo zupa zabielana jest śmietaną z żółtkiem. Smak zupie chlebowej nadaje podsmażona cebulka oraz czosnek, kminek i szczypiorek. Ten przepis warto zachować i skorzystać z niego kiedy zostanie Wam kilka kromek kilkudniowego chleba, który nie nadaje się już na kanapki. Przepis pochodzący z Głogowa Małopolskiego powtarzam za publikacją pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Zupa chlebowa – kuchnia

Trzeci talerz
Krem z brokułów z grzankami i parmezanem 72

Diety wątrobowej ciąg dalszy. Nie nie, spokojnie, tytułowy krem zdecydowanie nie jest dla wątroby dobry. Zrobiłam więc dwie wersje tej zupy, jedną dla mnie, drugą dla My. Tej drugiej nawet tutaj nie wrzucam, bo nie ma się czym chwalić. Chwalić natomiast będę się moją. Zacznę może od samych brokułów. Nie kupujcie teraz świeżych, nie ma potrzeby. Jeżeli macie możliwość kupienia(...)naprawdę są najsmaczniejsze. Mrożonki tego typu to nic złego, ja bardzo często zimą z nich korzystam. W zamrażalce czeka np. na mnie jeszcze mrożony groszek, z którego też zrobię zupę krem. Myślę, że za parę dni wrzucę na bloga przepis na nią. Co do dodatków, grzanki zawsze najlepiej sprawdzają się w kremach, tutaj nie ma co dyskutować. Chociaż przyznam się

Kardamonovy
Zupa z kapustą włoską i czubrycą zieloną 52

Zupa zrobiona bez zastanowienia. Miałam akurat w lodówce małą kapustę, a jak wiadomo, nic się nie może zmarnować. Dla mnie sezon zimowy to jedyny dobry czas na zupy, więc czemu nie? I najważniejsze, pierwszy raz użyłam do zupy czubrycy zielonej. To bułgarska mieszanka przypraw. Znacie? Jeżeli macie jednak obawy, możecie użyć innych ziół, np. tymianek powinien być ok. Zupa gotowa(...)około 5 minut. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy 10 minut – do miękkości warzyw. Makaron gotujemy osobno, al dente. Nie dodawajcie go do garnka z zupą, chyba że zjecie całą zupę za jednym zamachem. Dodawajcie makaron dopiero do zupy na talerzu. Jeżeli macie ochotę, możecie ją dodatkowo zabielić jogurtem. Artykuł Zupa z kapustą włoską i czubrycą

Kardamonovy
Zupa pomidorowa 99

Print Zupa pomidorowa Przepis dodany przez Marcin Porcja 4 Czas Przygotowania 1 godz  Czas Gotowania 1 godz  Poziom Łatwy Wyśmienita zupa pomidorowa, o konsystencji kremu, z makaronem tarte. Smak pomidorowej znany jest od lat Polakom. Proste danie, ale pyszne. Serdecznie zapraszam do odkrycia tej przepysznej pomidorowej tajemnicy. Składniki 1 porcja rosołowa, noga, lub skrzydełka z kurczaka Koncentrat pomidorowy(...)głęboki talerz, dodajemy na środek łyżkę śmietany i ozdabiamy natką pietruszki. Bon Appetit Uwagi Dla przegryzienia smaku dodajemy 1/2 łyżeczki octu i cukru. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Zupa pomidorowa","image":["http:\/\/nieziemskiapetyt.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/przepis023.jpg","http:\/\/nieziemskiapetyt.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/przepis023-500x500.jpg","http:\/\/nieziemskiapetyt.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/przepis023-500x375.jpg","http:\/\/nieziemskiapetyt.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/przepis023-480x270.jpg

NieziemskiApetyt.pl
Zupa ziemniaczana z brukselką 78

Zupa ziemniaczana z brukselką bardzo polecam ta zupę! Jest tania , prosta do przygotowania, smaczna i ma wiele cennych dla nas właściwości. Włoszczyzna, ziemniaki, brukselka, soczewica – toż to samo zdrowie! Zupa jest zawiesista, gęsta – można się zdrowo najeść i nasycić na długo a resztę dodatkowo zawekować sobie na później! To przepis na duży gar, dla 4-5cio osobowej rodziny(...)więc akurat super, by się nie przemęczać codziennym gotowaniem. Nawet jeśli nie jesteście fanami brukselki, ugotujcie tą zupę, będzie wam smakować. Brukselkę naprawdę warto jeść! Inne przepisy na brukselkę. PRZEPIS ZUPA ZIEMNIACZANA Z BRUKSELKĄ Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki ryżu brązowego 3 łyżki suchej soczewicy 1 cebula duża 2 łyżki masła klarowanego 1 marchewka 300g brukselki 1 plaster korzenia

Dorota Smakuje
Domowe flaki wołowe 94

kuchni polskiej. Zwykle kojarz się ze świętami i rodzinnymi imprezami, choć dziś przyrządza się je o wiele rzadziej. Są sycące, rozgrzewające, zwykle pikantne. Zależnie od upodobań i zwyczajów regionalnych, zupa ta bywa czasem urozmaicana dodatkiem pieczarek, leśnych grzybów, świeżej papryki lub pulpecików. Ja jednak podaję Wam przepis na najprostsze klasyczne flaczki wołowe ugotowane na mięsnym wywarze, z dodatkiem włoszczyzny(...)obiad polecam… ** Mielone pieczone w boczku ** Klops (pieczeń rzymska) ** Zapiekanka z cukinią ** Ryba pieczona na ryżu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 1 kg flaków wołowych (surowych w płacie lub pokrojonych i obgotowanych) 1,5 litra wywaru mięsnego, bulionu lub rosołu 3 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 2 liście laurowe

Kulinarny S.O.S.