Barszcz ukraiński – czernichowski Barszcz ukraiński to gęsta od warzyw zupa , która ma wiele wariantów . Tyle ile domowych gospodarstw . Ale podstawowe składniki są niezmienne czyli każdy powinien zawierać buraki , ziemniaki , kapustę ,włoszczyznę i koncentrat pomidorowy . Barszcz czernichowski , różni się tym, że zawiera także fasolę , czosnek i czasami suszone grzyby . Jest to niezwykle popularna zupa na Ukrainie(...)rosół . Moja rodzinka niezbyt za nim przepada , ale ja uwielbiam tą zupę , może ze względu na domieszkę krwi ukraińskiej po ojcu Coś w tym jest , że lubimy smaki z których się wywodzimy Zupa ta jest alternatywą , bardziej sytą dla naszego polskiego barszczu czerwonego , który także uwielbiam Oczywiście nie będę się już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest
Ogrodnik w podróżyZupa z kukurydzy jest jedna z moich ulubionych zup. Kukurydze mogę jeść jednak nie tylko z zupie, ale też w sałatkach, zapiekankach czy na pizzy. Nie wyobrażam sobie aby zupy z kukurydzy zabrakło na stole. Przygotowuję ją dość często z gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzewa lepiej niz rosół. Dziś jednak przedstawiam Wam inną wersję zupy z kukurydzy. Zupa jest bogatsza(...)ponieważ jest z dodatkiem poru, ziemniaków i makaronu. Makaron, który użyłam w tej zupie to łezki Arc Pol . Jest to jeden z delikatniejszych makaronów dlatego idealnie pasuje do tej zupy. Składniki: 1/2 szkl. makaronu łezki Arc Pol 250 g kukurydzy z puszki 1 cebula 1/3 poru 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła szczypta chilli w proszku szczypta imbiru 1 łyżka
Kuchnia w oparachsezonie jesienno-zimowym królują u nas zupy. Zupy są pożywne, rozgrzewające i wcale nie muszą być zawiesiste. Są idealne na tę porę roku. Pokutuje mit, że zupy są tuczące, a to nieprawda. Przecież wcale nie muszą być zaciągane mąką, nasze nie są prawie nigdy. Zupy w wersji dietetycznej jak ta, wcale nie tracą na smaku. Taka zupa, to dodatkowo codzienna(...)solidna porcja warzyw. Polecam wszelakie zupy, szczególnie gdy zimno za oknem, my uwielbiamy je, nie tylko jesienią i zimą... Przepis na tę zupę (zauroczyła nas swym smakiem) podesłał mi dobry znajomy, za co wielkie dzięki :-) Źródło TM W odróżnieniu od poprzedniej wersji , ten kapuśniak jest zarówno ze słodkiej jak i z kwaśnej kapusty. Dodatkowo drobno pokrojone warzywa, czynią
Smaczne ZdroweGorąca moc zupy w walce z jesienną chandrą! Czy ja już się żaliłam, że nie cierpię jesieni ? Lato - kocham. Wiosnę - uwielbiam. Zimę - znoszę. Ale burej, ponurej i mokrej jesieni nienawidzę żarliwie ! Zimne i wilgotne powietrze aż klei się do ciała przy każdym wyjściu na zewnątrz. Przejmujący wiatr przewiewa do szpiku kości. Siąpiąca mżawka włazi za kołnierz. Każde wystawienie nosa(...)stosownym sposobem odżywiania - dietą zupną mianowicie! Wypełniony po brzegi talerz zupnej dobroci w mig rozgrzewa zmarznięte kości . Moc dobroczynnych składników z garnka wyśmienicie walczy z jesiennym przeziębieniem . Gorąca moc zupy dobroczynnie wpływa na humor i jesienną chandrę . Przepisy czerpię ostatnio z książki Wydawnictwa M pt. Zdrowe zupy . Wydana pod dewizą: Zdrowe Zdrowie i opracowana przez autorów: Rebeccę Katzi
Grunt to przepis!Staram się wrócić na właściwe tory i raz w tygodniu (w czwartek) publikować wpis z przepisem na zupę. Dziś, w związku z końcówką sezonu na pomidory, przedstawiam pyszną, tajską zupę pomidorow ą . Przygotowana ze świeżych pomidorów z dodatkiem czerwonej pasty curry, mleka kokosowego i trawy cytrynowej ta zupa jest po prostu fantastyczna! Gorąco polecam ją wypróbować, jestem pewna że wszystkim(...)przypadnie do gustu ;) Tajska zupa pomidorowa Składniki: pół średniej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łodyga trawy cytrynowej 500-700g dojrzałych pomidorów puszka (400ml) mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego sok z polowy limonki 1 łyżeczka brązowego cukru kilka kropli sosu rybnego (opcjonalnie) świeża kolendra do przybrania sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić
Codzienne GotowanieChowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej, to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo zagęszczanego zasmażką, a jego historia sięga XVI wieku. Pochodzenie słowa "chowder" nie zostało dotychczas wyjaśnione. Prawdopodobnie wywodzi się od francuskiego określenia kociołka (franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière ) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie(...)jesienne i zimowe miesiące. Więcej informacji o historii chowderów znajdziecie na stronie What's cooking America , a ja gorąco zachęcam do wypróbowania naszego przepisu na tą gęstą, pożywną zupę z kukurydzą. Jest wyjątkowo smaczna, a niewielki dodatek pasty Vegamite lub Marmite dodatkowo wzbogaci ją o cenne mikroelementy. Chowder kukurydziany naprawdę jest tego wart :) Chowder kukurydziany Chowder kukurydziany - składniki
Cztery FajeryNigdy nie byłem i nie jestem miłośnikiem zup, ale ta pozycja przypadła mi do gustu. Zasmakuje nawet największym niejadkom. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4-6 Składniki zupa krem z cukinii: 1 l bulionu (np. rosołu) 1,7 kg cukinii (1,1 kg po obraniu(...)cebule (0,2 kg) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml śmietany 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie zupy krem z cukinni: Obrać cebulę, pokroić w półksiężyce i zeszklić w garnku na wcześniej rozgrzanym tłuszczu (maśle i oliwie z oliwek). Dodać obrany
KuchniaWeDwoje.plBardzo smaczna zupa z soczewicy. Idealne połączenie zupy cebulowej z soczewicą. Koniecznie wypróbujcie. Dla wegetarian zupę można ugotować na wywarze warzywnym. Będzie również bardzo smaczna. Masło zastępujemy olejem. Mój mąż, który nie jest miłośnikiem zup, zjadł ze smakiem cały talerz. Uf, to jest sukces, bo rzadko, które jada zupy. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się(...)minut. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim cebulę ( 5 szt) pokrojoną w kostkę. Na samym końcu smażenia dodać drobno posiekany czosnek i przełożyć do garnka z zupą. Dodać kurkumę, doprawić solą i pieprzem oraz wlać sos sojowy. Gotować do miękkości soczewicy. 2 cebule pokroić w cienkie piórka i zrumienić na 1 łyżce masła na złoty kolor
O kuchni z uczuciembyłam mała latem mama często przygotowywała zupę owocową. Zazwyczaj była to mieszanka owoców takich jak czereśnie, wiśnie, truskawki i śliwki. Kiedy inni nie przepadali za tą zupą jak ją zjadałam ile do brzucha wlezie. Uwielbiam do tej pory połączenie makaronu i owoców z odrobiną śmietany. Przygotowałam jednak tym razem zupę truskawkową... owoce zblendowałam i podałam z makaronem. Zupa jest(...)słodka od owoców i delikatna. Na pewno przygotują taką zupę nie raz w sezonie jesiennym żeby przypomnieć sobie lato. Do zupy dodałam makaron literki Arc Pol . Literki prezentują się bardzo ładnie a dodatkowo taki makaron zachęca niejadki do zjedzenia obiadu. Składniki: 1 op. mrożonych truskawek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanek 1 łyżka cukru (opcjonalnie) słodka śmietanka makaron Arc Pol literki
Kuchnia w oparachsmaków to największa przyjemność w kuchni. Okazję do tego często dają sklepy takie jak Dubai Food , które przybliżają nam smaki innych kultur oraz krajów. Z kilku produktów stworzyłam pyszną zupę – główne składniki to fasola czarne oczko oraz makaron sojowy. Całość dopełniły małe dodatki, takie jak liście winogron i trawa cytrynowa. Zupę podałam z pysznym pieczonym papadem. Wszystkie produkty możecie(...)suszone pomidory, trawę cytrynową oraz oliwę. Całość gotuj przez 10 minut. W międzyczasie dopraw – dodaj sól, pieprz, curry i inne ulubione przyprawy i zioła. Makaron sojowy dodaj do zupy na 1 minutę przed podaniem (nie trzeba go gotować, makaron można też dać na talerz i zalać zupą). Zupę podałam z pieczonym papadem indyjskim. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz
Via GustoTreściwa zupa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Aromatyczna i bardzo esencjonalna zupa gulaszowa z cukinią jest bardzo smacznym daniem jednogarnkowym na dość szybki obiad. Mięso gotuje się w pachnącym ziołami sosie z dodatkiem małej ilości wody, dlatego jest mięciutkie i bogate w smaku. Do zupy gulaszowej użyłam niezbyt tłustej łopatki wieprzowej, która po ugotowaniu wręcz rozpływa się(...)ustach. Zupę gulaszową najlepiej gotować w jak najmniejszej ilości wody, tylko tyle, aby pokrywała mięso. Zupa z podanymi przyprawami jest lekko pikantna, jeśli więc ktoś lubi ostrzejsze dania, to może dodać jeszcze ostrej papryki. Składniki na zupę gulaszową: (6 - 8 porcji) 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 3 ząbki czosnku duża marchewka średnia cukinia puszka pomidorów krojonych bez skóry
Kuchcik gotujesię nacuduję z zupami to Wam mówię.. moje młodsze dziecko okazało się być bardzo zupowe i codziennie musi być zupa. Jako, że jej pasowałaby codziennie ta sama - najlepiej zupełnie biała to problem byłby z głowy, ale obiad chce zjeść każdy i tym samym mam ogromne pole do popisu. Jak już wspomniałam chodzi o kolor - żółty też został zaakceptowany. Żadne(...)pływające marchewki nie wchodzą w grę, ewentualnie brokuł, kalafior, ziemniak musi być - bo inaczej zupa może nie istnieć, dla makaronu jest również pełna akceptacja. Na szczęście dla pysznego makaronu orkiszowego, który jest zdrowszy od zwykłego pszennego mamy również akceptację, co mnie ogromnie cieszy. Potrzebujemy: 1 cebula 2 marchewki 1 gałązka lubczyku 1 pietruszka 2 nóżki z kurczaka 2 litry zimnej
MamaOskarkadomu brokuły święcą triumfy wśród maluchów. Gdy kroję ugotowane różyczki brokuła do sałatki, dzieci zawsze stoją koło mnie i podjadają z miski. Dlatego nie było innej opcji, zupa brokułowa także podbiła ich serca. Zupa jest dość gęsta, dlatego nawet najmniejsze dzieci mogą próbować jeść ją samodzielnie łyżeczką. Moje dzieci uwielbiają tę zupę z dodatkiem prażonego słonecznika i pokrojonych różyczek brokuła(...)oczywiście można ją podawać jako czysty krem. Zupę brokułową bez dodatku soli można podawać dzieciom od początku rozszerzania diety. Składniki: 2 brokuły (ok. 1 kg) 5 ziemniaków 1 cebula 1 litr wywaru warzywnego 2 łyżki oleju (opcjonalnie) ok. 100 g słonecznika Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy
Dieta bez mlekaDomowa, pyszna i aromatyczna zupa buraczkowa. Buraczkową gotuję na wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe(...)gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II otwórz garnek i dodaj ziemniaki zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap III otwórz garnek, dopraw zupę do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny dodaj pokrojone warzywa z wywaru odlej troszkę gorącego wywaru do miseczki i wymieszaj ubijaczką z paroma łyżkami śmietany (nie dodawaj zbyt
Szybko Szybkowar