zupa - 38908 przepisów (strona:190/2594)

Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami 118

Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami i makaronem to wspaniała propozycja na jesienno-zimowy posiłek. Bardzo sycąca, pikantna, pełna aromatycznych przypraw i prosta w przygotowaniu – cieszy oczy barwą i zachwyca smakiem. Jedyne trudności w tym przepisie mogą się pojawić przy obróbce dyni, ale taki już urok tego warzywa. Zupa dyniowa wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na obiad(...)Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć krewetki i smaż około 3-5 minut, aż krewetki się zarumienią. Usmażone krewetki wrzuć do garnka

ale Pysznie
Domowa zupa pomidorowa 173

zupa pomidorowa to smak mojego dzieciństwa. Moja mama i babcia zawsze przygotowywały tą zupę w ten sam sposób z tym, że babcia lubi dodać jeszcze do zupy śmietankę. Jest jeden składnik, który całkowicie ulepsza smak tej zupy. Tym składnikiem jest cukier, zaskakujące? A jednak! Zapraszam do wypróbowania.  Składniki: butelka domowego soku pomidorowego kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, kiełbasę pokrojoną w kostkę. Wstawiamy na gaz i gotujemy, dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku; cukru dodaje tak 1-2 łyżki. Gdy zupa się gotuje do miski wsypujemy mąkę dodaje trochę wody mieszamy tak aby nie było grudek, wlewamy do zupy, zagotowujemy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do zupy przed podaniem dodajemy

Motylkowa Kuchnia
Zupa barszcz ukraiński 232

zupa  przywołuje mi wspomnienia z  jednego z pierwszych moich spotkań z mężem. To wtedy poznawałam jego zdolności kulinarne.  Barszcz ukraiński był pierwszą zupą, którą mnie poczęstował. Tak już zostało. Jest on specjalistą w przygotowaniu tej zupy i wydobycia idealnego smaku. Bardzo lubię kiedy gotuje. Zawsze coś niezwykłego i bardzo smacznego powstanie.  Przedstawiamy Wam aromatyczną, sycącą(...)smaczną zupkę.               Czy macie zupy, których nie lubicie? Na początku małżeństwa dowiedziałam się, że męża najgorszą zupą jest krupnik. Zaczęłam się zastanawiać czy ja mam taką zupę, która mi nie smakuje. Po dłuższym zastanowieniu stwierdzam, że nie. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zupy

Pan i Pani Smith w kuchni
Wykwintna zupa z soczewicy – kuchnia podkarpacka 158

Zupa z soczewicy z porami, suszonymi śliwkami i filetem z kurczaka to bardzo sycące i bogate w białko danie. Będzie smakowała wielbicielom gęstych, pełnych warzyw zup. Wykwintna zupa z soczewicy to danie lasowiackie. Na terenach północnego Podkarpacia rośliny strączkowe uprawiane były zwykle jedynie na własne potrzeby. Jeszcze sto lat temu różnie je też traktowano. Ponieważ ziemie zamieszkałe przez Lasowiaków(...)były zbyt urodzajne, codzienne potrawy były skromne, ale pomysłowe. Stąd obfitość różnego rodzaju sytych zup zagęszczanych roślinami strączkowymi, a później, ziemniakami. Groch, fasola czy soczewica były traktowane jako „mięso dla ubogich”. Zastępowały w codziennych posiłkach składniki, których brakowało w ubogich chłopskich kuchniach. Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub schabu 3-4 pory 400 g soczewicy włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka

Trzeci talerz
Francuska zupa cebulowa z grzankami 184

Zupa cebulowa to niemal flagowe danie kuchni francuskiej. Ta zupa to odpowiednik naszej pomidorowej, którą wszyscy z pewnością robią na obiad dość często. Zachwalana niemal na całym globie i tak samo popularna. O co tyle szumu? Zupa cebulowa pomimo dużej ilości cebuli ma lekko słodki smak, a podana z grzankami smakuje naprawdę dobrze. Nie jest też jakoś specjalnie droga(...)pracochłonna, choć cebulę trzeba dość długo podsmażać by wydobyć z niej cukier. A to sprawia, że naprawdę ludzie chętnie sięgają po talerz gorącej, rozgrzewającej i sycącej francuskiej zupy z cebuli. Składniki na 6 porcji: 1 kg cebuli  5 szklanek bulionu (może być ugotowany tylko na włoszczyźnie, specjalnie na potrzeby zupy, jeżeli nie macie akurat w domu) 2 liście laurowe

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa kminkowa 147

Miałam dosyć intensywny wywar z kurczaka, ziemniaki i zero pomysłu na zupę. I jeszcze dużo kminku w szafce, gdyż jest to jedna z naszych ulubionych przypraw. Przyszła mi do głowy zupa z kminkiem. Znalazłam opis takiej zupy u Roberta Makłowicza, trochę pozmieniałam, nieco dodałam i tak powstała moja zupa kminkowa. Nie odcedziłam kminku, wydawał mi się wystarczająco miękki - następnym razem(...)jednak odcedzę. Zaletą tego że kminek został w zupie, był jej niezwykle intensywny smak następnego dnia - wszystko znakomicie się przegryzło. Ale ponieważ i zaraz po ugotowaniu zupa była bardzo smaczna, sugeruję jednak kminek odcedzić.  Danie tylko dla wielbicieli kminku! składnik 1000 ml wywaru mięsnego 40 g kminku 200 g ziemniaków 1 żółtko 2 łyżki śmietany do podania natka pietruszki

Stare Gary
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 124

tych na słodko i tych wytrawnych. Co roku eksperymentuję z nowymi daniami lub ulepszam te stare. Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają na bardzo  łatwą do przygotowania zupę, oto aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, ugotowany na bazie pieczonej dyni. Oczywiście możecie do niego wykorzystać surową pokrojoną w kostkę dynie, ale osobiście uważam, że pieczona dynia(...)wiele głębszy smak i zupa z niej jest zdecydowanie smaczniejsza. Podpowiem Wam, że można po porostu za jednym zamachem upiec większą ilość dyni, a potem ją zamrozić. I wyjmować z  zamrażalnika w  zależności od potrzeby.  To co, skusicie się na talerz jesiennej gęstej zupy ? Na blogu znajdziecie sporo

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami 197

posypania ugotowane i utłuczone ziemniaki Przygotowanie: Zagotować bulion, dodać liście laurowe, czarny pieprz, buraki obrane i pokrojone cienkie plasterki. Gotować 20 minut na niewielkim ogniu, wyłączyć gaz i pozostawić zupę do naciągnięcia smakiem i kolorem buraków. Po ok. 20 minutach przecedzić zupę przez sito, na którym pozostaną buraki i ziarenka. Czystą zupę zagotować i odlać kilka łyżek do miski(...)odlaną zupą wymieszać zakwas na żurek i śmietanę, a następnie dodać do zupy w garnku. Doprawić zupę solą, cukrem i pieprzem ziołowym. Zupę podać z ugotowanymi ziemniakami ułożonymi na tym samym talerzu (tak jak na zdjęciu) lub ziemniaki podać na osobnym talerzu. Ziemniaki i zupę obsypać koperkiem. Ziemniaki można podać z usmażonymi na chrupko skwarkami z boczku i cebulką. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Congee z tofu, miso i glonami 159

Czytelnicy mojego bloga mieli okazję poznać przepis na congee, rok temu przy okazji publikacji tego wpisu .  Jest to bardzo popularna w Chinach zupa ryżowa o konsystencji kleiku, przygotowana z ryżu i wody. Congee może być podstawą lekkostrawnych i pożywnych zup i potraw. Można ją ugotować z białego, brązowego lub pełnoziarnistego ryżu. Na congee doskonale nadaje się już ugotowany ryż(...)taki który został z obiadu. Do dzisiejszego przepisu użyłam pasty miso o doskonałych właściwościach prozdrowotnych, o których pisałam tutaj Drugim wysokowartościowym składnikiem (a raczej składnikami) tej zupy są glony (wodorosty). Te niepozornie wyglądające, suszone ,,listeczki" zawierają prawie wszystkie mikroelementy, wiele witamin, są bardzo bogate w jod, żelazo (wakame mają go 4 razy więcej niż czerwone mięso), fluor i wapń (hijiki

Codziennik Kuchenny
Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy 151

wielkanocny barszcz biały i żurek jest tak wiele przepisów, że trudno ustalić jaki jest ich jedynie słuszny skład tych zup;) Zamieszczam przepis na najprostszy jaki znam barszcz biały. Ugotowany na bulionie warzywnym i pszennym zakwasie z dodatkiem chrzanu i śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym jajkiem i parzoną białą kiełbasą.  Tym razem dla odmiany nie dodałam do zupy białej(...)rozciąć osłonkę kiełbasy i uformować z mięsa klopsiki, dalej postępować jak w przepisie poniżej. Barszcz biały wg mojej receptury nie jest zbyt kwaśny, chociaż warto pamiętać przy gotowaniu tej zupy, że efekt końcowy zależy od tego: ile dodasz zakwasu - jeśli będzie słabo ukiszony, to podana przeze mnie ilość (1/2 litra) może być zbyt mała; jeśli zakwas będzie mocno przekiszony, wtedy

Codziennik Kuchenny
Grochówka na wędzonych żeberkach 155

Grochówka jest idealną zupą na nadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak(...)pysznej zupy. Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek, cząber, tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe

Codziennik Kuchenny
Zalewajka z grzybami. Regionalne Smaki - Październik 194

Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się:  Zalewajka z zasmażką  (woj. łódzkie),  Radomszczańska zalewajka ,  Zalewajka świętokrzyska ,  Zalewajka  (woj. podkarpackie). Pierwsze informacje o tej zupie pochodzą z XIX wieku, początkowo gotowano ją w rejonie Centralnej Polski, następnie przepis rozpowszechnił się na południowe regiony. Podany poniżej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszanką przepisów(...)leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;) Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej).  Dodatkami do zupy mogą być: świeże grzyby leśne lub suszone marchew, cebula, czosnek boczek wędzony, kiełbasa skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku usmażona na rumiano cebula do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką

Codziennik Kuchenny
Zupa z łososiem 143

spędzałam na północy Polski (Pomorze Gdańskie, Kociewie, Warmia i Mazury). Z każdego wyjazdu przywożę pomysły na potrawy, których jeszcze nie gotowałam.    W Łebie w ,,Tawernie Rybackiej" próbowałam zupę z łososia, która okazała się wyjątkowo smaczna. Zamawiając zupę przypuszczałam, że będzie miała kwaskowy smak. Zupy z dodatkiem ryby najczęściej zakwaszane są cytryną. Miłym zaskoczeniem był swojski smak ogórków(...)kiszonych. Nie znalazłam w zupie śladu ogórków sądzę więc, że dodano do niej sok z ogórków. Myślę, że to dobry sposób na wykorzystanie zalewy po kiszeniu ogórków. Ugotujcie Zupę z łososiem, nie wymaga zbyt wiele zachodu i jest przepyszna. Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek pora (ok. 15 cm) 30 dkg surowego łososia bez skóry i ości

Codziennik Kuchenny
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym 88

Dzisiaj kontynuujemy serię zupną na blogu U nas w kuchni cały czas rządzą zupy. Dzisiaj pyszna zupa dla odmiany z pieczonych pomidorów i papryk. Co by nudno nie było, wzbogacona mleczkiem kokosowym. W zupie wyraźnie wyczuwalna jest nuta pieczonej papryki. Jeśli więc znudziła Wam się zwykła pomidorówka, to czas na tą zupę. Możecie serwować ją z fetą lub serem kozim(...)który jeszcze podkręci jej smak. Ja niestety dysponowałam jedynie fetą, ale zupa i tak była przepyszna. Możecie jeść ją z grzankami, makaronem, ryżem czy kaszą lub samą. Mi smakuje najbardziej właśnie w wersji solo, bo dobrze czuć nuty smakowe i pomidorów i papryki o mleczku nie wspominam Drukuj Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
Zupa bryndzowa 264

Zupa bryndzowa to taki mój Comfort Food. Coś, co rozgrzewa, sprawia przyjemność i pozwala „zapaść się” w miękkie piernaty. Oczywiście jest kaloryczna, mało wegańska i wcale nie idzie w cycki. Zupa bryndzowa została wydarta z przepisów mojej prababci. Babcia nie mogła sobie przypomnieć, co tam jej mama dawała dokładnie, ale główny zarys był. Pominęłam litościwie 35 kilo zasmażki, bo protoplastka(...)rodu lubowała się w glutenie i słonince, a ja zasmażki nie trawię i do zup nie dodaję, uważając zasmażki za zło konieczne. Jak sama nazwa wskazuje, do zupy bryndzowej potrzebujemy bryndzę. Teraz cwaniakuję, bo mieszkam w górach i bryndzy mam skolko ugodno, i to dobrej a nie wynalazków, od których się słabo robi. W sklepach można kupić w srebrnym opakowaniu

ladykitchen