zupa - 38908 przepisów (strona:194/2594)

Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 158

innych elementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie jej spożywać (bo jesteście weganami(...)spożywacie nabiału), po prostu z niej zrezygnujcie. Zupę tę bardzo szybko się przygotowuje . W zasadzie gotowa jest już w 15 minut , więc jeśli tak jak ja, cierpicie na notoryczny brak czasu, to koniecznie zapiszcie sobie ten przepis i wykorzystajcie w sezonie na cukinię . Oczywiście możecie zupę krem z cukinii podać z innymi dodatkami lub zrezygnować z nich w ogóle. Zupa

Moja Delicja
Zupa wiśniowa z domowym makaronem 149

Zupa wiśniowa z domowym makaronem Najlepszą zupę wiśniową jaką w życiu jadłam robiła moja Ciocia Hela. Z domowym makaronem, z wiśniami zerwanymi tuż nieopodal domu, obiad był gotowy w pół godziny. Talerz był zawsze zjedzony w try miga i błagającymi oczyma prosiłam zawsze o jeszcze :) Zupa wiśniowa, czy też każda inna owocowa, jest świetnym daniem w upalne dni, kiedy owoców(...)sezonowych mamy pod dostatkiem, a czasu nam zawsze brakuje. Zupę robi się błyskawicznie, dlatego dodatkowo pokusiłam się o zrobienie domowego makaronu, bo jakoś nie wyobrażam sobie tej zupy bez niego... Składniki: 0,5 kg wydrylowanych wiśni cukier (nie podaję ilości, wiśnie są tak różne, jedne słodkie inne mniej słodkie, każdy dosładza wg własnych upodobań) 2-3 goździki sok z połowy

na moim stole...
Polska zupa szczawiowa. 159

Uwielbiam smakowitą, sycącą, kremową zupę szczawiową. Najlepiej smakuje oczywiście w kwietniu, maju, gdy listki są jeszcze młodziutkie i prosto z łąki (mam to szczęście, że szczaw u nas rośnie dziko w sadzie), ale teraz, w środku zimy też jest pyszna. Ja wiosną zbieram sporo liści szczawiu, pasteryzuję je w słoiczkach lub mrożę i teraz są jak znalazł, ale można również(...)użyć takich kupnych ze słoika (tylko należy pamiętać by wybierać szczaw siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku 1 liść laurowy

Rozpustne gotowanie
ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW 193

ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW Dziś mam dla Was propozycję przepysznej zupy pomidorowej z całym mnóstwem świeżych, dojrzałych pomidorów. Moja zupa jest bardzo intensywna w smaku, bo przygotowałam ją z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli (również pieczonych) oraz świeżej bazylii i odrobiny słodkiej śmietanki.  Prosta do zrobienia zupa, którą możecie podać jako lekki krem z bagietką(...)jeśli wolicie, ugotować do niej makaron (polecam pełnoziarnisty) lub ryż. Zupa wspaniale smakuje w sezonie, kiedy pomidory są soczyste i bardzo dojrzałe. Świetnie nadadzą się tu pomidory malinowe.  Co tu dużo pisać, zupa smakuje rewelacyjnie i ciężko się od niej oderwać :D Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam malinowe) 1 średnia główka czosnku 1 średnia cebula

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną 126

Zupa szczawiowa. Jedna z moich ulubionych. Zresztą to niezbyt precyzyjne określenie, bo ja w ogóle jestem zupolubny. I niemal każdą zupę mógłbym nazwać swoją ulubioną. Ale szczawiowa jest nieco wyżej od innych. Akurat teraz łatwo jest o szczaw i wydawać by się mogło, że szczawiówka jest zupą sezonową. Wydawać by się mogło... Ale my jesteśmy tacy sprytni, że szczawiową możemy(...)mamy na to ochotę. Tak więc szczaw pasteryzujemy w słoikach i mamy na zimę. Teraz też skorzystaliśmy właśnie z ubiegłorocznej produkcji, chociaż wy, jeśli chcecie, możecie oczywiście zrobić tę zupę ze świeżego szczawiu. Ja szczawiową zawsze znałem jako lekką zupę, ot tak do zjedzenia dla smaku, raczej nie do najedzenia się. A Madzia pokazała mi zupełnie inne oblicze tej zupy

Marder&Marder Manufacture
Zimna zupa. Z arbuzem 163

Uwielbiam zupy. I gotować, i jeść. Bo czy jest coś prostszego niż przygotowanie gorącej, aromatycznej zupy (najlepiej kremu), który zachwyci wszystkich domowników? Zupa nie musi być wymyślna, żeby oczarować podniebienia; zupa to taki comfort food chyba dla wszystkich. Gdy zajadamy się nią po powrocie z długiego, zimowego spaceru lub w jesienne popołudnie, gdy za oknem wiatr i deszcz. Co począć(...)latem? Wielu z Was w tym okresie z przyjemnością jada chłodniki, czyli po prostu zimne zupy. Ja mam z nimi problem, czegoś mi w nich brakuje - ciepła prawdopodobnie. W upały jadam sałatki lub zupy owocowe, albo w ogóle rezygnuję z obiadu na rzecz miski owoców. Mniam! Ostatnio jednak dziewczyny zaproponowały wspólne przygotowanie chłodnika, i pomyślałam, że to będzie doskonała okazja

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z maślanki 115

Piszę to przy okazji każdej zupy, więc teraz też nie może tego zabraknąć: Uwielbiam zupy! Wszelakie :) A tym razem zupa wyjątkowa: zrobiona z maślanki. Nie sądziłem, że maślanka nadaje się do spożywania na ciepło, raczej nigdy nie mieściło się to w kanonie mojego smaku. Ale gdybyśmy robili tylko rzeczy, które znamy i lubimy to do dzisiaj pewnie w jaskiniach byśmy(...)robiłbym. Dlatego na szczęście dzięki odwadze jednostek wydostaliśmy się z jaskiń i mogłem zamienić krzemienie na elektryczny piekarnik :) A teraz dzięki pomysłowi i odwadze Madzi mogłem zrobić maślankową zupę, na którą w normalnych okolicznościach bałbym się spojrzeć. Ale siła wyższa była, bo mieliśmy w lodówce 3 litry maślanki i trzeba było jakoś ją spożytkować. Litr wypiłem, ale więcej się

Marder&Marder Manufacture
Zupa z kapusty pekińskiej 117

Potem gmera pałeczkami, wyjmuje i zjada. I tak cały czas. Fantastyczna sprawa! I zaskoczyła mnie kapusta pekińska. Ugotowana w takim wywarze smakowała doskonale. To właśnie skłoniło mnie do zrobienia zupy z kapusty pekińskiej. A dodam jeszcze, że ta potrawa jest absolutnie doskonała, wszyscy wyszliśmy potężnie najedzeni. Ale właśnie nie przejedzeni jak po ciężkim europejskim żarciu, tylko bardzo przyjemnie nasyceni(...)moją zupkę chciałem zrobić troszeczkę inaczej, bo na kościach. Nigdy dotąd nie robiłem zupy na kościach. Zawsze tylko na samych warzywach lub po prostu na kostce rosołowej. A teraz zapragnąłem inaczej i nabyłem tzw. kość karkową. Znaczy się jak mniemam wołową. Zatem oto lista rzeczy przydatnych: kość karkowa (około 0,5 kg) kapusta pekińska 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki

Marder&Marder Manufacture
Zupa z białych szparagów 91

Zupy. Temat, na który mógłbym rozmawiać godzinami. Właściwie to świat niewiele by stracił gdyby do jedzenia tylko zupy były. Po prostu uwielbiam zupy. Wszelakie. W zasadzie bez wyjątku. Chociaż z pewnością mam kilka swoich ulubionych. I myślę, że właśnie do tego ścisłego grona wchodzi kolejna: kremowa zupa z białych szparagów. Nie jest to taki gęsty krem, jak czasami się robi(...)zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 3 minuty. Kilka główek zostawiamy, przydadzą się później. Tak mniej więcej 5 na osobę. Zupę miksujemy blenderem. Prawdopodobnie w zupie pozostaną łyka od szparagów, takie żyłki. Przecieramy więc zupę przez sitko do drugiego garnka. Podgrzewamy i zabielamy śmietaną. Szałwię wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą

Marder&Marder Manufacture
Zupa z kapusty z pomidorami i kaszą jaglaną 97

Przy każdej publikacji przepisu na zupę powtarzam, że zupy uwielbiam. Tak, i powtarzać to będę bez końca. A wiecie dlaczego? Bo zupy uwielbiam :) Wszelkie zupy, nie ma znaczenia jaka to jest. Jeśli to zupa to już ją lubię. Madzia czasami robi mi takie drobne przyjemności (właściwie to nawet nie drobne wcale) i przygotowuje zupy. Tak było i teraz. Zostało(...)trochę kapusty po jakiejś sałatce i Madzia chciała ją jakoś spożytkować. I powstała ta właśnie zupa. Delikatna w smaku, ale wyrazista. Idealna na obiad. Taka uniwersalna, powinna smakować każdemu. Baza: 0,5 kg udek z kurczaka 2 marchewki (ok. 200 g) 1 korzeń pietruszki (ok 100 g) 1 cebula (ok. 100 g) sól, pieprz Dodatki: ok. 700 g kapusty

Marder&Marder Manufacture
Zupa z kalafiorem romanesco 110

Zupa. Za każdym razem, gdy na naszym blogu pojawia się zupa jak mantrę powtarzam formułkę: uwielbiam zupy. Wszelakie. Nie ma znaczenia z czym i jaka. Zupa krem, z makaronem, z ziemniakami, czysty barszcz, rosół... Cokolwiek. Każdą zupę przyjmuję z otwartymi ramionami. A właściwie ustami. A kalafiorowa jest akurat dość wysoko w moim rankingu. A jak jest z kalafiorem romanesco(...)ogóle luksus i rozpusta.  Więc zdecydowanie polecam. Ale ja każdą zupę polecam więc mogę być niewiarygodny. Nie mniej jednak polecam. W końcu zupa nie może być zła :) A w ogóle to skompletowałem już wszystko czego potrzebuję na miodową nalewkę. Niedługo będę robił. Zapowiada się naprawdę nieźle. Jak wyjdzie tak jak ją sobie wyobrażam to uraczę was przepisem. A jeśli

Marder&Marder Manufacture
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 127

Dzisiaj zapraszam na wiosenną zupę, będzie do zupa ogórkowa z   ogórków małosolnych . Nie jest to taka klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ nie jest taka kwaskowata. Ta jest zdecydowanie bardziej delikatna. natomiast jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania(...)ziemniaków 5 dużych  ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa z ogórków małoslonych 147

Dzisiaj zapraszam na wiosenną zupę, będzie do zupa ogórkowa z   ogórków małosolnych . Nie jest to taka klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ nie jest taka kwaskowata. Ta jest zdecydowanie bardziej delikatna. natomiast jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania(...)ziemniaków 5 dużych  ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z brokułów i groszku z mlekiem kokosowym 209

Zupa krem z brokułów nie musi być nudna! Brokuł to bardzo zdrowe warzywo, którego nie powinniśmy pomijać w naszej diecie. Z dodatkiem zielonego groszku i mleka kokosowego zupa nabiera zupełnie nowej jakości. Chili z pestkami nadaje jej ostrego pazura, zaś mleko kokosowe łagodności. Możemy podawać ją samą, z grzankami lub domowym groszkiem ptysiowym. Nie jest gęsta – za to cudnie(...)rozgrzewa i syci. Polecam fanom nietypowych połączeń i ostrych dań. Zupa krem z brokułów i groszku: 2 średnie główki brokułów (2 x 500 g) 1 szklanka mrożonego groszku + do dekoracji 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 duża cebula 1 duża czerwona lub zielona papryczka chili (można dać dwie) 3-4 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego

Poezja smaku
Krem kapuściano - selerowy z szybkowaru 115

Uwielbiam warzywa - świeże lub gotowane oraz zupy krem, które są dla nich świetną alternatywą. Kremowe zupy dają wiele możliwości łączenia ze sobą różnorakich warzyw i tworzenia pięknych i niepowtarzalnych kolorów. I najważniejsze - w jednej miseczce można znaleźć całe bogactwo witamin i minerałów :-). Przeważnie nie dodaję do zup zbyt wielu przypraw. Bardziej cenię sobie naturalny(...)opcjonalnie szczyptą pieprzu. Krem jest bardzo sycący. Można go serwować bez ziół lub z ich dodatkiem. Ja miałam akurat szałwię i bazylię - no i padło na bazylię. Barwę zupy można delikatnie rozjaśniać poprzez dolanie śmietany.  Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 45 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji:  4 -5 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ

Szybko Szybkowar