zupa - 38908 przepisów (strona:200/2594)

Zupa-krem z białych szparagów 114

Kremowa i delikatna w smaku zupa-krem z białych szparagów. Idealny pomysł na sezonowy obiad. Zupę-krem podałam z podsmażonym wędzonym boczkiem, aby dodać do niej odrobinę chrupkości. Składniki na 3 porcje: 1 duży pęczek białych szparagów (0,5 kg) 3 szklanki wody 1 żółtko 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml) do smaku sól, pieprz(...)oraz obierki wraz z drewnianymi końcówkami. Gotować 15 minut, aż do miękkości szparagów. Wywar przecedzić i z powrotem włożyć do niego ugotowane szparagi. Kilka główek odłożyć do dekoracji. Zupę zblendować na gładki krem. Ewentualnie ponownie przecedzić, aby pozbyć się włókien. Zupę doprawić pieprzem oraz szczyptą cukru. Śmietanę wymieszać z mąką oraz odrobiną ciepłej zupy. Przygotowaną zawiesinę wlać do gotującej

Ugotować
Grochówka wojskowa zupa grochowa po polsku 81

context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Groch\u00f3wka wojskowa zupa grochowa po polsku","description":"Wojskowa groch\u00f3wka w tradycyjnym polskim wykonaniu. Zupa grochowa z ziemniakami i kie\u0142bas\u0105, gotowana na \u017ceberkach. Zaspokoi nawet najwi\u0119kszy g\u0142\u00f3d.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/grochowka.jpg","recipeCategory":["Kuchnia Polska","Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["groch","groch(...)jasiek","groch\u00f3wka","kie\u0142basa","w\u0119dzone \u017ceberka","wojskowa groch\u00f3wka","\u017ceberka","zupa grochowa"],"datePublished":"2020-04-22T20:37:19+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"6","calories":"85 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["300 g \u017ceberekmog\u0105 by\u0107 po cz\u0119\u015bci w\u0119dzone","500 g grochu typu jasiekwcze\u015bniej namoczonego","100 g kruchej kie\u0142basy","2 marchewki

ProstePesto.pl
Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą / Chicken and Beans Soup with Dill 79

Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą / Chicken and Beans Soup with Dill Dziś zapraszam na pożywną zupę koperkową kurczakiem i fasolą . W związku z tym, że jest pełna białka, może w zupełności stanowić pełen obiad. Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą  zawiera co prawda sporo kalorii, ale jest naprawdę pyszna. Przygotowuje się ją na zasmażce, mleku i drobiowym bulionie(...)Jeśli chcecie, możecie ją trochę odchudzić i zrezygnować z zasmażki.  Do takiej  warzywnej zupy z kurczakiem  możecie też dodać swoje ulubione jarzyny - wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce. Gotowa zupa powinna być przyjemnie gęsta, dość delikatna, ale z wyczuwalną nutką słodkiej papryki. Taka pożywna zupa fasolowa z koperkiem i mięsem sprawdzi się na ostatnie chłodne

Lekcje w kuchni
Krem z cebuli i czerwonej soczewicy 63

Krem z cebuli i czerwonej soczewicy to pomysł na ekspresowy obiad. Zrobicie go w około 30 minut. Przygotowanie tej zupy krem jest bardzo proste, nawet kulinarny łamaga sobie na pewno z nim poradzi. Do mojego kremu z cebuli i czerwonej soczewicy dodałam między innymi kmin rzymski czyli kumin, który nadał orientalnej nuty. Jeżeli nie macie kuminu, polecam dodać zamiast niego(...)odrobinę kurkumy lub curry, aby krem był wyrazisty. Jeżeli lubicie kremowe zupy, zapraszam Was do skorzystania z poniższych przepisów Smacznego! Zobacz też: Warzywna zupa krem z curry i imbirem Zupa krem z pora Krem z pieczonych pomidorów i papryki Zupa krem z kukurydzy Przepis na krem z cebuli i czerwonej soczewicy Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki

Kuchnia Bazylii
Rosół z udek 95

bazie rosołu z kaczki mimo, że ten jest bardzo tłusty. Rosół możemy jeść bardzo często, musi być przynajmniej raz w tygodniu. Syn zaś twierdzi, że rosół to nie zupa! Wracamy do Was z przepisem na zupy, które najlepiej smakują podane naprawdę gorące. Co jest paradoksem, my jemy rosół cały rok, nawet w upalne dni, bo rosół jak i gorące napoje(...)przepisie są 3 udka, czy jak kto woli 3 ćwiartki kurczaka, więc wystarczy 1 ½ litra wody, ale 2 litry też mogą być. Rosół to jedna z tych zup, która swój smak i aromat uzyskuje po długim gotowaniu, potrzebuje więc nieco cierpliwości. Nie trzeba rosołu specjalnie doglądać. Wystarczy jak przygotujemy wszystkie składniki: umyjemy i obierzemy warzywa, następnie razem z mięsem umieścimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z brokułów 64

Zielone główki brokułów przyciągały naszą uwagę podczas zakupów na bazarku, więc jedną z nich wybraliśmy i zrobiliśmy z niej zupę krem z brokułów . Używając gotowego rosołu lub wywaru warzywnego, możną ją bardzo szybko przygotować i podać na stół. Zupa brokułowa doprawiona odrobiną kwaśnej śmietany, z dodatkiem makaronu, grzanek lub ryżu z pewnością zadowoli każdego smakosza. Składniki na zupę krem(...)minut. Wlać wywar warzywny i doprowadzić do wrzenia, po czym warzywa gotować 5 minut. Wrzucić kawałki brokułu, całość gotować, aż warzywo zmięknie. Dodać sok z cytryny i oregano, zblendować. Zupę krem z brokułów doprawić do smaku solą i pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa krem z brokułów pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Zupa gulaszowa drobiowa 94

votes ) Zupa gulaszowa drobiowa Zupa gulaszowa drobiowa to lżejsza wersja, tradycyjnej pysznej zupy, która moja rodzinka zajada się z przyjemnością. Łatwa w przygotowaniu, tania i smaczna. To już trzy poważne powody, przemawiające za tym żeby ją przyrządzić choć raz Idealny mariaż papryki, pomidorów, odrobiny pieczarek i delikatnego kurczaka..mniam. To sycące danie doskonałe na obiad, kolację ale także na rozgrzewkę(...)Włóż do garnka, zalej bulionem, dodaj wyciśnięty praską czosnek i gotuj do miękkości. Po czym wyjmij udka, oddziel mięso od kości i pozostaw na talerzu, dodasz je ponownie do zupy pod koniec gotowania. Na patelni podsmaż na dowolnym tłuszczu pokrojoną w kostkę paprykę, cebule i wyciśnięty praską czosnek z mielonym kminkiem. Jak warzywa się przyrumienią przełóż je do bulionu. (adsbygoogle

Ogrodnik w podróży
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 100

podzielę się z Wami moją wiedzą tajemną – informacją na temat kilku produktów spożywczych, mniej oczywistych w aspekcie mrożenia i trikami, jak mrozić je najwygodniej. CO MOŻNA MROZIĆ 1. Zupa – produkt, który z reguły rzadko mrożę , ale nadaje się do tego idealnie. Wszelakie zupy, poczynając od rosołu, poprzez bigos, a na fasolce po bretońsku kończąc są bardzo sympatyczne(...)kwestii mrożenia . Wystarczy wlać nadwyżkę zupy do słoika lub pojemnika i gotowe. Zdradzę Wam trik, dzięki któremu w mig rosół wjedzie na Wasz stół. Ugotujcie bardzo tłusty, zawiesisty rosół i po wystudzeniu poprzelewajcie do 2-3 pojemniczków. W ten sposób otrzymujecie domowe, aromatyczne buliony wprost do zamrażarki. Otrzymacie coś w rodzaju dużych kostek rosołowych bez wszystkich śmieciowych dodatków, które serwują

W Kawiarence
Zupa ziemniaczana 787

Mimo tego, że na blogu nie mam dużo przepisów na zupy to gotuję je dość często, ponieważ mój mąż uwielbia tego typu dania. Muszą jednak one być z tzw. „wkładką”, dlatego moja zupa ziemniaczana jest gotowana na żeberkach i wzbogacona jeszcze kiełbasą. Dzięki temu jest ona sycąca i idealna na zimowy lub jesienny obiad. Taką zupę można przygotować(...)ziele angielskie. Przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pietruszkę, marchew, seler obrać, pokroić w niedużą kostkę. Pora umyć, pokroić w półplasterki. Warzywa przełożyć do gotującej się zupy. Gotować około 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z zupą. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię. Zrumienić z obu stron

Danka Pichci
Jak zrobić rosół 85

zasad. A więc dobry rosół jest aromatyczny, głęboki w smaku, nie za tłusty, ale też nie chudy, ma ładną barwę i oczywiście musi być klarowny. Rosół to królowa zup, ale też zarazem świetna baza do wielu innych potraw, np. wielu zup. Dla mnie jest to nie tylko królowa zup,a le również smak mojego dzieciństwa. Zupa ta jest bardzo rozgrzewająca(...)Serwuje się go zazwyczaj z makaronem, ale można go podawać również z ziemniakami, kołdunami lub kluseczkami, tzw. zacierkami.Ale jak przygotować idealny rosół? Poniżej kilka najważniejszych zasad dzięki którym ta zupa zawsze nam wyjdzie. Jak zrobić rosół – porady: Po pierwsze pamiętajmy, że rosół przygotowuje się dosyć długo. Najlepszy jest właśnie ten, który gotujemy bardzo długo i powoli. Dlatego też na gotowanie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
TOP 10 przepisów na tanie i szybkie obiady 149

Zestawienie TOP 10 przepisów na tanie i szybkie obiady! Zupa krem, zdrowy obiad, obiad mięsny, czy wege… każdy znajdzie coś dla siebie. Szukasz przepisu na szybki obiad ? Sprawdź naszą propozycję 10 najlepszych i najpyszniejszych przepisów na obiady tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu! 1. Klopsiki w sosie pomidorowym Prosty przepis na szybki, bo w zaledwie 30 minut i tani(...)obiad, który wykonasz w zaledwie 30 minut. Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym, podane z ulubionymi dodatkami, tj. ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Idealny pomysł na szybki obiad. 7. Zupa z dyni Zupa z dyni co prawda zdecydowanie najczęściej pojawia się na naszych stołach w sezonie jesiennym, ale śmiało przygotowywać ją można a nawet i warto przez cały

NiePieprz.pl
Zupa gulaszowa 968

Mój mąż jest smakoszem różnego rodzaju dań mięsnych, ale uwielbia też zupy. Do jego ulubionych należą grochówka i flaki, ponieważ są one sycące i rozgrzewające. Gotuję je przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Do takich zup można również zaliczyć zupę gulaszową, która za sprawą dużej ilości mięsa jest sycąca, a dodatek papryki i ostrej pasty sprawia, że jest ona lekko pikantna(...)kostkę. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać cebulę, podsmażyć 2 minuty. Dodać czosnek. Wymieszać, podsmażyć. Przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Na tą samą patelnię włożyć mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka z cebulą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i wlać około 1,5 l gorącej wody. Patelnię wypłukać

Danka Pichci
Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto 104

kuchni. Pyszny i niezwykle wszechstronny - zaledwie kilka łyżeczek potrafi przeobrazić proste danie w kulinarne cudo. Pesto pasuje do bardzo wielu potraw - od klasycznego makaronu czy risotto, poprzez ryby, mięso, zupy, kanapeczki czy przekąski imprezowe z ciasta francuskiego. Nie musimy też robić go zawsze z bazylii, ponieważ poza pesto alla genovese istnieje wiele jego rodzajów. Dziś mam dla Was 5 przepisów(...)jego pomocą zrobić fajne przysmaki z ciasta francuskiego  pesto z natki pietruszki - to taka bardziej polska wersja pesto, do którego chętnie dodaję nerkowce lub orzechy włoskie, polecam do zupy ziemniaczanej lub fasolówki.  Do czego wykorzystać sos pesto?  Nie skłamię twierdząc, że pesto można dodać prawie do wszystkiego. Od oczywistych potraw jak makaron, po te mniej, np. pieczona

Chilli Czosnek i Oliwa
Rozgrzewająca i zdrowa wegańska zupa jarzynowa z soczewicą. PRZEPIS 87

zupa jest w stu procentach roślinna, rozgrzewa, można się nią porządnie i zdrowo najeść. Idealna o każdej porze roku, jednak jesienią i zimą smakuje najlepiej. Przepis na wegańską zupę jarzynową z soczewicą Składniki: 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 2-3 garście zielonej soczewicy, 2 ziemniaki, 1 marchewka, mała papryka czerwona, około 10 brukselek(...)posiekaj, przesmaż w średnim garnku na oliwie, dodaj curry, wsyp soczewicę, wymieszaj i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem około 20 min. aż soczewica zrobi się prawie miękka. Teraz do zupy dodaj marchewkę pokrojoną w plastry oraz brukselkę. Gotuj kolejne 3-4 min., dorzuć ziemniaki i paprykę pokrojone w kostkę, trzymaj na ogniu jeszcze około 3 min. Na koniec do zupy

Kulinarna Polska
Zupa cebulowa - sprytny sposób na czerstwy chleb 145

Zupa cebulowa z czerstwy chlebem Zupa cebulowa z dodatkiem chleba to dobry sposób na wykorzystanie kilku kromek czerstwego chleba. Ta pyszna zupa może nie ma pięknego wyglądu ale wspaniałe smakuje, a z dodatkiem przypraw idealnie rozgrzewa.  Składniki na zupę cebulową Kilka kromek chleba (4 - 5) 4 średnie cebule 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego Zioła(...)prowansalskie lub dalmatyńskie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie zupy zaczynamy od pokrojenia chleba i cebuli i podsmażenia wszystkiego w rondlu. Kiedy chleb się zezłoci a cebula zeszkli dolewamy bulion i gotujemy wszystko ok. 15 minut. Zupę doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Smażymy cebulę z chlebem Przed podaniem zupę można zmiksować i posypać starym żółtym serem

Gotujemy i jemy