zupa - 39132 przepisów (strona:209/2609)

Zupa grzybowa 221

Zupa grzybowa to chyba jedna z najpopularniejszych zup na jesiennym stole. Nic dziwnego skoro jesień to ewidentnie sezon na grzyby. Jeden z pierwszych przepisów na zupę grzybową pojawił się w połowie XIX wieku w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów”. W wielu domach zupa grzybowa jest również tradycyjną zupą na wigilijnym stole. Dlaczego to właśnie grzybowa została zupą świąteczną(...)Postaram się niedługo wszystko dokładnie opisać. Póki co jednak przedstawiam przepis na moją zupę grzybową z suszonych grzybów. Składniki: 2 garście suszonych grzybów 1 duża cebula 2 marchwie 1 pietruszka pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego 150ml słodkiej śmietanki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy około 0,5l gorącej wody

Jacob Tastes
Monsieur Cuisine Plus - test lidlowego robota 215

ucieszyła mnie możliwość przetestowania tego sprzętu we własnej kuchni. Aby mieć porównanie i dobry punkt odniesienia, postanowiłam w nim przygotować to, co najczęściej robię w TM, wybrałam więc: 🍵   zupę ogórkową 🍹   smoothie z jarmużu, banana i pomarańczy 🎂   ciasto drożdżowe  🍙  mielenie ryżu 🍞   gotowanie bucht na parze Efekty możecie zobaczyć na zdjęciach (nie ma jedynie bucht, ponieważ(...)natomiast w TM31 waga waży co 5 g.  Zakres temperatury – sama nie wiem czy plus czy minus. Zakres aż do 130 st., przy czym w TM zupę gotuję w 100 st., w MC zupa zaczęła wrzeć dopiero przy 120 st.  Większy dzban o 0,2 l. Niby nic, a jednak :)   Części można myć w zmywarce. Oprócz

bistro mama
Krem kokosowo-dyniowy z marchewką i batatem 126

powstania. Jeśli stan jest ostry, to trzeba uważać dosłownie ze wszystkim. Moja kuchnia w stosunku do konkretnej osoby zmieniła się diametralnie, ale powiem tak- na  lepsze. Dziś przetestowałam zupę-krem z książki Marka Zaremby "Jaglany detoks", część I. Zupa ma tę zaletę, że może być dowolnym posiłkiem w ciągu dnia, a co najważniejsze, jest idealna dla kogoś, kto cierpi(...)wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Oprócz wspomnianych właściwości, zupa ma istna kopalnię beta-karotenu, a na zgagę działa niemal jak skalpel. Dzieci ja kochają. Kiedy robię ten krem, przygotowuję duży garnek, specjalnie. Zupy jest na 2-3 dni. To prawdziwy dotyk zdrowia. Jeśli cierpisz na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, śmiało przygotuj ten krem. Moja mama ma stopień ostry

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z czerwonej soczewicy 166

Termomix zaczyna rządzić w mojej kuchni. Uwiódł mnie szybkim wyrabianiem ciasta drożdżowego (niedługo pojawią się przepisy), a zupy w nim wykonane to prawdziwe perełki. Nie wiem w czym tkwi tajemnica, ale ich smak jest niesamowity :-) Zrobiłam już kilka rodzajów zup, a na pierwszy ogień przedstawiam zupę z soczewicą. Próbujcie, smakujcie - nie zawiedziecie się! Przepis bazę znalazłam TU . ZUPA Z CZERWONEJ(...)Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami. Dosypujemy czerwoną soczewicę - 10 min / 100 C / obr 1. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30% Zupa z czerwonej soczewicy Wykonanie tradycyjne: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dorzucamy obrany rozgnieciony czosnek, marchew, pietruszkę i łodygi selera - chwilę podsmażamy od czasu do czasu mieszając

peggiwkuchni
“Zupowy detoks”- recenzja 110

przez cały czas jesteśmy głodni, może być początkiem korzystnej zmiany. A to dzięki zupoterapii, która zapewni nam ciepły, obfity posiłek, gdy zmarzniemy, a nie wymaga długich przygotowań, bo zupę wstawiamy na gaz i robi się sama. Można je też przygotować na 2-3 dni do przodu, jeśli wiemy, że czeka nas intensywny czas. Taka terapia jest zdrowsza niż sokoterapia(...)dobra dla jelit. Poza tym zupy są z nami od wieków, więc na pewno wiemy jak je przyrządzić, by nam smakowały. Nie zabraknie nam nigdy pomysłów na sezonowe zupy, a jeśli zabraknie, to autorki podrzucą nam garść przepisów, podzielonych na pory roku, żeby mieć świadomość co nas ogrzewa, a co wychładza. Nasze zupy mają być nie tylko ciepłe, kojące

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z dyni z chrupiącymi chipsami z dyni 130

posolić i obsypać pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec tak długo, aż poczujecie że jest miękka. Wyjąć dynię z piekarnika, za pomocą łyżki wyskrobać miąższ. Wykonanie zupy – cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno. Do garnka wlać olej czosnkowy lub inny, wrzucić cebulkę i czosnek. Obsmażyć na złoty kolor, nie dopuścić żeby zbyt mocno zbrązowiało. Dodać posiekaną(...)dynię, kostkę rosołową, kurkumę,gałkę muszkotałową, potarty imbir. Wlać wodę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszce 15 minut. Wlać mleczko kokosowe, ponownie doprawić. Chwilkę jeszcze pogotować. Ostrość zupy zależy od Was, jak lubicie bardzo ostrą to dodajcie jedną chilli więcej. Zmiksować zupę dokładnie, w razie potrzeby przelać przez sitko. Zupa ma być gładka i konsystencję zupy krem. Czipsy

Kuchnia Pokoleń
Zupa pomidorowa z podsmażanym koncentratem 177

umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, osuszyć. Marchewki pokroić w słupki. Por i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć porcję rosołową, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i pęczek natki pietruszki (w całości). Zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół ma jedynie pyrkać(...)marchewkami. Wymieszać i gotować razem przez krótką chwilę (około 5 minut). W międzyczasie, do śmietanki wsypać 2 łyżki mąki i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wlać 1 - 2 chochle ciepłej zupy i ponownie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Podawać gorącą, z makaronem/ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką

Gospodyni Miejska
Zupa krem z dyni na ostro z papryką i soczewicą 134

Największą zaletą tej zupy jest łatwość z jaką można ją przygotować. Zupa krem z dyni jest banalnie prosta, a więc może ją zrobić nawet początkujący kucharz. Co więcej, jest bardzo zdrowa. Szczególnie w zimne jesienno-zimowe dni nie ma nic lepszego niż gorący i pożywny posiłek. Sezon dyniowy w pełni dlatego warto z tego skorzystać i przygotować pyszną, lekkostrawną zupę(...)dyni z czerwoną papryką i soczewicą na ostro. Zupa krem z dyni to potrawa niskokaloryczna dlatego polecam ją osobom odchudzającym się. Jeśli chodzi o samą dynie warto również wykorzystać pestki jako dodatek do zupy lub przekąskę, gdyż są źródłem cynku cennego dla skóry i włosów. Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się

ale Pysznie
Zupa krem z mrożonego groszku 120

sprawą jesieni, zupy krem królują w moim menu Tym razem zupa krem z mrożonego groszku . Mimo użycia tylko kilku składników jest niezwykle aromatyczna – intensywnie czuć groszek! Jest najszybszą w przygotowaniu, spośród innych przepisów na zupy, które znajdziecie na blogu. Zapraszam też do wpisu: 8 przepisów na zupy krem Przepis na zupę z zielonego groszku Drukuj przepis Porcji(...)momentu zagotowania. 4 Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. 5 Podajemy z grzankami. Porady Jeżeli nie posiadacie bulionu, użyjcie kostki rosołowej. Chcesz zrobić własne grzanki? Sprawdź przepis na grzanki do zup i sałatek . *Wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Zupa krem z mrożonego groszku pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Bałkańska zupa dyniowa 198

Bałkańska zupa dyniowa Bałkańska zupa , to bardzo fajny przepis na zupę z dyni , na ostro . Nie mam pojęcia , czy faktycznie jest to jakiś oryginalny przepis z rejonu Bałkanów , więc nie pisze ,że tak jest . Bardziej bym zakładała , że z tą zupą jest jak z rybą po grecku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mało istotne , najważniejsze(...)wody z kostką bulionową ) . Ostatnią cebulkę kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na patelni na oleju , z odrobinką cukru , soli , aż upraży się na złoty kolorek i będzie chrupiąca . Zupę wylewamy na talerze dekorujemy śmietanką , cebulką i podajemy . Bałkańska zupa , gotowa . Smacznego   Post Bałkańska zupa dyniowa pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 178

napracujecie się przy tej zupie. Warzyw nawet nie trzeba obierać, wystarczy je tylko porządnie wyszorować. To stuprocentowo wegańska, lekka i bardzo zdrowa zupa. Na diecie z obciętą kalorycznością szukamy zamienników – dla mnie to świetna alternatywa dla rosołu przygotowanego na mięsie kurczaka. Zapisz Uwielbiam rosół z kurczaka – szczególnie TEN , który pokazywałam Wam już na blogu. Ale i ta wegańska opcja jest(...)warzywa były prosto z własnego ogródka, uprawiane bez szkodliwej chemii. Jeśli nie ma takiej możliwości – kupujemy jak najświeższe i najdorodniejsze, nie trzymamy ich w lodówce – od razu przygotowujemy zupę.   Wodorosty wakame nadają bulionowi specyficzny smak – nie są obezwładniające, nie dominują smaku, ale są lekko wyczuwalne. To dobre źródło kwasów omega-3, żelaza, wapnia, magnezu i jodu. Suszone grzyby

Karo in the Kitchen
Zupa marokańska 148

wtedy narzekaliśmy. Jednak jest coś, co uwielbiam w jesieni - jesienna kuchnia! To czas na warzywa psiankowate (ziemniaki, pomidory, paprykę, bakłażany) oraz cukinię. To również okres, kiedy przyrządzamy pyszne, rozgrzewające zupy. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na jedną z takich zup - zupę marokańską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna, sycąca i baardzo rozgrzewająca. Przygotowujemy ją na bazie(...)rosołu z pieczonych warzyw . Składnikami zupy są cebula, marchewka, czerwona soczewica i szpinak, ale ogromną rolę grają tutaj przyprawy - ostra papryka, kumin, pieprz. Polecamy przygotować podwójną porcję, bo jest naprawdę przepyszna.   Czego potrzebujemy? 1 duża cebula 4-5 średnich marchewek szklanka czerwonej soczewicy  1 litr bulionu warzywnego lub wody łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) 2 garści szpinaku

two broke sisters
Jak zrobić zacierki 139

składniki w przepisie. Lecz jakimś cudem smakują inaczej, niż makaron. Są bardziej zwarte. Ale o tym, że są inne niż makaron decyduje to, że są one gotowane bezpośrednio w zupie. Całkowicie przechodzą smakiem zupy, która robi się gęsta od mąki zawartej w zacierkach. Takie zupy, to obiady jednogarnkowe. Zacierki dodaje się do kartoflanek, zup fasolowych, gulaszowych. Pyszne są też zacierki(...)składniki się połączą     Wyjmujemy na blat i zagniatamy (ja nadaję ciastu kształt wrzeciona)                   Gotowe ciasto ścieramy bezpośrednio do zupy Zacierki do zupy 1 jajko (wielkość sklepowa M) 100 g mąki typ 500-550 oraz: ostra tarka z dużymi otworami Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wbić jajko i wymieszać

Posadzone i zjedzone
Risotto pomidorowe z ziołami 145

Risotto to popularna potrawa  kuchni włoskiej, którą gotuje się z dodatkiem bulionu dla uzyskania kremowej konsystencji. Bulion można zastąpić pozostałą z obiadu zupą pomidorową bądź gotową zupą oferowaną przez firmę Profi . Dodając pomidorki koktajlowe i zioła uzyskamy bardzo aromatyczne sycące danie obiadowe. RISOTTO POMIDOROWE  z ZIOŁAMI Składniki: 1 opakowanie zupy pomidorowej Profi 3/4 szkl.wody (opcjonalnie) 1,5 szkl(...)ryżu do risotto 1 mała cebula kilka pomidorków koktajlowych garść świeżego tymianku kilka listków czerwonej bazylii parmezan do posypania Przygotowanie: Zupę Profi przecedzamy przez sitko, aby pozostał sam wywar. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie.  Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż do risotto i smażymy do momentu, aż ryż także się zeszkli.  Następnie na patelnię wlewamy trochę

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania