Sezonowy klasyk czyli zupa szczawiowa to coś co trzeba zrobić w wiosenne dni!. Zdaję sobie sprawę że zupa ta ma tyle samo smakoszy co przeciwników dlatego składniki przewidziałem na 2 duże talerze. Szczaw to świetny lek na wątrobę, doskonale reguluje przemianę materii a także jest bogactwem witaminy C i żelaza. Polecam tą świetną zupę ze standardowymi dodatkami: ziemniaczkami i jajkiem(...)osób Czas przygotowania: 75minut Składniki: Niecały pęczek szczawiu Skrzydło z indyka 350g 3 łyżki suszonej włoszczyzny Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, cukier, sól Śmietanka 18% tł do zup Przygotowanie: 1/ Z oczyszczonego skrzydła z indyka przygotowujemy wywar: gotując je w 2 litrach wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Po ok 50 minutach gotowania na wolnym ogniu wyjmujemy skrzydło
Kuchnia PROzdrowotnaZupa fasolowa na wędzonce... Smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni. O aromacie i posmaku wędzonego boczku. Z dodatkiem białej, drobnej fasoli i jarzyn. Przyprawiona majerankiem i tymiankiem. Pyszna, domowa kuchnia! Składniki: 300 g drobnej, białej fasoli; 400 g chudego, wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia pietruszka; 5 średnich ziemniaków(...)seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Resztę jarzyn pozostawić w całości. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czonek obrać, pokroić w plasterki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa wrzucić pokrojony boczek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować. Do zagotowanego wywaru dodać odcedzoną fasolę, plasterki marchewki, por, seler, pietruszkę
Gospodyni Miejskateż najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa(...)bitter melon) Niezbyt często spotykany w Polsce (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością), ma charakterystyczny gorzki smak, który nie każdemu podniebieniu będzie odpowiadał. Stosowany do sałatek, pikantnych zup, curry oraz smażonych mięs. Przed użyciem warzywo moczy przez kilka godzin w solance. Ma działanie antynowotworowe, obniża poziom glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę. W sałatkach można zastąpić melonem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawielką miłością są bataty, czyli tzw. słodkie ziemniaki. Głównie w postaci pieczonych talarków lub frytek podobnych do tych z pietruszki. Od kilku dni miałam ochotę na ciepłą, gęstą zupę, a że w lodówce miałam kilka batatów, wybór był prosty-krem z batatów! Szukając inspiracji w internecie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów, jednak żaden z nich nie odpowiadał do końca temu(...)miałam ochotę. Więc zrobiłam zupę po swojemu :) Powiem nieskromnie-wyszło super. Początkowo obawiałam się, że zupa wyjdzie zbyt słodka (nie przepadam za słodkimi zupami), jednak okazało się, że cytrusowy aromat imbiru i limonki fajnie przełamały słodycz batatów. Zupa świetnie rozgrzewa, dodaje energii i ma piękny, poprawiający humor kolor :) Składniki na ok 6 porcji: (zupę przyprawiam "na oko", co chwilę próbując
Zawsze głodna!wiem dlaczego, ale w poniedziałki bardzo często robię zupy. Moja córka ma dwie ulubione zupy i jest to właśnie kartoflanka lub serowa. I właśnie zrobiłam taką kartoflankę. Jest to zupa gęsta i bardzo sycąca. Dodaję do niej dużą ilość ziemniaków w końcu sama nazwa mówi, że jest to zupa składająca się z ziemniaków :) Składniki: około 300g(...)wyciągam je z garnka) dorzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy. W między czasie kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni. Gdy ziemniaki i marchew są miękkie dorzucam przysmażoną kiełbasę. Zupę solę i pieprze. Na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy robię zasmażkę czyli wsypuję łyżkę mąki, mieszam a potem dolewam z 2 chochelki wywaru z zupy. Taką zasmażkę dodaję
Amatorka kuchennaZupę serową bardzo rzadko gotuję, ale jak już ją ugotuję to aż miło patrzeć jak moja rodzinka zajada się nią :) Składniki: 2 l bulionu warzywnego ( ja osobiście gotuję sama taki wywar) 3 serki topione śmietankowe ( kupuję takie w kształcie kiełbaski) 150g sera żółtego startego na małych oczkach sól pieprz biały(...)Zagotować bulion. Do miseczki wlać pół szklanki bulionu i w nim rozpuścić serki topione dokładnie mieszając. Rozpuszczone serki dodać do bulionu. Zupkę doprawić solą i pieprzem. zagotować zupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę
Amatorka kuchennaprzygotowywać w domu. Od rana do późnych godzin nocnych można je kupić w ulicznych jadłodajniach. Śniadanie można zjeść w drodze do pracy kupując z garkuchni na wózku kawę, zupę, deser ryżowy lub świeżo po porcjowane owoce, wszytko obowiązkowo podane w foliowej torebce. Bardzo popularne są zupy, które są dobre na każdy dzień i jada się(...)samodzielnie wyhodować w zacienionym kącie garażu lub piwnicy (np. shitake), jeśli takim miejscem dysponujecie. Słowo na dziś: kreatywność! :D Azjatycki rosół na dorszu to wyjątkowa zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com). Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4 Składniki: 600-800 g dorsza (filet bez skóry
SzczyptaSmaQZupa ta jest moim eksperymentem kulinarnym:) Powstała w wyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to bardzo pożywna, a mój mąż dodaje że jest przepyszna:) Szczypta curry i ostra papryka dodają intrygującego smaku tej potrawie. Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, duża pierś z kurczaka(...)Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i selera myjemy, marchew kroimy kostkę. Wrzucamy do wody w garnku wraz z pokrojonym mięsem. Gotujemy aż wywar będzie gotowy, tj. ok.15min. 4. Wyławiamy z zupy selera pora i pietruszkę (chyba, że ktoś lubi jeść je w zupie):) 5. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. 6. Obieramy czosnek i cebulę. Kroimy w drobną kostkę
Kuchnia Pełna PasjiWygląd dania bardzo wiele znaczy, a jak wiele - niech przykładem będzie zupa cebulowo serowa, zapiekana w chlebkach. Z poniższych proporcji wyjdą 2 chlebki do zupy i dodatkowo 1 prostokątny bochenek. Składniki na chlebki: - 600g mąki tortowej - 350g mąki żytniej (chlebowa typ 720) - 21g drożdży suchych (+ 1 łyżeczka cukru, 50ml wrzątku, 100ml zimnej wody – na rozczyn) - 400ml ciepłej wody(...)łyżki oleju - 1,5 łyżeczki soli - 2 białka - 2 żółtka + łyżeczka mleka do smarowania chlebów Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu - 1 kg białej cebuli łagodnej - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - cebulka prażona - sól, pieprz, oregano - ser żółty cheddar Przygotowałam rozczyn z drożdży (1 łyżeczkę cukru rozpuściłam w 50ml wrzątku, dolałam 100ml zimnej wody
mojewypiekiinietylkoSzczaw kojarzy mi się z ciepłą wiosną i swojskimi smakami. Myślę jednak o szczawiu świeżym, zerwanym z ogródka, a nie takim kupionym w słoiczku. Bardzo lubię zupę szczawiową, jednak przygotowywaną właśnie z takiego świeżego i pachnącego. Kiedy dostałam od koleżanki torbę szczawiu, młodziutkiego, o delikatnych listkach, to aż mi ślinka leciała na myśl o pysznej zupie. Tym razem ugotowałam(...)dodać opłukany szczaw - przy dużych listkach można je najpierw przesiekać. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodać cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Kiedy zupa będzie gotowa można w niej ugotować jajko. Ja "nie bawię się" z nim, po prostu rozbijam skorupkę i wlewam jajko do zupy. Zmniejszam ogień i delikatnie gotuję je przez kilka minut
Codzienna kuchnia niecodziennaMarchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę i seler obrać. Jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami wody, dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku i gotować na średnim ogniu(...)drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem. Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać. Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek odsączone z tłuszczu (tłuszcz powinien zostać na patelni). Całość
Gospodyni MiejskaDelikatnie kwaśna, smacznie buraczana. Zabielona śmietaną. Oprószona koperkiem. Prosta i szybka w wykonaniu. Po prostu pyszna! Składniki: 2 pęczki botwinki; Pęczek koperku; 1 płaska łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki octu jabłkowego; 2 łyżki białego cukru; 1,5 litra zimnej wody; 1 ząbek czosnku; Sól; Pieprz; Jajka(...)Koperek umyć, drobno posiekać. Czosnek obrać. Zmiażdżyć nożem lub ręką. Botwinkę (liście wraz z łodygami i małymi buraczkami) obrać, umyć, drobno pokroić, wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Botwinkę zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać przyprawę do zup, zmiażdżony ząbek czosnku i cukier. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po upływie tego czasu dodać ocet
Gospodyni MiejskaJuż pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np . z czerwoną soczewicą i porem , grochową , z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , z kalafiora z chili , z dyni , z cukinii z lubczykiem , z kapusty , z pomidorami , z porem , z marchewką(...)Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów. Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej bulionu. Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ugotuje ją każdy, nawet ten najmniej wprawny kucharz. A może zachęcicie do zajrzenia do kuchni Wasze dzieci ? Ziemniaczana zupa krem
Kulinarne przygody Gatitypodania przystawki. Z kilku powodów. To ma być małe dzieło sztuki kucharza, ma cieszyć oko i łechtać podniebienie. Goście będą chwilę zajęci ,zasiadają do stołu i wiem, że podając zupę wszyscy dostaną ją gorącą. Jak zaczynam od zupy, to często goście chodzą jeszcze po sali, rozmawiają w holu, czegoś zapomnieli ,a zupa stygnie. Jest to dla mnie również bardzo ważna(...)informacja, że mogę włączyć piece i grzać gorące dania. Zupa, o niej napiszę tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś
Kulinarny karnet ChristopheraMacie ochotę na coś oryginalnego? Jeśli lubicie zupy rybne, czy też z owocami morza, zupy z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupy rybne często gotujemy, np. taka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam(...)wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, groszek cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania! Warzywa są pyszne same w sobie… dla mnie były źródłem inspiracji – mi przyszła ochota wykorzystać je do zupy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię