zupa - 39309 przepisów (strona:225/2621)

Zupa krem z selera z ziarnami 88

Magda Jako dziecko pierwsze z zupy wyrzucałam kawałki selera, niesmaczne, rozgotowane, dziwne w smaku. W sumie nawet teraz za takim z rosołu nie przepadam, a to dlatego, że cały swój pyszny smak oddał już do zupy. Za to w tej zupie wszystko opiera się na smaku selera, który upieczony zyskuje niesamowity aromat, smak selera jaki znamy całkowicie się zmienia(...)staje się słodki, pachnący, kremowy. Do niego nutka wina, słodka, podpieczona cebula i delikatna śmietanka. Prosty składnik a w efekcie zyskujemy bardzo elegancką zupę krem, a do tego super smaczną. Składniki (na 3-4 porcje): 2 duże bulwy selera 1l bulionu warzywnego 200ml śmietanki kremówki 30% 150 ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 4 łyżki oleju sól i pieprz

Smaczna Strona
Najlepsza zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami 103

blogu znajduje się już kilka wersji zupy grzybowej. Były grzyby świeże, suszone oraz makaron , ale zabrakło przepisu na najbardziej lubianą opcję w moim domu, więc pora to nadrobić. Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami jest najpyszniejsza! Może dlatego, że właśnie taką gotowała mama... Nie ma to jak miseczka takiej sytej, cudownie aromatycznej zupy, która jeszcze lepiej smakuje następnego dnia(...)ugotowaniu. A Wy lubicie zupę grzybową? Z jakimi składnikami ją przyrządzacie? mięso/kości na wywar (*) 250-300g świeżych grzybów (**) około 100g kaszy pęczak 3-4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego domowa przyprawa rosołowa  sól, pieprz Dodatkowo:   1 łyżeczka masła śmietana  Opcjonalnie:   świeży

Di gotuje
Jesienna zupa krem z brukwi 103

przepięknym żółto-fioletowym ubarwieniu i słonecznie żółtym wnętrzu, pomyślałam, że idealnie nada się na rozjaśnienie szaroburych dni :) Kiedyś popularne warzywo, często występujące na stołach biedoty, a także jako podstawa zup w obozach koncentracyjnych podczas II Wojny Światowej; dziś powraca do łask i staje się coraz częściej pożądanym składnikiem potraw wśród poszukiwaczy dawnych smaków, a także w Skandynawii, gdzie jest(...)niebanalna krzyżówka rzepy z liściową kapustą o ostrym smaku, zbliżonym nieco do rzodkiewki, a dodatkowo pełna wartości odżywczych, witamin i minerałów W Słonecznej Kuchni brukiew zadebiutowała pod postacią aromatycznej zupy krem doprawionej rozgrzewającym chili, delikatnie cytrusową kolendrą, z grzankami i słodką gruszką na kleksie kwaśnej śmietany. Smak absolutnie mnie zaskoczył w bardzo pozytywny sposób! :) Idealna, jesienna zupa o lekko słodkim

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Warzywna zupa z indykiem i ryżem 117

jest tak ciepło jem raczej mało zup, ale czasem mam ochotę na lekkie warzywne zupy bo w takich młode warzywa smakuję najlepiej. Do tej zupy dodałam mielonego indyka i ryż, więc wyszła całkiem pożywna zupa, w sam raz na samodzielny obiad. Mimo, że nafaszerowana warzywami to będzie też smakować dzieciom. Warzywna zupa z indykiem i ryżem Składniki: 2 łyżki masła(...)miski. Do garnka włożyć mięso i przesmażyć ok 10 minut. Warzywa przełożyć do mięsa, zalać rosołkiem, gotować 15 minut, dodać ryż gotować kolejne 10 minut. Śmietankę zaprawić gorącą zupą, przelać do zupy, wymieszać. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz oraz posiekaną natkę

Smaczny zeszyt
Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem 90

Pyszna, aromatyczna i bez mięsa zupa pełna kolorowych warzyw. Z pieczoną papryką, marchewką, pietruszką, ziemniakami, pomidorami i jarmużem. Całość doprawiłam kminem rzymskim, oregano, chili i czosnkiem niedźwiedzim. Gotową zupę posypałam startym parmezanem, który podkręca smak. Pycha! Zupa jest sycąca, pożywna, idealna na jesienne dni. Z pewnością godna polecenia Składniki: 2 średnie czerwone papryki 1 duża żółta papryka 1 średnia marchewka(...)zalewą), pokrojone papryki i ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić lekko posiekane liście jarmużu (grubsze łodyżki oderwać). Następnie doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę przelać na talerz i posypać startym parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa z soczewicy, batatów i pomidorów → Zupa gulaszowa z pieczoną papryką → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Oryginalny smak
Śmietankowa , delikatna zupa grzybowa 96

Śmietankowa , delikatna , zupa grzybowa Śmietankowa zupa grzybowa to delikatna propozycja dla grzybożerców takich jak ja i moja rodzinka . Chłopcy uwielbiają jej delikatny maślano , śmietankowy smak i gładką konsystencję . Doskonała na jesienne chłody i zimowe mrozy Polecam tą pozycję szczególnie kiedy wysyp grzybów daje w kość i już nie wiadomo co z nimi robić , a żal nie zbierać .. Ot taki grzyboholizm(...)zupa to magia ,nawet moja niezbyt zupożerna rodzinka , uwielbia tą pozycję i nikt się nie krzywi kiedy ląduje na stole . Delikatna smaczna i prosta zupa , w sam raz na sezon grzybowy składniki : grzyby leśne dowolnego rodzaju ( ja użyłam podgrzybków , u nas ich najwięcej :)) porcja taka na oko mała, półtora litrowa miseczka , już pokrojonych w plastry 4-5 szalotki lub cebule

Ogrodnik w podróży
Krem z porów z klopsikami 125

Krem z porów z klopsikami to bardziej sycąca wersja popularnej zupy porowej. Dodatek klopsików sprawia, że nawet ci, którzy na co dzień niechętnie jedzą zupy, na tę skuszą się bardzo chętnie. Sprawdźcie też przepis na krem z porów z serkiem topionym ! Inne przepisy na zupy znajdziecie TU . Składniki: Zupa-krem: 1 duży por 4 ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego sól(...)mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego) 1 mała biała cebula 1 jajko sól, pieprz 1/2 słodkiej papryki 2 łyżki kaszki manny 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej   Wykonanie: Zupa – krem: Pora obrać, umyć i odkroić liście. Białą część pokroić w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – przez kilka minut podsmażać razem z porem

Pasja Smaku
Zupa krem z brokułów 96

Kremowe zupy to zdecydowanie smak jesieni. Dyniowa, porowa, buraczana czy kalafiorowa pojawiają się na naszym stole dość często, a od niedawna do ich grona dołączył krem z brokułów. Podobnie jak zupę z młodej kapusty, podałam go z chrupiącymi pestkami słonecznika i chipsami boczku oraz kleksem śmietany. Zupa na medal:)  Zupa krem z brokułów Składniki: 1 główka brokułów 1 ziemniak(...)bulionem i gotować pod przykryciem ok 5 minut, następnie wrzucić brokuły, i gotować jeszcze 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekana pietruszkę. Zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolać odrobinę bulionu/wrzącej wody. Zupę doprawić do smaku. Blachę wyłożyć papierem. Plastry boczku rozłożyć na papierze do pieczenia, upiec w piekarniku, osączyć z nadmiaru tłuszczu

Obiad gotowy
Zupa Tom Yum z krewetkami 98

Zupa Tom Yum to klasyka kuchni tajskiej. Wersji tej orientalnej zupy jest mnóstwo. Może być z mięsem, wegetariańska, z mlekiem kokosowym lub bez. Najczęściej przyrządzana jest z krewetkami (Tom Yum Kung) lub kurczakiem (Tom Yum Kai). Połączenie ostro – kwaśnych smaków jest rewelacyjne! Jeśli jeszcze jej nie jedliście, musicie spróbować. To jedna z najsmaczniejszych zup Składniki: 40 g pasty(...)jeśli chcecie aby zupa była bardziej ostra, dajcie więcej) 3/4 puszki krojonych pomidorów 3/4 puszki mleka kokosowego 400 g krewetek 1/2 puszki grzybów słomianych (straw) 1,75 l wody 1 cebula 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub brązowego) 2 łyżki oleju sól Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego świeża kolendra do dekoracji Przygotowanie: Makaron ryżowy przygotować według przepisu

Oryginalny smak
ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM 102

Przyszła jesień, a w raz z nią rozpoczął się sezon na rozgrzewające zupy. Moja propozycja na chłodne dni, to pyszna kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, doprawiona sokiem z limonki, która jest wyśmienita, sycąca i bardzo dobra. Zupę dyniową podałam z pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. Składniki: 500 g dyni ( po obraniu) 2 łyżki oliwy 1 mały ząbek czosnku(...)przez praskę czosnek, imbir, przyprawy: curry, płatki chili, całość chwilę smażę. Dynię zalewam bulionem i gotuję na małym ogniu przez około 15 minut ( do czasu, aż dynia będzie miękka) Zupę blenduję na gładki krem, wlewam mleko kokosowe, sok z limonki i gotuję przez 3 minuty. Zupę podaję z pestkami słonecznika. Artykuł ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM pochodzi z serwisu Kukułeczki

Kukuleczki
Chłopski garnek z fasolką 118

Chłopski garnek z fasolką Dziś mamy pierwszy dzień jesieni, więc przyda się przepis na pyszny, rozgrzewający obiad. Polecam zatem sycącą i aromatyczną zupę z fasolką, pomidorami, ziemniakami i kiełbasą. Smaczny, pożywny i prosty obiad dla całej rodziny. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną siekaną zieleniną.     Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 2 wędzone kiełbasy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki(...)świeżą wodą, dodajemy liść laurowy, majeranek, paprykę mieloną, chilli oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość zagotowujemy *** *** Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około pół godziny *** *** Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki *** *** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy (poza sezonem

Blog z Apetytem
Zupa koperkowa. 155

Zapraszam na lekką zupę koperkową. Nie jadłam jej wieki, zupełnie o niej zapomniałam. A koperku co roku w ogrodzie pod dostatkiem. Ja swoją podałam z makaronem, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami, czy ryżem. Polecam jesienią  smaczną zupę wiosenną :) Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - cebula - gałązka lubczyku - 1 duży pęczek koperku(...)dodaję do wywaru wraz z obranymi gałązkami z koperku i lubczykiem. Całość gotuję na wolnym ogniu ok. godzinę / półtorej, do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie wyjmuję z zupy cebulę, gałązki lubczyku i koperku. Wyjmuję również skrzydełka, które obieram, a mięso przekładam z powrotem do gotującej się zupy. Na końcu do zupy dodaję drobno posiekany koperek, dolewam śmietankę

Kuchnia z widokiem na ogród
Chowder z owoców morza (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) 134

Chowder z owoców morza Historia pewnej zupy Chowder z owoców morza chodził już za mną od jakiegoś czasu. Oczywiście marzył mi się taki oryginalny- gęsty i kremowy, bazujący na śmietanie i zaciągany mąką. W związku z tym, że na diecie Paleo oraz Keto nabiał jest niewskazany, nie mówiąc już o mące, to oczywiste było, że ta wersja odpada… Kombinowałam zatem(...)sera, to dlaczego nie miałby spełnić swojego zadania tym razem…? I miałam racje! Okazało się, ze zmiksowany na gładko z bulionem oraz mlekiem kokosowym perfekcyjnie imituje śmietanową zupę. Do tego zielone warzywa pokrojone w kostkę oraz mieszanka owoców morza i gotowe! Sprawdziłam w skrajnych warunkach, kiedy po godzinie 16-tej, głodni jak cholera mieliśmy zamiar zamówić obiad z dostawą

Modern Cave Girl
Najlepsza zupa chłodnik – gaspacho 81

Najsłynniejsza zupa chłodnik na świecie – gaspacho. Prosta, mega zdrowa i sycąca. Czas: 15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 4 Najsłynniejsza zupa chłodnik Chyba każdy słyszał o gaspacho, ale nie każdy próbował. Z mini sondy przeprowadzonej w pracy wynika, że najpopularniejszą na świecie zupę chłodnik próbowało ledwie kilka osób! Jeśli zaliczacie się do tych, którzy gaspacho znają tylko(...)słyszenia to naprawdę straszna szkoda i czas najwyższy nadrobić zaległości. Gaspacho to zupa chłodnik o niebywałym, złożonym smaku, aksamitna, lekka a zarazem sycąca, chłodna i kojąca w dokuczliwe upały. Przepis od Almodovara Przepis pochodzi z filmu Pedro Almodovara „Kobiety na skraju załamania nerwowego” z 1988 r., w którym gaspacho gra główną rolę:) W pewnym momencie jedna z bohaterek pytana przez

Niedzielny kucharz
Tradycyjny barszcz 102

Opis Tradycyjny barszcz: Tradycyjny barszcz to klasyczna staropolska zupa, która jest uwielbiana przez każdego. Barszcz jest popularna zupą z wielu krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Chociaż składniki zupy różnią się w zależności od regionu, to niezmiennym i podstawowym składnikiem są buraki czerwone. Jeżeli chodzi o tradycyjny barszcz czerwony to zawiera on buraki, cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy, które(...)wyczuwalne w zupie. Obrane i pokrojone w kostkę buraki są gotowane z różnymi warzywami, dając piękny kolor i wspaniały aromat. Zupę możemy podawać jako pierwsze danie na obiedzie czy przystawkę. Należy wtedy dobrać odpowiednią ilość do podania. Barszcz ze względu na całe warzywa, które zostają w zupie, jest dosyć syty. Sprawdź również inne nasze przepisy na zupy . Składniki: 4 średnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne