zupa - 38908 przepisów (strona:232/2594)

Zupa meksykańska 150

Wędrując po górach można nie tylko delektować się widokami ale również rozmawiać o kuchni w różnych jej wymiarach i tak oto kiedyś gdzieś w leśnym gąszczu wypłynął temat zupy meksykańskiej. Ania jako propagatorka zdrowego odżywiania poleciła mi jakże kolorową i aromatyczną zupę, która już kilkakrotnie była zajadana z pasją przez moich domowników, a dziś doczeka się blogowej publikacji. Bardzo dziękuję(...)Aneczko i będę wdzięczna za dalsze inspiracje... Składniki na słuszny gar zupy: - 70 dag mięsa drobiowego, indyk lub kurczak - 60 dag pieczarek - 5 cebul - 3 papryki: zielona, czerwona i żółta - 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki lub w sezonie letnim świeże pomidory ok. 6 sztuk - papryczka chili, świeża lub w proszku, można też dodać ajwaru, ilość dawkujemy wg. upodobań

Apetyczna babeczka
Marokańska Zupa Harira z soczewicą i ciecierzycą 142

pokazuję temperaturę poniżej pięciu stopni uzbrajam się w wielkie ilości  czosnku, ostrych przypraw, imbiru, oraz strączków.  Pierwsze przymrozki  to też zielone światło dla Hariry czyli marokańskiej zupy z soczewicy i ciecierzycy. Niesamowicie aromatyczna,rozgrzewająca gęsta zupka,  bardzo zdrowa pełna witamin.  Podstawą zupy jest ciecierzyca i soczewica ale jak już wspomniałam jest to Marokańska zupa zatem(...)Masala.  Więc jeśli u was temperatura również spadła poniżej 5 stopni do dzieła Harira od razu was rozgrzeje i sprawi, że pogoda z perspektywy koca i miseczki zupy nie będzie już taka straszna :) Niestety Harira nie należy do najszybszych zup a to za sprawą Ciecierzycy i Soczewicy, które lubią się pomoczyć. Będziesz potrzebować 6  porcji Bulion warzywny

Wylizany Rondel
Zupa ziemniaczana z kiełbasą wg Aleex (TM5) 140

Dzisiaj zapraszam Was na zupę ziemniaczaną z przepisu Joanny O . Niby zwyczajną, a jednak inną niż pozostałe. Nam bardzo smakowała. Jest dość gęsta, pożywna i sycąca. Doskonale sprawdza się w ciemne, ponure i chłodne dni, kiedy dzień ucieka, zanim zdążymy się nim nacieszyć. Jestem przekonana, że polubicie ją i ugotujecie w swoich kuchniach. Tym bardziej, że można ją przygotować(...)czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę (wędlinę i mięso także, jeśli używamy), odstawić. 5. Gdy ziemniaki będą miękkie, do drugiego garnka odlać ¼ zupy. Do tej porcji dodać śmietanę i majeranek. Zmiksować blenderem na krem. 6. Do zupy dodać zmiksowany krem, a także podsmażoną kiełbaskę z cebulką. Wymieszać. 7. Podawać gorącą. Thermomix: 1. Do naczynia

W mojej kuchni
Wigilijna zupa grzybowa 151

moim rodzinnym domu na wigilię nie było czerwonego barszczu, ani zupy grzybowej. Co roku jest za to barszcz grzybowy - intensywny wywar z grzybów, doprawiony ziołami, dużą ilością pieprzu i zaprawiony mąką. Muszę przyznać, że doprawienie go, żeby smakował tak, jak ten mojej babci, czy mamy to nie lada sztuka. Dlatego, w ubiegłym roku, kiedy po raz pierwszy(...)samodzielnie organizowałam Wigilię postawiłam ba bezpieczniejszy barszcz z czerwonych buraków. W tym roku natomiast postanowiłam przetestować wigilijną zupę grzybową. Taką tradycyjną, na mięsnym wywarze gotowałam już nie raz, ale smaczna, aromatyczna zupa grzybowa na warzywach to zupełnie inna sprawa. Miałam wiele obaw, ale udało się. Zupa jest lekka, dosyć delikatna, ale ma wyrazisty smak i aromat. Świetnie smakuje z kluskami

Kulinarne Inspiracje
KREM CUKINIOWO KALAFIOROWY Z GRZANKAMI 138

Zupy krem stają się coraz bardziej popularne. Przygotowanie jest naprawdę proste, a zupa jest smakowita i wyborna. Użyłam cukinii oraz kalafiora. Jak się okazało połączenie pierwsza klasa ! Spróbuj! Bardzo lubię grzanki jako dodatek. Dzięki nim zupa jest albo gęstsza albo przyjemnie chrupią w buzi. Ponadto są bardzo aromatyczne, bo czosnkowe i doskonale komponują się na tle zupki. Zupa krem(...)najsmaczniejsza!  SKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l.  cukinia 200 gram  kalafior 200 gram  cebula czerwona 1 szt. por biała część ok. 8 cm śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml.  koper suszony 1 łyżka sól, pieprz do smaku masło 1 łyżka chleb razowy 2 kromki czosnek 3 ząbki oliwa z oliwek 2 łyżki filet

Kuchnia Paulettes
AROMATYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ 125

Każdy zna zupę pomidorową, gości niemal w każdym domu. Czasem dla odmiany można poeksperymentować i z tradycyjnej zupy stworzyć odsłonę nowej wersji zupy pomidorowej. Myślę że wszystko z czasem potrzebuje zmian. Ja bardzo lubię zmiany i eksperymenty w kuchni, ponieważ nie lubię monotonii, ale tradycja też gości na moim stole. Zupę pomidorową przygotowałam na pysznych pomidorkach bez skórki z puszki(...)marki Łowicz oraz przecieru pomidorowego.  Głównym podkładem do zupy jest domowy bulion bez konserwantów i chemii przygotowany z warzyw i mięska z kurczaka. Dla wzbogacenia smaku, aby była bardziej we Włoskich klimatach dodałam ser mozzarella oraz dużo świeżej bazylii. Aromat podczas gotowania niesamowity, wypełniający całą kuchnię. Zupa jest apetyczna, intensywna, aromatyczna i rozgrzewająca, taka że Łoooo! SKŁADNIKI: woda

Kuchnia Paulettes
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym 166

nigdy nie jadł zupy ogórkowej, niech się zgłosi 😀 Zupa z kiszonych ogórków, to chyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy ją na wędzonce, więc kiedy zobaczyłam w książce " Kolorowa kuchnia roślinna " Magdy Gembackiej przepis na zupę ogórkową z mlekiem kokosowym, byłam delikatnie mówiąc w szoku. Czytając listę składników pomyślałam, że może to pomyłka w druku, może chodziło(...)przygotowywane jeszcze razem z Lulu podczas pobytu w Kwidzynie, zapas oleju kokosowego przywiezionego z Arabii Saudyjskiej też całkiem spory, więc pozostało nam tylko wyskoczyć do sklepu po warzywa.  Zupa rzeczywiście jest bardzo smaczna, mimo że bezmięsna - możemy szczerze polecić :) Składniki - przepis pochodzi z książki " Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu " Magdaleny Gembackiej (recenzję książki znajdziecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem z cukinii 96

mieszkaniach zrobiło się chłodniej, więc ja już chodzę w skarpetkach. Może jeszcze będzie ciepło, ale w oczekiwaniu na słońce zapraszam na rozgrzewającą, gładką, zieloną zupę z cukinii. Pachnie jeszcze latem, a gorący kremik warzywny delikatnie rozgrzewa. Nie wiem czy zauważyliście, ale większość moich zup gotuję tylko na wywarach warzywnych. Wywary(...)mięsne czyli zupy "na kościach" czekają na sezon jesienno-zimowy. Takie warzywne zupy to samo zdrowie i mega dawka witamin i minerałów. Ja uwielbiam wszystkie zupy, a w szczególności zupy kremy, które mogę jeść codziennie. Składniki: • 2 cukinie • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka

To co kocham
Zupa z dynią, pomidorami i cynamonem 83

rozgrzewa jesienną porą jak gęsta i gorąca zupa, pachnąca cynamonem. U mnie powstała taka zupa na bazie dyni z pomidorami i jabłkiem. I nie jest to ostatnia zupa dyniowa tej jesieni. Kiedyś dynia mogła dla mnie nie istnieć, teraz przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby, ale i tak najbardziej(...)smakują mi zupy. Wkrótce curry warzywne z dynią i zupa pieczarkowo-dyniowa. A dzisiaj dla bardzo głodnych polecam do mojego kremu dyniowego dodatek w postaci ryżu lub kaszy jaglanej. Składniki : • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę • 1 puszka pomidorów w puszce • 2 jabłka • 1 cebula • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki

To co kocham
Fasolówka na gęsto z kiełbasą i żeberkami 111

Uwielbiam dania jednogarnkowe! A zresztą kto ich nie lubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności(...)zalać ok. 1,5 litra wody i gotować ok. 30 minut, dodając liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. • Gdy warzywa będą miękkie, odlać szklankę czystej zupy i zmiksować z kaszą gryczaną. • Połączyć z resztą zupy. • Zupę podawać z kawałkami żeberek

To co kocham
Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami 115

Znudził Ci się już rosół? Masz ochotę na coś treściwego, lekkiego i delikatnego? To idealna propozycja dla Ciebie! Cudowna kremowa zupa z kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Mimo tego, że ma w sobie dużo warzyw i kawałków piersi z kurczaka możesz ją podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. Wspaniała kremowa zupa na zimowy dzień. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny(...)czosnek i smaż około 3 minut. Następnie wlej do garnka bulion lub rosół, dopraw oregano, tymiankiem, solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut. Kiedy zupa się gotuje roztop na patelni masło, wsyp mąkę i smaż około 2 minut cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie powoli dolewaj mleka cały czas mieszając. Gotuj wszystko

ale Pysznie
Krem z pomidorów z mozzarellą 114

Jesienią i zimą, gdy nie ma smacznych świeżych pomidorów robię pyszny krem z mozzarellą. Jest naszpikowany smakiem, bo pomidory występują w nim aż w 4 postaciach! Polecam! :) W tej zupie znaleźć można pomidory z puszki, pomidory przetarte, pomidory suszone oraz przecier/koncentrat pomidorowy. Wszystko to sprawia, że to jedna z najbardziej aromatycznych zup jakie jadłam. Podaję go z kawałkami mozzarelli, które(...)miękną i są cudowną niespodzianką przy każdym kęsie. Dodatkowego smaku dodaje także ubita śmietana, którą wykańczam danie. Mnóstwo potasu oraz smaku - zupa idealna! :) Zupa krem z pomidorów: 3 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g) 4 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki przecieru pomidorowego 700 ml passaty pomidorowej

Cooking Monster
Krem dyniowo-marchewkowy 159

Dynia w zupie to jest to! Dynia jest wielce wdzięcznym warzywem do gotowania. Nie tylko świetnie sprawdza się w przeróżnych, słodkich wypiekach, takich jak chociażby Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi   albo Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową czy Korzenne ciasto dyniowe , ale również w wielu potrawach wytrawnych, od chleba poczynając: Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika , a na zupach(...)kończąc: Pikantny krem z dyni . Tym razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję na szybki, smaczny i pożywny obiad w postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa   kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek

Grunt to przepis!
Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 161

Jesień to idealna pora na wykorzystanie warzyw korzeniowych i gotowanie zup. Ten weekend sprzyja robieniu generalnych porządków, więc zupa tym bardziej była wygodnym rozwiązaniem ;) Ja nabrałam ochoty na buraki czerwone, więc ugotowałam barszcz ukraiński, który na Ukrainie nazywają barszczem polskim ;) Wersja ukraińska różni się nie tylko składnikami, ale też sposobem wykonania. Tę wersję też kiedyś opublikuję ;) Oczywiście każda pani domu(...)Polsce ma swoją wersję tej zupy. Podaję tutaj swoją ulubioną bardzo esencjonalną, ciut zmodyfikowaną w porównaniu z klasyką. Barszcz zwykle gotuje się na rosole mięsnym, ja wolę wersję bezmięsną. Składniki (na 3 porcje): średni burak czerwony średni ziemniak 2 małe marchewki pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek kapusty (u mnie 2 liście) mała cebula liść laurowy suszony majeranek 2 łyżki białej

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa koperkowa 141

Październik w tym roku jest wyjątkowo zimny , mokry i ponury brr... Organizm domaga się wobec takiej pogody ciepłego jedzenia. Dla mnie najlepsze w takie dni są zupy. O dziwo, mimo tak nie sprzyjającej aury, na moim ogródku rośnie piękny, zielony koperek. Jest znacznie ładniejszy i aromatyczniejszy niż latem. Dlatego postanowiłam go wykorzystać do   pożywnej zupy koperkowej. To ostatnia okazja(...)aromatyczną zupę przed nadejściem zimy.  Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np.  pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula  Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas do godziny, ponieważ lubię

Kulinarne przemyslenia