Zupa jarzynowa dostarcza mnóstwo witamin! Już od kilku dni chodziła za mną i musiałam ją w końcu zrobić. Do takiej zupki możemy wykorzystać wszystkie warzywa jakie tylko mamy w domu. Zupa jarzynowa to świetny sposób na wyczyszczenie zamrażarki z przeróżnych warzyw. Im więcej różnego rodzaju warzyw w zupie tym jest bardziej smaczna. Do mojej zupy dodałam również jarmuż, który zalegał(...)miękkości, następnie odcedzamy i wkładamy go do bardzo zimnej wody, dzięki temu jarmuż zachowa swój piękny zielony kolor. Jarmuż ponownie odcedzamy, kroimy na mniejsze części i gdy warzywa w zupie będą już miękkie to dodajemy do garnka. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i z powrotem przelewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i w miarę potrzeb
kulinarne odsłony patiZupa - krem z groszku, którą Wam proponuję, zawdzięcza swój smak podsmażanym warzywom. Groszek jest nutą smakową i nadaje zupie fajnego koloru. Składniki na bulion warzywny: 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1/2 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 700 ml wody Pozostałe składniki zupy(...)łącznie około 200 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka maggi około 2 łyżki oliwy do smażenia sól pieprz Do podania: nasiona słonecznika Wykonanie: Przygotowanie bulionu warzywnego, czyli bazy do zupy: Do niewielkiego garnka wlewamy zimną wodę (700 ml) i wkładamy wszystkie składniki bulionu warzywnego. Od momentu zagotowania wody, gotujemy 1 godzinę. Bulion przecedzamy. Przygotowanie podsmażonych warzyw: Cebulę, marchewkę
Smak mojego domuSłodka, pachnąca na całą okolicę, pełna witamin zupa buraczkowa. Ja osobiście uwielbiałam buraki zawsze. Od kiedy pamiętam smakowały mi sałatki z buraczków, botwinka, i buraczkowa. To wspaniałe warzywo smakuje również Dziubasowi. Kiedy mój maluch obraża się na warzywa, wiem, że czas wyciągnąć asa z rękawa. W 90 % mam wygraną w kieszeni. Ostatnio tak właśnie zniknęła mi sałatka z buraczków. Pomyślałam(...)sobie, że czas przygotować zupę z młodych warzyw, prosto z działki babci. Mogłabym siedzieć w jej grządkach i upajać się tym widokiem. Co prawda niecierpliwy syn mi nie pozwala na zbyt wiele, ale w zamian za to nasycił moje oczy widokiem brzdąca zrywającego borówki z krzaczka i pakującego je ochoczo do swojej paszczy. Bezcenne! Relację zamieściłam na Instagramie i Facebooku
KrupeczkiDzisiaj zapraszam na przepyszną zupę krem z zielonego ogórka i awokado, którą podajemy z krewetkami i odrobiną pysznej oliwy z papryczką chili, czosnkiem i natką pietruszki. Przepis znalazłam na kwestii smaku i odrobinę go zmodyfikowałam. Nie podałam także zupy w wersji chłodnika, my wolimy ją na ciepło. Przyznaję, że zanim zjadłam ją po raz pierwszy, nie mogłam wyobrazić sobie smaku(...)zielonego ogórka w postaci zupy. A jednak. Okazało się, że smakuje naprawdę bardzo dobrze. Zupa wygląda oryginalnie, można ją podać nawet podczas wykwintnego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi daniami w upalny, letni dzień. Zapraszam. Składniki na 4 porcje: • 1 długi ogórek szklarniowy średniej wielkości • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1/3 niedużego pora • 1 dojrzałe awokado • 1/2 litra
W mojej kuchniodtworzenia, mimo że bliska nam geograficznie. Kuchnia szwedzka wykorzystuje nie tylko lokalne produkty, ale także wiele składników egzotycznych, przywiezionych z odległych krajów. W wypadku przygotowanej dziś przeze mnie zupy brokułowej jest tu dodatek pistacji, które świetnie się z nią komponują. Zupa brokułowa przygotowana na sposób skandynawski jest wyśmienita, lekko kwaskowa, a jednocześnie lekka i intensywna w smaku. Polecam! PS. Przepis(...)zupę brokułową zaczerpnęłam ze strony sweedishfood.com . Szwedzka zupa brokułowa Składniki : 1 większy brokuł 2 duże ząbki czosnku 1 kostka bulionowa 1 litr wody 100ml śmietany szczypta ostrej papryki sól, pieprz garść pistacji Jak zrobić zupę brokułową: Do garnka wrzucić obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku, rozkruszoną kostkę bulionową, oraz obranego i podzielonego na mniejsze kawałki brokuła (wykorzystajcie także nóżki
Codzienne GotowanieLETNIA ZUPA JARZYNOWA Zupa jarzynowa z młodych warzyw - przepis krok po kroku. Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogród ka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego(...)powoli gotujemy (ok. 10 minut). Krok 3. Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane! Na koniec z zupy wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości i dodajemy go zupy. Gorącą zupę podajemy
Moja Książka KucharskaPomysł na smaczną, sycącą i mocno warzywną zupę wraz z dodatkiem kalarepy. Przygotowując poniższą zupę miałam pewne wątpliwości, czy kalarepa po ugotowaniu będzie nadal smaczna :) Nie bójcie się - kalarepa idealnie skomponowała się z pozostałymi warzywami. Obowiązkowo przed podaniem, poniższą zupę należy posypać posiekaną zieloną pietruszką oraz koperkiem. Składniki na 4 porcje: 1 pierś kurczaka z kością (około(...)oczkach. Por umyć i pokroić w talarki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę wraz z dodatkiem pora. Ugotowaną pierś z kurczaka wyjąć z zupy. Na sam koniec dodać starte warzywa, podsmażoną cebulkę wraz z porem i pozostałe przyprawy (kurkumę, curry, paprykę ostrą oraz tymianek) . Gotować kilka minut, aż do miękkości warzyw. Zupę posmakować
UgotowaćZupa ze szparagami i jajkiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1000 g bulionu warzywnego 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę) pęczek zielonych szparagów 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę) koperek 4 jajka ugotowane sól, pieprz Przepisy Thermomix. Zupa ze szparagami(...)śmietanę, sól, pieprz i za pomocą kopystki dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekany koperek i zakładamy pokrywę ponownie z nałożoną miarką. Zostawiamy na kilka minut. Na talerz kroimy jajko i zalewamy zupą. Fajnie jest ugotować jajko na pół twardo, wtedy zupa nabierze fajnego koloru. Na kolejnej stronie znajdziesz więcej przepisów ze szparagami The post Zupa ze szparagami i jajkiem appeared first
Themo przepisymakaronów. Do najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw zaliczyć można sushi, ramen, okonomiyaki, suszone ryby, mięso wołowe, wieprzowe i drób, takoyaki, gomae, desery przyrządzane z zielonej herbaty, czy miso, czyli tradycyjna zupa, której bazę stanowi pasta ze sfermentowanych nasion soi zawierająca dobrze przyswajane białka oraz minerały i tłuszcze. Dla kobiet istotne są występujące w miso izoflawony sojowe, którym przypisuje się działanie łagodzące(...)objawy menopauzy a nawet redukujące ryzyko wystąpienia raka piersi. Więcej informacji o japońskiej diecie znajdziecie tutaj . Wracając do zupy to moja wersja jest mocno spolszczona, a jej bazą jest gotowa zupa Miso od Oyakata, ale jeśli chcecie spróbować choć namiastki japońskich smaków będzie to idealna propozycja. Do zupy możecie dodać ulubione dodatki: tofu, makaron ryżowy, glony wakame, marchewkę
Cynamonowe szczęścierazem podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć nożem. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić opłukaną soczewicę. Dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz domową vegetę. Zalać zimną wodą (3 litry) i gotować na średnim ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż soczewica będzie(...)wpół miękka. Następnie do garnka z zupą dodać podsmażoną cebulę wraz z marchewką oraz zmiażdżone ząbki czosnku i gotować, na średnim ogniu, aż soczewica stanie się miękka. Na sam koniec, do zupy dodać koncentrat pomidorowy, roztarty w dłoniach majeranek, słodką paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Chwilę razem pogotować (około 5 minut) i zdjąć zupę
Gospodyni Miejskabanana; Plasterki świeżej papryczki chili. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Banany obrać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej (1 łyżka). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry banany, całość podsypać curry, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać. Następnie(...)gorącej, przegotowanej wody plus 2 kostki bulionowe, drobiowe), gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i całość gotować przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia, delikatnie wystudzić i zblendować na gładki krem. Zblendowaną zupę ponownie postawić na ogniu. Wlać śmietankę. Wsypać chili w proszku. Przyprawić solą i cukrem do smaku. Dodać drobno
Gospodyni Miejskadanie to mieszanina smaków. Ale jaka! W zasadzie wystarcza za cały obiad. Niezwykle sycąca zupa krem, o ciekawym warzywnym smaku. Niby niepozornej wielkości miseczka, ale pełna zupy, w pełni nakarmi godnego. Jest tu kalafior, ziemniaki, esencjonalny bulion, szczypta egzotyki w postaci mleczka kokosowego, które niebywale podnosi walory tej potrawy. Jako że zupa była moim kulinarnym eksperymentem, każdą przyprawę dodawałam ostrożnie(...)razem wpadłam na pomysł dodania pulpetów, ale nie mięsnych, a rybnych. Kupiłam ładny kawałek łososia i proszę! Proste składniki połączone razem sprawiły, że obiad był niezwykły! Składniki: zupa (na duży garnek) 2 litry bulionu mięsno-warzywnego 1 kalafior 4 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie) sos sojowy
Raj dla PodniebieniaZaczyna się sezon ogórkowy, więc grzechem byłoby nie zrobić zupy na własnoręcznie ukiszonych ogórkach. Tym razem jako inspiracja posłużyła nam " studencka zupa ogórkowa " Eryka Wałkowicza, na którą przepis znalazłam w jego najnowszej książce. Nie obyło się oczywiście bez naszych modyfikacji. Ponieważ w oryginalnym przepisie był m.in. ryż, a Paweł od jakiegoś czasu jest wielkim fanem quinoa, postanowiliśmy sprawdzić(...)sojowy. Całość doprawiam solą i pieprzem. W międzyczasie oddzielnie gotuję komosę ryżową (na trzy - cztery osoby wystarcza ok. 80 do 110 g suchego ziarna), którą dodaję do zupy bezpośrednio przed podaniem. Już na talerzach obficie posypuję zupę koperkiem. Nie próbowaliśmy jeszcze zupy ogórkowej z ryżem, ale zamierzamy to niebawem zrobić. Myślę, że najbardziej odpowiedni będzie ryż basmati, ale strasznie mnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagoszczą w naszych domach. To w brew pozorom proste warzywo, daje szereg możliwości kulinarnych. Od dań prostych, poprzez nieco bardziej skomplikowane, do wyrafinowanych kreacji. Polecam Wam przepis na aromatyczną zupę krem, z zielonymi szaragami. Moją wersję "wzmocniłam" odrobiną zielonej pasty curry. Uważajcie z jej dozowaniem, bo jest mega pikantna, i ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak(...)jeśli nie zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY oczywiście na blogu. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z ZIELONYMI SZPARAGAMI Składniki na zupę krem z zielonymi szparagami: 350 g zielonych szparagów 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości ) 1 mała cukinia 1 średnia cebula 500 ml wody 100 ml śmietanki 30 % sól biały pieprz zielona pasta curry - według uznania ( można pominąć
kolorowotorcikowowięcej produktów roślinnych czuję się lepiej. Widocznie mój organizm nie potrzebuje mięsa czy wędlin, bo doskonale bez nich sobie radzę. Kiedyś nie wyobrażałam sobie bezmięsnych obiadów, bo przecież albo zupa, albo drugie danie musiało być z mięsem. Zupa nie na mięsie?? Nigdy! Teraz podchodzę do tego zupełnie inaczej. Zupą bez mięsa też można się najeść, a dodatkowo człowiek czuje się(...)kaszy jęczmiennej 100 g świeżego jarmużu 50 g masła sól do smaku mielone płatki chilli - opcjonalnie Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę - taką jak standardowo do zupy. Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jarmuż wypłukać, osuszyć i poodrywać listki od zgrubiałych łodyżek. Kaszę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą
Codzienna kuchnia niecodzienna