Zdrowa, lekkostrawna i bardzo smaczna zupa tajska z kurczakiem, która w chłodne dni rozgrzeje, rozweseli i doda energii. Łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe, nie wymaga od nas dużo czasu i umiejętności. U mnie tym razem zupa jest z kurczakiem, ale zamiast niego można dodać krewetki lub łososia, wtedy danie stanie się bardziej odświętne. Użyłam makaronu ryżowego, dobrze się(...)zupie również sprawdza makaron z semoliny. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 kg piersi kurczaka 1 duża cebula 3 pomidory 3 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 świeża papryczka chili 1 limonka 1 papryka czerwona 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 krople olejku
Kuchcik gotujeświętach. Są jednak takie zimowe smaki, na które sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wszystkie wigilijne dania przez cały rok codziennie, ale szczególnie lubię zupę grzybową. Zwłaszcza z topinamburem i szuszonymi owocami. Co roku jesienią staram się pójść na grzyby, nawet jeśli mam czas odwiedzić tylko lasek, który rośnie blisko mojej działki. Jest coś atawistycznego(...)pójść na spacer do lasu i pobyć trochę na powietrzu zanim zacznie się zima. Dostaję też sporo suszonych grzybów od rodziny, więc co najmniej raz do roku jem pyszną zupę grzybową. Dziś będzie wersja świąteczna z topinamburem, wiśniówką i suszonymi owocami. Taka może znaleźć się nawet na wigilijnym stole. Chyba że wolicie barszcz czerwony na zakwasie albo wigilijną migdałową
Ugotowane pozamiataneProsta, sycąca i rozgrzewająca zupa z kapustą, kiełbasą i boczkiem z warzywami korzeniowymi (marchewka, pietruszka i seler). Zupa nie wymaga bulionu, choć można go użyć. Zupa idealna na zimowe wieczory, choć wiosną będzie równie pyszna z młodą kapustą. Do przygotowania tej zupy zachęcił mnie sam Michel Moran, który w jednym ze swoich programów pokazywał jak ją ugotować (nazywał ją Potee(...)Bourguignone). Ponieważ wyglądało to na bardzo łatwe i przyjemne, postanowiłam ją przyrządzić. Zupa wyszła pyszna i faktycznie dość prosta. Szczególnie przypadanie do gustu męskiej części ze względu na obecność boczku, i aż dwóch rodzajów kiełbas. 2 marchewki (150 g /os) 1 pietruszka (50g/os) 2 cebule w kawałki ćwiartka selera korzeniowego – 100 g pol kapusty zieonej
Moja DelicjaZUPA A'LA STROGONOW Ostatnio zauważyłam, że bardzo rzadko dodaje przepisy na zupy, które goszczą w moim domu, a gotuję je bardzo często. Dzisiaj mam przepis na zupę, którą lubi mój mąż. Jest to zupa, która przypomina strogonow, ale jest nieco inna. Do zupy dodałam mięso mielone z karkówki, paprykę konserwową zamiast świeżej i mieszankę warzyw. Zupa jest rozgrzewająca(...)rozgrzanym olejem. Zarumienić. Mięso mielone doprawić przyprawą do mięs, papryką słodką mieloną i kminkiem. Wymieszać. Dodać do cebuli. Smażyć do momentu, aż mięso będzie usmażone. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać przecier i doprawić do smaku pieprzem. Gotować jeszcze
Kuchnia Paulettesudekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną z jedzenia tej zupy (kiedy ją jecie, chcielibyście by ta przyjemność nigdy się nie kończyła!). Zupa powstała po zmiksowaniu upieczonych papryk z domowej roboty sosem pomidorowym, który wyciągnęliśmy z zamrażalnika (nasz przepis na pyszny(...)razem z sosem z pojemnika. Przełóż do garnka, zacznij podgrzewać, dodaj sos pomidorowy lub zrób ekspresowy sos według przepisu jaki znajdziesz na końcu przepisu. Krok 5 W czasie gdy zupa się grzeje, przygotuj grzanki. Ciabatki pokrój wzdłuż na pół i połóż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Przekrojoną stronę przypiecz na złoty kolor. W międzyczasie posiekaj pora, pokrój jabłko w plasterki
Niedzielny kucharzPrzyszedł czas na zupę. Jak się domyślacie jest ona dietetyczna. Posiada dokładnie dobrane i policzone składniki. W domu zupę traktujemy jako drugie śniadanie a jak Wy ją potraktujecie zależy wyłącznie od Was. Po czasie spędzonym na dworze idealnie rozgrzewa. Składniki: na 4 porcje 100 g fileta z kurczaka 300 g marchwi 100 g korzenia pietruszki 50 g korzenia selera(...)papryczki ubrać rękawiczki i zdecydowania nie należy dotykać oczu ani też twarzy ). Papryczkę bardzo drobno siekamy. W zależności jaką chcemy uzyskać ostrość tyle dodajemy posiekanej papryczki do gotującej się zupy ( ja dałam połowę ). Do wywaru dolewamy wodę aby w sumie uzyskać 2 l zupy. Zupę doprawiamy solą. Pod koniec gotowania dodajemy almette i dokładnie rozprowadzamy je z zupie. Chwilkę razem
Smaki EwyNigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej na bezglutenową ) pozwoliła mi otworzyć się na nowe smaki , nowe wyzwania i nowe inspiracje. I pozwoliła przekonać się, że dieta oparta na mięsie nie jest nie tylko nieetyczna , ale jest też bardzo niezdrowa(...)Zatem dziś bardzo gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy . Jest gęsta i bardzo pożywna, na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy zjeść coś treściwego . Jest oczywiście nie tylko wegańska , jest też bezglutenowa . Zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 ziemniaki 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki bulionu warzywnego około pół filiżanki mleka roślinnego oliwa
Kawa z mlekiemJesień i zima to najlepszy czas na zupy, mocno rozgrzewające, aromatyczne i dodające energii. Warto zadbać aby nie tylko były pyszne i pożywne, ale aby wzmacniały naszą odporność. Ja uwielbiam zupy krem, idealnie gładkie i kremowe, subtelne w smaku a za razem charakterne, takie które potrafią nas zaskoczyć nowym smakiem i taka właśnie jest ta zupa! Idealna na niedzielny obiad(...)jako lunch do pracy, smakuje, tak jakby ją zrobił szef kuchni, a robi się ją maxymalnie 20 minut. Polecam każdemu! SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM: chipsy: - 1 korzeń pietruszki - łyżka oliwa Pietruszkę kroimy na cienkie plastry, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 12 minut, temp. 190 stopni C. Zupa: - 3 korzenie pietruszki - 4 ząbki czosnku - 1/4 selaera - 1/2 pora
SMYKWKUCHNIGrzybowa z suszonych grzybów to zupa , która często gości u nas na świątecznym stole. Dzisiaj proponuję inny wariant tej bardzo smacznej zupy, mianowicie grzybową z kaszą bulgur. Bulgur zagęścił zupę ale również uczynił ją bardziej treściwą. Mimo wszystko głównym składnikiem zupy są oczywiście suszone jak i świeże grzyby. W tym roku grzyby obrodziły, ususzyłam dosyć dużo, więc mam spore zapasy(...)pieczarki i namoczone grzyby, zachowaj wodę! Smaż przez 2 minuty. Przełóż grzyby z cebulą do garnka z wywarem. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler i pasternak oraz drobno pokrojony czosnek. Dopraw zupę solą, pieprzem i rozmarynem. Gotuj przez 25 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania wsyp bulgur. Ugotowaną zupę dopraw śmietaną i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Podaj zupę gorącą. Smacznego
codojedzeniaZupa krem z białej kapusty Pomysł na zupę krem z białej kapusty podpatrzyłam w jednym z odcinków " Ugotowanych". Biorąc pod uwagę bardzo pozytywne komentarze pozostałych uczestników, którzy jej próbowali, doszłam do wniosku, że zupa może być ciekawa w smaku i postanowiłam ją wypróbować. Świetną do tego okazją jest nasze dzisiejsze wyzwanie kulinarne - zupa z kapusty. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie(...)pomysły na zupę z kapusty - Malwina, Mopsik i Mikimama. Zupa z białej kapusty jest niezwykle prosta do przygotowania, choć nieco czasu zajmuje jej gotowanie kapusty, aby była miękka. Krem z białej kapusty jest nadzwyczaj smaczny, lekko słodki, nieco kwaskowy - jednym słowem niezwykle ciekawy, zdecydowanie warto jej spróbować! Składniki: 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku pół
Codzienne GotowanieCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych zup. Uwielbiam połączenie dyni i soczewicy, do tego aromatyczne przyprawy – kolendra oraz kurkuma i jestem w niebie. Idealna zupa na jesień. Piękny, słoneczny kolor zupy – poprawia nastrój w szare, zimne dni. Składniki: 800 g – 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy(...)smaż jeszcze minutę. Dodaj dynię i soczewicę. Dolej bulion, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, mieloną kolendrą i kurkumą. Gotuj około 25 minut lub do momentu aż dynia zmięknie. Zupę odstaw do przestygnięcia następnie zblenduj. Zupę wyłóż do miseczek. Udekoruj świeżą kolendrą, mleczkiem kokosowym i sezamem. Zupę możesz podać z makaronem. Ja użyłam makaronu somen. Smacznego! #myAmbition Artykuł Zupa dyniowa
Moja pasja smakuBardzo lubię różnego rodzaju aromatyczne potrawy i przeglądając książkę Scandilicious trafiłam na taką właśnie wspaniałą zupę buraczkową z imbirem. Zupa jest niesamowicie aromatyczna dzięki takim przyprawom jak anyż, jałowiec, ziele angielskie, a ostrości i charakteru nadaje jej spora ilość imbiru. Taka zupa fantastycznie wpisuje się w jesienno - zimową atmosferę, jest lekka, a jednocześnie cudownie rozgrzewająca. Aromatyczny krem z buraczków kojarzy(...)się także ze świętami oraz właśnie ze Skandynawią, chyba głównie przez owoce jałowca użyte w przepisie. Gorąco polecam tę pyszną, aromatyczną zupę buraczkową - jestem pewna że każdemu poprawi humor! :) Aromatyczna zupa buraczkowa Składniki: 1 cebula posiekana w drobną kostkę 1 marchewka obrana i pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku rozgniecione
Codzienne Gotowanieherbatę z ulubionego kubka. Cieszę się wówczas każdym momentem, ponieważ jest ich naprawdę niewiele. Te wspólne chwile staram się okrasić dobrym jedzeniem. Ostatnio znów sięgnęłam po dynię i ugotowałam zupę. Tym razem zrobiłam ją po swojemu, według innego przepisu. Zupa okazała się znakomita. Inna niż za pierwszym razem, choć poprzednia również bardzo nam smakowała. Zupa dyniowa idealnie sprawdza się(...)garnka. Dodać ugotowane marchewki. 8. Doprawić imbirem, solą, pieprzem, ostrą papryką i curry. 9. Dolać część bulionu warzywnego. Powinno go być tyle, by sięgał do poziomu dyni. 10. Gotować zupę do miękkości dyni. 11. Odlać część wywaru z ugotowanej zupy do kubka. 12. Zupę zmiksować na krem. Jej gęstość regulować dolewając z kubka wywar. Ja nie dolewałam go wcale
W mojej kuchniMaghrebu, ale jakby i tak wszędzie jest tam upał. Po drugie, nazwa harira wywodzi się od arabskiego słowa harr , co oznacza gorący . Po trzecie, mieszanka przypraw używana do tej zupy serio pali od środka. Yalla! Składniki: 1/2 kg wołowiny 1 szklanka cieciorki 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula 1 marchewka 1 puszka krojonych pomidorów 1 pęczek(...)kolendry olej do smażenia oliwa z oliwek suszone daktyle 1 cytryna sól i pieprz do smaku Przepis: Zaczynacie od namoczenia cieciorki w 2 szklankach wody 12 godzin przed przygotowaniem zupy. Lepiej nie używajcie tej z puszki, bo jest obrzydliwa i zupełnie nie ma smaku. Mięso kroicie na nieduże kawałki i smażycie na patelni na mocno rozgrzanym oleju, aż się zarumieni
GRUBY WAŁEKtytuły.Jednym z nich była pozycja „Gotuj zdrowo”. Obiecałam wam, że będzie to przepis na zupe. Dlatego dzisiaj na blogu dzielę się z wami przepisem na włoską zupę cebulową – cipollate. W książce podane są dwa sposoby jej podania, oba wydają się
Polska Zupa