zupa - 38908 przepisów (strona:229/2594)

Zupa szpinakowa. 118

Szpinakowa jest przyjemnie lekką, smaczną i łatwą w przygotowaniu zupą. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut gotowania. Zupa ma delikatnie warzywny smak i można zjeść jej dużą ilośći nie czuć się objedzonym. Składniki: 150 g szpinaku (użyłam szpinak baby) 1 duży ziemniak 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny  1/2 łyżki oleju(...)masła 3 łyżki śmietany do zupy 18%  5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy) sól do smaku do podania zupy: grzanki z bagietki  lub chleba tostowego gęsty jogurt naturalny Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki.  Następnie dodać umyty szpinak

Codziennik Kuchenny
Zupa kukurydziana z kalafiorem 220

Zupa krem z kukurydzy i kalafiora o orientalnym smaku, w którym przewija się słodycz z nutką pikanterii. Znalazły się też w niej całe różyczki kalafiora, co sprawiło, że zupa jest znacznie ciekawsza . 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru 1 mała czerwona papryczka chilli 1 marchewka 2 kukurydze świeże 1 l domowego bulionu drobiowego 1 szklanka mleczka kokosowego najlepiej(...)domowego sól pieprz czarny szczypta kurkumy chilli w proszku świeża pietruszka lub kolendra jogurt naturalny masło klarowane do smażenia Odrobinę masła rozpuścić w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek, papryczkę chilli i imbir. Chwilę podsmażyć i dołożyć skrojoną marchewkę. Z surowej kukurydzy ściąć ostrym nożem ziarenka i wrzucić do garnka. Wszystko zalać bulionem

https:KKuchniaMniam
Zielona zupa z groszku z sałatą i boczkiem 78

obejrzę widać zbliżającą się olbrzymimi krokami jesień- noce są już bardzo zimne, szybko robi się ciemno i spadają kasztany. Na dodatek dopadło mnie już jesienne przeziębienie, które postanowiłam załagodzić zupą, przypominającą mi lato. Moje dzieci nazywają ją „zupą Shreka” ze względu na jej intensywnie zielony kolor. Jest pyszna, gęsta, sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu. Ilekroć pojawia się(...)tego mi właśnie ostatnio bardzo brakowało. Poprzedni tydzień był obfity w niezbyt dobre dla mnie wiadomości ale mam nadzieję, że ten pomimo choroby, będzie o niebo lepszy. Zapraszam na zupę :). Zupa z zielonego groszku z sałatą i boczkiem 1,5 litra bulionu drobiowego 200 g wędzonego boczku 1 kg zielonego mrożonego groszku 2 cebule sałata Boczek kroimy na drobne paski

Pieguskowa Kuchnia
Zupa jarzynowa z jarmużem 112

Zupa jarzynowa dostarcza mnóstwo witamin! Już od kilku dni chodziła za mną i musiałam ją w końcu zrobić. Do takiej zupki możemy wykorzystać wszystkie warzywa jakie tylko mamy w domu. Zupa jarzynowa to świetny sposób na wyczyszczenie zamrażarki z przeróżnych warzyw. Im więcej różnego rodzaju warzyw w zupie tym jest bardziej smaczna. Do mojej zupy dodałam również jarmuż, który zalegał(...)miękkości, następnie odcedzamy i wkładamy go do bardzo zimnej wody, dzięki temu jarmuż zachowa swój piękny zielony kolor. Jarmuż ponownie odcedzamy, kroimy na mniejsze części i gdy warzywa w zupie będą już miękkie to dodajemy do garnka. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i z powrotem  przelewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i w miarę potrzeb

kulinarne odsłony pati
Zupa - krem z groszku 147

Zupa - krem z groszku, którą Wam proponuję, zawdzięcza swój smak podsmażanym warzywom. Groszek jest nutą smakową i nadaje zupie fajnego koloru. Składniki na bulion warzywny: 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1/2 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 700 ml wody Pozostałe składniki zupy(...)łącznie około 200 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka maggi około 2 łyżki oliwy do smażenia sól pieprz Do podania: nasiona słonecznika Wykonanie: Przygotowanie bulionu warzywnego, czyli bazy do zupy: Do niewielkiego garnka wlewamy zimną wodę (700 ml) i wkładamy wszystkie składniki bulionu warzywnego. Od momentu zagotowania wody, gotujemy 1 godzinę.  Bulion przecedzamy. Przygotowanie podsmażonych warzyw: Cebulę, marchewkę

Smak mojego domu
Zupa buraczkowa z młodych warzyw. BLW na pierwsze danie. 210

Słodka, pachnąca na całą okolicę, pełna witamin zupa buraczkowa. Ja osobiście uwielbiałam buraki zawsze. Od kiedy pamiętam smakowały mi sałatki z buraczków, botwinka, i buraczkowa. To wspaniałe warzywo smakuje również Dziubasowi. Kiedy mój maluch obraża się na warzywa, wiem, że czas wyciągnąć asa z rękawa. W 90 % mam wygraną w kieszeni. Ostatnio tak właśnie zniknęła mi sałatka z buraczków. Pomyślałam(...)sobie, że czas przygotować zupę z młodych warzyw, prosto z działki babci. Mogłabym siedzieć w jej grządkach i upajać się tym widokiem. Co prawda niecierpliwy syn mi nie pozwala na zbyt wiele, ale w zamian za to nasycił moje oczy widokiem brzdąca zrywającego borówki z krzaczka i pakującego je ochoczo do swojej paszczy. Bezcenne! Relację zamieściłam na Instagramie i Facebooku

Krupeczki
Zupa krem z ogórka i awokado z krewetkami wg Aleex 121

Dzisiaj zapraszam na przepyszną zupę krem z zielonego ogórka i awokado, którą podajemy z krewetkami i odrobiną pysznej oliwy z papryczką chili, czosnkiem i natką pietruszki. Przepis znalazłam na kwestii smaku i odrobinę go zmodyfikowałam. Nie podałam także zupy w wersji chłodnika, my wolimy ją na ciepło. Przyznaję, że zanim zjadłam ją po raz pierwszy, nie mogłam wyobrazić sobie smaku(...)zielonego ogórka w postaci zupy. A jednak. Okazało się, że smakuje naprawdę bardzo dobrze. Zupa wygląda oryginalnie, można ją podać nawet podczas wykwintnego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi daniami w upalny, letni dzień. Zapraszam. Składniki na 4 porcje: • 1 długi ogórek szklarniowy średniej wielkości • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1/3 niedużego pora • 1 dojrzałe awokado • 1/2 litra

W mojej kuchni
Szwedzka zupa brokułowa 150

odtworzenia, mimo że bliska nam geograficznie. Kuchnia szwedzka wykorzystuje nie tylko lokalne produkty, ale także wiele składników egzotycznych, przywiezionych z odległych krajów. W wypadku przygotowanej dziś przeze mnie zupy brokułowej jest tu dodatek pistacji, które świetnie się z nią komponują. Zupa brokułowa przygotowana na sposób skandynawski jest wyśmienita, lekko kwaskowa, a jednocześnie lekka i intensywna w smaku. Polecam! PS. Przepis(...)zupę brokułową zaczerpnęłam ze strony sweedishfood.com . Szwedzka zupa brokułowa Składniki :  1 większy brokuł 2 duże ząbki czosnku 1 kostka bulionowa 1 litr wody 100ml śmietany szczypta ostrej papryki sól, pieprz garść pistacji Jak zrobić zupę brokułową: Do garnka wrzucić obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku, rozkruszoną kostkę bulionową, oraz obranego i podzielonego na mniejsze kawałki brokuła (wykorzystajcie także nóżki

Codzienne Gotowanie
LETNIA ZUPA JARZYNOWA 122

LETNIA ZUPA JARZYNOWA Zupa jarzynowa z młodych warzyw - przepis krok po kroku. Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogród ka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego(...)powoli gotujemy (ok. 10 minut). Krok 3. Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane! Na koniec z zupy wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości i dodajemy go zupy. Gorącą zupę podajemy

Moja Książka Kucharska
Zupa warzywna z kalarepą 147

Pomysł na smaczną, sycącą i mocno warzywną zupę wraz z dodatkiem kalarepy. Przygotowując poniższą zupę miałam pewne wątpliwości, czy kalarepa po ugotowaniu będzie nadal smaczna :) Nie bójcie się - kalarepa idealnie skomponowała się z pozostałymi warzywami. Obowiązkowo przed podaniem, poniższą zupę należy posypać posiekaną zieloną pietruszką oraz koperkiem.   Składniki na 4 porcje: 1 pierś kurczaka z kością (około(...)oczkach. Por umyć i pokroić w talarki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę wraz z dodatkiem pora. Ugotowaną pierś z kurczaka wyjąć z zupy. Na sam koniec dodać starte warzywa, podsmażoną cebulkę wraz z porem i pozostałe przyprawy (kurkumę, curry, paprykę ostrą oraz tymianek) . Gotować kilka minut, aż do miękkości warzyw. Zupę posmakować

Ugotować
Zupa ze szparagami i jajkiem 181

Zupa ze szparagami i jajkiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1000 g bulionu warzywnego 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę) pęczek zielonych szparagów 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę) koperek 4 jajka ugotowane sól, pieprz Przepisy Thermomix. Zupa ze szparagami(...)śmietanę, sól, pieprz i za pomocą kopystki dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekany koperek i zakładamy pokrywę ponownie z nałożoną miarką. Zostawiamy na kilka minut. Na talerz kroimy jajko i zalewamy zupą. Fajnie jest ugotować jajko na pół twardo, wtedy zupa nabierze fajnego koloru. Na kolejnej stronie znajdziesz więcej przepisów ze szparagami The post Zupa ze szparagami i jajkiem appeared first

Themo przepisy
Zupa Miso z kurczakiem 187

makaronów. Do najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw zaliczyć można sushi, ramen, okonomiyaki, suszone ryby, mięso wołowe, wieprzowe i drób, takoyaki, gomae, desery przyrządzane z zielonej herbaty, czy miso, czyli tradycyjna zupa, której bazę stanowi pasta ze sfermentowanych nasion soi zawierająca dobrze przyswajane białka oraz minerały i tłuszcze. Dla kobiet istotne są występujące w miso izoflawony sojowe, którym przypisuje się działanie łagodzące(...)objawy menopauzy a nawet redukujące ryzyko wystąpienia raka piersi. Więcej informacji o japońskiej diecie znajdziecie tutaj . Wracając do zupy to moja wersja jest mocno spolszczona, a jej bazą jest gotowa zupa Miso od  Oyakata, ale jeśli chcecie spróbować choć namiastki japońskich smaków będzie to idealna propozycja. Do zupy możecie dodać ulubione dodatki: tofu, makaron ryżowy, glony wakame, marchewkę

Cynamonowe szczęście
Zupa z soczewicy 103

razem podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć nożem. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić opłukaną soczewicę. Dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz domową vegetę. Zalać zimną wodą (3 litry) i gotować na średnim ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż soczewica będzie(...)wpół miękka. Następnie do garnka z zupą dodać podsmażoną cebulę wraz z marchewką oraz zmiażdżone ząbki czosnku i gotować, na średnim ogniu, aż soczewica stanie się miękka. Na sam koniec, do zupy dodać koncentrat pomidorowy, roztarty w dłoniach majeranek, słodką paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Chwilę razem pogotować (około 5 minut) i zdjąć zupę

Gospodyni Miejska
Słodko - pikantna zupa krem z bananów z curry 192

banana; Plasterki świeżej papryczki chili. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Banany obrać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej (1 łyżka). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry banany, całość podsypać curry, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać. Następnie(...)gorącej, przegotowanej wody plus 2 kostki bulionowe, drobiowe), gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i całość gotować przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia, delikatnie wystudzić i zblendować na gładki krem. Zblendowaną zupę ponownie postawić na ogniu. Wlać śmietankę. Wsypać chili w proszku. Przyprawić solą i cukrem do smaku. Dodać drobno

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z mleczkiem kokosowym i łososiowymi pulpetami 67

danie to mieszanina smaków. Ale jaka! W zasadzie wystarcza za cały obiad. Niezwykle sycąca zupa krem, o ciekawym warzywnym smaku. Niby niepozornej wielkości miseczka, ale pełna zupy, w pełni nakarmi godnego. Jest tu kalafior, ziemniaki, esencjonalny bulion, szczypta egzotyki w postaci mleczka kokosowego, które niebywale podnosi walory tej potrawy. Jako że zupa była moim kulinarnym eksperymentem, każdą przyprawę dodawałam ostrożnie(...)razem wpadłam na pomysł dodania pulpetów, ale nie mięsnych, a rybnych. Kupiłam ładny kawałek łososia i proszę! Proste składniki połączone razem sprawiły, że obiad był niezwykły!   Składniki: zupa (na duży garnek) 2 litry bulionu mięsno-warzywnego 1 kalafior 4 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie) sos sojowy

Raj dla Podniebienia