Wiosna w pełni, więc na talerzach pojawiła się zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu , podana z ugotowanym na twardo jajkiem. Taka zupa kojarzy mi się z domem rodzinnym i nastoletnimi wspomnieniami, trzeba było troszkę nachodzić się po łące, aby zerwać odpowiednią ilość liści szczawiu. Takie wyjście na oddaloną nieco od domu łąkę sprzyjało obcowaniu z przyrodą, mogłam zanurzyć się w wysokiej(...)szczęście brak łąk w okolicy nie oznacza, że trzeba zrezygnować ze smaków dzieciństwa. W tym roku udało nam się kupić świeży szczaw na bazarku i to z niego powstała zupa szczawiowa na wywarze z warzyw. Udostępnij Składniki na zupę szczawiową ze świeżego szczawiu 200 g świeżego szczawiu 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 50 g masła
niecodziennikparyczekało się cały rok. Nasz blog w maju i czerwcu wzbogacił się o wiele przepisów z wykorzystaniem szparagów , truskawek i rabarbaru . Jednym z ostatnich przepisów kończącym ten sezon jest zupa krem z zielonych szparagów ugotowana na wywarze z młodej włoszczyzny. Ponieważ lubimy mięsne dodatki, podaliśmy ją z chipsem z boczku. Udostępnij Składniki na zupę krem z zielonych szparagów(...)rozłożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec z termoobiegiem 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 o C . Boczek również można usmażyć na suchej patelni. Z zupy wyłowić ziele angielskie oraz liść laurowy, wyjąć włoszczyznę, zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zupę krem z zielonych szparagów podawać z chipsami z boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
niecodziennikparyszczaw z 5 minut mieszając. Wlać rosół lub wodę zamiast rosołu i dodać 2 kostki rosołowe, dodać pieprz mielony, sól, zagotować. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy. Jajka ugotowane obrać i pokroić w kostkę, wsypać do zupy. Boczek pokrojony w kostkę usmażyć z cebulką, podawać z tłuczonymi ziemniakami i szczawiową zupą. Boczek pokrojony(...)kostkę usmażyć z cebulką, podawać z tłuczonymi ziemniakami i szczawiową zupą - najlepsza zupa szczawiowa z jajkami i tłuczonymi ziemniakami z okrasą, młody szczaw zamrażam i w zimie mam pyszną zupę........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWegańska zupa krem z zielonych warzyw. W zupie znalazł się fenkuł czyli koper włoski, seler naciowy, groszek oraz por. Uwielbiam takie zupy bo można je jeść na obiad, kolację są bardzo lekkie i pożywne. W zupie tej mamy porządną porcję witamin które są niezbędne dla naszego organizmu. 1 koper włoski 3 gałązki selera naciowego 1 por biała część(...)seler naciowy, marchewkę w całości, wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. Na końcu dodaję groszek, sól, pieprz, czosnek i gotuję jeszcze pięć minut. Marchewkę wyjmuję z zupy i kroję w serca za pomocą nożyka. Do zupy dodaję pokrojoną natkę pietruszki i miksuję blenderem. Zupę podaję z natką, marchewką, pokrojoną papryczką chili i groszkiem
wesoła kuchniaZupa fasolowa po węgiersku to pyszny pomysł na sycący i rozgrzewający posiłek szczególnie w chłodne pory roku: jesień, zimę, wiosnę. Kuchnia węgierska jest bardzo smaczna i warto otworzyć się na nowe dania. Do zupy możecie użyć swojej ulubione odmiany fasoli. Jeśli gotujecie ja od podstaw pamiętajcie by namoczyć dnia poprzedniego – to sprawi, że szybciej się ugotuje i będzie bardziej kremowa(...)smaku. PRZEPIS ZUPA FASOLOWA PO WĘGIERSKU Składniki zupa fasolowa po węgiersku: 150g fasoli suchej lub 2 puszki gotowanej np typ piękny jaś 1 cebula 4 ząbki czosnku 100g boczku wędzonego 100g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 2 marchewki 6 ziemniaków 1/2 papryczki chili suszonej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej
Dorota SmakujeIdealna zupa na mroźne dni. Super rozgrzewająca i wzmacniająca odporność. Ilość dodanego chrzanu zależy od ciebie, w zależności jaką ostrość preferujesz. Zupa syta, więc doskonale się sprawdzi jako wystarczające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI ( 4 porcje) · 1-2 kości wieprzowe wędzone, bądź żeberka · 4 surowe białe kiełbaski(...)niepokrojoną), pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotować wszystko na małym ogniu od 30-50 minut aż powstanie esencjonalny wywar a warzywa będą miękkie. ZASMAŻKA (OPCJONALNIE) Jeśli chcemy aby zupa była nieco gęstsza i bardziej wyrazista, można dodać zasmażkę. Na oddzielnej patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i podsmażyć, aż cebulka będzie rumiana. Na koniec dodać
Calzonella.comnajprostsza zupa krem, niesamowicie łatwa do przyrządzenia, smaczna im bardzo zdrowa. Trzeba dodać, że połowa składników tej zupy została upieczona. Przygotowanie: 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa krem pomidorowo-batatowa powstaje w bardzo prosty sposób: robisz zawiesisty sos pomidorowy, pieczesz batata i cieciorkę. Potem, jak w każdej zupie krem, miksujesz składniki i gotowe. Proste. Nasza zupa(...)połowie pieczenia. Krok 3 Wyjmij warzywa z piekarnika. Z sosu pomidorowego usuń cebulę, ząbek czosnku i liść laurowy, dodaj upieczonego batata. Zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj wody jeśli zupa jest za gęsta. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej zupę krem do miseczek, posyp na wierzchu upieczoną cieciorką. Smacznego! Artykuł Przepis dnia: Krem z pomidorów i batata z pieczoną
Niedzielny kucharzPieczarkowa to jedna z naszych ulubionych zup, choć często zdarza się, że jest zbyt wodnista, a aromat pieczarek słaby. Mamy na to sposób. Zupa pieczarkowa według tego przepisu zawsze wychodzi idealna. Wystarczy zastosować jedną sztuczkę. Przepis na zupę pieczarkową Składniki: około 700 gramów pieczarek, 2 cebule, około 2 litrów wywaru mięsnego przyrządzonego na przykład na porcji rosołowej z kurczaka(...)rozgrzej olej i przesmaż na nim pieczarki pokrojone w plasterki wraz z posiekaną cebulą, połowę dodaj do gotującego się wywaru i zmiksuj za pomocą blendera – to sprawi, że zupa zrobi się bardzo aromatyczna oraz zyska przyjemną konsystencję. Następnie dodaj pozostałe pieczarki oraz marchewkę pokrojoną w kostkę, gotuj około 5 minut, dorzuć makaron i gotuj jeszcze około 7 min. Teraz
Kulinarna Polskawszelkie torby. Szybko sunące po niebie chmury usiłują dogonić światło, a siąpiący raz po raz deszcz przenika prawie do samych kości. Dlatego dzisiaj przedłużam weekend miseczką przepysznej zupy krem w kolorze nadziei i wiosny. Smaki oparte o podstawowe smaki kuchni tajskiej, jakimi są imbir z chili i trawa cytrynowa z mleczkiem kokosowym rozgrzewają przyjemnie wyziębione i potargane wiatrem(...)wnętrze. Do tego potrójna zieleń! Brokuł, jarmuż i szpinak fantastycznie wypełniają zupę kolorem, smakiem i całą gamą dobrodziejstwa, jakie w sobie noszą. Miseczka parującej zupy z kopczykiem złocistej, pieczonej ciecierzycy i rzutem świeżej natki pietruszki to zielona troska w każdej łyżce :) Kremowa konsystencja zupy, a w niej chrupiące kulki pełne smaku, majaczące na języku ziemiste nasionka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZupa mleczna to dla jednych zmora dzieciństwa, a dla drugich smakołyk i sentyment, bo przygotowywana przez ukochaną mamę lub babcię. U mnie w domu zupy mleczne w różnej postaci jadało się na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Zupą mleczną nazywamy różne potrawy przygotowane na mleku. Mogą to być zacierki na mleku, lane kluseczki, zupa mleczna z makaronem i owocami, lub sokiem(...)nalewałam porcje ciasta (takim jakby strumieniem). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po wylaniu całego ciasta, delikatnie przemieszałam kluseczki w rondlu. Gotowałam je w mleku przez kilka minut po czym gorącą gęstą zupę wyłożyłam na talerz. Ja lubię jak taka zupa jest bardzo gęsta, papkowata, a kluseczki wręcz rozgotowane, ale można zrobić rzadszą z większą ilością mleka i krócej gotowaną. Z podanych składników
Waniliowe ImprowizacjeZupa rybna w kociołku Zupę rybną według tego przepisu możemy przygotować nad ogniskiem w kociołku, jak i również w domu, w garnku. Wybór gatunków ryb i owoców morza też jest dowolna. Wszystko zależy od dostępności w naszych pobliskich sklepach Ważne jednak jest, aby były to ryby morskie, gdyż to one nadają zupie intensywnego rybnego smaku i aromatu. Kolendrę możemy zastąpić(...)pietruszką… ale wtedy to już inna zupa Składniki 1kg pokrojonej w kawałki filetowanej ryby (łosoś, dorsz, halibut) 200g krewetek 200g kalmarów (krążków) 2 papryki – czerwona i zielona pokrojone w paski 4 średnie cebule, posiekane w piórka 6 sztuk ząbków czosnku, zmiażdżonych i posiekanych 50ml oliwy 500g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę 400ml białego wytrawnego wina 1l wody
Tajemnice SmakuUwielbiam zupy. Ciepłe, pyszne i pożywne - idealne, gdy wracam zmarznięta do domu i chcę się szybko czymś rozgrzać. Nie zawsze jednak mam czas, by przygotowywać barszcz czerwony czy kapuśniak. A czasem po prostu nie mam sił ani ochoty spędzać w kuchni więcej czasu, niż absolutne minimum. W takich chwilach ratuję się moją ulubioną pomidorówką na skróty, czyli z wykorzystaniem przecieru(...)pomidorowego 😁 Szybka zupa pomidorowa - przepis Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 3 marchewki, 3 pietruszki, pół selera, pora, cebulę, 500ml przecieru pomidorowego, czubatą łyżkę domowej przyprawy do zup, natkę pietruszki do posypania. 1. Warzywa obierz, umyj i ugotuj z nich bulion z dodatkiem przyprawy (tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do zup ). 2. Wywar połącz z przecierem pomidorowym i zagotuj
Z notatnika dietetykaGrochówka to pyszna, gęsta, aromatyczna zupa. Do jej przygotowania zazwyczaj używam połówek grochu i obowiązkowo musi być kawałek wędzonki, bez niej nie wyobrażam sobie grochówki. Najlepsza w chłodne, jesienno- zimowe dni, doskonale rozgrzewa. Wiem, że są osoby, które gotują tą zupę z całego grochu, wtedy trzeba go moczyć wcześniej w wodzie około 2-3 godzin, natomiast połówek grochu nie trzeba(...)dodaję też odkrojoną z boczku wędzonego skórę). Po tym czasie z wywaru wyjąć warzywa. Marchewki z wywaru pokroić w małą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kosteczkę, dodać do zupy, gotować. Na samym końcu, gdy wszystko w zupie jest już miękkie, dodać ugotowane marchewki, wsypać majeranek i jeszcze chwilę gotować na małym ogniu. W tym samym czasie na patelni
Zrób to smaczniePomysł na lekką, delikatną zupę - warzywną wraz z dodatkiem brokuła, marchewki, ziemniaków i świeżego pomidora. Całość zabielona słodką śmietaną i podana z posiekanym koperkiem oraz kiełkami rzodkiewki. Aby zupa była jeszcze bardziej sycąca dodałam do niej czerwoną soczewicę. Jeżeli lubicie chrupiące dodatki to przed podaniem, zupę posypcie grzankami. W wersji dietetycznej pomińcie słodką śmietanę. Zachęcam do przygotowania(...)wraz z masłem. Dodać marchewkę. Smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać czosnek i cukinię. Całość wymieszać i smażyć ze sobą kilka minut. Wlać gorący wywar i zupę przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą kurkumy. Zagotować. Wsypać czerwoną soczewicę, dodać ziemniaki i pomidora. Gotować, aż do miękkości ziemniaków. Na sam koniec zupę posmakować, ewentualnie mocniej doprawić i zabielić (dodać
Ugotować