Ostra, rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i dynią. Jest bardzo aromatyczna, lekka i sycąca. Odrobina orientu w polskiej kuchni nikomu nie zaszkodzi. Moja rodzina była zupą zachwycona. Podałam ją z kulkami ryżowymi które idealnie pasują do zupy. 220 g krewetek drobnych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 dyni hokkaido 50 g czerwonej pasty curry 1 łyżeczka cukru brązowego(...)limonki 1/2 szklanki ryżu natka pietruszki albo kolendra 400 ml mleczka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego olej kokosowy sól, pieprz 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego Zupa: Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebule i czosnek. Dodaję pastę curry, starty imbir i dalej przesmażam. Dynię obieram i kroje w kostkę. Dodaję do pasty, chwile smażę. Wlewam mleczko
wesoła kuchniaZalewajka ogórkowa - kuchnia podkarpacka W kuchni podkarpackiej nie brak zup wykwintnych, obfitujących w różnorodne składniki, zup podawanych w niedzielę i od święta. Jednak zupy spożywane niegdyś na co dzień były proste i szybkie w przygotowaniu. Skromne zasoby spiżarni były wykorzystywane w taki sposób, by zaspokoić głód, ale też by potrawa miała smak. Do tego celu podkarpackie gospodynie często wykorzystywały kwas(...)kiszonej kapusty, bądź wodę z kiszonych ogórków. Składniki te były dostępne przez cały rok, nie było dla nich innego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem
Trzeci talerzstraganie rzuciły mi się w oczy przepiękne pęczki świeżego szczawiu. Nie mogłam im się oprzeć, więc kupiłam aż dwa. Po powrocie do domu stwierdziłam, że ugotuję wielki gar Zupy Szczawiowej , czyli zrobię od razu podwójną porcję i zapakuję część zupy w słoiki. Miały być na obiad w kolejnym tygodniu, ale zupa wyszła tak dobra, tak kwaśna i tak pyszna(...)ziemniaczkami z cebulką, że wszystko znikło z lodówki od razu. Zupa szczawiowa nie może obejść się bez dwóch dodatków: puree ziemniaczanego z przesmażaną cebulką oraz jaj na twardo (nie wiem czy wiecie, ale to jaja i śmietana neutralizują szczawiany w zupie szczawiowej, a kwasu szczawiowego więcej od szczawiu ma np. herbata). Polecam również “ Zupę koperkową ” lub inne przepisy
Moja DelicjaDzisiaj tradycyjna polska zupa – krupnik . Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami, żeberkami lub schabem z kością. Krupnik jest pożywny, zdrowy i idealny na każdą porę roku. Polecam Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula(...)cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 15-20 minut. Wyjmujemy udka, oddzielamy mięso od kości i wrzucamy do zupy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa gulaszowa z pieczoną papryką → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem
Oryginalny smakZupa z soczewicą z mlekiem kokosowym Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek chory nie zawsze ma ochotę na jedzenie. W takich sytuacjach, najlepszym (przynajmniej dla mnie) rozwiązaniem jest pożywna, gęsta zupa. Z pomocą oczywiście przychodzi niezastąpiony w kuchni wolnowar, bo stać nad garnkami mi się(...)dodatkowo, dzięki gotowaniu w niskiej temperaturze, składniki zachowują większość witamin. Włączam wolnowar na noc, ustawiam opcję low, czas 10 godzin i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem. Na zdrowie:) Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica ulegnie stwardnieniu oraz utraci
Cztery FajerySłoneczna zupa kukurydziana z mango i chipsem z makaronu. Zastanawiacie się pewnie jak smakuje. Zupa jest pyszna. Lekko słodka dzięki kukurydzy i mango, lekko ostra dzięki chili. W smaku jest wyrazista i syta. Kurczak dodaję jej pikanterii, a chipsy z makaronu chrupkości. Żałuje tylko że za mało ugotowałam zupy, bo swoja lekkością i smakiem oczarowała mnie. Jak jeszcze(...)potem przekładam na drugą stronę żeby też się zrumienił. Tak samo postępuje z pozostałym makaronem i serem. Jak zdejmiemy z patelni trzeba odczekać chwile, i zrywamy papier od chipsa. Zupa: Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, papryczkę chili pokrojoną i odstawiam na 30 minut. Cebule i czosnek kroję drobno, przesmażam na oleju. Kolby kukurydzy
wesoła kuchniaZgłębiając przepisy na włoską zupę minestrone nie znalazłam konkretnego przepisu. Za to dowiedziałam się, że jest to po prostu zupa jarzynowa i nie ma na nią jednego przepisu. Jej składniki można komponować dowolnie. Najważniejsze w tej zupie są warzywa, które powinny pozostać chrupkie. Tak więc powstała moja wersja włoskiej zupy. (function(...)bulionu warzywnego -2 ząbki czosnku -1 cebula -1 czerwona papryka -1 cukinia o wadze ok.400 g -3 łodygi selera naciowego -cykoria -sok z połowy cytryny -sól, pieprz pesto do zupy: -100 g suszonych pomidorów w oleju -1-2 ząbki czosnku -1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu -kilka orzechów włoskich Kaszę prażymy w głębokim rondlu lub patelni. Kiedy nabierze orzechowego koloru wlewamy
Kulinarne przemysleniaWitajcie, Pierwszy raz zrobiłam zupę z dyni. W związku z tym, że kilka razy próbowałam tej zupy postanowiłam ją odtworzyć. Pyszna rozgrzewająca zupa. Polecam spróbować. Zupa dyniowa z makaronem 1kg dyni 2 cebule 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku bulion drobiowy (ok. 1l) odrobina imbiru sól, pieprz przyprawa curry papryka słodka Dynię oczyszczamy z pestek, następnie obieramy(...)łupiny razem z cebulą, czosnkiem oraz ziemniakami. Kroimy na mniejsze części. Podgrzewamy bulion, wrzucamy warzywa. Gotujemy aż dynia oraz reszta będzie miękka. Kiedy zupa lekko przestygnie, dodajemy imbir, blendujemy zupę, a następnie doprawiamy przyprawami. Osobno gotujemy ulubiony makaron. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiprośbę moich wnuczek chętnie gotuję to, co im smakuje. Z radością spełniam ich życzenia i cieszę się kiedy widzę, że obiad u babci był smakowity. Dzisiejszą zupę zrobiłam z dwóch powodów, po pierwsze było bardzo ciepło, więc zimna zupa była najlepszą, jaką można podać w taką pogodę, a po drugie to min. właśnie ta zupa należy do ulubionych przez(...)moje wnusie. Ale nie tylko moim wnuczkom ta zupa smakuje, bo nam też przypadła do smaku i chętnie takie owocowe zupy serwuję w upalne dni Składniki: 500 g wiśni Ok. 100 g cukru (wg uznania) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 l wody skórka starta z połówki cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej + dodatkowo 1/2 szklanki wody Ponadto: Makaron malutkie
Kuchnia u KrysiOstatnio miałam problem z pomysłami na zupy. Dzieci wyjechały do babci, więc zupa dla nas dwojga była zbędna. Pomyślałam jednak, że ze względu na sprzyjające warunki pogodowe warto wybrać się w weekend nad jezioro. A zupa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie będę miała czasu na gotowanie w dzień wyjazdu. Ania od lat prowadzi na swoim blogu akcję kulinarną(...)Warzywa psiankowate". I ze wszystkich psianek wybrałam ziemniaki, bo właściwie to nigdy nie gotowałam zupy ziemniaczanej (oprócz kremu). Żeby nie było banalnie, podkręciłam smak wędzoną papryką. Jestem pewna, że moim facetom będzie smakować... Zupa powstała również w ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy
Czerwień i błękitProsta, szybka w przygotowaniu zupa koperkowa. Idealna na domowym, chudym rosole. Lubiana przez wszystkich, zwłaszcza przez dzieci (o dziwo w zupie koperkowej zielone im nie przeszkadza… :)). Lekko ciepła sprawdzi się świetnie w letnie, upalne dni. Smak zupy koperkowej podbija masło oraz słodka śmietanka. Jeśli macie mrożony, zielony groszek, możecie nim wzbogacić zupę, dodając go razem z koperkiem pod koniec(...)gotowania. Jeśli interesują Was letnie zupy, polecam również “ Zupę jarzynową letnią “. The post Zupa koperkowa appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjablogu od dość dawna nie pojawił się przepis na zupę, dlatego też na zakończenie akcji kulinarnej - Skandynawskie Lato postanowiłam przygotować zupę z zielonego groszku z dodatkiem chrzanowej śmietanki. Krem z groszku jest niezwykle smaczny i lekko słodki, a dodatek chrzanu nadaje mu specyficznej wyrazistości. Zupa z zielonego groszku jest pyszna i idealna na letnie upały. Zdecydowanie polecam! Letnia zupa(...)zagotować i gotować do czasu aż cebula będzie miękka. Dodać groszek i ponownie zagotować, po czym od razu zdjąć z ognia. Wyłowić łodyżki mięty i tymianku, a zupę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, aby zupa stała się lekko kwaskowa. Zupę od razu podawać z kleksem chrzanowej śmietanki i ulubionym
Codzienne GotowanieOstatnio pieczony kalafior wyparł prawie całkiem z naszego domu tego z wody, podawanego z bułką tartą. Kwestią czasu było więc tylko, kiedy na naszym stole pojawi się zupa z pieczonego kalafiora. Okazało się, że wystarczy dodać trochę przypraw i wychodzi pyszne, sycące i niedrogie danie. Spróbujcie i dajcie znać jak wam smakowało. kalafior 1 duża
Polska Zupajednak pojawia się u mnie dość rzadko. Na szczęście odkryłam ostatnio, że rośnie ona w moim domowym ogródku, więc postanowiłam wziąć ją na warsztat J Postawiłam na klasykę – zupę botwinkę z kurczakiem . Zupa niby prosta, ale jednak dodatek kurczaka sprawia, że nabiera innego smaku i staje się pełnowartościowych, sycącym posiłkiem Botwinka to dość niepozorne warzywo, jednak skrywa w sobie mnóstwo(...)witamin z grupy B, obfituje w żelazo, magnez i potas, pobudza apetyt, koi nerwy, jest lekkostrawna, odkwasza i odtruwa organizm. Chyba nie muszę Was dłużej przekonywać Zapraszam na zupkę Zupa botwinka z kurczakiem Przepis dla 4 osób 5 dużych ziemniaków Pęczek botwinki Duża marchew Ząbek czosnku Pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% Natka pietruszki Sól, pieprz 1 l bulionu
365 dni dookoła kuchniZupa z serii dawno, dawno temu- zupa ogórkowa. Dla większości z Nas jest to zupa dzieciństwa, dla mnie również, dlatego mam do niej ogromny sentyment, ale nie tylko przez to jest wysoko na liście moich ulubionych zup, tu zdecydowanie znaczenie ma smak- mocno kwaśny. Mama często dodawała śmietanki dla równowagi, a czasami dodatkowo podprawiała żółtkiem dla zagęszczenia. Najpyszniejsza jednak jest(...)wtedy, kiedy starte na tarce ogórki podsmaży się na maśle, oj wtedy dopiero ta zupa nabiera smaku i charakteru! Dla urozmaicenia podaję ją z makaronem od Lubelli, który powiększył swoją ofertę o makarony jajeczne przygotowywane aż z 5 jaj, delikatne w smaku i smakujące jak domowe, ręcznie robione! 4 porcje zupy: * makaron Lubella Jajeczna Wstążki- około 200 g * bulion warzywny/ros
Kraina Miodem Płynąca