blogu od dość dawna nie pojawił się przepis na zupę, dlatego też na zakończenie akcji kulinarnej - Skandynawskie Lato postanowiłam przygotować zupę z zielonego groszku z dodatkiem chrzanowej śmietanki. Krem z groszku jest niezwykle smaczny i lekko słodki, a dodatek chrzanu nadaje mu specyficznej wyrazistości. Zupa z zielonego groszku jest pyszna i idealna na letnie upały. Zdecydowanie polecam! Letnia zupa(...)zagotować i gotować do czasu aż cebula będzie miękka. Dodać groszek i ponownie zagotować, po czym od razu zdjąć z ognia. Wyłowić łodyżki mięty i tymianku, a zupę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, aby zupa stała się lekko kwaskowa. Zupę od razu podawać z kleksem chrzanowej śmietanki i ulubionym
Codzienne GotowanieOstatnio pieczony kalafior wyparł prawie całkiem z naszego domu tego z wody, podawanego z bułką tartą. Kwestią czasu było więc tylko, kiedy na naszym stole pojawi się zupa z pieczonego kalafiora. Okazało się, że wystarczy dodać trochę przypraw i wychodzi pyszne, sycące i niedrogie danie. Spróbujcie i dajcie znać jak wam smakowało. kalafior 1 duża
Polska Zupajednak pojawia się u mnie dość rzadko. Na szczęście odkryłam ostatnio, że rośnie ona w moim domowym ogródku, więc postanowiłam wziąć ją na warsztat J Postawiłam na klasykę – zupę botwinkę z kurczakiem . Zupa niby prosta, ale jednak dodatek kurczaka sprawia, że nabiera innego smaku i staje się pełnowartościowych, sycącym posiłkiem Botwinka to dość niepozorne warzywo, jednak skrywa w sobie mnóstwo(...)witamin z grupy B, obfituje w żelazo, magnez i potas, pobudza apetyt, koi nerwy, jest lekkostrawna, odkwasza i odtruwa organizm. Chyba nie muszę Was dłużej przekonywać Zapraszam na zupkę Zupa botwinka z kurczakiem Przepis dla 4 osób 5 dużych ziemniaków Pęczek botwinki Duża marchew Ząbek czosnku Pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% Natka pietruszki Sól, pieprz 1 l bulionu
365 dni dookoła kuchniZupa z serii dawno, dawno temu- zupa ogórkowa. Dla większości z Nas jest to zupa dzieciństwa, dla mnie również, dlatego mam do niej ogromny sentyment, ale nie tylko przez to jest wysoko na liście moich ulubionych zup, tu zdecydowanie znaczenie ma smak- mocno kwaśny. Mama często dodawała śmietanki dla równowagi, a czasami dodatkowo podprawiała żółtkiem dla zagęszczenia. Najpyszniejsza jednak jest(...)wtedy, kiedy starte na tarce ogórki podsmaży się na maśle, oj wtedy dopiero ta zupa nabiera smaku i charakteru! Dla urozmaicenia podaję ją z makaronem od Lubelli, który powiększył swoją ofertę o makarony jajeczne przygotowywane aż z 5 jaj, delikatne w smaku i smakujące jak domowe, ręcznie robione! 4 porcje zupy: * makaron Lubella Jajeczna Wstążki- około 200 g * bulion warzywny/ros
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj zupa, która powstała w pośpiechu i z tego, co akurat było pod ręką. Zupa sycąca, o konkretnym i zdecydowanym smaku. Zasmakowała nawet komuś, co za zupami przepada średnio - mówiąc dość delikatnie. Wielką zaletą tej zupy jest bardzo krótki czas jej powstawania. Łososia nie trzeba przecież gotować, wystarczy zaparzyć we wrzącej zupie, a posiekane drobno warzywa są gotowe w kilka(...)minut. W tej zupie mocno wyczuwalny jest posmak i delikatna słodycz mleczka kokosowego, co w połączeniu z ostrą papryczką (ilość podałam orientacyjnie, dopasujcie ją do swojego smaku) i smakiem łososia, daje naprawdę pyszny efekt. Ale co tam, nie będę się rozpisywać. Sami spróbujcie. Składniki na 4-5 porcji: ok. 350 g świeżego łososia 1 papryczka chilli 1 puszka mleczka kokosowego
Codzienna kuchnia niecodziennadzieciństwa 😋 Jednak nie ukrywajmy, z wiekiem nasze upodobania i kubki smakowe - zmieniają się. Już od zimy czekałam na świeżą, młodą botwinkę, aby przygotować z niej pyszną, a zarazem lekką zupę. Aby danie było bardziej sycące, zupę z botwinki podałam z dużą ilością koperku i ugotowanymi jajkami. Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody + 2 łyżeczki domowej(...)oraz pieprzem i smażyć, aż do wyraźnego skurczenia się liści. Do wywaru przełożyć podsmażoną botwinkę. Całość przyprawić solą, pieprzem i jeszcze chwilę gotować. Śmietanę zahartować w niewielkiej ilości gorącej zupy (tzn. śmietanę w temperaturze pokojowej przełożyć do miski i stopniowo dodawać do niej gorącą zupę, cały czas mieszając; powinna utworzyć się różowa masa). Zahartowaną śmietanę wlać do zupy, wlać
UgotowaćKażdy, kto mnie zna to wie, że nie jestem wielbicielką zup 😁Jednak ostatnimi czasy byłam zmuszona do zmiany diety stałej na lekko płynną (kto ma założony aparat ortodontyczny ten mnie zrozumie 😂), dlatego zaczęłam kombinować z wymyślaniem dań, które nie będą wymagały mocnego gryzienia. Poniższa zupa jest sycąca, szybka do przygotowania i bardzo smaczna! Zachęcam do jej przygotowania, ponieważ jestem pewna(...)będziecie zaskoczeni, jak z prostych i łatwo dostępnych składników można "wyczarować" lekką i pyszną zupę. Składniki na porcję dla 6 osób: 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny (450 g) 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1/3 szklanki czerwonej soczewicy (80 g) 1/4 szklanki nieugotowanych zacierek (60 g) 1,5 l wody 2 łyżeczki miękkiego masła sól, pieprz 1 łyżeczka
Ugotowaćjakże smaczną zupkę przygotowywała często moja mama. Nie ma co się rozpisywać, robi się ją szybko i równie szybko zjada. :) Tak się składa, że do zrobienia zupy potrzebujesz trzy warzywa (ziemniaki, kalafior i fasolkę), które gotuje się jednakowo krótko. Dzięki temu przygotowanie w szybkowarze wywaru plus gotowanie w nim warzyw zajmuje niecały kwadrans . Składniki(...)pokrój w kostkę ok. 2 cm kwaśna śmietana 20% lub inna świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie Szybki wywar drobiowy Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Naturalne Zupa kalafiorowo - fasolkowa Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 1 m 15 s Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj wywar drobiowy zgodnie z przepisem Gotujemy
Szybko SzybkowarZupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Dzięki dodatkowi pasty z czosnku niedźwiedziego zyskuje dodatkowe walory smakowe i zdrowotne. Można ją podać udekorowaną tylko główkami szparagów, tak jak ja zrobiłam. Doskonałymi dodatkami do tej zupy mogą być: grzanki, grzanki czosnkowe, chudy twaróg pokrojony w kosteczkę, uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe. Składniki: 12 zielonych(...)łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 2-3 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (lub 2 małe ząbki czosnku) 3 łyżki śmietany do zup (18%) sól do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Pokroić szparagi na niewielkie kawałki pozostawiając główki. Dodać do garnka masło klarowane i pokrojoną cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie, dodać
Codziennik KuchennyZupa ze świeżej kapusty na śmietanie - kuchnia podkarpacka Dawna kuchnia podkarpacka to dla mnie przede wszystkim kuchnia gospodarska, żeby nie powiedzieć wiejska. W swoich próbach odtwarzania i przypominania dawnych regionalnych dań instynktownie omijam dania kuchni dworskiej, ponieważ te proste, swojskie wydają mi się bardziej autentyczne i bliższe są mojemu sercu. Kuchnia wiejska rodzi skojarzenia z sycącymi tłustymi daniami(...)lesie, a najpopularniejszymi składnikami były te, które łatwo było przechowywać. Stąd tak wiele dań w kuchni podkarpackiej przygotowuje się z kapusty, czy ziemniaków. Moja dzisiejsza propozycja to łemkowska zupa, która jest idealnym przykładem codziennej potrawy, która z jednej strony jest syta, ale jednocześnie przygotowana jest ze świeżych składników bez dodatku mięsa. Ugotowana jest na wywarze warzywnym, który zagęszczony jest
Trzeci talerzBardzo lubię zupy treściwe, gęste, z dużą ilością warzyw, które najpierw przesmażam na patelni a potem robię z tego zupę właściwą. Tak zrobiłam i tym razem. Warzywa poddane takiej obróbce stają się jędrne, wyzwalają z siebie wspaniały aromat i uwalniają wszystkie smaki. To jest pyszne :) Składniki: 2 brokuły o wadze ok. 800 g 3 duże marchewki kawałek selera(...)ziemniaki. Wymieszałam. Po około 8 - 10 minutach dodałam różyczki brokułów. Dodałam przyprawy oraz sól i pieprz. Zostawiłam na średnim ogniu jeszcze na około 5 – 7 minut. Odlałam połowę zupy i delikatnie zmiksowałam blenderem. Konsystencja powinna być trochę grudkowata. Połączyłam obie zupy. Teraz można jeszcze zupę „dosmaczyć” wg uznania, wlać śmietanę i... gotowe. Można podawać na stół. Śmietanę można
Kuchnia u Krysisię także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku rukoli. Zamiast ciężkiej śmietany(...)dodałam pokruszoną fetę i tarty parmezan dla apetyczniejszego zagęszczenia potrawy. Spróbujcie! Lub też wykorzystajcie przepis na swój sposób! Składniki na 5-6 porcji bulion: mała kostka na zupę, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora 1 duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą 2 garście świeżej rukoli 2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego
Raj dla PodniebieniaNasze warzywniaki i bazarki zaczynają obfitować w młode warzywa. Dziś pokusiłem się na młodą kapustę, gdyż uwielbiam przygotowywać z niej świeże wiosenne zupy. Do tego liście szczawiu i mnóstwo świeżego koperku. Z tych składników powstała lekka i smaczna zupa. Koniecznie musicie jej spróbować, jeśli lubicie słodko-kwaśne zupy z mnóstwem aromatycznych ziół. Czas przygotowania: 60 min. Porcja(...)osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI na zupę z młodej kapusty ze szczawiem i pomidorami (na garnek o poj. 5L): 1 średnia główka młodej kapusty 1 pęczek świeżych liści szczawiu 2 marchewki 1/2 selera (korzeń) 1 pietruszka (korzeń) 1 biała cebula 1 puszka krojonych pomidorów pelatti 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka majeranku 6 szt. ziarenek ziela angielskiego
kulinarnyJaWęgierska zupa pieczarkowa W tegorocznej akcji pieczarkowej nie mogło zabraknąć przepisu na zupę. Znalazłam bardzo ciekawy przepis na węgierską zupę pieczarkową i postanowiłam go wypróbować. Tak przygotowana zupa pieczarkowa z dodatkiem świeżego koperku jest niesamowicie smaczna, kremowa i aromatyczna. Gorąco polecam ją wypróbować, ponieważ jest po prostu przepyszna! Węgierska zupa pieczarkowa Składniki: 3 łyżki masła 1 cebula 500g pieczarek(...)łyżeczki wędzonej papryki 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 250ml mleka 250ml wody sok z cytryny 1 łyżka świeżego koperku 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz Jak zrobić zupę pieczarkową: 2 łyżki masła rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Pieczarki obrać i pokroić na grubsze plastry. Dodać pozostałą łyżkę masła i pokrojone pieczarki i smażyć
Codzienne GotowanieLubię wracać wspomnieniami do smaków zup, które odkrywałam w kuchni mojej babci. Ogórkowa z ryżem, szczawiowa, kwaśnica z pieca, botwinka z jajkiem. To zupy proste, gotowane z sercem, każda łyżka których smakuje po stokroć lepiej niż w niejednej restauracji. Na początku lata, gdy pod rozłożystymi zielonymi liśćmi na grządkach czerwieniły się już łodygi buraków, botwinka z jajkiem była tą zupą(...)inna od barszczu ukraińskiego, nawet rzadko kiedy chciałam zabielać je śmietaną. Na kuchence zawsze stały dwa garnki: w jednym była właśnie botwinka, a drugim tłuczone ziemniaki do zupy. Wymyśliłam sobie, żeby ziemniaki zalewać zupą bezpośrednio w talerzu. Tak smakowała najlepiej. Uwaga: ponieważ do przygotowania botwinki używamy buraków razem z liśćmi i łodygami, najlepiej wykorzystać takie, co do których mamy
Obiad gotowy