zupa - 39309 przepisów (strona:219/2621)

Zupa z zielonego groszku i rukoli 45

się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku rukoli. Zamiast ciężkiej śmietany(...)dodałam pokruszoną fetę i tarty parmezan dla apetyczniejszego zagęszczenia potrawy. Spróbujcie! Lub też wykorzystajcie przepis na swój sposób! Składniki na 5-6 porcji bulion: mała kostka na zupę, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora 1 duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą 2 garście świeżej rukoli 2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego

Raj dla Podniebienia
Zupa meksykańska na wołowinie. Robiliśmy wiele razy, ale z tego przepisu wychodzi najlepsza 76

Zupę meksykańską robiliśmy wiele razy, wypróbowując wiele różnych przepisów. W końcu udało nam się stworzyć ten jedyny, z którego wychodzi wyjątkowo pyszna. Przepis na zupę meksykańską Składniki: 500 gramów wołowiny gulaszowej – może być pręga, rostbef czy łopatka, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 1 większa marchewka, 1 papryka papryka czerwona, 2 puszki pomidorów w zalewie, 1 puszka fasoli czerwonej(...)podobna ilość fasoli namoczonej i samodzielnie ugotowanej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, olej, łyżka papryki w proszku, papryka ostra według smaku (zupa powinna być pikantna), łyżeczka mielonego kuminu, natka pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić zupę meksykańską? W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć wołowinę pokrojoną w niezbyt dużą kostkę oraz posiekaną cebulę , smaż do zrumienienia, pod koniec dodaj posiekany czosnek. Wsyp

Kulinarna Polska
Żurek z tłuczonymi ziemniakami 67

aromatyczny, czosnkowy z nutą majeranku. Najlepiej ugotować od razu w dużym garnku, na jednej porcji na pewno się nie skończy i chętnie sięgniesz po dokładkę. Żurek to tradycyjna polska zupa która ma wielu miłośników, nie znam nikogo kto za żurkiem nie przepada. Sekretem najlepszego żurku jest zakwas, najlepiej samodzielnie przygotuj zakwas na żurek, zakup swojski zakwas na ryneczku lub sięgnij(...)Polski. Żurek od Piskorka jest idealnie czosnkowy, dosłownie najlepszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żurek z puree ziemniaczanym, białą kiełbasą i jajkiem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 2 godz.  Kalorie 350 kcal Najlepszy przepis na polski żur na zakwasie. Żurek serwowany z tłuczonymi ziemniaczkami, białą

ProstePesto.pl
Zupa caldo verde z jarmużem 65

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Dawniej jadana głównie przez ludzi z nizin społecznych, teraz przygotowywana i pałaszowana chętnie przez każdego! Zupa caldo verde jest prosta, szybka i tania, ale jednocześnie bardzo smaczna! Przepis na zupę caldo vede w oryginalnym wydaniu przewiduje użycie kapusty galicyjskiej, która jest u nas niedostępna. Na szczęście jarmuż jest do niej(...)bardzo podobny oraz łatwo dostępny, dlatego też świetnie ją zastępuje! Zupa caldo verde z jarmużem Podstawą zupy są ziemniaki, oliwa, cebula oraz jarmuż. To właśnie na tych składnikach opiera się dzisiejszy przepis. Jeśli chodzi o dodatki które lądują na górze zupy, to są one dowolne. U mnie były to wegańskie kiełbaski, chipsy z jarmużu , ostra oraz wędzona papryka. Świetnie sprawdzi

Blendman
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami 308

Zupa Tom Kha , to nic innego, jak po prostu pyszna i rozgrzewająca od środka tajska zupa kokosowa . W moim wydaniu jest to oczywiście wegańska zupa Tom Kha , która została wzbogacona o boczniaki i makaron ryżowy. Jest cudownie kremowa, słodko-pikantna i delikatnie kwaśna za sprawą limonki, która jest jej niezbędnym i nieodłącznym towarzyszem. Rozgrzewająca tajska zupa Tom Kha z boczniakami(...)Tworząc ten przepis rodem ze słonecznej Tajlandii, za moim oknem panuje szaruga, a na chodnikach zalega śnieg. Z tyłu głowy mam na szczęście jedno… Tajska zupa kokosowa rozgrzeje mnie od środka i wywoła uśmiech pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych. Moc płynąca z imbiru, czosnku oraz czerwonej pasty curry jest niesamowita! W klasycznym przepisie znajdziecie trawę cytrynową. W związku

Blendman
Krem z kiszonej kapusty 87

mojej strony była to kwestia wyboru. Krem z kiszonej kapusty chodził już za mną od dawna. I oczywiście ciągle o nim zapominałam. Siedząc nad menu dla My, kombinowałam z zupami. Jest niewiele produktów obecnie, na które jest sezon i które może jeść bez ograniczeń. Jednym z nich jest właśnie kiszona kapusta. Kapuśniak, kapuśniakiem, chciałam jednak ugotować coś zupełnie innego. Pogrzebałam(...)moim magicznym kajecie i dokopałam się do zupy krem z kiszonej kapusty. No to sru. Zrobiłam. Wyszła super. Nie wiem czy nie jestem jednak większą zwolenniczką zwykłego kapuśniaku. Smak zupy ogólnie był naprawdę świetny, ale jakoś ta konsystencja mnie nie przekonała. A może to kwestia przyzwyczajeń? Nie wiem. W ogóle przypomniało mi się, że od parunastu dni kisi się

Kardamonovy
Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka 83

Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Antoniki, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski Kwas antonicki to wyjątkowo bogata w składniki zupa, pochodząca z Ziemi Lubaczowskiej. Choć pozornie jej bazowym składnikiem są czerwone buraczki, to w rzeczywistości rzecz jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ zupa zakwaszana jest kwasem z kapusty kiszonej lub z kiszonych ogórków, a nie kwasem buraczanym. W dodatku treść zupie nadają(...)wzbogacają suszone grzyby, włoska kapusta, świeży koperek i czosnek. Kwas antonicki podbijany jest śmietaną i przecierem pomidorowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Antonikach. Tak wyjątkowa zupa ugotowana na bazie lokalnych składników zasługuje na miejsce na naszych stołach. Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski. Kwas antonicki – kuchnia

Trzeci talerz
Zupa grochowa po mojemu 83

jesienne chłody polecam pyszną i sycącą zupę grochową. Zupa jest gęsta i rozgrzewająca. Dla wielbicieli takich zup. Najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem. Ilość wody w zupie zależy jaką gęstą chcemy uzyskać. Najlepiej jest użyć bardzo dobrej jakości kiełbasy i boczku. Bardzo polecam. Ugotujcie.   Potrzebujemy: 1 szklanka grochu łuskanego połówek 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 cebula kilka(...)sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku majeranek suszony według uznania olej do smażenia liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego  1 kostka bulionowa warzywna   Wykonanie pysznej zupy grochowej:   1. Dzień przed gotowaniem namaczamy groch w zimnej wodzie, następnie po namoczeniu wodę odlewamy, a groch płuczemy. Przekładamy do garnka.  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę

Izabelawkuchni
Zupa jarzynowa ze śmietaną 64

Zupa jarzynowa ze śmietaną. Zupa jarzynowa ze śmietaną Składniki: Około 1,5 litra bulionu jarzynowego 1 mały kalafior, podzielony na niewielkie różyczki 2 kalarepki, pokrojone w kostkę 250g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 150g fasolki szparagowej, pokrojonej w 2cm kawałki 1 mała, posiekana cebulka 1 pokrojona w małą kostkę marchewka 100g zielonego groszku (może być mrożony)  posiekany koperek(...)natka pietruszki 200ml śmietany sól, mielony pieprz do smaku listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego (opcjonalnie) masło sklarowane ghee do smażenia Zupa jarzynowa przepis Krok 1. W garnku na zupę rozgrzać masło i poddusić posiekaną cebulkę. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki, kalafiora, kalarepkę, fasolkę szparagową i zielony groszek - dusić wszystko razem kilka minut, często mieszając. Krok 2. Do garnka

Moja Książka Kucharska