Zupa serowa jest nieskomplikowana i bardzo szybka w wykonaniu. Gotowana na bulionie warzywnym, w mojej wersji z dodatkiem serka topionego i pleśniowego. Dzięki takiej odmianie serów, jest przyjemnie kremowa i sycąca. Polecam ją zarówno na obiad jak i kolację z dodatkiem grzanek, tostów lub bułeczki. Można też dodać do zupy lane kluski. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : Por biała część(...)ząbki czosnku 1 litr bulionu 2 opakowania serka topionego śmietankowego (2 po 90g) 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur (100g) Sól i pieprz do smaku Szczypior do dekoracji Zupa z serem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie : Por kroimy w półplasterki, czosnek siekamy i wrzucmy warzywa do garnka z odrobiną masła lub oleju rzepakowego. Kiedy wszystko się lekko zarumieni, wlewamy bulion i wkładamy
Do Garów!Zupa jarzynowa z kurczakiem to ekspresowy pomysł na sytą zupę z dodatkiem warzyw i mięsa. Aromatyczna i gorąca rozgrzewa po całym dniu. Zupa z dodatkiem warzyw i mięsa to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad dla dzieci. Do zupy możesz dodać posiekaną cukinię lub paprykę, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka – 400 g 2 marchewki(...)pokrojonego pora oraz kawałki kurczaka. Dodaję przyprawy: majeranek, papryki i curry. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję włoszczyznę (oprócz ziemniaków), liść i ziele angielskie. Wlewam bulion. Zupę gotuję kilkanaście minut na średnim ogniu. Po około 10 minutach wrzucam pokrojone i obrane ziemniaki. Gotuję do miękkości ziemniaków. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem, wlewam śmietankę. Zupę podaję z dodatkiem świeżo
Zasmakuj KuchniBardzo łatwa w przygotowaniu, a zarazem pyszna włoska zupa krem z pomidorów. W sezonie można przygotować ją ze świeżych, dojrzałych pomidorów, a poza wykorzystać pomidory z puszki. Zawsze udaje się pysznie. Przepis na zupę krem z pomidorów Składniki: puszka pomidorów w zalewie (400 gramów) lub 500 gramów świeżych, dojrzałych pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 300 ml bulionu mięsnego(...)warzywnego, suszona bazylia, sól pieprz, oliwa. Składniki na 2-3 porcje Jak zrobić zupę krem z pomidorów? W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, przesmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz świeżych pomidorów, najpierw sparz je we wrzątku i zdejmij skórkę, następnie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Pomidory w puszcze dodaj razem z zalewą. Do garnka
Kulinarna PolskaZima w kuchni to zdecydowanie pora rozgrzewających, gęstych i pożywnych zup. Jak chociażby taka solanka. To danie popularne jest w kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Solanka pochodzi od wyrazu 'sielanka' (селянка), czyli jedzenia chłopskiego, wiejskiego. Czego w niej tylko nie ma! Są różne wędliny, ogórki, grzyby, oliwki, warzywa. Mnie zawsze kojarzyła się w czyszczeniem lodówki, ot, taka zupa w duchu(...)zerowaste;) Do garnka wrzucano minimum cztery rodzaje mięs oraz wędliny albo ryby - smażone, gotowane, wędzone, parówki, kiełbasę, dlatego często taką zupę nazywano сборная солянка, czyli dosłownie 'solanka zbiorowa'. Niektórzy do solanki dodają kapustę, inni kaszę, a jeszcze inni solanką nazywają coś w rodzaju bigosu ze świeżej kapusty. Mnie najbardziej przypomina lubelski forszmak, jednak jest bogatsza w składniki i smak
Obiad gotowyZima to idealny czas na gęste, rozgrzewające zupy, a w ostatnim czasie przygotowywałam ich zdecydowanie za mało. Dlatego też dziś przygotowałam pyszną, turecką zupę z czerwonej soczewicy z bulgurem . Taka zupa krem jest niezwykle sycąca dzięki dodatkowi bulguru, który jest niezwykle popularny w tej części świata. Zupa jest także bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi suszonej mięty, którą tutaj dodaje się(...)bardzo wielu potraw. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Polecam! Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego puszka pomidorów (400g) 1 łyżka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 0,5 łyżki suszonej mięty 250g czerwonej soczewicy 150 drobnego bulguru sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: W garnku
Codzienne Gotowaniebędą po prostu gotowane w wodzie warzywa, kasza, ziemniaki i odrobina ziół, nie spodziewałam się fanfarów. Zero smażenia, zero cebul, minimalizm i kropka. I fakt, fanfarów nie było, ale zupa była smaczna. Naprawdę. Cała nasza trójka wyjadła ją do dna. I zupełnie nie irytuje mnie fakt, że za parę dni znowu będziemy ją jeść. Chociaż myślę czy kaszy nie zastąpić(...)ryżem. Tylko wtedy to już chyba nie będzie krupnik, nie? Krupy to chyba kasze są. Czy jakoś tak… W moim kajecie mam pozapisywane różne zupy, w tym właśnie krupnik. Jedyna kasza jaka się do niego nadaje, to jęczmienna. Ja kupiłam wiejską, jest dość drobna. Poza kaszą, w zupie nie mogło oczywiście zabraknąć także natki pietruszki. Nie wiem
KardamonovyTajska zupa z kurczakiem to szybkie i proste do zrobienia danie dla wielbicieli orientalnych smaków. Pierś z kurczaka, makaron noodle, warzywa, mleko kokosowe i przyprawa curry tworzą niezapomnianą kompozycję, która podbije wasze kubki smakowe. Taka zupa jest intensywna w smaku, aromatyczna i rozgrzewająca. W sam raz na chłodniejsze dni. Składniki na tajską zupę z kurczakiem: spora pierś z kurczaka (około(...)minutach wrzucamy paprykę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie składniki przekładamy do garnka (jeśli mamy dużą patelnię, nie trzeba tego robić), zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Zupę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy makaron pokruszony na mniejsze kawałki, kukurydzę i przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż makaron będzie miękki. Zupę rozlewamy na talerze i posypujemy posiekaną
e-PrzepisyKulinarneZupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły(...)cienkie plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować 10 minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady, następnie poszatkować. Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Utrzymując zupę we wrzeniu, na średnim ogniu, wlewać do środka garnka powoli, równym strumieniem roztrzepane jajka, odczekać 2 sekundy, po czym energicznie przemieszać widelcem tak, by utworzyły się smugi ściętego jajka. Zupę zdjąć
Even Better FoodTrudno wyobrazić sobie, by latem jakakolwiek zupa pomidorowa smakowała lepiej niż ta, która przygotowana jest na bazie świeżych, pachnących i soczystych pomidorów. Jeśli w dodatku owe pomidory wcześniej upieczone zostaną z dodatkiem octu balsamicznego, to nadadzą zupie smak już prawdziwie wyjątkowy – idealnie słodki i kwaśny zarazem. A to wszystko przy minimalnym trudzie (wystarczy jedynie upiec warzywa i zblendować(...)pomarszczone i delikatnie przyrumienione. Zawartość naczynia do zapiekania przełożyć do osobnego naczynia, dodawać stopniowo wrzący bulion/rosół i blendować ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać bazylię i ponownie zblendować. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać śmietankę wcześniej rozmieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podawać z listkami świeżej bazylii i np. pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego! Jeśli chcesz, by zupa miała
Even Better FoodJeszcze parę dni i przyjdzie do nas chłodna, deszczowa jesień. Pełną parą można gotować różnego rodzaju rozgrzewające zupy, które sprawdzą się idealnie, zaraz po przyjściu z pracy. Jedną z takich zup jest zupa cebulowa. W lodówce mam jeszcze resztki sera gruyere, postanowiłam zużyć go do tej potrawy. Francuska zupa cebulowa to zupa ze skarmelizowanej cebuli, z dodatkiem wina (często brandy(...)smażymy jakąś minutę. Wlewamy wino. Cebulę zalewamy bulionem, dorzucamy liście laurowe, sól, świeżo mielony pieprz. Bagietkę kroimy na kromki grubości 2 cm, opiekamy je w piekarniku lub na patelni. Zupę nalewamy do miseczek, kładziemy na niej upieczoną kromkę, posypujemy serem. Pieczemy około 10 min w temperaturze 180 stopni. Artykuł Francuska zupa cebulowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyniego ogromny sentyment i naprawdę nie wiem skąd to się bierze. Odkąd mieszkam na Śląsku (a już zleciało niewiele ponad 20 lat) ani razu nie jadłam tej zupy. W wielu śląskich rodzinach jadłam zupy, ale nikt nigdy nie zaproponował mi barszczu ukraińskiego. Ostatnio dość często robię zakwas z buraków. Postanowiłam go wykorzystać w końcu do czegoś innego, niż tylko(...)oczkach obrane buraki, przecier pomidorowy i obrane ząbki czosnku. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę, po chwili dolewamy odrobinę wody, żeby kapusta zmiękła, dorzucamy do zupy. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko chwilę gotujemy. Na koniec uzupełniamy zupę o, pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki. Zupę przelewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Wcześniej można
Kardamonovylubię w upały jeść zup. Tego typu posiłki wchodzą mi dobrze jedynie w formie chłodników i właśnie tytułowej zupy. Parę dni temu My powiedział, że ma ochotę na szczawiową. Nie byłam do tego jakoś przekonana, bo nigdzie w sklepach nie znalazłam świeżego szczawiu. No dobra, niech będzie ten ze słoika, najwyżej się okaże, że to badziew i więcej(...)kupię. Po pierwsze: miło mnie zaskoczył skład, każdy słoik zawierał szczaw i sól, po drugie: udało mi się znaleźć szczaw krojony, nie zmasakrowany na miazgę. Samo gotowanie zupy jakoś szczególnie mnie nie rajcowało, bo do końca byłam przekonana, że wyjdzie niesmaczna. Jak dobrze znowu się pomylić. Zupa szczawiowa smakowała dokładnie tak jak w dzieciństwie, idealnie. Nie pomijajcie jajek, nie wolno
KardamonovyParę dni temu obiecałam opublikować przepis na tę zupę. Tadaaam, jest. Zupa ogórkowa z ziemniakami, która smakuje jak babcina. My próbując ją dziś, zapytał czy to moja zupa, bo smakuje jakoś inaczej. Moje są raczej cienkie. Wiecie… bez rosołu, bez śmietany (częściej korzystam z jogurtu jednak), z niewielką ilością masła jak już. Są smaczne, ale to nie to. Obiecałam(...)babciną zupę, jest więc babcina, z tymi wszystkimi nabiałami i białkami. Smacznego. A, no i najlepsza ogórkowa będzie z domowych kiszonek. Możecie ewentualnie użyć kupnych, ale raczej w słoikach, te z folii to zło. Składniki: 2 l wody 2 udka z kurczaka 6 większych ogórków kiszonych z zalewą 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej części
Kardamonovyangielskie, liść laurowy, sól, ziarenka pieprzu (wszystkiego około 2-3 sztuki) Odrobina cukru Zobacz jak krok po kroku zrobić barszcz czerwony na Wigilię Krok1. Moczenie grzybów. Przygotowanie tej pysznej zupy z tradycjami zaczynamy oczywiście od namoczenia grzybów. Robię to minimum na 3 godziny przed jej gotowaniem. W tym celu garstkę suszonych grzybów zalewam zimną woda z kranu i odstawiam(...)wraz z wodą. Całość gotuje na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Ten proces trwa mniej więcej 1,5 godziny. Krok 4. Odcedzam z warzyw i przelewam zupę przez sito. Po tym czasie zupę zdejmuję z ognia, wyjmuję większe kawałki warzyw za pomocą łyżki cedzakowej. Całość dodatkowo przelewam przez sito. W ten sposób otrzymuję czysty barszcz wigilijny, który
Ania gotujeciepłym kocem, a przynajmniej ja 😁a więc przyda się coś sycącego, treściwego i coś co można przygotować w niedługim czasie. Zatem dziś mam dla Was taką treściwą zupę, czyli zupę z czerwonej soczewicy. To skromna wersja tej zupy, powiedziałabym, że taka trochę postna ;) Nie ma w niej boczku, kiełbasy czy smażonej cebuli. Zupa jest gęsta i sycąca i uwaga(...)niej pływają :D (oczywiście ani pietruszki, ani koperku w jego talerzu nie było) Tą zupkę można też dowolnie modyfikować i dodać np. posiekaną i podsmażoną cebulkę albo wędzony boczek. Zupa z czerwonej soczewicy 1) 2,5 l wywaru mięsnego 2) 3 marchewki
Na kulinarnym poligonie