zupa - 38908 przepisów (strona:219/2594)

Kapuśniak z młodej kapusty na boczku wędzonym. 110

Zupa którą przygotujecie dosłownie w godzinę. Zrobiona z młodych warzyw  i pachnącego wędzonego boczku. Coś pysznego. Jeśli lubicie zupy, to myślę,  że i ta Wam posmakuje. Bardzo lubię ten czas, kiedy jest tyle młodych warzyw.  Nie mogę się nimi najeść :) Składniki: 300 g. wędzonego boczku 1 cebula 1/4 główki młodej kapusty (u mnie 300 g.) 1 duża(...)cebulą zalać wodą.  Zagotować. Gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie przygotować warzywa. Marchew, pietruszkę i seler, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Ja na początek wsypuję  płaską łyżeczkę soli, pieprz na oko. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.  Kapustę poszatkować. Dodać do zupy. Kiedy zupa ponownie

Agusiowe smakołyki
Zupa serowa z klopsikami 83

Zupa serowa z klopsikami to kolejny hit wśród moich zup typu krem. Bardzo ciekawy smak, danie bardzo syte i treściwe. Doskonale smakuje z klopsikami mięsnymi i grzankami z chleba. Dość szybko można przygotować, co jest dużym plusem kiedy mamy ograniczoną ilość czasu a rodzina głodna:) Szczerze polecam. Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 2 łyżeczki bułki tartej(...)minut. Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, wyrobić na gładką masę. Mokrymi dłońmi formować małe klopsiki układać na desce. Następnie wrzucić do bulionu i gotować zupę, kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjąć pulpeciki do miseczki, bulion przecedzić przez sitko. Warzywa zmiksować na gładki krem. Do osobnej miseczki włożyć serki, dodać 1 szklankę gorącego bulionu i mieszać

gotuj ze mną
Zupa-krem z pora 125

Zupa-krem z pora jest pysznym i sycącym daniem, które możecie przygotować nawet w pół godziny. Bazą do przygotowania tej zupy jest oczywiście por, ale znajdzie się tam także miejsce dla ziemniaków i marchewki. Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze kilka ząbków czosnku. Zupa jest banalnie prosta do zrobienia, zajmuje też niewiele czasu, dlatego lubię ją przygotowywać, gdy spodziewam się większej(...)ilości osób na obiedzie 😄 Zupy-krem zazwyczaj jemy z grzankami, ale gdy wybitnie zależy mi na czasie, to zamiast przygotowywać grzanki dodają po prostu garść kiełków - wystarczy wyjąć z lodówki i dodać na talerz 😁 Zupa-krem z pora - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 800g pora (tylko białych części), 2 marchewki, 2 ziemniaki, łyżkę oleju rzepakowego

Z notatnika dietetyka
Żurek na domowym zakwasie 76

Czas czytania: 2 min Żurek na domowym zakwasie , którego nic nie zastąpi! Żurek to bardzo prosta zupa i jedna z lepszych zup w naszej kuchni. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. Żurek można podawać z jajkami, białą kiełbasą, krojoną szynką i chrzanem. Może być podany również(...)żurek będzie bardzo aromatyczny. Dodatki wybierzcie sami, ja dziś proponuję wersję wegetariańską. Smacznego! Print Żurek na domowym zakwasie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Zupy Prep Time 10 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 50 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 1,5 litra wody 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek selera

SprawdzonaKuchnia.pl
Botwinka z kaszą jęczmienną 58

Czas czytania: 2 min Kolejna wersja zupy botwinkowej, tym razem z kaszą jęczmienną i serkiem kozim. Warto wypróbować tę wersję, zupa w smaku jest nieco inna od tej klasycznej. Jest troszkę bardziej zawiesista i bardziej pożywna, a to dzięki kaszy. Smak również różni się odrobinę, bo w tej zupie jako zabielacza użyłam kremowego serka koziego, który nadaje niepowtarzalnego smaku. Jeśli(...)lubicie sera koziego, to użyjcie serka topionego na przykład, o smaku śmietankowych, zupa również będzie pyszna! Print Botwinka z kasza jęczmienną .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Zupy Cuisine Polska Keyword buraczki, kasza Prep Time 15 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 45 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 2 l bulionu warzywnego

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką 78

Zupa jarzynowa sprawdzi się idealnie na pierwsze danie lub kompletny posiłek dla malucha. Szybka, prosta, domowa, jedna z lepszych – zupa jarzynowa z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej i młodych ziemniaków. Można ją przygotować w szybszej wersji, bez dodatku mięsa, a żółtą fasolkę zastąpić zieloną. Zupa jarzynowa z żółtą fasolką SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 70 g żółtej fasolki szparagowej mrożonej(...)pieprzę. Podudzia myję, osuszam lekko ręcznikiem papierowym i przesmażam z obu stron na 1 łyżce oleju rzepakowego. Ściągam z patelni i wkładam do garnka, w którym będę gotować zupę. Na tej samej patelni przesmażam obraną i przekrojoną na pół cebulkę. Włoszczyznę obieram. Dodaję ją razem z cebulką z patelni do garnka, w którym mam mięso. Zalewam wodą, dodaję liść, ziele

Zasmakuj Kuchni
Aromatyczne borowiki – jak je przyrządzać i z czym podawać? 152

Grzyby to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. Można je smażyć, gotować, dusić, zaserwować w formie sosu do mięsa lub przygotowywać zupy. Okazuje się, że rozpoczynając kulinarną przygodę z grzybami, można odkryć wiele doskonałych, apetycznych zestawień. Jak przygotowywać lubiane przez wielu borowiki i z czym je łączyć? Podpowiadamy! Przyprawy i dodatki Grzyby, takie jak borowiki, najlepiej smażyć na maśle, które wzbogaci(...)Jednak, aby go podkreślić, można stosować z umiarem np. majeranek, tymianek, cząber, rozmaryn, jałowiec czy kminek, a także posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Doskonałym pomysłem na obiad jest zupa krem, do której warto dodać śmietanę, by zyskała aksamitną konsystencję. Borowiki znakomicie smakują w połączeniu z mięsem, na przykład schabem lub polędwiczką wieprzową. Polędwiczki z prawdziwkami Prawdziwki, inaczej nazwane borowikami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Botwinka 76

mój ulubiony miesiąc na gotowanie - nowalijki, szparagi, rabarbar, tryskawki i botwinka! Zestaw, którym się karmię od rana do wieczora. A zupę z botwinką mogę jeść ciągle. Lekka, szybka w przygotowaniu, prosta i pyszna. Dziś przepis na moją ulubioną botwinkę. A gdybyście chcieli spróbować botwinki w innej odsłonie to polecam tę   zapiekankę z ryżem i botwinką . Botwinka  Składniki(...)Marchewkę buraczki i łodyżki włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wywarem i gotować przez ok 20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Zupę posolić. Liście botwinki posiekać, dodać do zupy, w razie potrzeby dolać wody. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy odlać trochę płynu, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy

Smaczny zeszyt
Zupa-krem z młodej marchewki z wędzoną śmetaną, ekspandowaną quinoą i chipsem z Jamón Serrano 86

Prawdziwie wiosenna słoneczna i aromatyczna zupa-krem. Pamiętajcie, że w przygotowaniu zupy z marchewki kluczowe jest jej doprawienie. Jeśli nie będzie wystarczające, zupa będzie mdła i słodka, jeśli przesadzicie, "zabijecie jej smak, jest to więc wyzwanie, jeśli chcecie potrenować balans smaku ;). Tutaj wszystko dokładnie przemyślałam i dobrałam tak, żeby do siebie pasowało - słodycz ze słonym, ostrym, chrupiącym, kremowym ;) Kleks wędzonej(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Około minuty przesmażamy, mieszając i uważając, aby nie przypalić czosnku. Zalewamy wszystko wrzątkiem (tak, aby warzywa były przykryte, ilość wody zależy od tego jaką gęstości zupy chcemy uzyskach, polecam dać trochę mniej, zawsze można dolać w razie potrzeby). Doprawiamy Vegetą Narur i gotujemy, aż marchewka będzie miękka.  Odstawiamy zupę do przestygnięcia, a następnie starannie blendujemy

Quinoa Raz!
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem 85

u0105. Bardzo prostu w przyrz\u0105dzeniu \u017cur na zakwasie z butelki. Podany z jajkiem na twardo lub ziemniakami.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/zurek-na-zakwasie.jpg","recipeCategory":["Kuchnia Polska","Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bia\u0142a kie\u0142basa","jajko na twardo","polska zupa","tradycyjny \u017curek","zakwas","ziemniaki","zupa","\u017cur","\u017curek","\u017curek na zakwasie","\u017curek w chlebie","\u017curek z bia\u0142\u0105(...)u017ceberkach","300 ml \u017curu z butelki","4 bia\u0142e kie\u0142basy","4 z\u0105bki czosnku","suszony majeranek","\u015bwie\u017co zmielony pieprzi s\u00f3l morska","50 ml g\u0119stej \u015bmietanydo zup 12 lub 18 %","DODATKOWO DO PODANIA","ugotowane ziemniaki","jajka ugotowane na twardo","keksy z g\u0119stej \u015bmietany","ma\u0142e bochenki chleba je\u015blizamierzamy serwowa\u0107 w chlebie"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep

ProstePesto.pl
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami. Smak, który przypomni ci dzieciństwo. PRZEPIS 64

takie smaki, które od razu przypominają nam dzieciństwo. Na przykład zupa pomidorowa z lanymi kluskami, którą uwielbiamy po dziś dzień i chyba nigdy nie przestaniemy. Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami Składniki: 3/4 średniego garnka wywaru mięsnego (przygotowanego na przykład na kurczaku), 1 cebula, 2 marchewki, słoiczek przecieru pomidorowego, 100 ml śmietanki kremówki, sól pieprz, natka pietruszki. Na kluski(...)jajka i 2 czubate łyżki mąki pszennej. Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami? Do gotującego się wywaru dodaj drobno posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w plasterki, gotuj pod przykryciem około 10 minut, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj, zagotuj, wlej śmietankę, ponownie wymieszaj i zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć też posiekają natkę. W miseczce za pomocą rózgi wymieszaj jajka

Kulinarna Polska
Wegański żurek grzybowy 114

Magda Mocny smak grzybów, ich cudowny zapach oraz wyrazisty i kwaskowy smak żuru to zniewalające połączenie do wypróbowania w te święta Wielkiej Nocy. Gęsta od warzyw zupa jest bardzo sycąca, ale przede wszystkim pyszna. W wersji wegańskiej zabieliłam zupę wegańskim jogurtem, w wegetariańskiej polecam kleks kwaśnej śmietany. Można też w ogóle zupy nie zabielać i cieszyć się jej wyrazistym, grzybowym(...)opcjonalnie   Przygotowujemy warzywa – marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich kawałek cebuli oraz przygotowane grzyby suszone i mrożone – przed gotowaniem zupy nie trzeba suszonych moczyć, a mrożonych nie musimy odmrażać. Doprawiamy wszystko sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzem. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy taką ilością wody, aby przykryć wszystkie

Smaczna Strona
Szybka zupa krem ze szparagów 85

Szybka zupa krem ze szparagów Wiosna bardzo kojarzy mi się ze szparagami. Sezon na nie zaczyna się końcem marca, a kończy w okolicach pierwszej połowy czerwca. W tym przedziale są one najsmaczniejsze, najzdrowsze i najtańsze, chociaż tanie zazwyczaj nie są. Jak każde warzywo, tak i szparagi można wykorzystać do prawie wszystkiego. Pierwszym przepisem na blogu było risotto ze szparagami(...)groszkiem , natomiast dzisiaj mam propozycję na pierwsze danie. Szybka zupa krem ze szparagów, to idealna propozycja do osób, które cenią sobie prostotę. Z czym podawać krem ze szparagów? Oczywiście można klasycznie zrobić lub kupić grzanki. Ja natomiast zrobiłem ekspresowe podpłomyki z patelni , które wymiatają w kategorii pieczywa bez drożdży 😄 Kilka zup, które również gorąco Ci polecam Zupa krem z pieczarek

Blendman
ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 102

przez dodanie tłustej śmietanki.  Ugotowałam ją na bulionie warzywnym (woda + 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka ), ale można użyć także domowego rosołu lub bulionu drobiowego.  Jeśli lubimy zupę z mięsną wkładką, możemy zacząć od ugotowania kawałka mięsa, np ćwiartki z kurczaka (około 30 minut), a następnie dodać warzywa (bez podsmażania) i dalej postępować jak w przepisie. Po dodaniu(...)śmietany 18%, zupy nie należy już zagotowywać. Podgrzewamy ją dłużej, na małej mocy palnika, co chwilę mieszając.  Zupka będzie równie smaczna jeśli użyjemy tylko jednego rodzaju śmietany. Ta bardziej tłusta, da nam gwarancję, że zupa nie zważy się, nawet jeśli ją zagotujemy.  Można nie dodawać śmietany w ogóle lub zabielić dopiero przed podaniem. Taka zupa znacznie dłużej postoi

cool and minty
Zupa krem z czerwonej kapusty 58

dużej głowy czerwonej kapusty powstała kolejna potrawa – zupa krem. Pierwsze wrażenie smakowe plasuje ją w okolicach barszczu ukraińskiego, później odczuwa się lekką nutę czerwonego wina oraz octu balsamicznego. Podaliśmy ją z groszkiem ptysiowym ale równie odpowiednie będą grzanki z chleba. Następnym razem planujemy dodać do niej ugotowaną białą fasolę, będzie zapewne wspaniała. Składniki 400 g czerwonej kapusty 3 szalotki(...)minut. Do garnka wlać wywar lub rosół, przełożyć do niego zawartość patelni, dodać wino, sok z pomarańczy i dżem, wymieszać. Przykryć pokrywką i gotować 30-40 minut. Gdy zupa jest już ugotowana, zmiksować ją blenderem. Doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku. Można podawać dodatkowo z kwaśną śmietaną i groszkiem ptysiowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa krem z czerwonej

niecodziennikpary