Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą – kuchnia podkarpacka

Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą – kuchnia podkarpacka

Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą – kuchnia podkarpacka

Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka Kasza jaglana to obok kaszy jęczmiennej najstarsza z kasz znanych na terenach słowiańskich. Przez kilka stuleci stanowiła ważny składnik codziennych posiłków tak na pańskim, jak i na chłopskim stole. Jagły gotowane w wodzie lub na mleku podawane były na sypko i na gęsto. Okraszone tłuszczem były dodatkiem do mięs, a jeszcze częściej stanowiły samodzielny posiłek. Na bazie kaszy jaglanej przygotowywano też placki, które były spożywane na zimno, na przykład pod... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.