zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:105/145)

Holenderska zupa z grochu (erwtensoep) 181

proponujemy to poniżej. Warto też zwrócić uwagę na kwestię mięsa i kiełbasy. Po pierwsze, to wcale nie musi być karkówka. Ciekawą alternatywą mogą być np. wieprzowe nóżki lub żeberka – w tym drugim wypadku również wędzone. Z kolei kiełbasa właściwie nie jest obowiązkowa, chociaż czysto teoretycznie z tą zupą kojarzone jest coś, co Holendrzy określają mianem rookworst – dosłownie wędzona kiełbasa. Czym(...)bajka. Jeśli jednak mielibyśmy dodać kiełbasę, wówczas najlepiej po prostu taką jak proponujemy w przepisie. P.S. A jakby co, wymawia się to tak: Holenderska zupa z grochu (erwtensoep) 2018-12-11 18:38:49 Holenderska zupa z grochu, czyli nieco egzotyczny sposób na popularną „grochówkę”. Warto spróbować nawet jeśli nie jesteśmy zwolennikami jej rodzimej wersji. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Czwartek: Panissa risotto z mielonym mięsem i fasolką 111

konsystencję klasycznego, kremowego risotta, w okolicach Nawarry przybiera postać bardziej płynną, zbliżoną do zupy. Risotto z fasolką My chcemy Wam dzisiaj zaproponować odmianę Vercelesse, choć trochę zmienioną. Panissa dość znacząco różni się od innych potrwa w rodziny risotto, bo jest bardzo treściwa, zwiera sporo mięsa i… fasolkę. Tak jest, pewnie jeszcze nie jedliście risotta z grochem – najwyższy czas spróbować(...)gotowanie:) Nasze risotto robimy w standardowy sposób i jest gotowe w 20 minut. Dla ułatwienia użyliśmy fasolki z puszki, dla lekkości ryż podlewaliśmy bulionem drobiowym, a salami zastąpiliśmy mielonym mięsem wieprzowym. Efekt jest taki, że powstało bardzo sycące, nieprzekombinowane danie, które zasmakuje każdemu, kto lubi dobre risotto. Składniki: 250 g mielonej wieprzowiny 100 g cienko krojonego boczku

Niedzielny kucharz
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WŁOSKA Z SOCZEWICY 339

   Ostatnim naszym super odkryciem jest soczewica.Trochę wstyd się przyznać ale wcześniej nigdy jej nie jadłam. To warzywo trochę chyba niedoceniane w naszej kuchni

Smaczne Zdrowe
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 132

Gemista  ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki ( σαγανάκι )  oraz tzatziki (   τζατζίκι  - czyt. dzadzyki, ew. cacyki)  z pitą Saganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom(...)gigantes plaki ( γίγαντες πλακί) Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki . Gigantes plaki to w skrócie taka grecka fasolka po bretońsku, a na poważnie, jest to wegetariańskie meze na bazie specjalnej

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa chińska z pulpetami i noodlami z cukini 203

Seriouseats . Składniki: Na pulpety 1/2 kg mielonej wieprzowiny 1 żółtko 1 łyżeczka tartego imbiru 2 ząbki utartego czosnku 1 drobno posiekana dymki 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki lub bułki tartej Zupa 1 litr rosołu drobiowego, najlepiej domowego(...)ciasta, chodzi tylko o połączenie składników. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut. Krok 2 Wyciągnij masę z lodówki. Rękami zwilżonymi olejem roślinnym formuj małe pulpety z mięsa. Rozgrzej mocno patelnię. Smaż pulpety, żeby ładnie się przyrumieniły, 3-4 minuty. Odłóż do misy. Krok 3 Rozgrzej rosół, dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, posiekaną papryczkę chilli. Włóż

Niedzielny kucharz
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 192

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 204

Jest ona efektem jednorazowego mielenia ziaren (mieli się ją tylko raz). typ 3000, to mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion(...)oraz beta karotenu. mąka owsiana - charakteryzuje się kremowym kolorem i lekko orzechowym smakiem mąka sojowa - bogata w białko, dlatego jest idealna dla osób rezygnujących z mięsa. mąka ziemniaczana - delikatna, bezzapachowa, nierozpuszczalna w zimnej wodzie. Mąka ziemniaczana wymieszana z lekko podgrzaną wodą tworzy kleistą i lekko przezroczystą zawiesinę, która świetnie sprawdza się jako zagęstnik

Zasmakuj Kuchni
Lazania 346

Lazania chodziła mi pogłowie już od dłuższego czasu. Wiedząc że jest to spore wyzwanie trochę się z tym ociągałam. Pamiętam jak pierwszy raz miałam do czynienia

Kuchnia Pełna Pasji
Kuchnia azjatycka w restauracji – łatwiej niż myślisz 124

przeciwnie, korzystali z tego co mieli w pobliżu i przygotowywali to w najprostszy możliwy sposób. Ich wielkim szczęściem był fakt, że wszędzie wokół mieli wiele aromatycznych przypraw, świeżych, soczystych i chrupiących warzyw oraz łatwego w obróbce mięsa, na przykład drobiu. Dania azjatyckie najczęściej przygotowuje się wręcz w tempie ekspresowym, niczego nie smaży się lub gotuje szczególnie długo. Jednym z typowych(...)szczególności woka, który powinien być wykonany ze stali węglowej. Jest to uniwersalne naczynie, w którym można smażyć, smażyć na głębokim tłuszczu, a nawet używać do gotowania czy przyrządzania zup. Kolejną ważną kwestią dotyczącą kuchni azjatyckiej jest jej pewnego rodzaju konserwatyzm. Wielu szefów kuchni lubi modyfikować klasyczne przepisy i dodawać do nich swoje autorskie pomysły. Nie ma na to miejsca

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pasztet z ciecierzycy 181

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc (12 godzin). Następnie wodę z moczenia ciecierzycy zlać. Do garnka wsypać ciecierzycę, zalać zimną wodą

moj przepis na
Duszona wołowina z pomocą Multicooker Redmond 192

Z góry przepraszam za jakość zdjęć, a raczej za ich formę czyli narzucony filtr "starego zdjęcia". Robiłam je w totalnej ciemności w świetle żarówkowym i w

ClauditteMissCooking
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 212

     Dziś przedstawiam przepis na pyszne paszteciki z mięsem i suszonymi grzybami. Idealne do barszczyku lub jako ciepła przekąska na śniadanie. Pyszne zarówno na

Rozpustne gotowanie
Pomarańczowe curry z kurczaka 156

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijny barszcz z uszkami 174

kleję z mamą w Wigilię a po chwili zasiadamy do stołu, więc wcześniej nie było czasu by zaktualizować blog :) Dziś odsłona barszczu. Zupa gotowana na sposób postny czyli bez mięsa ale za to z grzybkami.  Składniki na barszcz: 1 kg buraków 2 cebule 4 grzybki suszone 2 marchewki 1 pietruszka 1 por cukier ocet winnny(...)zimnej wodzie około 30 minut do godziny. A następnie ugotować do miękkości odcedzić i drobno pokroić A następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.  Ciasto na uszka: Z mąki i jajek i letniej wody

Bon Appetit Małgorzaty
Kaszotto z fasolką i cukinią 160

Kaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!