różne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny. Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego w trakcie gotowania mięsa. Będzie on doskonałym koncentratem do przygotowania zupy. Wywar dziele na mniejsze porcję i mrożę w plastikowych pudełeczkach.Gdy jest mi potrzebny wrzucam do garnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion. Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki(...)imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw, grzybów, ziela, listów i pieprzu z ziarnkach, aż będzie miękkie. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy wątróbkę i parzymy ją przez 10 minut. Mięso i warzywa odcedzamy i studzimy. Bułki moczymy w wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy
Kulinarne przygody Gatitykapusty 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 8 ziaren czarnego pieprzu 1 goździk 1/3 Badianu sól gałązka lubczyku ( mrożony lub suszony) 1 gałązka natki pietruszki pieprz mielony 3 łyżki ouzo ( greckiej anyżówki) 5 szklanek wody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki(...)obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia) na tej samej patelni na której smażyły się warzywa).Ze skórek wytopi się trochę tłuszczu - tego nie przelewamy do garnka w którym będzie sie gotować zupa. W garnku ułożyć umyty korpus , warzywa , lubczyk, przyprawy ( goździk, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz , Badian). Zalać wodą. Lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem
Buniabaje w kuchniBardzo smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu kiełbasa możliwa do przygotowania w każdym domu. Kiełbasa nie wymaga wędzenia, a jedynie..... odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na degustację
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBłyskawiczne i przepyszne danie do zrobienia w 10 - 12 minut: makaron spaghetti z pesto z rukoli i prażonym słonecznikiem 😋 W czasie kiedy gotuje się makaron, blendujecie
Słodko-Słony Świat Ilonymarchewki kawałek selera (ok 100g) 1 pietruszka 100g zielonego groszku (może być mrożony) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego Groch opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na min. godzinę. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, włożyć od garnka, dodać pokrojoną(...)Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka wyjąć z zupy, mięso obkroić i wrzucić z powrotem do garnka. Grochówkę najlepiej smakuje z ciemnym chlebem. Smacznego
Obiad gotowySkładniki / na 2 porcje: 1 łyżka oliwy 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej papryki (lub płatków chilli, jeśli lubisz na ostro) 2 ząbki czosnku posiekane 1 puszka krojonych pomidorów 0,75 litra bulionu warzywnego podgrzanego(...)porcji: 431 kcal, B 21,6 g, W 29,7 g, T 23,3 g ➤ Kliknij - Przepis na greckie placuszki z pora i szpinaku Środa i Czwartek - Bataty faszerowane mięsem mielonym oraz Razowe świderki z sosem pomidorowym z mięsem mielonym Dwa różne obiady za jednym zamachem? To możliwie i wcale nie wymaga tak wiele wysiłku. Powiem
Chilli Czosnek i OliwaDanie z kolendrą to jedno z tych fajnych dań, które doskonale nadają się na wszelakie imprezy, jako danie na ciepło. Można je przyrządzić wcześniej i tylko
Smakowy RajMamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMakaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al. dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Składniki : na 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 1 polędwiczka(...)zielonych oliwek, 3 garści listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, ziarenka kapary. Przygotowanie: Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą
Moniki Smakołykiłyżki pikantnego ketchupu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki brązowego cukru 3 płaskie łyżeczki mielonej , wędzonej papryki 3 płaskie łyżeczki curry sól , chilli do smaku Udka płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy od spodu . Czyli tak jak widać na zdjęciu , po prostu oddzielamy część mięsa od kości i rozchylamy . Nie jest to konieczne , ale ułatwia przenikanie przypraw i jedzenie(...)wielkości udek i wydajności piekarnika . pieczemy z termoobiegiem . Serwujemy na gorąco , przystrojone czerwoną cebulką , koniecznie z niezdrowymi frytkami . Jak grzeszyć to po całości Drugiego dnia , warto zrobić lekką zupę i jedząc ją wspominać ten wspaniały smak majonezowo-kurczakowego grzechu… Smacznego! Artykuł „Grzeszne” udka w majonezie i ketchupie, pycha pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyciekawą zupę ugotowały. Składniki: 0,5 kg pieczarek, 250 g białej cebuli, 2-3 ząbki czosnku, 1 szt. pak choi (kapusta chińska), ok.1 l bulionu, 4 - 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 400 g groszku zielonego (mrożony ewentualnie z puszki), 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 płaska łyżeczka kozieradki, pieprz czarny świeżo mielony(...)cebulą i gotujemy ok. 15 min. Pak choi kroimy w paski, a polędwiczki na mniejsze kawałki. Do ugotowanych pieczarek dodajemy pieprz ziołowy, kozieradkę, polędwiczki i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (to jest bardzo krótko, kilka min). Na samym końcu dodajemy kapustę, groszek, posiekany koperek i zieloną pietruszkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tylko doprowadzamy do zagotowania
Moniki Smakołykijakoś nie przepadają za wyjadaniem mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek z naszego jedzenia się marnuje. Zastanawiając się co zrobić z tymi składnikami, a jednocześnie zaserwować coś lżejszego przed zbliżającym się tłustym czwartkiem wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać znaleziony przepis na pierogi z mąki pszennej razowej oraz warzyw i mięsa właśnie z rosołu. Jest to pomysł na obiad(...)dolewamy do niej powoli ciepłą wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy nożem, przyprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Ciasto
dom-agi.plkiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań(...)ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón . Turrón to tradycyjny hiszpański nugat, przygotowywany z miodu, cukru, białek jaja i mielonych migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze są dwa: blando , zwane też turrón de Jilona – delikatny, miękki oraz duro – turron de Alicante – twardy
Chilli Czosnek i OliwaPolecam dziś przepis z mojego dzieciństwa na przepyszne ciasteczka świąteczne. Ten przepis jest historyczny, pochodzi jeszcze z Kresów, od mojej babci. Składniki są prawie w niezmienionej
Kawa z mlekiem