cebula (100g) kilka dużych ziemniaków (750g) garść (20g) suszonych leśnych grzybów pęczek natki pietruszki kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu sól 1 czubata łyżeczka mielonego kminku 1 czubata łyżeczka cząbru Instrukcje Marchewki obieramy, odcinamy zielone końcówki i kroimy w niezbyt grube słupki długości kilku cm. Selera obieramy na tyle ile potrzeba, aby usunąć drobne(...)kapusty odciskamy kwaśny sok, a następnie kroimy na kilkucentymetrowej długości kawałki. Do dużego garnka na zupę wlewamy 5 litrów wody. Wkładamy golonkę i wędzonkę i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy powoli oczekując na pojawienie się szumów, które usuwamy jak w rosole . Do odszumowanego mięsa dodajemy marchew, seler i por oraz część przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki
Kulinarna Pokusacebula (100g) kilka dużych ziemniaków (750g) garść (20g) suszonych leśnych grzybów pęczek natki pietruszki kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu sól 1 czubata łyżeczka mielonego kminku 1 czubata łyżeczka cząbru Instrukcje Marchewki obieramy, odcinamy zielone końcówki i kroimy w niezbyt grube słupki długości kilku cm. Selera obieramy na tyle ile potrzeba, aby usunąć drobne(...)kapusty odciskamy kwaśny sok, a następnie kroimy na kilkucentymetrowej długości kawałki. Do dużego garnka na zupę wlewamy 5 litrów wody. Wkładamy golonkę i wędzonkę i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy powoli oczekując na pojawienie się szumów, które usuwamy jak w rosole . Do odszumowanego mięsa dodajemy marchew, seler i por oraz część przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki
Kulinarna Pokusagotuje się u nas dużo, bo lubimy go zjeść na różne sposoby, zawsze mamy też w zamrażalniku zapas zamrożonych porcji, wykorzystywanych później jako baza zup i dodatek do sosów. Gotujemy rosoły esencjonalne z kilku rodzajów mięsa, ale też buliony na szkielecie pieczonego drobiu ( przepis znajdziecie tuta j). Ugotowaną włoszczyznę mamy więc w kuchni często. Warzywa trafiają jednak najczęściej do zapiekanki(...)wykorzystaniem warzyw z rosołu jest jednak zdecydowanie mniej pracochłonna, szybsza i bardziej ekonomiczna. Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z ugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony
Niedzielny kucharzpozostałymi po rosole składnikami zupy. Dziś proponuję pyzy. Danie, które cieszy się powodzeniem wśród moich dzieciaków a dodatkowo pozwala wykorzystać to co akurat nam zostało dzięki czemu jest tanie. PYZY Z MIĘSEM I WARZYWAMI CIASTO 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (zależnie od gatunku ziemniaków dosypywana wg potrzeby) FARSZ warzywa i mięso z rosołu, u mnie(...)skrzydło z indyka pierś kaczki szponder Łącznie około 50 dkg mięsa 1 cebula 2 łyżki oliwy Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do przestygnięcia. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotowuję farsz. Mięso i warzywa mielę w maszynce do mięsa. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie
Magiczna kuchnia DariiObecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie
My Chcemy Jeśćsuszonych warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania z warzyw, grzybów. Wzbogaci smak dania, ale nie przytłumi go. Rodzina Vegeta Natur to ponad 30 produktów, które mają te samą bazę, ale w konkretnych(...)świeżych pieczarek 100 g pora - jasna część 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem 1/3 łyżeczki świeży mielonego pieprzu czarnego 2-3 łyżki posiekanej zieleniny - natka pietruszki i koperek 2 łyżki bułki tartej do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżeczka mleka choinkę podaje się na stół w całości
Smaczna Pyzawody Składniki na farsz: 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny 1 duży ziemniak 1 kalarepa 1 jajko 2 łyżki masła 2 łyżki osiekanej natki pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem, wlać wodę zagęścić ciasto i schłodzić w lodówce. Warzywa zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Ciasto podzielić na porcje(...)grzebieniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, posmarować ponownie jajkiem i dopiec przez 30 minut. Podawać na ciepło i na zimno do czystych zup lub jako samodzielne danie
Tradycyjna KuchniaZapraszam na przepis na pyszny bogracz z polskim akcentem, czyli ogórkiem kiszonym. A po przepisie zajrzyjcie na fotki z moich ukochanych Bieszczadów :) Składniki: 70 dag mięsa
Kuchnia domowa Aniunikamy napadu wilczego głodu na mieście i panujemy nad regularnością posiłków. Zazwyczaj takie pojemniki mają przegródki, dzięki czemu potrawy nie będą się mieszać. Przydatny może być także pojemnik na zupę, owsiankę lub shaker. 1 , 2 , 3 , 4 4. Herbata Może być zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek. Oczywiście w ładnym opakowaniu(...)Młynek do kawy Przyda się nie tylko do mielenia ziaren kawy, ale także siemienia czy nawet ryżu lub ciecierzycy na mąkę. 1 , 2 9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić
Powiedz dietom nieunikamy napadu wilczego głodu na mieście i panujemy nad regularnością posiłków. Zazwyczaj takie pojemniki mają przegródki, dzięki czemu potrawy nie będą się mieszać. Przydatny może być także pojemnik na zupę, owsiankę lub shaker. 1 , 2 , 3 , 4 4. Herbata Może być zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek. Oczywiście w ładnym opakowaniu(...)Młynek do kawy Przyda się nie tylko do mielenia ziaren kawy, ale także siemienia czy nawet ryżu lub ciecierzycy na mąkę. 1 , 2 9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić
Powiedz dietom niepapryki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: 1.Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko posiekaną w kostkę cebulę i dodajemy mięso mielone. Po kilku minutach podlewamy mięso wodą i chwilkę dusimy. Kiedy mięso zmięknie dodajemy przyprawę suszone pomidory i czosnek, majeranek, paprykę słodką, pół łyżeczki soli ziołowej, zioła prowansalskie i odsączoną kukurydzę. Wciskamy 2 ząbki czosnku. Wszystko(...)Studzimy. 3. Podgrzewamy wrap-a na patelni grillowej, układamy na 1/3 szerokości placka szpinak, na to mięso i na to oliwki. Zawijamy wrap tak jak krokiet. Moczymy w jajku i bułce tartej. Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu. Gotowe. Smacznego! Można podawać do zupy ale też jako samodzielne danie np. z sosem czosnkowym
Mama z miastaGarnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :) Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem. Pod moją nieobecność wypróbowała
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 1 kg mielonej wołowiny 1 duża bardzo drobno posiekana cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataróżnego rodzaju zup, gdzie nie zawsze wykorzystuję mięso to i powstają przy okazji inne pyszne dania. Znacie już pastę kanapkową a tym razem szybka, prosta i smaczna potrawka z mięsa z rosołu oraz warzyw. Znakomicie komponuje się z ryżem z kalafiora, keto kopytkami czy gotowym makaronem konjac bez węgli. Składniki – potrawka z mięsa z rosołu: mięso z rosołu(...)rosołu 50 g smalcu z gęsi 60 g cebuli 60 g papryki czerwonej 60 g papryki żółtej 60 g papryki zielonej 1 ząbek czosnku szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta mielonej papryki ostrej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek Mięso z rosołu wystudzić a następnie oddzielić dokładnie
Ola la LCHFcałkiem dawno. Na przeszkodzie by je przygotować zawsze stała ich cena. Jednak pewnego dnia, korzystając z naprawdę dobrej promocji w sklepie kupiłam 3 sztuki tych ziemniaków. Z jednego zrobiłam zupę krem tutaj , która bardzo posmakowała domownikom. Pozostałe dwa bataty postanowiłam upiec. By ustrzec się przed wyrzuceniem do kosza nieudanego obiadu podpytywałam, oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich(...)dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest moje zdanie. To co włożymy do środka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła
Pieprzyć z Fantazją