zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:86/145)

rozgrzewająca zupa imbirowa 152

świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa) 2-3 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy przyprawy: słodka mielona papryka, papryka ostra, sól, pieprz natka pietruszki Udko umyć, zalać woda, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę zeszklić, dodać(...)ognia. Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron. Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki

6niebo
Barszcz ukraiński z czarną fasolą 126

blogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tuta w wersji z czarną fasolą. Składniki: szponder wołowy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki pół selera 4 średnie buraki 3 duże ziemniaki 2 szklanki czarnej fasoli 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej koncentrat buraczany do smaku przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek 1 cebula(...)namoczyć w dużej ilości wody, na drugi dzień wymienić wodę i gotować do miękkości, odcedzić. W dużym garnku umieścić szponder, ziele i liście laurowe zalać wodą i gotować aż mięso będzie miękkie. Selera i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Po kilku minutach dodać również, obrane, umyte i pokrojonę w kostkę ziemniaki. Buraki ugotować w łupinach

Czerwień i błękit
Pierogi z mięsem i pieczarkami 183

mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku(...)ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia, aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki. Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa

Na Ciasteczkowych Papierach
duszone udka z cebulą,czosnkiem,solą wędzoną... 168

przekrojone na połowę, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na koniec do smaku można dodać przyprawę w płynie...............SMACZNEGO!!! sól morska wędzona Royal Brand: naturalna sól morska, powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskiej - zastosowanie: do dań typowo amerykańskich,do barbecue,do sosów,zup, twarogów,sałatek,pomidorów. nadaje smak i aromat wędzonego drewna - opakowanie: 200 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 156

pierwszej kolejności. Najpierw postanowiłam sprawdzić funkcję mielenia, na pierwszy ogień poszedł ryż (2,5 minuty), kasza jaglana (1 min.), gryczana (2 minuty) i cukier (20 s), wszystko się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń jaglany z owocami i orzechami, a do tej pory przeważnie szłam(...)się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam pomidory w słoikach, następnie je za pasteryzowałam. A jakie gładkie i pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Forszmak lubelski 204

świeżo mielony pieprz smalec lub olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia mięsa Bulion zagotowujemy wraz z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W tym czasie wieprzowinę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w niedużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem. Obtaczamy wszystkie kawałki w mące pszennej. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki smalcu lub oleju. Podsmażamy mięso (najlepiej partiami(...)dajemy wszystkiego na raz), aż zmieni kolor. Usmażone mięso wrzucamy do bulionu. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty czosnek, smażymy razem jeszcze minutę i także wrzucamy do bulionu. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy paprykę pokrojoną w paski oraz pieczarki obrane i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Podsmażamy razem

Poezja smaku
Paluszki drobiowe 190

Kolejny przepis z gatunku - " proste jak konstrukcja młotka ".  Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z Pakistanu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapuśniak z nutką wędzonej papryki 203

laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kminku 2 łyżki płatków suszonej papryki 1 łyżka wędzonej papryki kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości(...)smaki połączyły się, dodać wędzoną paprykę, sól i pieprz do smaku (można również zamiast soli użyć przyprawy rosołowej ekologicznej, dostępną w sklepach ze zdrową żywnością). Mięso najlepiej obrać z żeberka, pokroić i dodać do zupy.  Podawać gorącą

Czerwień i błękit
Zupa gulaszowa z wołowiną 616

takie akurat miałam pod ręką. Zupa najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu. Składniki   400 g wołowiny pokrojonej w grubszą kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę   1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki 1 marchew pokrojona w kostkę 1 pietruszka pokrojona w kostkę 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka(...)łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 3 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę Sposób Masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone w kostkę mięso, smażyć z każdej strony na rumiany kolor, przełożyć do miski.  Do tego samego garnka włożyć cebulę, czosnek, marchewkę oraz pietruszkę, podsmażyć. Wsypać sproszkowane papryki oraz tymianek, podsmażyć, dolać wino, dusić

Kuchenne aromaty
Kotlety mielone z grzybów 102

przyrodą i przy okazji zbierać grzyby. Ostatnio w pół godziny zebraliśmy dwa ogromne kosze. Część poszła do suszenia i marynowania. Zamroziłam też porcji na zupę i sos, a z pozostałych grzybów, zrobiłam pyszne kotlety mielone. Może nie są zbyt fotogeniczne ale za to bardzo smaczne. Składniki 1 i 1/2 kg grzybów leśnych – borowiki, podgrzybki 2 jajka 2 male(...)myjemy. Przekładamy do garnka z wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok 1o minut. Ugotowane grzyby przelewamy na sito i odcedzamy. Zostawiamy do przestygnięcia. Zimne grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Do zmielonej masy dodajemy podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku . Wbijamy dwa jajka, dosypujemy tartą bułkę, natkę pietruszki

Kasia i jej kobiecy świat
Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i pieczoną papryką 201

przesmażyć na średnim ogniu, mieszając okazjonalnie, przez około 4 minuty, aż cebula odrobinę się zeszkli. Dodać czosnek i papryczkę – przesmażyć przez minutę. Dodać drugą łyżkę tłuszczu oraz dwa rodzaje mielonej papryki i kurkumę – przesmażyć przez kolejną minutę. Dodać pomidory wraz z 1/2 łyżeczki soli, przesmażyć przez dalsze 3 minuty. Wlać zachowany sok z pomidorów, bulion/wodę, dodać szafran(...)obrać ze skórki, pokroić na małe paseczki. Rybę pokroić w około 2 – 3 cm kostkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojoną paprykę oraz krewetki, gotować 2 minuty, następnie dodać kawałki ryby i gotować dalsze 3 minuty lub tak długo, aż mięso ryby i krewetek będzie ugotowane. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać posypaną

Even Better Food
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa 136

Pyszna, wyraźna w smaku zupa, a w zasadzie gulasz na mięsie wołowym z dodatkiem papryki i pomidorów. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki: 600 g mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego w kostkę  100 g wędzonej słoniny, pokrojonej w kostkę*  2 cebule, drobno posiekane 1 marchewka, pokrojona w plastry 1 korzeń pietruszki, pokrojona w plastry 1 czubata(...)pomidor, sparzony, obrany, pokrojony w ósemki  1 litr ciepłej wody 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru 3 duże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana 18% do podania natka pietruszki pieczywo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem lub wysoką patelnię. Wrzucamy mięso

My Culinary Art
Marokańska zupa z kurczakiem, dynią, papryką i szpinakiem 224

kuchnia słynie z bogactwa przypraw, których dobroczynne działanie jest tak ważne zwłaszcza w chłodniejszych porach roku. Jeśli marokańskie dania wydają się Wam nazbyt egzotyczne, to bez obaw – składniki poniższej zupy są łatwo dostępne (z małym wyjątkiem pasty z chilli, którą można jednak zastąpić świeżą papryczką), a samo jej przygotowanie jest nad wyraz proste. Komu doskwiera chłód, a przeziębienie zagląda(...)posiekana ostra papryczka (ilość według uznania) drobno otarta skórka z 1 cytryny + 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy nierafinowana sól i przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu, mielonego kuminu i kolendry, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy 750 ml bulionu warzywnego/z kurczaka lub wody posiekana natka pietruszki lub kolendra do podania Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, seler

Even Better Food
Grochówka na wędzonych żeberkach 159

wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek, cząber, tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek(...)wyjąć z garnka żeberka i dodać wcześniej pokrojone warzywa, bulion, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oddzielić od żeberek, pokroić na kawałki, dodać do ugotowanej zupy. Usunąć z zupy połówki cebuli. Przyprawić zupę majerankiem, cząbrem, solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Dodać ząbki czosnku obrane i przekrojone na pół. Zagotować zupę, wyłączyć

Codziennik Kuchenny
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 220

żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, żeby całe były przykryte, zagotować. Jeśli pojawi się piana, zdjąć(...)półtalarki, wrzucić do garnka z żeberkami, gotować 10 minut. Kapustę pokroić, dodać do zupy i gotować ok godziny, aż kapusta będzie miękka (u mnie to zajęło nieco ponad godzinę). Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można podlać trochę wrzątku. Z zupy wyjąć żeberka, obkroić z nich mięso i wrzucić do zupy. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania