zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:91/145)

Zupa ogonowa (wołowa) 105

zupy są bardzo dobre, choć wcześniej wydawało nam się inaczej. Tym razem zrobiliśmy ją w wersji wołowej. Mega! <3 Składniki   1 kg ogonów wołowych 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej(...)łyżeczki mielonej ostrej papryki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogon wołowy myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny. Gotujemy około 1,5 godziny z liściem laurowym, zielem angielskim i ½ łyżeczki soli. Po tym czasie kawałki mięsa wyjmujemy

R'n'G Kitchen
kurczak pieczony w rękawie w pysznej marynacie z kefiru i Prymatu... 185

Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat 1 opakowanie, kefir 1/2 litra, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymatu doskonale się sprawdził z kefirem jako marynata do drobiu = uda kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde udo przeciąć na dwie(...)włożyć do blaszki piekarnik elektryczny nagrzany a 220 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, następnie rozciąć rękaw i piec dalej w 180 C około 15-20 minut mięso było pyszne, soczyste, aromatyczne,. podać z czym się lubi, jest dobre i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Congee z tofu, miso i glonami 177

Czytelnicy mojego bloga mieli okazję poznać przepis na congee, rok temu przy okazji publikacji tego wpisu .  Jest to bardzo popularna w Chinach zupa ryżowa o konsystencji kleiku, przygotowana z ryżu i wody. Congee może być podstawą lekkostrawnych i pożywnych zup i potraw. Można ją ugotować z białego, brązowego lub pełnoziarnistego ryżu. Na congee doskonale nadaje się już ugotowany ryż(...)doskonałych właściwościach prozdrowotnych, o których pisałam tutaj Drugim wysokowartościowym składnikiem (a raczej składnikami) tej zupy są glony (wodorosty). Te niepozornie wyglądające, suszone ,,listeczki" zawierają prawie wszystkie mikroelementy, wiele witamin, są bardzo bogate w jod, żelazo (wakame mają go 4 razy więcej niż czerwone mięso), fluor i wapń (hijiki mają go 10 razy więcej niż mleko). Działają odkwaszająco, przeciwzakrzepowo, usuwają toksyny

Codziennik Kuchenny
Kremowa zupa z kalafiora z prażonym słonecznikiem 126

Mało kalorii, antyoksydanty, witaminy A, C, K, z grupy B, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk i fluor - to wszystko zawiera kalafior. Sezon na

My Chcemy Jeść
20 przepisów na obiad jesienią! 159

dzieci, jak i dla dorosłych. Podstawą dobrego spaghetti jest dobrej jakości makaron, wybierzcie ten włoski robiony z mąki durum. Mięso mielone, powinno być bardzo świeże, najlepiej sprawdzi się połączenie mięsa wołowego i wieprzowego. Nie używajcie tutaj mięsa drobiowego, ani tylko wieprzowego. Sięgnijcie po dobrej jakości pomidory, mogą być świeże, ale o tej porze roku, sprawdzą się włoskie pelati(...)Mięciutkie mięso wieprzowe, w aromatycznym ciemnym sosie. Jeśli jem mięso, to musi ono być bardzo dobrze doprawione i aromatyczne, przede wszystkim mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dużym ułatwieniem przy obróbce mięsa okazał się dla mnie wok żeliwny. Już kiedyś wspominałam Wam o kaczce z gęsiarki żeliwnej, która była najlepiej przygotowaną kaczką jaką jadłam do tej pory. Faktycznie mięsa przygotowywane

SMYKWKUCHNI
Kotlety mielone + filmik 140

Proponuję dziś przepis, który tylko z pozoru wydaje się pospolity, ponieważ wersji kotletów mielonych jest tyle, ile jest domów. W każdej kuchni przygotowuje się je

Kawa z mlekiem
Szybka Zupa Ogórkowa z drobiowym pulpetem 171

noża, a sama zupę dowiosłowaliśmy łyżką :) SKŁADNIKI na 4 porcje: na pulpety: 400-450 g drobiowego mielonego (z piersi) 1 jajko 5-6 łyżek bułki tartej woda (ok. 1/2 szklanki) 1 łyżeczka ulubionych przypraw mąka do obtaczania pulpetów na zupę: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 łyżki startych ogórków kiszonych 1 łyżka koperku suszonego lub świeżego(...)pulpety i odstawić by bułka tarta namiękła i wchłonęła wodę. Gdyby masa mięsna była zbyt gęsta dodać nieco więcej wody, gdyby była za rzadka dodać nieco więcej bułki tartej. Mięso można zamarynować w ten sposób najlepiej dzień wcześniej wieczorem, przykryć i przechować w lodówce. Lepiej się wtedy zamarynuje i przejdzie przyprawami. Nie jest to jednak konieczne. Nastawić bulion do zagotowania

Sztuka gotowania w/g Samiry
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 134

recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi.  Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory 2 duże, czerwone papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu łyżka mielonego kminu (można pominąć) czubata łyżka słodkiej papryki w proszku(...)wrzątkiem i obieramy) następnie kroimy je na mniejsze cząstki. Papryki myjemy i kroimy w paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę, i smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy mięso obtoczone w mące i czosnek, papryki w proszku, sól, kminek i dokładnie mieszamy. Smażymy aż mięso zbrązowieje. Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu pod przykryciem

Bon Appetit Małgorzaty
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 169

wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Na runku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy podobnie jak mąkę ziemniaczaną i ryżową(...)zagęszczania zup i sosów jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Jako dodatek do mąki pszennej i żytniej warto jej używać przy wypieku pieczywa. Z powodu mocnego smaku i – polecana do mieszania z innymi mąkami.   Mąka grochowa – powstaje po zmieleniu ziaren suchego grochu. Stosowana głownie do zagęszczania zup – grochowej i fasolowej, jest głównym składnikiem tych zup w postaci proszkowanej

Karo in the Kitchen
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 226

Miłośnicy kuchni tureckiej i bliskowschodniej nie będą pewnie zaskoczeni tym przepisem, ale naszym pozostałym Czytelnikom należy się kilka słów wyjaśnienia do czego stosować sumak i co

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepis na spaghetti bolognese 149

drobną kostkę. Na głęboką dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojony boczek, a po chwili wcześniej przygotowane mięso mielone i smażymy przez kilka minut. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i selera, zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i smażymy razem przez następne około 10min. Dodajemy przecier pomidorowy, 250ml bulionu drobiowego(...)Makarom podajemy polany sosem bolońskim i posypany serem parmezan. Spaghetti Bolognese Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Spaghetti Carbonara – przepis Gnocchi w sosie grzybowym Włoska zupa krem z pomidorów     Artykuł Przepis na spaghetti bolognese pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Schab pieczony w ziołach 128

oraz oliwę z oliwek mieszamy. Dodajemy zioła i nacieramy mięso. Pieprzymy, solimy do smaku. Zamykamy z całą marynatą w naczyniu i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywą i pieczemy w 220 stopniach około godziny. Możemy dłużej, zależy od wielkości kawałka. Pyszne mięso zarówno na gorąco do obiadu jak na zimno(...)zzielenieje jak np. Wędlina pozostawiona sama sobie w lodówce. Co najwyżej może nam lekko podeschnąć jeśli o niej zapomnimy. Na to też jest rada. Drugie danie...lub pyszna zupa, do której możemy wkroić kawałki mięsa. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Placuszki dyniowe 162

przez dwie minuty od momentu zagotowania się wody. W misce roztrzepać jajko. Dodać do niego mleko kokosowe, sól, kminek, papryczkę chili i purée z dyni. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać mięso mielone, zimny makaron, mąkę ryżową oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki chwilę mieszajać. Odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący(...)dyni będziemy mieć około trzy porcje purée. Spokojnie możemy użyć jedną porcję a pozostałe zamrozić w zamrażalniku. Będą jak znalazł do wykorzystania w przyszłości. Zamrożone purée nadda się na zupę czy muffinki. Placuszki należy smażyć na małej ilości oleju. Placki w oleju nie powinny pływać. Do podania polecam ketchup. Można także przygotować sos pomidorowy lub zaserwować je z sosem chili

mecooks
Placuszki dyniowe 176

przez dwie minuty od momentu zagotowania się wody. W misce roztrzepać jajko. Dodać do niego mleko kokosowe, sól, kminek, papryczkę chili i purée z dyni. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać mięso mielone, zimny makaron, mąkę ryżową oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki chwilę mieszajać. Odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący(...)dyni będziemy mieć około trzy porcje purée. Spokojnie możemy użyć jedną porcję a pozostałe zamrozić w zamrażalniku. Będą jak znalazł do wykorzystania w przyszłości. Zamrożone purée nadda się na zupę czy muffinki. Placuszki należy smażyć na małej ilości oleju. Placki w oleju nie powinny pływać. Do podania polecam ketchup. Można także przygotować sos pomidorowy lub zaserwować je z sosem chili

mecooks
Rozgrzewająca zupa z kaczki 110

Naturalne sposoby nigdy nie zawodzą. W każdym razie, zupa jest bardzo rozgrzewająca i lekka.    Składniki 1 filet z kaczki 1 duża marchew 1 biała część pora 1 łyżka sosu sojowego 1 liść kaffiru 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 10 g grzybów mun (paski) 75 g ryżu thaibonnet mielona kozieradka natka pietruszki   Przygotowanie   Normal(...)pokrojoną w kostkę marchewkę i pora, pokrojonego w piórka, wlewamy sos sojowy. Zalewamy wodą (1,2 l), dodajemy liść kaffiru, posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy paski grzybów mun i mięso kaczki. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania