Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!który można wykorzystać do przygotowania innych zup. Składniki farszu do pierogów: 2 uda gęsi 2 spore cebule 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole) 1/2 szkl. rosołu z gęsi 1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny(...)Składniki na rosół umyć, obrać i umieścić w garnku, dodać uda gęsi, przyprawy i wodę (tyle wody aby zakryła wszystkie składniki). Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ugotowane uda wyjąć z rosołu, obrać z mięsa. Rosół pozostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimny, za pomocą łyżki zebrać z jego powierzchni tłuszcz, będzie potrzebny do farszu
Codziennik Kuchennymięsa, wybór pozostawiam Wam :) Taką zupę gotuję przez cały rok, gości ona u mnie na stole bardzo często, gdyż składniki zawsze mam pod ręką (zapasem soczewicy mogę obdzielić pół miasta), a włoszczyzna zawsze zalega gdzieś na dnie lodówki. Do tego gotuje się ją naprawdę szybko i bezproblemowo. Porcja z przepisu starcza mi na dwa dni. Zupa(...)ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku 0,5 łyżeczki majeranku około 1 łyżeczki soli (do smaku) świeżo mielony pieprz (do smaku) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij, a następnie lekko zrumień na niej leciutko cebulę. Następnie przerzuć ją do gotującej się wody. Pokrój obrane
Słodko-Słony Świat IlonyIdealna w chorobie ,polecam również profilaktycznie. Składniki 1/2 kury włoszczyzna 2 łyżki oliwy cebula 2 główki czosnku 2-3 łyżki posiekanego imbiru 4 ziemniaki kilka ziaren
R'n'G Kitchenlodówki na minimum dwie godziny . Następnie w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu , podsmażamy cebulę z kuminem i kolendrą . Na patelni rumienimy mięso . Pamiętajcie żeby smażyć małymi porcjami , wtedy ładnie się rumieni i nie puszcza soku . Dorzucamy mięso do garnka z cebulą , wlewamy pomidory z puszki , koncentrat, pastę z pieczonej papryki , cynamon , sól do smaku i jedną szklankę wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)dusimy na niewielkim ogniu około 2 godzin . Co jakiś czas warto zajrzeć , czy sos za bardzo nie odparował i w razie potrzeby uzupełnić . Mięso ma się dusić w małej ilości sosu nie pływać jak w zupie . Po upływie dwóch godzin sos powinien samoczynnie się zagęścić . Dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia . Serwujemy na gorąco z ryżem lub innymi dodatkami . Moi chłopcy
Ogrodnik w podróżys.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/2 kg mielonego mięsa z indyka -1 jajko -łyżka majeranku -1/2 papryki czerwonej -1/2 papryki żółtej -opakowanie mrożonych liści szpinaku -2 spore cebule -4 ząbki czosnku -4-5 ziela(...)liście laurowe -kilka ziaren kolendry -garść posiekanego koperku -gałązki świeżego lub łyżka suszonego oregano -olej do podsmażania -sól, pieprz -2 łyżki keczupu łagodnego -2 łyżki śmietany Mięso wyrabiamy z jajkiem, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy mokrymi dłońmi małe klopsiki. Odstawiamy na bok. Do wysokiego garnka wsypujemy mrożony szpinak. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki
Kulinarne przemysleniapodana przeze mnie ilość (1/2 litra) może być zbyt mała; jeśli zakwas będzie mocno przekiszony, wtedy lepiej dodać mniej niż w przepisie zupa gotowana wczoraj, a podana dziś będzie kwaśniejsza, to znana zasada, że kwaśne zupy nabierają mocy dzień po ugotowaniu; więc jeśli gotujesz barszcz co najmniej dzień przed podaniem dodaj mniej zakwasu, zawsze można go jeszcze dolać przed podaniem(...)liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka chrzanu (ze słoiczka) lub więcej jak lubicie 4 łyżki (lub więcej jak lubicie) kwaśnej śmietany do zup (18% tłuszczu) sól, pieprz ziołowy, mielona kolendra, tymianek - dodać do smaku, tyle aby zupa dobrze smakowała Przygotowanie: Zagotować bulion z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą (obraną i przekrojoną na pół). Do gorącego
Codziennik KuchennyWszelkie fuzje w każdym daniu, na dodatek udane, są wielką przyjemnością dla nas. Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas jeden lubi z
R'n'G Kitchenczubek nosa wystawały), albo do gotowania. Bardzo, bardzo zachciało mi się słońca, przygotowałam więc pyszną „słoneczną „ zupę, której już sam kolor nastraja pozytywnie. A co dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem(...)miękkości (grzanie góra-dół, 200 stopni). W międzyczasie przygotowałam **puder orzechowy: solidną garść orzechów włoskich zmiksowałam z ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki ziaren kolendry i odrobiną soli. Z gotowego bulionu wyłowiłam mięso i przyprawy (warzywa zostały). Dodałam upieczoną dynię oraz czosnek i całość zmiksowałam na gładziutki krem. Całość jeszcze doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Zaserwowałam z pokruszonym owczym serem urda
Kate's Kitchensposób, przy cierpliwej pomocy Ewy, powstał mój pierwszy hummus. Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól do smaku ostra papryka - użyłam mielonych płatków chili Ciecierzycę zalać zimna wodą i odstawić na noc do namoczenia. Namoczona wypłukać, zalać świeżą woda i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Trwa to 60-90 minut(...)lodówce. Spokojnie może tam stać przez kilka dni. Idealnie smakuje do świeżego, chrupiącego pieczywa, a także z dobra wędliną czy pieczonym mięsem. Polecam Wam, sami spróbujcie. Każdemu, kto lubi ciecierzycę polecam moja ulubioną zupę z ciecierzycy z dodatkiem awokado . Brzmi pewnie egzotycznie, ale naprawdę wspaniale smakuje
Codzienna kuchnia niecodziennaDal (Dahl) to indyjskie danie jednogarnkowe z soczewicy (choć przyprawy często podsmaża się osobno na patelni). Proste w przygotowaniu. Sycące i wegańskie. Podstawowy dal to soczewica
Moja Delicjaminut). Po tym czasie wyjmujemy grzybki, a pozostałą wodę dodajemy do bulionu. 2. Do bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną(...)Jeśli chcecie dodać groszek cukrowy, trzeba wrzucić go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Jeśli przeczytaliście gdzieś, że galangal smakuje podobnie do imbiru, a kolendra do pietruszki to jest to bzdura. Imbir ma zdecydowanie intensywniejszy smak od galangalu i w zbyt dużych ilościach zmieni smak zupy na imbirową, a pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej
Tajskie smaki(ok. 50 małych uszek) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 żółtko Farsz: 2 spore garści suszonych grzybów 1 średnia
Kuchenna Kontrrewolucyatarta mozzarella z braku laku dała radę :) ale kolejnym razem będzie halloumi ) sól morska, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w paski i oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut(...)greckiej kuchni, poznajemy sekrety starożytnych Greków :) Oczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki
Moje Kuchenne Rewelacjemało kwaśna? :) Harira to marokańska zupa tradycyjnie spożywana po zakończeniu ramadanu. Podstawą do jej przyrządzenia jest mięso baranie, ale bywa też wołowina lub drób. Korzystałam z przepisu w interpretacji Karola Okrasy. Uzyskałam bardzo ciekawy smak, tak bardzo różny od znanych nam zup. Zdarza się, że znajomi pytają mnie, kiedy znajduję czas na prowadzenie bloga. Jak się chce, jak coś sprawia(...)człowiekowi radość to zawsze znajdzie się czas. Poza tym moje gotowanie nigdy dotąd nie było tak urozmaicone. Myślę, że wszyscy na tym korzystają :) P.S. Maciek prosił, abym dopisała, że zupa mu bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi
zadanie-gotowanie