zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:107/145)

Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 195

Dukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 204

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Galaretka z nóżek wieprzowych 131

ziarna ziela angielskiego ½ łyżki soli pieprz mielony – do smaku W dużym garnku zagotować 2/3 garnka wody. Włożyć mięso i doprowadzić wszystko do wrzenia. Wodę wylać, mięso wyjąć, oskrobać i oczyścić, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone nóżki i golonkę włożyć z powrotem do garnka, zalać zimną wodą do pełna – mięso musi być dobrze zanurzone, a wody powinno być(...)mięso z nóżek będzie łatwo odchodzić od kości, wyjąć całość do miski do zupełnego ostygnięcia. Wywar   przecedzić przez sito do drugiego garnka tej samej wielkości – aby pozbyć się ewentualnych odprysków kości i ziaren przypraw – i odstawić do późniejszego użytku. Ostudzone mięso oddzielić od kości i drobno pokroić. 1 marchewkę pokroić w półplasterki – resztę warzyw zjeść ze smakiem . Mięso

Grunt to przepis!
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 152

Gulasz super rozgrzewający, na mroźne dni – trochę po mojemu J  Doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Pierwszy raz spróbowałam prawdziwego gulaszu węgierskiego 7 lat temu

Calzonella.com
Zupa jarzynowa z mięsem, ryżem i ziemniakami 133

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Uszka z suszonymi grzybami 95

wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku(...)wycisnąć wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz przesmażyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. „Skórka” • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać

To co kocham
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 169

gęsta była cataplana którą jadłam w Portugalii, zdecydowałam się na wersję z większą ich ilością. Jeżeli wolicie danie mniej przypominające zupę - zmniejszcie ilość bulionu do dwóch szklanek. Drugiego dnia zupa była jeszcze lepsza - smaki się przegryzły - było pysznie! Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 1 ośmiornica  (moja mrożona 1200 g ) 6 ząbków czosnku, posiekane 2 słodkie(...)wrzącą wodą, ale nie jest to konieczne.  Głowę ośmiornicy odciąć i  pokroić w paski,  ramiona pociąć na mniejsze kawałki - dł ok 3 cm.  Odłożyć  mięso na bok. Cebulę pokroić w piórka, Paprykę w cienkie paski, czosnek posiekać.  W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, smażyć przez

Stare Gary
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 299

chciałam zachęcić Was do przygotowania passata di pomodoro , jak Włosi mówią na przecier pomidorowy . Pomyślcie, jak miło będzie otworzyć zimą taki pachnący latem słoiczek i poczuć w zupie pomidorowej czy sosie smak słońca?:) P.s. Dzisiejszy post powstał w ramach akcji przygotowywania przetworów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Zajrzyjcie do pozostałych uczestników akcji: Mopsa i Panny Malwinny .  Dzisiejszy przepis jest(...)makaronu.  Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 109

( u mnie łopatka )  przyprawy : sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka chili oraz mielona kolendra  2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego   Cebule oraz czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać mięso i wszystko razem usmażyć, doprawić do smaku ( lepiej troszkę bardziej bo ciasto lekko(...)włączamy grzanie górnej grzałki i pieczemy aż bułeczki się zarumienią.  Pyszne są na ciepło i na zimno. Możesz je podać w środku z farszem warzywnym, do grilla, do zupy.    Smacznego !  Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem

Kuchnia na wzgórzu
Rosół drobiowy 187

rosół powinien smakować. Smak rosołu tworzy oprócz kurczaka, włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i lubczyk. Taki rosół, jeśli nie zjemy go od razu, jest świetną bazą do różnych zup lub sosów. Dobrze przygotowany rosół powinien być esencjonalny i po wstawieniu do lodówki przybierać postać delikatnej galaretki. Rosół świetnie rozgrzewa i idealnie sprawdza się w jesienne i zimowe dni. Najbardziej(...)pieprzu czarnego sól do smaku (u mnie 3 łyżeczki) pieprz czarny mielony do smaku natka pietruszki lub lubczyk do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych pozostałości piór, włożyć do dużego garnka (co najmniej 5 - 6 litrowego) i zalać zimną wodą w ilości takiej, aby pokrywała mięso i mieściła się w garnku. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia

Kuchcik gotuje
Klasyczne placki ziemniaczane 175

Klasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku . Mimo wszystko ja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak tandoori / tandoori chicken 191

Popularny zarówno w Indiach jak i Pakistanie, kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor , w których temperatura

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najprostszy krem ze świeżych pomidorów 124

Początek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Adżika czyli pasta paprykowo-pomidorowa 190

Jesienią, w chłodne dni i jeszcze chłodniejsze wieczory lubię jeść potrawy  treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się(...)paprykę i chili myjemy, pozbawiamy ogonków, cebulę i marchew obieramy. Następnie warzywa te koimy na mniejsze kawałki (pomidory ze skórą i gniazdami nasiennymi, paprykę z pestkami) i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do dużego grnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy olej, ocet, cukier, przyprawy

Zawsze głodna!
Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny 150

Staramy się spopularyzować na tym blogu kuchnię krajów Zatoki Perskiej, a w szczególności bardzo mało znane i niedoceniane w Polsce przepisy z  Arabii  Saudyjskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata