zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:107/145)

Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym 176

Smak pieczonych buraków uwiódł mnie już dawno temu. Pieczone buraki są intensywne w smaku, słodziutkie – po prostu pyszne. Niecały rok temu polecałam Wam najlepszy barszcz

Moja Delicja
CZOSNKOWY SCHAB GOTOWANY W MLEKU 166

Domowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też przesolona

Kuchnia MagdaLeny
Risotto z botwinką 175

Łatwe risotto z sezonowymi dodatkami! Właściwie...jednym szczególnym, pyszną i swojską botwinką :) Do tego zioła, trochę sera, wina, masła i powstaje danie tak kremowe i delikatne

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rosół mojej Żony 160

Bardzo, ale to bardzo lubię rosół i jadam go chętnie, niezależnie od kraju w którym przebywam, ale nigdzie dotychczas nie trafiłem na taki, który dorównałby smakiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu 123

nimi śledzika.   Teraz jedynym znakiem postu jest obżeranie się pączkami w Tłusty Czwartek, ale kiedyś do tej sprawy podchodzono bardziej poważnie. Aż do Wielkanocy zabronione było spożywanie mięsa, smalcu, miodu czy nabiału. Za złamanie postu groziły kary. Czy ktoś chciał czy nie chciał, na przednówku każdy doświadczał kurczenia się zapasów. Na nowe warzywa trzeba było jeszcze czekać, stare zapasy(...)naruszone. Łatwiej było zacisnąć pasa, jeśli wyrzeczeniom towarzyszyła intencja religijna. Łatwiej było znosić nierówności społeczne, kiedy bogatsi też pościli.   Co jedzono w poście? Typowymi daniami był wegetariański żurek, zupa piwna i oczywiście śledź. Jedzony aż do Wielkanocy mógł się wprawdzie znudzić, ale we wtorek ostatkowy dopiero się z nim witano. Tego dnia powinno się więc koniecznie imprezować i jeść

Ugotowane pozamiatane
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 128

tradycyjnie pokazywał nam swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka ( chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka(...)indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina.                   Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 186

Dukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 186

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Galaretka z nóżek wieprzowych 121

ziarna ziela angielskiego ½ łyżki soli pieprz mielony – do smaku W dużym garnku zagotować 2/3 garnka wody. Włożyć mięso i doprowadzić wszystko do wrzenia. Wodę wylać, mięso wyjąć, oskrobać i oczyścić, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone nóżki i golonkę włożyć z powrotem do garnka, zalać zimną wodą do pełna – mięso musi być dobrze zanurzone, a wody powinno być(...)mięso z nóżek będzie łatwo odchodzić od kości, wyjąć całość do miski do zupełnego ostygnięcia. Wywar   przecedzić przez sito do drugiego garnka tej samej wielkości – aby pozbyć się ewentualnych odprysków kości i ziaren przypraw – i odstawić do późniejszego użytku. Ostudzone mięso oddzielić od kości i drobno pokroić. 1 marchewkę pokroić w półplasterki – resztę warzyw zjeść ze smakiem . Mięso

Grunt to przepis!
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 144

Gulasz super rozgrzewający, na mroźne dni – trochę po mojemu J  Doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Pierwszy raz spróbowałam prawdziwego gulaszu węgierskiego 7 lat temu

Calzonella.com
Zupa jarzynowa z mięsem, ryżem i ziemniakami 128

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Uszka z suszonymi grzybami 79

wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku(...)wycisnąć wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz przesmażyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. „Skórka” • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać

To co kocham
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 163

gęsta była cataplana którą jadłam w Portugalii, zdecydowałam się na wersję z większą ich ilością. Jeżeli wolicie danie mniej przypominające zupę - zmniejszcie ilość bulionu do dwóch szklanek. Drugiego dnia zupa była jeszcze lepsza - smaki się przegryzły - było pysznie! Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 1 ośmiornica  (moja mrożona 1200 g ) 6 ząbków czosnku, posiekane 2 słodkie(...)wrzącą wodą, ale nie jest to konieczne.  Głowę ośmiornicy odciąć i  pokroić w paski,  ramiona pociąć na mniejsze kawałki - dł ok 3 cm.  Odłożyć  mięso na bok. Cebulę pokroić w piórka, Paprykę w cienkie paski, czosnek posiekać.  W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, smażyć przez

Stare Gary
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 293

chciałam zachęcić Was do przygotowania passata di pomodoro , jak Włosi mówią na przecier pomidorowy . Pomyślcie, jak miło będzie otworzyć zimą taki pachnący latem słoiczek i poczuć w zupie pomidorowej czy sosie smak słońca?:) P.s. Dzisiejszy post powstał w ramach akcji przygotowywania przetworów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Zajrzyjcie do pozostałych uczestników akcji: Mopsa i Panny Malwinny .  Dzisiejszy przepis jest(...)makaronu.  Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 103

( u mnie łopatka )  przyprawy : sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka chili oraz mielona kolendra  2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego   Cebule oraz czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać mięso i wszystko razem usmażyć, doprawić do smaku ( lepiej troszkę bardziej bo ciasto lekko(...)włączamy grzanie górnej grzałki i pieczemy aż bułeczki się zarumienią.  Pyszne są na ciepło i na zimno. Możesz je podać w środku z farszem warzywnym, do grilla, do zupy.    Smacznego !  Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem

Kuchnia na wzgórzu