zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:111/145)

Domowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu 150

Domowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu Susz z porem , to świetna sprawa , zawsze jest pod ręką , pasuje do wszystkiego , do ryb ,, sosów ,zup i mięsa . No, może do deserów, to bym go nie dodawała " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Generalnie jest genialny , nadaje dużo smaku(...)suszarce do warzyw lub w piekarniku . Czas suszenia to około 8 -10 godzin ( suszarka ) w zależności od soczystości warzyw , im więcej mają soku , tym wolniej schną . Po wysuszeniu , mielimy warzywa w młynku do kawy , dość grubo , żeby przyprawa była wyrazista , a nie pylasta . Dodajemy sól , mieszamy i przekładamy do słoików . Zakręcamy . Przechowują się na pewno przez rok – dłużej nigdy

Ogrodnik w podróży
Sos mięsny do makaronu 103

Przepis na sos mięsny do makaronu jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną

Cztery Fajery
rosół z gęsi z kołdunami 144

wersji rosołu absolutnie nic się nie zmarnuje. Najmniejsza składowa wykorzystana do wykonania zupy będzie wykorzystana :) Moja gęsia porcja rosołowa była baaardzo tłusta, więc pozwoliłam sobie wyciąć najtłustsze części i wytopić z nich smalec. Wyszło kilka dużych łyżek. Część powstałego smalcu, mięso obrane z kości po ugotowaniu wywaru i część warzyw zamieniły się w farsz do kołudnów. Pycha <3 Składniki(...)Rosół gotuję ok 2,5 godziny na bardzo wolnym ogniu. Następnie odcedzam. Na sam koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, pieprz, w razie potrzeby dosalam. Mięso z porcji rosołowej oddzielam od kości, i mielę razem z marchewką i cebulą pozostałą po gotowaniu rosołu. Do zmielonego farszu dodaję dwie łyżki gęsiego smalcu, aby był bardziej soczysty. Ciasto robię wg przepisu  klik

Cook&Love
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji 178

Tym razem przepis prosty jak konstrukcja młotka - bo cóż może być trudnego w upieczeniu boczku. Tak mi się przynajmniej wydawało, dopóki nie zaczęliśmy się zastanawiać czym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drobiowe kuleczki bazyliowe w rosole 121

blogu był. Postanowiłam jednak nieco go odświeżyć i przypomnieć. To idealne danie na lato oraz dla osób na diecie. Wykorzystałam piersi z kurczaka, które są bardzo chudym mięsem. Do mięsa dodałam sporo świeżej bazylii oraz sok z cytryny. Możecie także zetrzeć skórkę cytrynową. Ja nie dodałam jej, bo moja cytryna była już lekko podsuszona, więc starcie jej było trudne(...)warzywa wyjąć. Z lodówki wyjąć masę mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki. Wkładać na wrzący wywar i również na minimalnym ogniu gotować przez około 10 minut. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pokrojonymi w mniejsze kawałki warzywami. Smakuje zarówno bardzo gorące, jak i przestudzone. Ten rosół naprawdę jest na talerzu 😊 Jest bardzo chudy i klarowny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz warzywny na batatach fioletowych 146

Gulasz zawsze kojarzył mi się z dużą ilością mięsa czerwonego, dania dość kalorycznego.  Ja trafiłam na bataty fioletowe, które mnie swym kolorem zaskoczyły i od

Moniki Smakołyki
Bigos orientalny 174

Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki 171

tradycyjna narodowa polska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i fileta z kurczaka smakuje wyśmienicie, a także doskonale rozgrzewa w zimne dni. Składniki: Rosół: 2 ćwiartki z kurczaka 1 skrzydło z indyka 300g szponder (żeberko wołowe) 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler(...)smaku lubczykiem, vegetą, solą, pieprzem oraz dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze kilka minut do momentu miękkości mięsa. 2.  Farsz Wątróbkę drobiową i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia.  Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać zmieloną wątróbkę i fileta, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli, smażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 110

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Cztery Fajery
Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami 593

75 proc. wody, 13 proc. białka, prawie 4 proc. tłuszczów nienasyconych, a mniej 1 proc. węglowodanów. Witaminy A, D, E, K, B2 i B12 oraz wapń

My Chcemy Jeść
Fasolka po bretońsku 171

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 192

ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można włożyć do grubego foliowego woreczka i ostro potraktować drewnianym wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Podzielcie mieszankę na pół. Połowę zużyjemy, połowę włóżcie do szczelnego pojemnika – będzie na następny raz. Krewetki – kupuję te średniej wielkości, mrożone. Są różowe, więc przed zamrożeniem były ugotowane. Wystarczy(...)razem robiłam, ponacinałam je w kratkę ostrym nożem, na głębokość 3mm z obu stron. Ziemniaków nie obieramy. Zostawiamy je w skórkach, myjemy, kroimy na kawałki większe niż do zupy. Wkładamy ziemniaki do osolonej wody i gotujemy ok 10-15 minut. Mają się tylko lekko podgotować, a nie ugotować do miękkości. Na patelnię wlewamy olej, mocno go rozgrzewamy i wrzucamy odcedzone

Karo in the Kitchen
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 196

W ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i

Moja Delicja
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 358

szybko 2 łyżkami wazowymi gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy całość do garnka. Mieszamy całość żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Do zupy wlewamy słodką śmietankę, solimy, mocno pieprzymy, a dla koloru i dla zdrowia – w zupie ląduje jeszcze płaska łyżeczka kurkumy. Gotujemy całość około 7-8 minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy(...)każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment do zup z kubka pt. ‘krem z kury’, na pewno ta zupa to coś dla Was. Jest nieporównywalnie zdrowsza i o wiele bardziej treściwa niż jej sproszkowany odpowiednik. Porcja z przepisu to zupa

Karo in the Kitchen
BOGRACZ / Bogrács – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA 294

Bogracz ( z węgierskiego bogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową , która najczęściej

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania