zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:115/145)

#1 – Pomorze i Kaszuby 146

inaczej óbóna czyli zmielone wraz z tłuszczem surowe gęsie mięso, obficie przyprawione ziołami oraz przyprawami i przechowywane w glinianych garnkach. Stosowano ją do smarowania swojskiego, domowego chleba. Mówiąc o tym rejonie nie można pominąć tematu ryb , które Kaszubi potrafią przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zwłaszcza znane są wszelkiego rodzaju zupy przygotowywane z użyciem zarówno ryb słodko jak i słonowodnych. Towarzyszyły(...)dzień ale i od święta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek. Do dziś tradycja ryb jako świątecznych potraw w postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne przepisy. Pierwszym z nich był pomorski pasztet z makreli . Pierwszy

Życie ze smakiem
Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym i limonką 153

Zupa krem z batatów w ostatnim czasie często gości w naszym domu. Moja Córka jest jej fanką ale nam tez bardzo smakuje Jest idealna na chłodne

UgotujmyTo.pl
Grillowane szparagi 145

wiadomo jak długo – trzeba go wykorzystać! Szparagi zgrillowane na patelni z kilkoma dodatkami, które podbijają i podkręcają smak. Na lunch lub przystawkę, jako dodatek do ryby czy delikatnego białego mięsa. Tak podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek lub olejem ryżowym, który świetnie nadaje się do smażenia(...)ogniu patelnię grillową. Na piekielnie gorącej rozkładamy jedną warstwą szparagi i grillujemy je około 8-9 minut, kilka razy odwracając. Jajka robiłam dokładnie tak samo jak jajka do zupy ramen – przypominają konsystencją te ugotowane w koszulkach, ale są dużo szybsze i mniej wymagające do zrobienia. Przy okazji – nic w garnku się nie rozpływa i nic nie ginie – ile jajka włożyliśmy

Karo in the Kitchen
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 151

liście laurowe. Jego charakterystyczny zapach powstaje za sprawą olejku eterycznego, którego właściwości wykorzystywane są w przemyśle alkoholowym (likiery) i perfumiarskim.  Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w dużych ilościach(...)miażdżyć ziarenka w moździerzu, gdyż trzymany w formie sypkiej szybko traci swój aromat. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach. Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry.  Kardamon prócz szerokiego zastosowania

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z selera z żółtym serem 232

menu, ale znalazło się tam coś dla wegetarian. I tak – mimo że od zawsze mięsożerna – zostałam wierną fanką kotletów z selera. Do wyboru z potraw nie zawierających w sobie mielonego (spaghetti, kotlety, pulpety) lub kurczaka (pierś w panierce, pierś bez panierki) były jeszcze „naleśniki ze serem” na słodko – za każdym razem umierałam trochę w środku widząc to „ze serem(...)woli odwagi) na uczenie ortografii dziewczyny która wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były „ze selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny.   Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety

Karo in the Kitchen
Pasztet z kaczki pieczonej 120

łyżki soli, 1 łyżka świeżo zmielonych goździków, 1,2 kg wątróbki kaczej, 6 jajek, 1,5 suchej kajzerki, sól, imbir mielony, świeżo mielona gałka muszkatołowa, świeżo mielone goździki, 6 jajek, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, Kaczkom odciąć kupry i wyrzucić. Wyciąć tłuszcz i go wytopić. Odciąć skrzydła(...)wytopionym tłuszczu usmażyć wątróbkę. Wyjąć ugotowane skrzydełka i szyjki. Obrać z nich mięso. Kaczki obrać z mięsa. Kości nie wyrzucać. Dodać do wywaru, w którym gotowaliśmy szyjki i skrzydełka. Dolać trochę wody, tak aby kości były przykryte i gotować na wolnym ogniu około godziny. Mięso z kaczek pieczonych, z gotowanych szyjek i skrzydełek, bułkę lekko odciśniętą trzykrotnie zemleć. Wlać około

królestwo garów
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 327

może następnym razem trochę więcej jej podsypię do wyrabiania. Przepis jest zdecydowanie wart powtórzenia… Zapraszam więc na pyszne pierogi z mięsem, kapustą i grzybami… Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami Składniki: ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka) 2 cebule 1/2 kg kapusty kiszonej garść grzybów suszonych sól, pieprz, majeranek olej rzepakowy Ciasto (na 80 pierogów(...)ogniu. Dodać odciśniętą kapustę i dusić 5-10 minut. Dodać ugotowane i pokrojone mięso, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie się rozpadać. Przestudzić farsz. Jeśli jest zbyt wodnisty odcisnąć nadmiar płynu. Farsz drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia lub -jak ja- zmiksować delikatnie, ale tak żeby nie powstała całkowita papka. Upewnić

UgotujmyTo.pl
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 214

Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami. Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło(...)angielskiego 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka tymianku 1,5 łyżeczki kminku 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki (wędzonej lub słodkiej) 2 łyżki oleju do smażenia cebuli 1 litr wody sól i pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Kapustę pokroić i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu

Codziennik Kuchenny
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 146

się rzadko, więc dzielę ją na mniejsze porcję i mrożę. W takich sytuacjach pozostają spore ilości kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny rosół. Bardzo aromatyczny i esencjonalny, na pewno zasmakuje wielbicielom rosołów. Składniki: porcja rosołowa z gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół(...)ogniem) 3 średnie liście laurowe pół łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu sól Porcję rosołową dokładnie opłukać, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą (jeśli mięso i kości zajmują nam 1/3 garnka, wtedy wody należy dolać do wysokości 3/4). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zmniejszyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegańska sałatka z pieczonego kalafiora 130

Jeśli chodzi o dania obiadowe, przekąski czy śniadania to do ich przygotowania musimy wybierać tylko wegańskie produkty. Czyli tutaj też żadnego sera, jajek, mleka, śmietany a już na pewno mięsa nie możemy wykorzystać. Widzicie sami zatem, iż weganie zwłaszcza ci początkujący nie mają łatwego zadania. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sałatka wegańska z kalafiora. Nie dodałam do niej żadnego(...)średniej wielkości cebula czerwona 18 dkg sera tofu Jak przygotować wegańską sałatkę z kalafiora . Kalafiora obrać z liści, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do małej miseczki wlać olej, dodać mieloną słodką i ostrą paprykę oraz 1 łyżeczkę soli, wymieszać a następnie bardzo dokładnie natrzeć kalafiora. Kalafior owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza

mecooks
Pulpeciki rybne w rosole 146

Magda Bardzo wyrazisty, słodki od marchewki i pachnący pietruszką i lubczykiem warzywny rosół a do tego delikatne, subtelnie cytrynowe rybne kuleczki to moja propozycja na świąteczną zupę. Możecie ją podać zamiast tradycyjnego drobiowego rosołu lub zaserwować na Wigilię- na pewno będzie smacznym zaskoczeniem. Składniki (na 4 porcje): 250g białej ryby, bez skóry i ości – użyłam mintaja 1 małe jajko(...)odrobinie oleju, aż stanie się złocista i odstawiamy do ostygnięcia.   Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy czy nie ma żadnych ości. Następnie, mielimy ją na małych oczkach w maszynce do mięsa – jak nie mamy, możemy użyć robota kuchennego i rozdrobnić. Do maszynki wkładamy także cebulę, mielimy. Aby oczyścić maszynkę ze wszystkich mielonych w niej rzeczy

Smaczna Strona
Niedzielny obiad ze smakami świata 89

gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Danie zmiksuj na krem w kielichu blendera, a następnie przecedź wszystko przez drobne sito. Dopraw do smaku odrobiną soli. Do gorącej zupy wsyp liście szpinaku i całość dokładnie wymieszaj. Potrawę serwuj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, kilkoma kroplami oleju z pestek dyni oraz cząstkami cytryny. Gulasz z warzyw   Składniki(...)kolendry pęczek bazylii tajskiej 5 liści limonki kaffir 4 łodygi trawy cytrynowej szklanka napoju lub mleka kokosowego 2 łyżki oleju roślinnego pół szklanki wywaru warzywnego 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego łyżka cukru brązowego szczypta soli Przepis na gulasz z warzyw: Posiekaj drobno warzywa: cebulę, czosnek, chili, natkę kolendry oraz bazylię. Zetrzyj na tarce imbir. Tłuczkiem rozgnieć łodygi trawy cytrynowej

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 155

gołąbki. Jeszcze nie wie, że to ona na koniec źle skończy. Czego potrzebujemy? -duża kapusta włoska -puszka pomidorów -3 duże starte pomidory z sokiem -śmietanka 18% -0,5kg wołowiny mielonej na Waszych oczach z kawałka, który sami wybierzecie; u mnie "zrazowe" -boczek kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany(...)odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi, układamy zwarto gołąbki, podlewamy je pomidorami z puszki i startymi pomidorami

BaRepas
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 134

Podudzia z kurczaka po marokańsku to pyszne danie jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z

Kuchnia MagdaLeny
Bistro La Cocotte 94

gęsią w roli głównej. Mieliśmy spory problem z wyborem dań. Mimo że karta dań jest stosunkowo krótka wybór jest duży i nie łatwy.  W końcu zaczęliśmy od zupy cebulowej opisanej w karcie jako „cebula karmelizowana w białym winie i tymianku, pod grzanką z serem gruyère” i było w niej wszystko co być powinno. Była wspaniale aromatyczna, odpowiednio gęsta, delikatna(...)wydaniu La Cocotte bardzo udane. Idealnie uduszone w czerwonym winie policzki wołowe, podane w gęstym, świetnie doprawionym winno-warzywnym sosie, z gotowanymi i podpieczonymi ziemniakami w mundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka w bardzo dobrym wydaniu. Mało widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki bardzo bliskie mojemu sercu, po prostu moje smaki. Na desery już

królestwo garów