zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:110/145)

Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową 191

To curry królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 165

łyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno pokroić cebulę. Usmażyć na rumiano na oleju. Wymieszać mięso, ryż, zioła, cebulę , skórkę cytrynową. Doprawić do smaku przyprawami. Z papryk odciąć górną część tzw. ,, czapeczki". Usunąć pestki(...)pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje   ( po 2 sztuki) na głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami   ( od zupy ) sosu .Jeszcze dwie porcje na dwie osoby tzn. 4 sztuki   z taką samą ilością sosu zamroziłam na potem.    Zostało mi jeszcze ok. 4-5 chochelek sosu który

Buniabaje w kuchni
Pyszny kurczak w czosnku – marynata czosnkowa do kurczaka 123

Czosnek to nie tylko niezwykle zdrowe warzywo posiadające działanie bakteriobójcze. Wszystkie dania mięsne przyrządzone na bazie marynat z dodatkiem czosnku mają niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju

sierotka maRysia w kuchni
Marokańska zupa z soczewicą i pomidorami 120

Na dworze zima, jak się patrzy. Śnieg pada kolejną godzinę usypując coraz to wyższe zaspy. Przedzieram się do domu przez śnieg do kostek z psem, który

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 178

Kiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały

Moja Delicja
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 196

Przede wszystkim oszczędzamy czas, dużo czasu . Weźmy na przykład taki sos do lasagne albo rosół. Ugotowanie tych dań wymaga sporo wysiłku. Gdybyśmy mieli przyrządzać je od zera za każdym razem, gdy mamy smaka na pożywną, rozgrzewającą zupę lub coś włoskiego, pewnie w większości przypadków jednak byśmy się poddali i zrezygnowali (z braku czasu lub lenistwa). Dlatego nasze ulubione dania, które(...)mrożenia zup, przede wszystkim rosołu bazowego, używamy słoików . Zajmują więcej miejsca niż torebki, ale za to można ich używać dużo dłużej, wygodniej się w nich rozmraża i przenosi jedzenie. Są też lepsze do mrożenia długoterminowego i bardziej ekologiczne. Jeśli będziecie mrozić w słoikach, pamiętajcie by nie napełniać ich po brzegi, tylko zostawić trochę wolnego miejsca. Zupa czy sos, jak każdy

Niedzielny kucharz
Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione 251

zjemy razem z nim mięsa na którym go gotowałam. Wtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam skóry, chrząstki i kości, a mięso zostawiam na kolejny obiad – robię z niego te właśnie pierogi, mięsne paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz nie był mdły. Jak to robię? To moje najbardziej sprawdzone(...)maśle do zrumienienia. Wysmażone cebule razem z masłem z patelni dodajemy do mięsa kurczaka i mieszamy. Taką mieszankę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa – dzięki masłu kurczak będzie miał poślizg, nie zatka maszynki. Mielimy mięso z cebulą na średniej wielkości sitku. Doprawiam mięso które zawsze jest tak samo ugotowane – wiem, że wymaga takiej a nie innej ilości przypraw, nie będzie

Karo in the Kitchen
Kapuśniak na ogonach wieprzowych 231

Kapuśniak na ogonach wieprzowych. Czy ktoś jeszcze gotuje kapuśniak na ogonach wieprzowych? My tak. Zapewniam Was, ze jest no najsmaczniejszy kapuśniak jaki znam. U nas świnskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kapustą i grzybami 228

Jeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz

Pełny talerz
Pomidory faszerowane mięsem 149

ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby. Na szczęście jednak to się(...)chociaż lekkim podgrzaniu. Właściwie to pomidory w ogóle nie lubią niskich temperatur (podobnie jak ja:) i surowe, w lodówce tracą swój cudowny smak. No to zapiekam. Zazwyczaj do faszerowania mięso miesza się z ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób

Pełny talerz
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 128

Kiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały

Moja Delicja
Chorwacka zupa ogórkowa 155

                           

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi z kapustą i grzybami 96

grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Kapustę przepłukać wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać zmielone(...)grzybami podawać polane zasmażką. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą

Szalona Kuchnia Eweliny
Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą 189

Zawsze bardzo lubiłam wszelkiego rodzaju makaronowe dania więc wcale nie dziwi mnie fakt, że moje dziecko również przepada za makaronem. Staram się więc jak mogę aby

Mienta blog
Warzywny pasztet z selera, pietruszki i marchewki 172

nadzieje, że film okaże się świetny. Wspominałam Wam nie raz i wspomnę po raz kolejny, że uwielbiam wszelakie pasty, pasztety czy smarowidła do kanapek. Jako że, nie jem mięsa, moje smarowidła są w pełni wegetariańskie, a nawet wegańskie. Większość sklepowych propozycji jest obfita w tłuszcz, który staram się ograniczać, oraz zawiera wiele sztucznych dodatków i barwników(...)kolejne smarowidło. Bardzo często dzieje się tak, że wymyślam cokolwiek z tego, co po prostu jest w domu. W tym przypadku była to włoszczyzna, która miała być wykorzystana do zupy, a ostatecznie zużyłam ją do pasztetu. Moim zdaniem jest on wyśmienity, idealnie doprawiony i zasmakuje każdemu smakoszowi.  Składniki: - 2 selery - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (tylko biała część

Be Fit Be Strong